• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

InnovationNavnenytProcesudstyrProduktionsudstyrTop17. 06. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Nyt center for udvikling af fødevareteknologi åbner i Sverige

Tetra Pak har åbnet deres nye Center for Udvikling af Fødevareteknologi i Karlshamn. Her skal pilotanlæg gøre det hurtigere at komme på markedet for producenter med fermenteringsbaserede produkter af høj kvalitet.

Den officielle åbning fandt sted den 13. juni, hvor Executive Vice President for Processing Solutions & Equipment hos Tetra Pak, Charles Brand, klippede snoren over. Deltagerne fik en rundvisning på anlægget, smagte på produkter under udvikling og fik indblik i centrets kapacitet.

Tetra Pak Center for Udvikling af Fødevareteknologi er åbnet i Karlshamn, Sverige. Det nye center skal hjælpe producenter af fermenteringsbaserede fødevarer med at udvikle deres tekniske processer, definere behovet for udstyr og nedbringe investeringsrisikoen. Med skræddersyet ekspertbistand kan producenter føre deres New Food-koncepter fra prototype til kommerciel produktion.
Som en del af det produktudviklings-økosystem, som Tetra Pak tilbyder, kan det nye pilotanlæg bistå kunder i alle størrelser – fra start-ups og scale-ups – til etablerede fødevare- og drikkevarevirksomheder, der ønsker at udforske nye fødevare-kategorier.

Center støtter fødevareproducenterne i at nå deres udviklingsmål
I en tid, hvor investeringer i New Food-sektoren er blevet sværere at tiltrække, er kommerciel bæredygtighed vigtigere end nogensinde. Med afsæt i stor ekspertise inden for udstyrsløsninger og produktformulering – tilpasset de specifikke behov hos producenter af nye fødevarer – hjælper det nye teknologiudviklingscenter med at overvinde de udfordringer, som opskalering byder på, og forkorter vejen til rentabilitet.
Uanset om fermenteringen bruges til at skabe funktionelle ingredienser eller produkter til slutbrug som fx produkter til substitution af kød og fisk, kan eksperterne på Tetra Pak New Food Technology Development Center støtte fødevareproducenterne i at nå deres udviklingsmål.
Et team af højt kvalificerede biotek- og fødevareteknologer, laboratoriemedarbejdere og løsningsspecialister samarbejder med fødevareproducenterne om at designe, gennemføre og analysere forsøg, der er tilpasset deres unikke mikroorganisme-stammer og de ønskede produktionsresultater. Det betyder skræddersyede, mere effektive processer og produktionslinjer, som reducerer omkostningerne og øger resultatpotentialet.


To testforløb
Fødevareproducenter kan i samarbejde med centrets eksperter vælge mellem to programmer: et testrammeværk eller individuelle testforløb for kundespecifikke behov.
Testrammeværket er målrettet virksomheder, der ønsker at skalere fra laboratorieniveau til demonstrationsskala, eller som søger mere effektive metoder til produktion i stor skala. De individuelle testforløb henvender sig til virksomheder med allerede etablerede produktionsprocesser, som ønsker at validere og forbedre ydeevnen i deres processer.
Centrets fleksible modulære opbygning gør det muligt for kunderne at konfigurere skræddersyede produktionslinjer, hvilket reducerer både kapital- og driftsomkostninger. I modsætning til mere komplekse bioproduktionssystemer er løsningerne designet til fødevareproduktion med vægt på effektivitet, skalerbarhed og en hensigtsmæssig skala.
Ved at teste både upstream- og downstream-processer kan producenterne arbejde med fremtidssikrede opsætninger, der kan udvikle sig med virksomheden. Fx kan kunder direkte sammenligne teknologier til udtagning (harvest) af de biologiske materialer og finde den bedste balance mellem pris, ydeevne og driftsomkostninger.
Via centret kan fødevareproducenterne også samarbejde med andre Tetra Pak-udviklingsafdelinger i Lund for at opnå de ønskede egenskaber i fødevarer, teste forskellige produktformuleringer og udvikle brand- og produktidentiteter for at etablere en effektiv go-to-market-strategi. Dette samarbejde kan reducere time-to-market og forbedre proceseffektiviteten samlet set.

Nødvendigheden af at udvikle nye fødevarekilder
-I en tid, hvor andre i branchen skalerer ned, går vi fremad. Tetra Pak New Food Technology Center er vores hidtil mest markante satsning på fermenteringsbaserede fødevarer. Vi tror på nødvendigheden af at udvikle nye fødevarekilder til en voksende befolkning globalt, men vi forstår også, at opskalering af New Food produkter opleves som et skridt ud i det ukendte. Det er præcis her, vores styrke kommer ind i billedet, fortæller Charles Brand, Executive Vice President for Processing Solutions & Equipment.
-Vi kender fødevarer, og vi kender anlæg og udstyr. For start-ups er det en udfordring at omsætte laboratoriearbejde til fødevareproduktion i stor skala – og det er netop dét, vi kan hjælpe med. Vi bruger vores omfattende erfaring og netværk af udviklingscentre til at hjælpe vores kunder med at gå fra prototyper til produktions-linjer. New Food-innovation handler ikke om at drømme, men om at levere praktiske løsninger, der kan få fødevarer på butikshylderne verden over, i dag, siger han afslutningsvis.

Tetra Pak er en verdensførende virksomhed inden for fødevareforarbejdning og emballageløsninger. Sammen med kunder og leverandører sikrer virksomheden adgang til sikker og næringsrig mad for hundreder af millioner af mennesker i over 160 lande hver dag.
Med over 24.000 medarbejdere globalt forpligter Tetra Pak sig til at gøre mad sikker og tilgængelig overalt – og lover at beskytte det gode: mad, mennesker og planeten.

Seneste nyt fra redaktionen

Millioninvestering i dansk produktion af plantebøffer

Fremtidens fødevareproduktionNavnenytTop28. 10. 2025

Med investeringer fra EIFO og Novo Holdings samt et matchende lån fra Den Europæiske Investeringsbank (EIB) rejser den danske virksomhed MATR Foods den største samlede finansieringsrunde af sin slags for et foodtech-selskab i Danmark i år. Midlerne skal bruges til at udvide produktionen på ny fabrik [...]

Konservesprodukter udfordres af nye nitritkrav

AktueltBranchenytHygiejne og fødevaresikkerhed28. 10. 2025

En ny EU-forordning sænker grænsen for tilladte mængder nitrit i animalske fødevarer. For danske køleprodukter får det ingen betydning, men for konserves opbevaret ved stuetemperatur kan de nye regler have betydning for fødevaresikkerhed og holdbarhed. Sådan lyder det fra Teknologisk [...]

Konference om fremtidens bæredygtige proteiner

AktueltFremtidens fødevareproduktionKonferencer og messer28. 10. 2025

Hvordan kan alternative proteiner bidrage til en mere bæredygtig og robust fremtid for fødevaresystemet? Det er temaet for konferencen AltProteinX 2025, som holdes den 4. november 2025 på DTU og samler forskere, virksomheder og beslutningstagere til en dag med ny viden, diskussioner og netværk. [...]

Ny spiller på markedet for avancerede pakkeløsninger til agro-food industrien

NavnenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage28. 10. 2025

Manter Nordic er et nyt dansk-hollandsk joint venture med dét klare formål at styrke salg, installation og service af avancerede maskinløsninger til agro-food industrien i Danmark, Norge, Sverige og Island. Manter Nordic henvender sig primært til kartoffel- og løgproducenter. Bag initiativet [...]

Procudan A/S overtager aktiviteterne i Presmann ApS

Navnenyt28. 10. 2025

Fra 1. januar 2026 overtager Procudan A/S aktiviteterne i Presmann ApS, hvilket betyder, at Procudan udvider sortimentet af frugtprodukter til kunder i hele Norden. Efter snart 25 år i markedet overdrager Presmann alle forretningsaktiviteter og kunderelationer i Norden til Procudan.Overtagelsen [...]

Transatlantisk samarbejde om biosolutions til fødevarer

Fremtidens fødevareproduktionInnovationNavnenytTop21. 10. 2025

Endnu et vigtigt skridt er taget i Alfa Lavals helt store satsning på fødevareinnovation i Danmark med et nyt, transatlantisk samarbejde til udvikling af biosolutions til fødevarer. Alfa Laval i København er industrikoncernens forretningshovedkvarter for løsninger til føde- og drikkevareindustrien, [...]

Kollektive emballageordninger lancerer ny portal

AktueltNavnenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage21. 10. 2025

Siden producentansvaret for emballage trådte i kraft den 1. oktober 2025, skal virksomheder, der selv står tilbage som slutbrugere med emballageaffald, ikke ende med regningen. De kan i stedet søge om økonomisk kompensation. For at gøre den proces så let som muligt, lancerer Emballageretur og ERP [...]

Brancheforening udvider

AktueltNavnenyt21. 10. 2025

Tican Fresh Meat A/S, der med sine godt 1.000 medarbejdere i Thisted og Brørup og godt 80.000 ugentlige slagtninger er landets næststørste slagteri, har besluttet at melde sig ind i brancheorganisationen FødevareDanmark. Indmeldelsen sker for at styrke sammenhængen og forståelsen på tværs af [...]

Tak for dig Marianne – du vil blive savnet

Navnenyt21. 10. 2025

Det er med stor sorg, at vi må fortælle, at vores hjertevarme og altid positive kollega – og ven – Marianne Dieckmann (61) ikke er hos os i denne verden længere. Marianne gik for nyligt bort efter i flere år at have kæmpet mod en kræftsygdom, som hun dog hverken lod forlag eller vores mange [...]

Nye tal fra Eurostat: Danmarks madspild er dobbelt så stort som det europæiske gennemsnit

Madspildsløsninger21. 10. 2025

Danmark ligger fortsat i bunden af Europa, når det gælder madspild. Det viser de nye tal fra Eurostat. Ifølge opgørelsen har Danmark et samlet madspild på 261 kilo pr. indbygger, hvor det europæiske gennemsnit ligger på 130 kilo pr. indbygger. I det private smider de danske husholdninger markant [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Millioninvestering i dansk produktion af plantebøffer

    28.10.2025

  • Konservesprodukter udfordres af nye nitritkrav

    28.10.2025

  • Konference om fremtidens bæredygtige proteiner

    28.10.2025

  • Ny spiller på markedet for avancerede pakkeløsninger til agro-food industrien

    28.10.2025

  • Procudan A/S overtager aktiviteterne i Presmann ApS

    28.10.2025

  • Transatlantisk samarbejde om biosolutions til fødevarer

    21.10.2025

  • Kollektive emballageordninger lancerer ny portal

    21.10.2025

  • Brancheforening udvider

    21.10.2025

  • Tak for dig Marianne – du vil blive savnet

    21.10.2025

  • Nye tal fra Eurostat: Danmarks madspild er dobbelt så stort som det europæiske gennemsnit

    21.10.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik