• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

BranchenytPakke- og fyldemaskiner samt emballageTopVand- og energibesparende teknologier21. 11. 2023 | Helle Friemann Nielsen

Nye miljøkrav til pakning af pålæg og ost udfordrer fødevareindustrien

Danske fødevareproducenter skal til at forberede sig på nye miljøkrav til emballage. Et af de områder, der bliver berørt af de nye regler, er emballage til skiveskåret pålæg og ost. Her skal pakningerne ned i gramvægt og samtidig skal der i højere grad bruges emballage af materialer, der kan genanvendes.

Det kan være svært at danne sig et overblik; men ifølge business director Michael Borch fra Nemco Machnery A/S er der ingen grund til panik.

De nye regler tager primært afsæt i en revideret EU-emballageforordning, der har til formål at reducere brugen af emballage, mindske mængden af emballageaffald og sikre, at al emballage kan genbruges eller genanvendes senest i 2030. Desuden skal det være let at adskille de enkelte dele fra hinanden med henblik på affaldssortering. Reglerne omtales ofte som ”det nye udvidede producentansvar”.
-Kort sagt skal vi alle bruge mindre emballage og genanvende mere. Reglerne træder i kraft i Danmark den 1. juli 2025, og Danmark er faktisk et af de sidste EU-lande, der sætter den grønne emballage-omstilling i gang. I mange andre lande er man længere fremme med at imødekomme kravene i den kommende EU-emballageforordning, og derfor stiller mange af de store europæiske supermarkeds- og detailkæder krav om, at EU-reglerne bliver overholdt, oplyser business director Michael Borch fra Nemco Machnery A/S.

Ny løsning imødekommer guidelines
Hos mange danske fødevareproducenter er man udfordret på den måde, at det kan være svært at danne sig et overblik over de nye regler; men ifølge Michael Borch er der ingen grund til panik.
Som førende leverandør af løsninger til den nordiske fødevareindustri kan Nemco rådgive om, hvordan man forbereder sig på de nye miljøkrav til emballage. Desuden udbyder Nemco emballageløsninger, der imødekommer kravene.
-Når vi ser på emballage til skiveskåret pålæg og ost, kan jeg pege på fx en ny løsning fra Wipak, som overholder EU’s ”Design for Recycling Guidelines”. Ved første øjekast ligner den en almindelig pakning til pålæg eller ost, men på nogle afgørende områder er den væsentligt mere miljø- og klimavenlig end en traditionel emballageløsning. Topfoliens vægtfylde er under 1g/cm3. Desuden kan topfolien svejses på en A-pet monobund, som kan genanvendes, siger Michael Borch videre.
Løsningen hedder Biaxop 50 XX T-peel LS og er en del af Wipaks Green Choice-program, hvor Wipak har en række fokusområder, nemlig reduktion af materialeforbrug, udvikling af recirkulerbare materialer, reduktion af CO2-udledning og udvikling af CO2-neutrale produkter.
Med Wipak Biaxop 50 XX T-peel LS opnår man en reduktion af CO2-footprint på 8 procent og en reduktion af topfoliens vægt på 13 procent sammenlignet med en standardløsning (Biaxer 65 XX og MP 300 XX).

Wipaks Green Choice-emballage kan køre på både traysealere og dybtræk. Her et eksempel på en traysealer, nemlig Sealpac A7 fra Amax-serien. Sealpac traysealer Amax-serien er markedets mest fleksible maskine til pakning af fødevarer. Specielt ved pakning i præfabrikerede bakker leverer Sealpac høj kvalitet. Den kan pakke med alle materialetyper fra mono til fiber. Dette er afgørende i forhold til en miljøvenlig løsning.

-Vi har testet løsningen, og resultaterne er fine. Med både pålæg og ost opnår man samme holdbarhed, som når produkterne pakkes i traditionelle emballageløsninger, fortsætter han.
Ifølge Michael Borch er mange danske fødevareproducenter usikre på, om nye løsninger med genanvendelige materialer kan køre på virksomhedernes nuværende maskiner.
-Her vil det i mange tilfælde vise sig, at recirkulerbare materialer kan køre på de maskiner, man i forvejen har. Nogle af de gamle maskiner kan klare opgaven uden ændringer, mens andre skal serviceres, før det kan lade sig gøre. I nogle tilfælde kommer man ikke uden om at købe nye maskiner, men det er slet ikke sikkert, at det er nødvendigt, siger Michael Borch afslutningsvis.

Seneste nyt fra redaktionen

Nyt fra egne rækker – FrontMedia ApS har købt Techmedia A/S

NavnenytTop04. 11. 2025

FrontMedia ApS har overtaget TechMedia A/S – forlaget bag blandt andet FoodprocesFokus.dk og Plus Proces - og styrker hermed positionen på markedet for fag- og branchemedier. Handelen er gennemført 6. oktober 2025, og begge selskaber fortsætter i deres nuværende form. FrontMedia ApS er et [...]

Fødevaregiganten gearer op i Danmark

AktueltNavnenyt04. 11. 2025

Den svenske fødevarevirksomhed Greenfood fortsætter med at vokse hurtigt på det danske marked. I år forventes koncernen at opnå en volumen på næsten 3.500 ton – en stigning på 25,6 pct. sammenlignet med sidste år. Bag succesen ligger en stærk efterspørgsel efter ultrafriske råvarer, strategiske [...]

EU truer kvaliteten af vores mad

AktueltBranchenytKlima og miljø04. 11. 2025

Et nyt lovforslag fra EU kan resultere i færre sorter af korn, grøntsager og frugt, og på længere sigt kan fald i den dyrkede biodiversitet blive et problem for fødevaresikkerheden. Mens Danmark har EU-formandskabet i sidste halvdel af 2025, forhandles den nye lovgivning om salg og bytte af [...]

Too Good To Go fylder ti år: Fra dansk app til global bevægelse mod madspild

Navnenyt04. 11. 2025

På bare ti år er danske Too Good To Go blevet til et globalt eksempel på, hvordan teknologi, forretning og bæredygtighed kan trække i samme retning. Med over 130 millioner brugere og 500 millioner reddede måltider har virksomheden gjort kampen mod madspild til en hverdagsvane for brugere i over 20 [...]

Danskerne rækker ud efter nye varianter af oksekød

BranchenytNavnenyt04. 11. 2025

Danish Crown har rundet 2,5 millioner solgte pakker hakket oksekød blandet med grønt det første år og har dermed overgået de oprindelige forventninger til produktet. I en tid hvor stigende fødevarepriser – herunder prisen på oksekød – er et varmt samtaleemne hen over de danske køkkenborde, kan [...]

Millioninvestering i dansk produktion af plantebøffer

Fremtidens fødevareproduktionNavnenytTop28. 10. 2025

Med investeringer fra EIFO og Novo Holdings samt et matchende lån fra Den Europæiske Investeringsbank (EIB) rejser den danske virksomhed MATR Foods den største samlede finansieringsrunde af sin slags for et foodtech-selskab i Danmark i år. Midlerne skal bruges til at udvide produktionen på ny fabrik [...]

Konservesprodukter udfordres af nye nitritkrav

AktueltBranchenytHygiejne og fødevaresikkerhed28. 10. 2025

En ny EU-forordning sænker grænsen for tilladte mængder nitrit i animalske fødevarer. For danske køleprodukter får det ingen betydning, men for konserves opbevaret ved stuetemperatur kan de nye regler have betydning for fødevaresikkerhed og holdbarhed. Sådan lyder det fra Teknologisk [...]

Konference om fremtidens bæredygtige proteiner

AktueltFremtidens fødevareproduktionKonferencer og messer28. 10. 2025

Hvordan kan alternative proteiner bidrage til en mere bæredygtig og robust fremtid for fødevaresystemet? Det er temaet for konferencen AltProteinX 2025, som holdes den 4. november 2025 på DTU og samler forskere, virksomheder og beslutningstagere til en dag med ny viden, diskussioner og netværk. [...]

Ny spiller på markedet for avancerede pakkeløsninger til agro-food industrien

NavnenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage28. 10. 2025

Manter Nordic er et nyt dansk-hollandsk joint venture med dét klare formål at styrke salg, installation og service af avancerede maskinløsninger til agro-food industrien i Danmark, Norge, Sverige og Island. Manter Nordic henvender sig primært til kartoffel- og løgproducenter. Bag initiativet [...]

Procudan A/S overtager aktiviteterne i Presmann ApS

Navnenyt28. 10. 2025

Fra 1. januar 2026 overtager Procudan A/S aktiviteterne i Presmann ApS, hvilket betyder, at Procudan udvider sortimentet af frugtprodukter til kunder i hele Norden. Efter snart 25 år i markedet overdrager Presmann alle forretningsaktiviteter og kunderelationer i Norden til Procudan.Overtagelsen [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Nyt fra egne rækker – FrontMedia ApS har købt Techmedia A/S

    04.11.2025

  • Fødevaregiganten gearer op i Danmark

    04.11.2025

  • EU truer kvaliteten af vores mad

    04.11.2025

  • Too Good To Go fylder ti år: Fra dansk app til global bevægelse mod madspild

    04.11.2025

  • Danskerne rækker ud efter nye varianter af oksekød

    04.11.2025

  • Millioninvestering i dansk produktion af plantebøffer

    28.10.2025

  • Konservesprodukter udfordres af nye nitritkrav

    28.10.2025

  • Konference om fremtidens bæredygtige proteiner

    28.10.2025

  • Ny spiller på markedet for avancerede pakkeløsninger til agro-food industrien

    28.10.2025

  • Procudan A/S overtager aktiviteterne i Presmann ApS

    28.10.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik