• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

BranchenytPakke- og fyldemaskiner samt emballageTopVand- og energibesparende teknologier21. 11. 2023 | Helle Friemann Nielsen

Nye miljøkrav til pakning af pålæg og ost udfordrer fødevareindustrien

Danske fødevareproducenter skal til at forberede sig på nye miljøkrav til emballage. Et af de områder, der bliver berørt af de nye regler, er emballage til skiveskåret pålæg og ost. Her skal pakningerne ned i gramvægt og samtidig skal der i højere grad bruges emballage af materialer, der kan genanvendes.

Det kan være svært at danne sig et overblik; men ifølge business director Michael Borch fra Nemco Machnery A/S er der ingen grund til panik.

De nye regler tager primært afsæt i en revideret EU-emballageforordning, der har til formål at reducere brugen af emballage, mindske mængden af emballageaffald og sikre, at al emballage kan genbruges eller genanvendes senest i 2030. Desuden skal det være let at adskille de enkelte dele fra hinanden med henblik på affaldssortering. Reglerne omtales ofte som ”det nye udvidede producentansvar”.
-Kort sagt skal vi alle bruge mindre emballage og genanvende mere. Reglerne træder i kraft i Danmark den 1. juli 2025, og Danmark er faktisk et af de sidste EU-lande, der sætter den grønne emballage-omstilling i gang. I mange andre lande er man længere fremme med at imødekomme kravene i den kommende EU-emballageforordning, og derfor stiller mange af de store europæiske supermarkeds- og detailkæder krav om, at EU-reglerne bliver overholdt, oplyser business director Michael Borch fra Nemco Machnery A/S.

Ny løsning imødekommer guidelines
Hos mange danske fødevareproducenter er man udfordret på den måde, at det kan være svært at danne sig et overblik over de nye regler; men ifølge Michael Borch er der ingen grund til panik.
Som førende leverandør af løsninger til den nordiske fødevareindustri kan Nemco rådgive om, hvordan man forbereder sig på de nye miljøkrav til emballage. Desuden udbyder Nemco emballageløsninger, der imødekommer kravene.
-Når vi ser på emballage til skiveskåret pålæg og ost, kan jeg pege på fx en ny løsning fra Wipak, som overholder EU’s ”Design for Recycling Guidelines”. Ved første øjekast ligner den en almindelig pakning til pålæg eller ost, men på nogle afgørende områder er den væsentligt mere miljø- og klimavenlig end en traditionel emballageløsning. Topfoliens vægtfylde er under 1g/cm3. Desuden kan topfolien svejses på en A-pet monobund, som kan genanvendes, siger Michael Borch videre.
Løsningen hedder Biaxop 50 XX T-peel LS og er en del af Wipaks Green Choice-program, hvor Wipak har en række fokusområder, nemlig reduktion af materialeforbrug, udvikling af recirkulerbare materialer, reduktion af CO2-udledning og udvikling af CO2-neutrale produkter.
Med Wipak Biaxop 50 XX T-peel LS opnår man en reduktion af CO2-footprint på 8 procent og en reduktion af topfoliens vægt på 13 procent sammenlignet med en standardløsning (Biaxer 65 XX og MP 300 XX).

Wipaks Green Choice-emballage kan køre på både traysealere og dybtræk. Her et eksempel på en traysealer, nemlig Sealpac A7 fra Amax-serien. Sealpac traysealer Amax-serien er markedets mest fleksible maskine til pakning af fødevarer. Specielt ved pakning i præfabrikerede bakker leverer Sealpac høj kvalitet. Den kan pakke med alle materialetyper fra mono til fiber. Dette er afgørende i forhold til en miljøvenlig løsning.

-Vi har testet løsningen, og resultaterne er fine. Med både pålæg og ost opnår man samme holdbarhed, som når produkterne pakkes i traditionelle emballageløsninger, fortsætter han.
Ifølge Michael Borch er mange danske fødevareproducenter usikre på, om nye løsninger med genanvendelige materialer kan køre på virksomhedernes nuværende maskiner.
-Her vil det i mange tilfælde vise sig, at recirkulerbare materialer kan køre på de maskiner, man i forvejen har. Nogle af de gamle maskiner kan klare opgaven uden ændringer, mens andre skal serviceres, før det kan lade sig gøre. I nogle tilfælde kommer man ikke uden om at købe nye maskiner, men det er slet ikke sikkert, at det er nødvendigt, siger Michael Borch afslutningsvis.

Seneste nyt fra redaktionen

Danmark i front inden for investeringer og forskning i alternative proteiner

BranchenytForskningFremtidens fødevareproduktionTop24. 06. 2025

En analyse viser, at danske investeringer i alternative proteiner voksede med over 900 procent alene i 2024, og at Danmark samtidig er førende i Europa, når det gælder forskning på området. Men skal førerpositionen fastholdes, kræver det, at finansieringen målrettes bedre – og at samarbejdet mellem [...]

Ny metode til yoghurtproduktion

AktueltForskning24. 06. 2025

Ny forskning fra DTU Fødevareinstituttet kan ændre den måde, fødevareindustrien producerer mælkebaseret yoghurt på - så yoghurten både bliver billigere og mere bæredygtig. Forskere har udviklet en enkel, men effektiv metode, der potentielt kan reducere brugen af dyre bakteriekulturer med 80 pct. [...]

Rigtig god sommer

AktueltBranchenyt24. 06. 2025

Det er tid til sommerferie – og det gælder også FoodprocesFokus.dk, der holder pause i juli måned. Dette er således det sidste nyhedsbrev på denne side af ferien. Vi udkommer igen onsdag den 6. august. Holdet bag FoodprocesFokus ønsker alle en god sommerferie… [...]

Øl brygget på juicerester og øko-boller

Madspildsløsninger24. 06. 2025

Sammen med Frankly Juice, Jalm&B lancerer Husbryggeriet Jacobsen en specialbryg, der er skabt af juicerester og økologiske boller – et innovativt skridt mod at minimere madspild og reducere klimaaftryk. Specialøllen får premiere på Roskilde Festival. Bag den bæredygtige øl står tre [...]

Arla og DMK siger ja til fusion

Navnenyt24. 06. 2025

I april 2025 annoncerede Arla Foods og DMK Group ønske om fusion, og onsdag den 18. juni har begge selskabers repræsentantskaber stemt ja. Nu venter godkendelse fra konkurrencemyndighederne, hvilket ventes afsluttet Q1 2026. Repræsentantskaberne i Arla Foods og DMK Group stemmer ja til at [...]

Ny madspildsløsning forlænger holdbarheden på frugt og grønt

Madspildsløsninger24. 06. 2025

Private husholdninger i Danmark smider hvert år 235.000 ton mad ud. En væsentlig del af madspildet består af frugt og grønt. Men nu er der hjælp at hente, hvis man vil holde sin frugt og grønt frisk i længere tid: Coop introducerer en ny madspildsbold, der forlænger holdbarheden på frugt og [...]

Roadmap for fremtidens fødevarer

AktueltBranchenytFremtidens fødevareproduktionKonferencer og messer18. 06. 2025

150 forskere og eksperter fra hele fødevare-, landbrugs- og bioressourcesektoren samles i København den 23. juni for at give input til et roadmap, som fremover skal sætte retningen for grøn omstilling og øget innovation i hele værdikæden. Det er den fusionerede organisation Food & Bio Cluster [...]

Nyt center for udvikling af fødevareteknologi åbner i Sverige

InnovationNavnenytProcesudstyrProduktionsudstyrTop17. 06. 2025

Tetra Pak har åbnet deres nye Center for Udvikling af Fødevareteknologi i Karlshamn. Her skal pilotanlæg gøre det hurtigere at komme på markedet for producenter med fermenteringsbaserede produkter af høj kvalitet. Tetra Pak Center for Udvikling af Fødevareteknologi er åbnet i Karlshamn, [...]

Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt

AktueltAutomation og robotterFremtidens fødevareproduktion17. 06. 2025

Insektproduktionssektoren er en hastigt voksende industri, men produktionseffektiviteten og skalerbarheden er udfordret. Et nyt forskningsprojekt vil udvikle smarte overvågnings- og realtidsanalysesystemer til produktion af sort soldaterfluelarver med hjælp fra computervision og AI-teknologier. [...]

Dansk kafferisteri får topkarakter i bæredygtighed

Klima og miljøNavnenyt17. 06. 2025

Med en ny B Corp score på 154,6 point bliver CleverCoffee den højst scorende kaffevirksomhed i hele EU. I en tid hvor virksomheder falder over hinanden, for at fortælle om deres tiltag med bæredygtighed, har en dansk virksomhed formået at skille sig ud, og høster nu international anerkendelse [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Danmark i front inden for investeringer og forskning i alternative proteiner

    24.06.2025

  • Ny metode til yoghurtproduktion

    24.06.2025

  • Rigtig god sommer

    24.06.2025

  • Øl brygget på juicerester og øko-boller

    24.06.2025

  • Arla og DMK siger ja til fusion

    24.06.2025

  • Ny madspildsløsning forlænger holdbarheden på frugt og grønt

    24.06.2025

  • Roadmap for fremtidens fødevarer

    18.06.2025

  • Nyt center for udvikling af fødevareteknologi åbner i Sverige

    17.06.2025

  • Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt

    17.06.2025

  • Dansk kafferisteri får topkarakter i bæredygtighed

    17.06.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik