En kombination af aktiv ventilation, teltoverdækning og flydelaget i en gylletank kan blive et nyt værktøj til at reducere metanudslip fra grise og køers gylle – og er samtidig økonomisk interessant for landmænd. Det viser et netop afsluttet projekt støttet af innovationspartnerskabet AgriFoodTure.

Et netop afsluttet projekt støttet af det danske innovationspartnerskab AgriFoodTure baner vejen for en ny teknologi med potentiale for at reducere metanemissioner fra gyllelagre. Teknologien er testet i fuld skala og udnytter balancen mellem metanproduktion og metanoxidation i en intelligent styring af ventilationen.
-Vi har udviklet en løsning, som automatisk tilpasser sig de skiftende forhold i gylletanken – med dens variationer i temperatur, ilt og metanproduktion. Det gør teknologien robust og relevant for praksis, siger projektleder og professor Søren O. Petersen fra Aarhus Universitet.
Over 80 pct. af metanemissionen på intensive svinebedrifter stammer fra lagring af gylle. Derfor har teknologien potentiale til at spille en vigtig rolle i opfyldelsen af landbrugets klimamål – også på økologiske bedrifter, da løsningen baserer sig på naturlige processer.
Aktiv styring af ventilation er afgørende
I projektet, der bærer navnet CH4VENT, er det lykkedes at bygge en selvregulerende ventilationsenhed, som kan installeres ved eksisterende gylletanke. Enheden består bl.a. af en ventilationsenhed, sensorer for ilt og metan, samt en nyudviklet styring. Systemet registrerer løbende ventilationsluftens sammensætning og justerer ventilationen, så forholdene hele tiden er bedst mulige for de metanforbrugende bakterier i det naturlige flydelag.

Overdækning af gyllebeholdere med passiv udluftning vil muligvis også kunne mindske metanudledningen med et veludviklet flydelag. Men metanoxidationen kræver både metan og ilt. Den aktive ventilation kan ifølge Søren O. Petersen stabilisere miljøet og gør løsningen effektiv:
-Bakterierne i flydelaget har en enorm appetit på metan – og jo højere luftens indhold af metan er, jo mere nedbryder de – hvis der er adgang til ilt. Med overdækning og dynamisk ventilation kan vi sikre et stabilt miljø med et forhøjet metanindhold og tilstrækkelig ilt i luften over gyllen, som kan stimulere de iltkrævende bakteriers aktivitet.
Mikrobiologien skal have ro til at gøre sit arbejde
Flydelaget spiller en central rolle i teknologien. Det er her, de langsomvoksende, metanoxiderende bakterier lever, og det kan derfor være afgørende for effektiviteten at bevare flydelaget intakt – også under tømning og påfyldning af tanken. Projektet har derfor også undersøgt, hvordan man med skånsomme omrøringsstrategier kan bevare en stor del af flydelaget, når gyllen skal udbringes på marken.
-Vi har vist, at det er muligt at tømme og fylde gylletanken med begrænset skade på flydelaget. Hvis man blot kan bevare to tredjedele af flydelaget, så vil der fortsat være en høj kapacitet for metanoxidation, når frisk gylle tilføres lageret og begynder at danne metan, forklarer Søren O. Petersen.
Projektet fik ikke mulighed for at dokumentere teknologien under varme sommerforhold, hvor metanproduktionen er størst, og hvor den mulige effekt af metanoxidation derfor også mest vigtig. Men de foreløbige resultater tyder, sammen med resultater fra pilotskala, på en væsentlig metanfjernelse – med det perspektiv at blive et virkemiddel i den grønne omstilling.
Kan blive omkostningseffektiv løsning
-Jeg har en forventning om, at teltoverdækning med ventileret flydelag kan blive en omkostningseffektiv løsning set i lyset af en CO2-afgift på landbrugets udledninger. Med aktiv ventilation vil teknologien kunne dokumentere metanemissionen meget præcist – og det gør den velegnet som et målrettet virkemiddel, siger Søren O. Petersen afslutningsvis.
Partnere i projektet var Aarhus Universitet, Skov A/S og SEGES Innovation.
AgriFoodTure er et partnerskab under Innovationsfonden, der skal accelerere den grønne transformation af Danmarks landbrugs- og fødevareproduktion. Partnerskabet har siden etableringen i 2022 investeret 170 millioner kroner i 30 grønne innovationsprojekter. AgriFoodTure fusionerede juni 2025 med den danske klyngeorganisation Food & Bio Cluster Denmark.