• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

Automation og robotterKlima og miljøProcesudstyr26. 08. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Ny teknologi viser vejen mod lavere metanudslip

En kombination af aktiv ventilation, teltoverdækning og flydelaget i en gylletank kan blive et nyt værktøj til at reducere metanudslip fra grise og køers gylle – og er samtidig økonomisk interessant for landmænd. Det viser et netop afsluttet projekt støttet af innovationspartnerskabet AgriFoodTure.

Som led i projektet er der bygget en selvregulerende ventilationsenhed, der sørger for, at forholdene hele tiden er bedst mulige for de metanforbrugende bakterier i det naturlige flydelag. Fotograf: Aarhus Universitet.

Et netop afsluttet projekt støttet af det danske innovationspartnerskab AgriFoodTure baner vejen for en ny teknologi med potentiale for at reducere metanemissioner fra gyllelagre. Teknologien er testet i fuld skala og udnytter balancen mellem metanproduktion og metanoxidation i en intelligent styring af ventilationen.
-Vi har udviklet en løsning, som automatisk tilpasser sig de skiftende forhold i gylletanken – med dens variationer i temperatur, ilt og metanproduktion. Det gør teknologien robust og relevant for praksis, siger projektleder og professor Søren O. Petersen fra Aarhus Universitet.
Over 80 pct. af metanemissionen på intensive svinebedrifter stammer fra lagring af gylle. Derfor har teknologien potentiale til at spille en vigtig rolle i opfyldelsen af landbrugets klimamål – også på økologiske bedrifter, da løsningen baserer sig på naturlige processer.

Aktiv styring af ventilation er afgørende
I projektet, der bærer navnet CH4VENT, er det lykkedes at bygge en selvregulerende ventilationsenhed, som kan installeres ved eksisterende gylletanke. Enheden består bl.a. af en ventilationsenhed, sensorer for ilt og metan, samt en nyudviklet styring. Systemet registrerer løbende ventilationsluftens sammensætning og justerer ventilationen, så forholdene hele tiden er bedst mulige for de metanforbrugende bakterier i det naturlige flydelag.

Fotograf: Aarhus Universitet.

Overdækning af gyllebeholdere med passiv udluftning vil muligvis også kunne mindske metanudledningen med et veludviklet flydelag. Men metanoxidationen kræver både metan og ilt. Den aktive ventilation kan ifølge Søren O. Petersen stabilisere miljøet og gør løsningen effektiv:
-Bakterierne i flydelaget har en enorm appetit på metan – og jo højere luftens indhold af metan er, jo mere nedbryder de – hvis der er adgang til ilt. Med overdækning og dynamisk ventilation kan vi sikre et stabilt miljø med et forhøjet metanindhold og tilstrækkelig ilt i luften over gyllen, som kan stimulere de iltkrævende bakteriers aktivitet.

Mikrobiologien skal have ro til at gøre sit arbejde
Flydelaget spiller en central rolle i teknologien. Det er her, de langsomvoksende, metanoxiderende bakterier lever, og det kan derfor være afgørende for effektiviteten at bevare flydelaget intakt – også under tømning og påfyldning af tanken. Projektet har derfor også undersøgt, hvordan man med skånsomme omrøringsstrategier kan bevare en stor del af flydelaget, når gyllen skal udbringes på marken.
-Vi har vist, at det er muligt at tømme og fylde gylletanken med begrænset skade på flydelaget. Hvis man blot kan bevare to tredjedele af flydelaget, så vil der fortsat være en høj kapacitet for metanoxidation, når frisk gylle tilføres lageret og begynder at danne metan, forklarer Søren O. Petersen.
Projektet fik ikke mulighed for at dokumentere teknologien under varme sommerforhold, hvor metanproduktionen er størst, og hvor den mulige effekt af metanoxidation derfor også mest vigtig. Men de foreløbige resultater tyder, sammen med resultater fra pilotskala, på en væsentlig metanfjernelse – med det perspektiv at blive et virkemiddel i den grønne omstilling.

Kan blive omkostningseffektiv løsning
-Jeg har en forventning om, at teltoverdækning med ventileret flydelag kan blive en omkostningseffektiv løsning set i lyset af en CO2-afgift på landbrugets udledninger. Med aktiv ventilation vil teknologien kunne dokumentere metanemissionen meget præcist – og det gør den velegnet som et målrettet virkemiddel, siger Søren O. Petersen afslutningsvis.

Partnere i projektet var Aarhus Universitet, Skov A/S og SEGES Innovation.
AgriFoodTure er et partnerskab under Innovationsfonden, der skal accelerere den grønne transformation af Danmarks landbrugs- og fødevareproduktion. Partnerskabet har siden etableringen i 2022 investeret 170 millioner kroner i 30 grønne innovationsprojekter. AgriFoodTure fusionerede juni 2025 med den danske klyngeorganisation Food & Bio Cluster Denmark.

Seneste nyt fra redaktionen

Forskningsprojekt undersøger, om PFAS fra foder havner i grisekød

ForskningHygiejne og fødevaresikkerhedKlima og miljøTop14. 10. 2025

I et nyt projekt skal forskere fra AU Viborg og DTU Fødevareinstituttet undersøge, hvor meget PFAS som optages og ophobes i forskellige væv i grise, og hvad risikoen er for, at de såkaldte evighedskemikalier i sidste ende ender i kød på danskernes tallerkener. PFAS er en fællesbetegnelse for en [...]

Ny professor i grøntsagsvidenskab: ”Vi skal tage grøntsagerne langt mere alvorligt”

AktueltNavnenyt14. 10. 2025

Hanne Lakkenborg Kristensen er tiltrådt som professor i grøntsagsvidenskab ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet, og 31. oktober giver hun sin tiltrædelsesforelæsning i Agro Food Park for alle interesserede. Professoren er dog langt fra ny på instituttet, hvor hun i mange år har været [...]

Milepæl – varmepumpe til spraytørringsproces

AktueltKlima og miljøProcesudstyrVand- og energibesparende teknologier14. 10. 2025

For første gang har Arla Foods installeret elektrisk varmepumpeteknologi på spraytørringsprocessen på et mælkepulveranlæg – i stedet for at anvende naturgas. I dette tilfælde på AKAFA i Svenstrup. Og det har været en stor udfordring. Selvom Arla allerede bruger varmepumper på flere mejerier, [...]

Udstillere roser Foodexpos nye messekoncept

Konferencer og messer14. 10. 2025

Opbakningen til Foodexpos nye messekoncept er stor blandt udstillerne, der fremhæver de nye, branche-samlende zoner og den deraf optimerede mulighed for at møde alle de mest relevante kunder. Foodexpo 2026 finder sted i MCH Messecenter Herning 22.-24. marts. Når Foodexpo til marts atter fylder [...]

Makrel i frit fald – MSC opfordrer regeringer til at handle nu

Branchenyt14. 10. 2025

Den globale standard for bæredygtigt fiskeri, MSC, opfordrer nordatlantiske nationer til at indgå en retfærdig kvoteaftale for at beskytte fiskerier, marine økosystemer og lokalsamfund. Marine Stewardship Council (MSC) advarer om, at de nordøstatlantiske bestande af makrel, sild og blåhvilling [...]

Forskere genopliver yoghurt lavet af… myrer

ForskningFremtidens fødevareproduktionTop07. 10. 2025

En gammel opskrift på yoghurt lavet på myrer er blevet genskabt af forskere fra Københavns Universitet. I et studie viser de, hvordan myrer og de bakterier, der lever på dem, kan forvandle mælk til yoghurt. Det giver både ny viden om fortidens madtraditioner og en af nutidens store madtrends, og så [...]

Tre fine messedage i Herning tiltrak 20.424 besøgende

AktueltKonferencer og messer07. 10. 2025

HI-messen samlede atter industrien til tre fantastiske teknologidage i Herning. Hallerne var vanen tro fyldt med lækker teknologi, ingeniørkunst, glade mennesker og god stemning – også mejeribranchens altoverskyggende mødested, den kombinerede udstilling og konkurrence, International Food Contest, [...]

Danmark holder robotkurs – fødevarer driver væksten

AktueltAutomation og robotterBranchenyt07. 10. 2025

Danmark fortsætter som robotfrontløber trods europæisk afmatning. Det viser de nye robottal fra International Federation of Robotics (IFR). På trods af fald i antallet af nyinstallerede robotter klarer Danmark sig markant bedre end de fleste europæiske lande – især takket være og fødevare- og [...]

Hæder til dansk destilleri

Navnenyt07. 10. 2025

Copenhagen Distillery vinder priser for deres whisky ved det prestigefyldte Luxury Masters i England. Ved at udnytte de naturlige mælkesyrebakterier på dansk økologisk byg, har de formået at skabe et whiskyudtryk som slog benene væk under juryen. Det københavnske destilleri er netop vendt hjem [...]

ÆG eller æg? Nu ændrer fødevareministeren reglerne

BranchenytHygiejne og fødevaresikkerhed07. 10. 2025

FødevareDanmark glæder sig over, at fødevareministeren nu ændrer reglerne for fødevarekontrollen efter en sag, hvor en slagtermester blev idømt en bøde på 40.000 kr. for at skrive ”æg” med små bogstaver på pakke hjemmelavede frikadeller. Efter pres fra brancheorganisationen FødevareDanmark [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Forskningsprojekt undersøger, om PFAS fra foder havner i grisekød

    14.10.2025

  • Ny professor i grøntsagsvidenskab: ”Vi skal tage grøntsagerne langt mere alvorligt”

    14.10.2025

  • Milepæl – varmepumpe til spraytørringsproces

    14.10.2025

  • Udstillere roser Foodexpos nye messekoncept

    14.10.2025

  • Makrel i frit fald – MSC opfordrer regeringer til at handle nu

    14.10.2025

  • Forskere genopliver yoghurt lavet af… myrer

    07.10.2025

  • Tre fine messedage i Herning tiltrak 20.424 besøgende

    07.10.2025

  • Danmark holder robotkurs – fødevarer driver væksten

    07.10.2025

  • Hæder til dansk destilleri

    07.10.2025

  • ÆG eller æg? Nu ændrer fødevareministeren reglerne

    07.10.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik