• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

Automation og robotterKlima og miljøProcesudstyr26. 08. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Ny teknologi viser vejen mod lavere metanudslip

En kombination af aktiv ventilation, teltoverdækning og flydelaget i en gylletank kan blive et nyt værktøj til at reducere metanudslip fra grise og køers gylle – og er samtidig økonomisk interessant for landmænd. Det viser et netop afsluttet projekt støttet af innovationspartnerskabet AgriFoodTure.

Som led i projektet er der bygget en selvregulerende ventilationsenhed, der sørger for, at forholdene hele tiden er bedst mulige for de metanforbrugende bakterier i det naturlige flydelag. Fotograf: Aarhus Universitet.

Et netop afsluttet projekt støttet af det danske innovationspartnerskab AgriFoodTure baner vejen for en ny teknologi med potentiale for at reducere metanemissioner fra gyllelagre. Teknologien er testet i fuld skala og udnytter balancen mellem metanproduktion og metanoxidation i en intelligent styring af ventilationen.
-Vi har udviklet en løsning, som automatisk tilpasser sig de skiftende forhold i gylletanken – med dens variationer i temperatur, ilt og metanproduktion. Det gør teknologien robust og relevant for praksis, siger projektleder og professor Søren O. Petersen fra Aarhus Universitet.
Over 80 pct. af metanemissionen på intensive svinebedrifter stammer fra lagring af gylle. Derfor har teknologien potentiale til at spille en vigtig rolle i opfyldelsen af landbrugets klimamål – også på økologiske bedrifter, da løsningen baserer sig på naturlige processer.

Aktiv styring af ventilation er afgørende
I projektet, der bærer navnet CH4VENT, er det lykkedes at bygge en selvregulerende ventilationsenhed, som kan installeres ved eksisterende gylletanke. Enheden består bl.a. af en ventilationsenhed, sensorer for ilt og metan, samt en nyudviklet styring. Systemet registrerer løbende ventilationsluftens sammensætning og justerer ventilationen, så forholdene hele tiden er bedst mulige for de metanforbrugende bakterier i det naturlige flydelag.

Fotograf: Aarhus Universitet.

Overdækning af gyllebeholdere med passiv udluftning vil muligvis også kunne mindske metanudledningen med et veludviklet flydelag. Men metanoxidationen kræver både metan og ilt. Den aktive ventilation kan ifølge Søren O. Petersen stabilisere miljøet og gør løsningen effektiv:
-Bakterierne i flydelaget har en enorm appetit på metan – og jo højere luftens indhold af metan er, jo mere nedbryder de – hvis der er adgang til ilt. Med overdækning og dynamisk ventilation kan vi sikre et stabilt miljø med et forhøjet metanindhold og tilstrækkelig ilt i luften over gyllen, som kan stimulere de iltkrævende bakteriers aktivitet.

Mikrobiologien skal have ro til at gøre sit arbejde
Flydelaget spiller en central rolle i teknologien. Det er her, de langsomvoksende, metanoxiderende bakterier lever, og det kan derfor være afgørende for effektiviteten at bevare flydelaget intakt – også under tømning og påfyldning af tanken. Projektet har derfor også undersøgt, hvordan man med skånsomme omrøringsstrategier kan bevare en stor del af flydelaget, når gyllen skal udbringes på marken.
-Vi har vist, at det er muligt at tømme og fylde gylletanken med begrænset skade på flydelaget. Hvis man blot kan bevare to tredjedele af flydelaget, så vil der fortsat være en høj kapacitet for metanoxidation, når frisk gylle tilføres lageret og begynder at danne metan, forklarer Søren O. Petersen.
Projektet fik ikke mulighed for at dokumentere teknologien under varme sommerforhold, hvor metanproduktionen er størst, og hvor den mulige effekt af metanoxidation derfor også mest vigtig. Men de foreløbige resultater tyder, sammen med resultater fra pilotskala, på en væsentlig metanfjernelse – med det perspektiv at blive et virkemiddel i den grønne omstilling.

Kan blive omkostningseffektiv løsning
-Jeg har en forventning om, at teltoverdækning med ventileret flydelag kan blive en omkostningseffektiv løsning set i lyset af en CO2-afgift på landbrugets udledninger. Med aktiv ventilation vil teknologien kunne dokumentere metanemissionen meget præcist – og det gør den velegnet som et målrettet virkemiddel, siger Søren O. Petersen afslutningsvis.

Partnere i projektet var Aarhus Universitet, Skov A/S og SEGES Innovation.
AgriFoodTure er et partnerskab under Innovationsfonden, der skal accelerere den grønne transformation af Danmarks landbrugs- og fødevareproduktion. Partnerskabet har siden etableringen i 2022 investeret 170 millioner kroner i 30 grønne innovationsprojekter. AgriFoodTure fusionerede juni 2025 med den danske klyngeorganisation Food & Bio Cluster Denmark.

Seneste nyt fra redaktionen

Ny teknologi – kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

BranchenytFremtidens fødevareproduktionInnovationNavnenytTop02. 12. 2025

På AU Viborg er forskere klar til at teste en teknologi, der kan forvandle CO2 og brint til protein. Perspektiverne er at kunne hjælpe med at brødføde en voksende global befolkning helt uden ny landbrugsjord. I november 2025 åbnede pilotanlægget, der skal bringe teknologien tættere på [...]

Dansk teknologi får tildelt amerikansk patent

AktueltNavnenytProduktionsudstyr02. 12. 2025

Dana Technology ApS får tildelt det amerikanske patent 12419325 B2 for sin Rotary Disc Texturizer (RDT), hvilket markerer en vigtig milepæl for virksomhedens innovative tilgang til forarbejdning af fødevarer. Patentet beskytter virksomhedens unikke metode til at omdanne protein- og kulhydrat [...]

Ny AI-modningsmetode sikrer spisemodne avocadoer

AktueltAutomation og robotterBranchenyt02. 12. 2025

Coop er først i Danmark til at gøre brug af en helt ny modningsteknologi, der sammen med kunstig intelligens sikrer, at forbrugeren altid finder spisemodne avocadoer i butikkerne. De nye, spisemodne avocadoer kommer som Irma-produkt fra uge 49. De fleste kender det: Man skal bruge en avocado, [...]

Det Etiske Råd sætter fokus på patenter – for hvem skal eje fremtidens bioteknologi?

Branchenyt02. 12. 2025

Nye bioteknologier har potentiale til at revolutionere fx fødevareproduktion, medicin, behandling og miljøbeskyttelse. Patenter på bioteknologi har både vidtrækkende konsekvenser for, hvilke bioteknologier, der bliver udviklet såvel som, hvem der kan få adgang til de udviklede teknologier. Nu sætter [...]

Tetra Pak baner vej for ny anvendelse af solsikkeprotein i fødevare- og drikkevareindustrien

Fremtidens fødevareproduktionNye føde- og drikkevarer02. 12. 2025

Tetra Pak lancerer solsikkeprotein, der er en plantebaseret ingrediens udviklet til at hjælpe føde- og drikkevareproducenter med at imødekomme efterspørgslen på plantebaserede produkter. Solsikkeproteinet åbner op for ny produktinnovation inden for plantebaserede og funktionelle føde- og [...]

Millioninvestering til lancering af ny naturlig rød farve til fødevarer

InnovationNavnenytProcesudstyrTop25. 11. 2025

Den danske biotekvirksomhed Chromologics fremstiller effektive, naturlige og bæredygtige farver til fødevarer ved hjælp af fermenteringsteknologi. Sammen med bl.a. Novo Holdings investerer EIFO i virksomheden. Med den nye finansiering kan Chromologics tage de sidste skridt mod lancering af deres [...]

Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

AktueltNavnenytProduktionsudstyr25. 11. 2025

I sidste uge modtog Bornholms Lakseklækkeri i Nexø de allerførste larver af varmtvandsrejer. Det er en vigtig milepæl i opbygningen af en helt ny fødevareproduktion på øen og etableringen af Danmarks første lokale produktion af varmtvandsrejer. I alt 10.000 rejelarver er på vej til Bornholm, [...]

Nye termoformere er en gamechanger inden for pakkemaskiner

AktueltPakke- og fyldemaskiner samt emballage25. 11. 2025

Nemco Machinery A/S lancerer en ny serie af "selvtænkende" termoformere, der kontinuerligt analyserer egne processer. Serien repræsenterer ikke alene et stort skridt i den teknologiske udvikling; den understøtter også den grønne omstilling – og spås at blive en gamechanger for [...]

Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

Fremtidens fødevareproduktionMadspildsløsningerNavnenyt25. 11. 2025

Nyt innovativt fellowship-program, støttet af Novo Nordisk Fonden og med Teknologisk Institut i front, skal uddanne nye frontløbere, der skal bekæmpe madspild og bane vejen for bæredygtige fødevaresystemer. Teknologisk Institut står i spidsen for at drive BioSustainability Design Fellowship [...]

Coop fjerner låg på creme fraiche og reducerer 15 ton plast

Pakke- og fyldemaskiner samt emballage25. 11. 2025

I sidste uge tog Coop endnu et skridt mod mindre plastaffald i hverdagen. Fremover bliver creme fraiche fra Coops egen serie, ”Coop”, produceret med en tynd film som låg i stedet for det traditionelle plastlåg. Det drejer sig om 4,7 millioner bægre og giver en årlig reduktion på 15 ton [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Ny teknologi – kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

    02.12.2025

  • Dansk teknologi får tildelt amerikansk patent

    02.12.2025

  • Ny AI-modningsmetode sikrer spisemodne avocadoer

    02.12.2025

  • Det Etiske Råd sætter fokus på patenter – for hvem skal eje fremtidens bioteknologi?

    02.12.2025

  • Tetra Pak baner vej for ny anvendelse af solsikkeprotein i fødevare- og drikkevareindustrien

    02.12.2025

  • Millioninvestering til lancering af ny naturlig rød farve til fødevarer

    25.11.2025

  • Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

    25.11.2025

  • Nye termoformere er en gamechanger inden for pakkemaskiner

    25.11.2025

  • Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

    25.11.2025

  • Coop fjerner låg på creme fraiche og reducerer 15 ton plast

    25.11.2025

Alle nyheder ›

Læs Plus Process gratis online:

Annoncering i Plus Process:

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik