• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

AktueltAutomation og robotterKlima og miljøProcesudstyr19. 08. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Ny teknologi viser vejen mod lavere metanudslip

En kombination af aktiv ventilation, teltoverdækning og flydelaget i en gylletank kan blive et nyt værktøj til at reducere metanudslip fra grise og køers gylle – og er samtidig økonomisk interessant for landmænd. Det viser et netop afsluttet projekt støttet af innovationspartnerskabet AgriFoodTure.

Som led i projektet er der bygget en selvregulerende ventilationsenhed, der sørger for, at forholdene hele tiden er bedst mulige for de metanforbrugende bakterier i det naturlige flydelag. Fotograf: Aarhus Universitet.

Et netop afsluttet projekt støttet af det danske innovationspartnerskab AgriFoodTure baner vejen for en ny teknologi med potentiale for at reducere metanemissioner fra gyllelagre. Teknologien er testet i fuld skala og udnytter balancen mellem metanproduktion og metanoxidation i en intelligent styring af ventilationen.
-Vi har udviklet en løsning, som automatisk tilpasser sig de skiftende forhold i gylletanken – med dens variationer i temperatur, ilt og metanproduktion. Det gør teknologien robust og relevant for praksis, siger projektleder og professor Søren O. Petersen fra Aarhus Universitet.
Over 80 pct. af metanemissionen på intensive svinebedrifter stammer fra lagring af gylle. Derfor har teknologien potentiale til at spille en vigtig rolle i opfyldelsen af landbrugets klimamål – også på økologiske bedrifter, da løsningen baserer sig på naturlige processer.

Aktiv styring af ventilation er afgørende
I projektet, der bærer navnet CH4VENT, er det lykkedes at bygge en selvregulerende ventilationsenhed, som kan installeres ved eksisterende gylletanke. Enheden består bl.a. af en ventilationsenhed, sensorer for ilt og metan, samt en nyudviklet styring. Systemet registrerer løbende ventilationsluftens sammensætning og justerer ventilationen, så forholdene hele tiden er bedst mulige for de metanforbrugende bakterier i det naturlige flydelag.

Fotograf: Aarhus Universitet.

Overdækning af gyllebeholdere med passiv udluftning vil muligvis også kunne mindske metanudledningen med et veludviklet flydelag. Men metanoxidationen kræver både metan og ilt. Den aktive ventilation kan ifølge Søren O. Petersen stabilisere miljøet og gør løsningen effektiv:
-Bakterierne i flydelaget har en enorm appetit på metan – og jo højere luftens indhold af metan er, jo mere nedbryder de – hvis der er adgang til ilt. Med overdækning og dynamisk ventilation kan vi sikre et stabilt miljø med et forhøjet metanindhold og tilstrækkelig ilt i luften over gyllen, som kan stimulere de iltkrævende bakteriers aktivitet.

Mikrobiologien skal have ro til at gøre sit arbejde
Flydelaget spiller en central rolle i teknologien. Det er her, de langsomvoksende, metanoxiderende bakterier lever, og det kan derfor være afgørende for effektiviteten at bevare flydelaget intakt – også under tømning og påfyldning af tanken. Projektet har derfor også undersøgt, hvordan man med skånsomme omrøringsstrategier kan bevare en stor del af flydelaget, når gyllen skal udbringes på marken.
-Vi har vist, at det er muligt at tømme og fylde gylletanken med begrænset skade på flydelaget. Hvis man blot kan bevare to tredjedele af flydelaget, så vil der fortsat være en høj kapacitet for metanoxidation, når frisk gylle tilføres lageret og begynder at danne metan, forklarer Søren O. Petersen.
Projektet fik ikke mulighed for at dokumentere teknologien under varme sommerforhold, hvor metanproduktionen er størst, og hvor den mulige effekt af metanoxidation derfor også mest vigtig. Men de foreløbige resultater tyder, sammen med resultater fra pilotskala, på en væsentlig metanfjernelse – med det perspektiv at blive et virkemiddel i den grønne omstilling.

Kan blive omkostningseffektiv løsning
-Jeg har en forventning om, at teltoverdækning med ventileret flydelag kan blive en omkostningseffektiv løsning set i lyset af en CO2-afgift på landbrugets udledninger. Med aktiv ventilation vil teknologien kunne dokumentere metanemissionen meget præcist – og det gør den velegnet som et målrettet virkemiddel, siger Søren O. Petersen afslutningsvis.

Partnere i projektet var Aarhus Universitet, Skov A/S og SEGES Innovation.
AgriFoodTure er et partnerskab under Innovationsfonden, der skal accelerere den grønne transformation af Danmarks landbrugs- og fødevareproduktion. Partnerskabet har siden etableringen i 2022 investeret 170 millioner kroner i 30 grønne innovationsprojekter. AgriFoodTure fusionerede juni 2025 med den danske klyngeorganisation Food & Bio Cluster Denmark.

Seneste nyt fra redaktionen

Fødevareplast skal genanvendes på ny

BranchenytKlima og miljøPakke- og fyldemaskiner samt emballageTop19. 08. 2025

Et stort dansk-ledet samarbejde vil vise, at plast fra brugt fødevareemballage kan sorteres, oprenses og genanvendes til ny emballage i fødevarekvalitet. Hver EU-borger genererer 36 kg affald fra plastemballage om året – heraf stammer cirka 40 procent fra føde- og drikkevarer. Mens [...]

Fødevareminister åbner dansk fællesstand på Aqua Nor 2025

AktueltKonferencer og messerProduktionsudstyr19. 08. 2025

Danmarks minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Jacob Jensen (V), åbnede i morges Pavilion of Denmark i forbindelse med startskuddet til Aqua Nor 2025, der løber fra den 19. til den 21. august i Trondheim. Den nationale fællesstand viser hele spektret af dansk akvakulturteknologi og [...]

Ny teknologi viser vejen mod lavere metanudslip

AktueltAutomation og robotterKlima og miljøProcesudstyr19. 08. 2025

En kombination af aktiv ventilation, teltoverdækning og flydelaget i en gylletank kan blive et nyt værktøj til at reducere metanudslip fra grise og køers gylle – og er samtidig økonomisk interessant for landmænd. Det viser et netop afsluttet projekt støttet af innovationspartnerskabet [...]

Nyt initiativ skal løfte andelen af dansk frugt og grønt med 10 pct. inden 2030

Branchenyt19. 08. 2025

Med initiativet ”Styrk Rødderne” tager Dagrofa kampen op for at sikre flere danske varer på frugt- og grønthylderne. Det er en udløber af Dagrofas strategi ”Gro’27 - vækst på vores måde”, at initiativet nu lanceres. Ifølge Madkulturen er omkring 75 pct. af de grøntsager og 90 pct. af den frugt, [...]

Millionindsprøjtning på vej til dansk mad- og gastronomiturisme

Branchenyt19. 08. 2025

Lokale råvarer, store madoplevelser med stærke fortællinger og gastronomi i verdensklasse tiltrækker hvert år mange danske og udenlandske turister til hele landet. Den styrkeposition vil regeringen nu understøtte med over 40 millioner kroner. De mange kulinariske oplevelser, Danmark i dag kan [...]

Analyse dokumenterer klimaaftrykket for dansk frugt og grønt

BranchenytKlima og miljøTop12. 08. 2025

En analyse fra andelsselskabet Gasa Nord Grønt i samarbejde med innovations- og forskningsvirksomheden SEGES Innovation dokumenterer nu klimaaftrykket for jordbær, gulerødder, løg og salat på producentniveau. Målet er at skabe større gennemsigtighed og at gøre det lettere for forbrugerne at vælge [...]

Nationalt pant- og retursystem for takeaway-emballage

AktueltBranchenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage12. 08. 2025

Takeaway-emballage bliver i høj grad lavet af engangsplast. Det har en kort levetid, kræver mange ressourcer at producere og forbrænde og udgør dermed et problem for både klima og miljø. Derfor skal Danmark have et nationalt pant- og retursystem - og nu etableres et sekretariat, der skal stå i [...]

International forskning om biogødning til fremtidens fødevareproduktion

AktueltFremtidens fødevareproduktionPrimær produktion12. 08. 2025

En voksende verdensbefolkning har behov for en voksende fødevareproduktion - og fremtidens fødevarer er nødt til at blive produceret mere bæredygtigt og skånsomt for miljøet, end det er tilfældet i dag. Et nyt, internationalt forskningsinitiativ skal nu gøre op med vores afhængighed af kunstgødning [...]

Organic Summit 2025 i København præsenterer et stærkt speaker line-up

Fremtidens fødevareproduktionKonferencer og messer12. 08. 2025

Stærke speakere fra hele Europa samles til Organic Summit i København den 18. og 19. august for at blive enige om et fælles charter med konkrete anbefalinger til, hvordan økologisk produktion og forbrug i EU kan vokse til 25 pct. i 2030 og dermed bidrage til omstillingen af den fremtidige [...]

Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

Navnenyt12. 08. 2025

Arla-mejeriet i Holstebro skal udvides med godt 6.500 kvadratmeter, to nye produktionslinjer og 50 nye fuldtidsmedarbejdere. I alt løber investeringen op i godt 440 millioner kroner. En markant vækst inden for flødeost på globalt plan smitter nu positivt af på Arla Foods’ mejeri på Hjermvej i [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Fødevareplast skal genanvendes på ny

    19.08.2025

  • Fødevareminister åbner dansk fællesstand på Aqua Nor 2025

    19.08.2025

  • Ny teknologi viser vejen mod lavere metanudslip

    19.08.2025

  • Nyt initiativ skal løfte andelen af dansk frugt og grønt med 10 pct. inden 2030

    19.08.2025

  • Millionindsprøjtning på vej til dansk mad- og gastronomiturisme

    19.08.2025

  • Analyse dokumenterer klimaaftrykket for dansk frugt og grønt

    12.08.2025

  • Nationalt pant- og retursystem for takeaway-emballage

    12.08.2025

  • International forskning om biogødning til fremtidens fødevareproduktion

    12.08.2025

  • Organic Summit 2025 i København præsenterer et stærkt speaker line-up

    12.08.2025

  • Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    12.08.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik