• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

ForskningInnovationNavnenytTop25. 03. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Ny dansk teknologi kan sikre majs og kartofler mod svampeangreb

Den danske biotechvirksomhed Healthycrop er lykkedes med at finde et gen, der formentlig kan forstærke kartoflers naturlige modstandskraft. Det er allerede lykkedes virksomheden at gøre majs og byg naturligt resistente over for svampeangreb. Til oktober forventer virksomheden at trække den første plante op af jorden.

Naturlig resistens: Forskerne fra Healthycrop er allerede lykkedes med at gøre majs og byg naturligt resistente over for svampeangreb. Adm. dir. i Healthycrop Pernille Ollendorff Hede viser hér forskellen på to majs udsat for helt ens svampeangreb. Foto: Jeppe Gudmundsen-Holmgreen.

En ny danskudviklet teknologi er på vej til at revolutionere kartoffelproduktionen til gavn for både forbrugere og landmænd.
Det er lykkedes forskere fra biotechvirksomheden Healthycrop at finde et gen, som forventeligt kan forstærke spisekartoflens naturlige forsvarsmekanisme i en sådan grad, at kartoflen bliver resistent over for svampeangreb. Allerede til oktober forventer Healthycrop at kunne trække den første kartoffelplante op af jorden.
Forskerne har afprøvet metoden på majs og byg – og nu kommer turen altså til kartoflerne.
-Vi anser denne opdagelse for at være et afgørende gennembrud, som på sigt helt kan eliminere den omfattende sprøjtning af kartofler, som foregår i dag, siger ph.d. Pernille Ollendorff Hede.

Aftale med irsk kartoffelspecialist
Opdagelsen har allerede vakt international opmærksomhed. Healthycrop har netop indgået en aftale med den irske landbrugsservicevirksomhed Haggard, som har kartofler som speciale.
Haggard er en af de større internationale spillere inden for landbrugsservice, så for en mindre iværksættervirksomhed er samarbejdet en kærkommen blåstempling. Healthycrop har modtaget adskillige internationale priser for sin teknologi, som tidligere har dokumenteret resistens over for svampeangreb på majs og byg.
-Vi arbejder sideløbende med at udvikle teknologien til andre afgrøder som hvede og sojabønner, og vi er i dialog med flere internationale spillere, fortæller Pernille Ollendorff Hede videre.
-Vi er utroligt stolte af denne teknologi, der er et resultat af mange års forskning. Samtidig er den et eksempel på, hvordan vi kan skabe en mere bæredygtig fødevareproduktion uden brug af sprøjtemidler mod svampe, som tegner sig for op imod en fjerdedel af verdens sprøjtemidler.

Forskerteamet bag den epokegørende opdagelse. Yderst til venstre ses adm dir. Pernille Ollendorff Hede, der selv har faglig indsigt med en PhD i plante molekylærbiologi som ballast og yderst til højre står professor Henrik Brinch-Pedersen, der også er medstifter af og ansat i Healthycrop. Foto: Jeppe Gudmundsen-Holmgreen.

Teknologien bag
Teknologien bygger på at styrke plantens eget naturlige forsvar. Metoden er altså ikke baseret på traditionel genmodificering (GMO). Det sikrer ikke blot en mere bæredygtig produktion, men undgår også den usikkerhed, der ofte blandt forbrugere er forbundet med GMO.
Kartofler er en af de mest sprøjtede afgrøder, og især mod kartoffelskimmel sprøjtes der op til 15 gange i løbet af en vækstsæson. Med en ny svamperesistent spisekartoffel vil landmændene kunne reducere deres forbrug af sprøjtemidler betydeligt, samtidig med at udbyttet øges.
Det er en fordel i forhold til det stigende fokus på reduktion af pesticidforbrug i landbruget og de begrænsninger, der er på brugen af godkendte sprøjtemidler. Derudover er forventningen, at den nye teknologi vil mindske udviklingen af resistens over for svampemidler.
Forbrugerne kan se frem til en mere stabil forsyning og formentlig lavere priser.

Begge majs er udsat for svampeangreb. Den resistente majs afviste angrebet. Foto: Jeppe Gudmundsen-Holmgreen.

Oprindeligt er teknologien udviklet af forskere fra Aarhus Universitets laboratorium i Slagelse under ledelse af professor Henrik Brinch-Pedersen, der er medejer af Healthycrop.
Healthycrop har sikret sig patent på teknologien.
Biotekvirksomheden forventer at kunne trække den allerførste svamperesistente kartoffelplante op af jorden til oktober.

Seneste nyt fra redaktionen

Gær, bakterier og svampe skal producere proteinrige fødevarer

ForskningFremtidens fødevareproduktionTop16. 09. 2025

Forskere fra DTU og Aarhus Universitet skal udvikle nye produktionsformer, hvor gær, bakterier og svampes evne til at producere proteinet kasein udnyttes med henblik på fremtidens bæredygtige fødevarer og fødevareproduktion. Projektet har modtaget en millionbevilling fra Novo Nordisk [...]

Samarbejde baner vejen for hurtigere og mere rentabel industriel fermentering

AktueltNavnenytProcesudstyr16. 09. 2025

Kommerciel fermentering står i dag overfor store udfordringer; lav profitabilitet og kostbar opskalering i produktudviklingsfasen betyder, at mange producenter aldrig når ud på markedet. Den danske biotekvirksomhed Swan Neck Bio ApS lancerer nu et samarbejde med Tetra Pak, der adresserer netop disse [...]

Powtech Technopharm 2025

AktueltKonferencer og messerPakke- og fyldemaskiner samt emballageProcesudstyr16. 09. 2025

Fra den 23. til den 25. september 2025 bliver Nürnbergs messeområde igen centrum for forarbejdningsteknologier til pulver, faste stoffer og væsker i forbindelse med Powtech Technopharm 2025. Messen afholdes i år sammen med emballagemessen Fachpack – og med tilføjelsen af Technopharm dækker messen nu [...]

Klar med priser på returemballage

BranchenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage16. 09. 2025

Emballageretur har offentliggjort, hvad de enkelte affaldsfraktioner kommer til at koste de flere end 2.100 medlemsvirksomheder, som hører under den kollektive ordning. På grund af stærke samarbejdspartnere, mange års erfaring og stordriftsfordele er Emballagereturs medlemmer sikret en høj grad af [...]

DLG Group kickstarter pilotprojekt, der skal dokumentere effekterne af regenerativ dyrkning

NavnenytPrimær produktion16. 09. 2025

I de seneste to år har DLG Group arbejdet for at fremme det regenerative landbrug, og nu tager andelsselskabet endnu et skridt, når man samler 10 udvalgte landbrug i et pilotprojekt, der skal opsamle data og beregne effekterne på dyrkningsformen. Sidste år indledte DGL et samarbejde med Carlsberg om [...]

Dansk teknologi beskytter forbrugere mod livsfarlig listeria i fødevarer

Hygiejne og fødevaresikkerhedProduktionsudstyrTop09. 09. 2025

Forbrugerne kan blive beskyttet mod den livsfarlige bakterie listeria, som udgør en stigende risiko i fødevarer, af den energibesparende teknologi raslysering fra danske Lyras A/S. Listeria var årsag til mindst 340 dødsfald i Europa i 2023 og er lige nu skyld i, at store mængder franske fødevarer [...]

Drinktec 2025 samler industrien for drikkevarer og flydende fødevarer

AktueltKonferencer og messer09. 09. 2025

Siden 1951 har drinktec-messen samlet den internationale industri for drikkevarer og flydende fødevarer. I år sker dette fra den 15. til 19. september i München. Messen dækker hele værdikæden fra råvarer og ingredienser over procesteknologi og maskiner til påfyldning og emballering til [...]

Lav antibiotikaresistens i dansk kød – men import vækker bekymring

AktueltBranchenytHygiejne og fødevaresikkerhed09. 09. 2025

Den nyeste DANMAP-rapport fra DTU Fødevareinstitut og Statens Serum Institut viser, at antibiotikaresistens i E. coli bakterier fra dansk kyllingekød fortsat ligger på et lavt niveau – særligt for stoffer, der er afgørende for behandling af mennesker. Til gengæld peger rapporten på en bekymrende [...]

Fødevarepriserne stiger – men ikke for laks og ørred

Branchenyt09. 09. 2025

Debatten om stigende fødevarepriser fylder meget i både medier og samfund. Forklaringen er - ifølge Dansk Akvakultur Producentorganisation - sammensat, men i korte træk handler det om, at den globale efterspørgsel stiger hurtigere end udbuddet. Verdens befolkning nærmer sig otte milliarder, og [...]

Konference om brand og sikkerhed i Danmark – med oplæg fra en dansk fødevarevirksomhed

Konferencer og messer09. 09. 2025

Sikkerhed og beredskab har aldrig været vigtigere end i dag. Branden i Børsen og det ændrede sikkerhedsbillede internationalt betyder en ny sikkerhedsmæssig virkelighed for danske virksomheder anno 2025. På konferencen fortæller en stor dansk fødevarevirksomhed om, hvordan de arbejder med [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Gær, bakterier og svampe skal producere proteinrige fødevarer

    16.09.2025

  • Samarbejde baner vejen for hurtigere og mere rentabel industriel fermentering

    16.09.2025

  • Powtech Technopharm 2025

    16.09.2025

  • Klar med priser på returemballage

    16.09.2025

  • DLG Group kickstarter pilotprojekt, der skal dokumentere effekterne af regenerativ dyrkning

    16.09.2025

  • Dansk teknologi beskytter forbrugere mod livsfarlig listeria i fødevarer

    09.09.2025

  • Drinktec 2025 samler industrien for drikkevarer og flydende fødevarer

    09.09.2025

  • Lav antibiotikaresistens i dansk kød – men import vækker bekymring

    09.09.2025

  • Fødevarepriserne stiger – men ikke for laks og ørred

    09.09.2025

  • Konference om brand og sikkerhed i Danmark – med oplæg fra en dansk fødevarevirksomhed

    09.09.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik