Det danske innovationspartnerskab AgriFoodTure har sammen med en hollandsk partner åbnet for ansøgninger til en ny pulje på godt 41 mio. kroner til forsknings- og innovationsprojekter. Målet er at fremme planterige, sunde kostvaner og styrke samarbejdet over landegrænser.

Det danske innovationspartnerskab AgriFoodTure og den hollandske partner Roadmap Food, Health & Living Environment har åbnet en ny fælles pulje på godt 41 mio. kroner til forsknings- og innovationsprojekter.
I puljen kan universiteter, videns- og innovationsinstitutioner, virksomheder, civilsamfundsaktører og myndigheder søge om midler til finansiering af forsknings- og innovationsprojekter.
Den nye pulje skal fremme sundere og mere bæredygtige planterige kostvaner med fokus på både forbedring af produkter og ændring af forbrugeradfærd. Samtidig er målet at styrke samarbejdet på tværs af landegrænser og værdikæder, fremme markedsudvikling og eksportpotentiale og bidrage til reduktion af drivhusgasudledning og kostrelaterede sygdomme.
Styrket samarbejde over landegrænser
-Med den nye pulje vil vi fremme mere planterige, sunde kostvaner og dermed bidrage til klimaindsatsen ved samtidig at have fokus på folkesundheden. Danmark og Holland har stærke kompetencer på området, og ved at bringe de to landes styrker i spil vil vi sætte fart på udviklingen af innovative, grønne løsninger som rækker ud over landegrænserne, siger Program Manager Mette Kallestrup Spring fra AgriFoodTure.
Et projekt kan modtage op til 11 mio. kr. fra puljen, og det er et krav, at der indgår både danske og hollandske partnere i projekterne. AgriFoodTure bidrager med 20 mio. kr. til den nye pulje.
To temaer med hvert sit fokus
Puljen har to temaer, som projekter skal falde inden for: Dels udvikling af sunde, velsmagende og ernæringsrige planterige fødevarer – og dels fremme af forbrugeraccept og adfærdsændring gennem engagement, uddannelse og kommunikation.
-Planterige fødevarer spiller en vigtig rolle i at mindske den belastning, vores fødevareproduktion har på miljøet. Samtidig har planterige fødevarer ernæringsmæssige fordele. Med den nye pulje kombinerer vi de to perspektiver og gør planterige produkter bedre i smag, konsistens og ernæring, samtidig med at vi skaber øget opmærksom om fordelene, siger Mette Kallestrup Spring videre.
-Målet er i sidste ende at øge efterspørgslen efter planterige fødevarer, så overgangen til et mere bæredygtigt og robust fødevare- og landbrugssystem fremskyndes, fortsætter hun.
AgriFoodTure er et partnerskab under Innovationsfonden, der skal accelerere den grønne transformation af Danmarks landbrugs- og fødevareproduktion. Siden etableringen i 2022 har AgriFoodTure investeret 170 millioner kroner i 30 grønne innovationsprojekter. AgriFoodTure planlægger p.t. en fusion med den danske klyngeorganisation Food & Bio Cluster Denmark.
Deadline for ansøgninger til den nye pulje er 1. september 2025.
Læs mere om den nye pulje og tidligere støttede innovationsprojekter her.