Den danske biotekvirksomhed Chromologics fremstiller effektive, naturlige og bæredygtige farver til fødevarer ved hjælp af fermenteringsteknologi. Sammen med bl.a. Novo Holdings investerer EIFO i virksomheden. Med den nye finansiering kan Chromologics tage de sidste skridt mod lancering af deres første produkt.

Det danske biotekfirma Chromologics udvikler naturlige farver til fødevarer ved brug af fermenteringsteknologi. Virksomheden har rejst 52 mio. kr. fra Novo Holdings, Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO), Döhler Ventures, Collateral Good Ventures og Synergetic. Dermed har virksomheden i alt rejst næsten 150 mio. kr.
Den nye finansieringsrunde gør det muligt for Chromologics at få de sidste godkendelser til sin nye naturlige fødevarefarve Natu.Red på plads hos såvel de europæiske som amerikanske myndigheder. Den nye kapital vil også understøtte den efterfølgende produktlancering og opskalering af produktionen i samarbejde med virksomhedens CMO-partner, der sikrer høj produktionskapacitet og dermed at kunne imødekomme den store markedsefterspørgsel.
Chromologics er en spin-out fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU), som Novo Holdings og EIFO har finansieret siden 2020 med en fælles tro på markedspotentialet for fermenterede naturlige farver.
-Trods mange konkurrerende dagsordner i tiden, værdsætter vi dybt den fortsatte tillid til vores mission. Bioproduktion er afgørende for fremtidens stabile fødevareforsyningskæder, men det kræver tålmodige investorer, som forstår hvad det vil sige at arbejde med innovation af nye produkter, fortæller Gerit Tolborg, CEO, Chromologics.
-Den fortsatte opbakning fra vores eksisterende aktionærer demonstrerer både denne forståelse og en stærk tillid til Chromologics’ teknologi og kommercielle potentiale. Med udviklingen af Natu.Red har vi demonstreret omkostningseffektivitet, skalerbarhed, og markedspotentiale for Natu.Red, som nu skal på markedet, fortsætter Gerit Tolborg.
Stor tiltro til potentialet
-Vores øgede engagement afspejler både Chromologics’ stærke fremskridt gennem de seneste fem år og den stigende efterspørgsel på naturlige, mere bæredygtige alternativer til syntetiske farvestoffer. Vi har fra starten været imponerede over virksomhedens evne til at udvikle en differentieret rød farve og over teknologiens modenhed, som allerede nu har materialiseret sig i form af en konkurrencedygtig omkostningsstruktur, siger Thomas Grotkjær, Partner, Planetary Health Investments, Novo Holdings.
-Konstruktiv dialog med strategiske partnere tyder på, at vi kan skalere virksomheden hurtigt efter regulatorisk godkendelse, og dette bekræfter vores tiltro til, at Chromologics’ teknologi og strategi vil få betydelig indflydelse på markedet for naturlige fødevarefarver, siger han videre.
Sara Sande, Partner, EIFO, er også overbevist om det kommercielle potentiale:
-I takt med at forbud mod syntetiske fødevarefarver vinder frem – og de eksisterende naturlige alternativer enten ikke lever op til centrale produktkrav, eller ikke er bæredygtige – markerer Chromologics sig med dokumenterede effektfulde, skalerbare og omkostningseffektive farver. Vi ser Chromologics som en kommende teknologileder med betydeligt kommercielt potentiale på et hastigt voksende marked for naturlige farver. Investeringen styrker virksomhedens forberedelser frem mod lanceringen af deres første produkt og understreger samtidig EIFOs ambition om at accelerere den grønne omstilling.

Fremskridt inden for regulering og markedsparathed
Den seneste investeringsrunde kommer på et afgørende tidspunkt for fødevarefarveindustrien.
Farvestoffer bruges i stor stil i bl.a. kød, slik, drikkevarer og mejeriprodukter, men fødevarebranchen står over for store udfordringer, da den øgede opmærksomhed på de helbredsmæssige effekter af syntetiske farvestoffer har ført til forbud mod den syntetiske Red 3 i USA fra senest 2028.
Alt andet lige vil det medføre en stigende efterspørgsel efter naturlige, varme- og pH-stabile alternativer.
Her byder Chromologics sig til med Natu.Red, der endda er baseret på en stabil forsyningskæde, der er uafhængig af sæsonrelaterede udsving og geografiske begrænsninger.
Fermenteringsbaserede fødevareingredienser er et nøgleelement i den grønne omstilling i fødevarefarvebranchen, da de ikke, som naturlige farver udvundet fra frugt og grøntsager, kræver dyrkning af jord eller andre ressourcekrævende landbrugsaktiviteter, da de bruger mindre vand og samtidig leverer ensartet kvalitet uafhængigt af sæson eller klimahændelser, som tørke eller oversvømmelser.
Over de seneste fire år har Chromologics gennemført forsøg med mere end 90 fødevareproducenter på tværs af Europa og USA og har dermed opnået værdifuld indsigt i, hvilke produkter Natu.Red kan anvendes i, og hvordan farven opfører sig i de enkelte produkter.
Opskalering til lancering
Chromologics oplever stor kundeinteresse på tværs af flere produktkategorier fra kød, mejeriprodukter og konfekture til plantebaserede produkter. Med solid investoropbakning og en klar regulatorisk plan er virksomheden velpositioneret til at bringe sit første naturlige farvestof på markedet og bane vejen for en ny generation af bæredygtige fødevarefarver.
-Chromologics er godt positioneret til at lede den kommende overgang til mere naturlige og stabile farveingredienser. Den bæredygtige fermenteringsteknologi giver en stabil, skalerbar og omkostningseffektiv løsning for kunder, der hurtigt vil gå fra eksisterende løsninger til de højkvalitets, naturlige farver, som er nødvendige for at opfylde både nye lovkrav og den stigende forbrugerefterspørgsel, siger Rodrigo Hortega de Velasco, Director, Döhler Ventures afslutningsvis.

Kilde: Chromologics.



