• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

InnovationNavnenytProcesudstyrTop25. 11. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Millioninvestering til lancering af ny naturlig rød farve til fødevarer

Den danske biotekvirksomhed Chromologics fremstiller effektive, naturlige og bæredygtige farver til fødevarer ved hjælp af fermenteringsteknologi. Sammen med bl.a. Novo Holdings investerer EIFO i virksomheden. Med den nye finansiering kan Chromologics tage de sidste skridt mod lancering af deres første produkt.

Chromologics’ naturlige fermenterede røde fødevarefarve – Natu.Red pulver. Foto: Chromologics.

Det danske biotekfirma Chromologics udvikler naturlige farver til fødevarer ved brug af fermenteringsteknologi. Virksomheden har rejst 52 mio. kr. fra Novo Holdings, Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO), Döhler Ventures, Collateral Good Ventures og Synergetic. Dermed har virksomheden i alt rejst næsten 150 mio. kr.
Den nye finansieringsrunde gør det muligt for Chromologics at få de sidste godkendelser til sin nye naturlige fødevarefarve Natu.Red på plads hos såvel de europæiske som amerikanske myndigheder. Den nye kapital vil også understøtte den efterfølgende produktlancering og opskalering af produktionen i samarbejde med virksomhedens CMO-partner, der sikrer høj produktionskapacitet og dermed at kunne imødekomme den store markedsefterspørgsel.
Chromologics er en spin-out fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU), som Novo Holdings og EIFO har finansieret siden 2020 med en fælles tro på markedspotentialet for fermenterede naturlige farver.
-Trods mange konkurrerende dagsordner i tiden, værdsætter vi dybt den fortsatte tillid til vores mission. Bioproduktion er afgørende for fremtidens stabile fødevareforsyningskæder, men det kræver tålmodige investorer, som forstår hvad det vil sige at arbejde med innovation af nye produkter, fortæller Gerit Tolborg, CEO, Chromologics.
-Den fortsatte opbakning fra vores eksisterende aktionærer demonstrerer både denne forståelse og en stærk tillid til Chromologics’ teknologi og kommercielle potentiale. Med udviklingen af Natu.Red har vi demonstreret omkostningseffektivitet, skalerbarhed, og markedspotentiale for Natu.Red, som nu skal på markedet, fortsætter Gerit Tolborg.

Stor tiltro til potentialet
-Vores øgede engagement afspejler både Chromologics’ stærke fremskridt gennem de seneste fem år og den stigende efterspørgsel på naturlige, mere bæredygtige alternativer til syntetiske farvestoffer. Vi har fra starten været imponerede over virksomhedens evne til at udvikle en differentieret rød farve og over teknologiens modenhed, som allerede nu har materialiseret sig i form af en konkurrencedygtig omkostningsstruktur, siger Thomas Grotkjær, Partner, Planetary Health Investments, Novo Holdings.
-Konstruktiv dialog med strategiske partnere tyder på, at vi kan skalere virksomheden hurtigt efter regulatorisk godkendelse, og dette bekræfter vores tiltro til, at Chromologics’ teknologi og strategi vil få betydelig indflydelse på markedet for naturlige fødevarefarver, siger han videre.
Sara Sande, Partner, EIFO, er også overbevist om det kommercielle potentiale:
-I takt med at forbud mod syntetiske fødevarefarver vinder frem – og de eksisterende naturlige alternativer enten ikke lever op til centrale produktkrav, eller ikke er bæredygtige – markerer Chromologics sig med dokumenterede effektfulde, skalerbare og omkostningseffektive farver. Vi ser Chromologics som en kommende teknologileder med betydeligt kommercielt potentiale på et hastigt voksende marked for naturlige farver. Investeringen styrker virksomhedens forberedelser frem mod lanceringen af deres første produkt og understreger samtidig EIFOs ambition om at accelerere den grønne omstilling.

Øverst fra venstre: Chromologics CTO Anders Ødum og CEO Gerit Tolborg. Nederst fra venstre: Sara Sande, Partner i EIFOs grønne investeringsteam og Thomas Grotkjær fra Novo Holdings Planetary Health Investments. Foto: Chromologics.

Fremskridt inden for regulering og markedsparathed
Den seneste investeringsrunde kommer på et afgørende tidspunkt for fødevarefarveindustrien.
Farvestoffer bruges i stor stil i bl.a. kød, slik, drikkevarer og mejeriprodukter, men fødevarebranchen står over for store udfordringer, da den øgede opmærksomhed på de helbredsmæssige effekter af syntetiske farvestoffer har ført til forbud mod den syntetiske Red 3 i USA fra senest 2028.
Alt andet lige vil det medføre en stigende efterspørgsel efter naturlige, varme- og pH-stabile alternativer.
Her byder Chromologics sig til med Natu.Red, der endda er baseret på en stabil forsyningskæde, der er uafhængig af sæsonrelaterede udsving og geografiske begrænsninger.
Fermenteringsbaserede fødevareingredienser er et nøgleelement i den grønne omstilling i fødevarefarvebranchen, da de ikke, som naturlige farver udvundet fra frugt og grøntsager, kræver dyrkning af jord eller andre ressourcekrævende landbrugsaktiviteter, da de bruger mindre vand og samtidig leverer ensartet kvalitet uafhængigt af sæson eller klimahændelser, som tørke eller oversvømmelser.
Over de seneste fire år har Chromologics gennemført forsøg med mere end 90 fødevareproducenter på tværs af Europa og USA og har dermed opnået værdifuld indsigt i, hvilke produkter Natu.Red kan anvendes i, og hvordan farven opfører sig i de enkelte produkter.

Opskalering til lancering
Chromologics oplever stor kundeinteresse på tværs af flere produktkategorier fra kød, mejeriprodukter og konfekture til plantebaserede produkter. Med solid investoropbakning og en klar regulatorisk plan er virksomheden velpositioneret til at bringe sit første naturlige farvestof på markedet og bane vejen for en ny generation af bæredygtige fødevarefarver.
-Chromologics er godt positioneret til at lede den kommende overgang til mere naturlige og stabile farveingredienser. Den bæredygtige fermenteringsteknologi giver en stabil, skalerbar og omkostningseffektiv løsning for kunder, der hurtigt vil gå fra eksisterende løsninger til de højkvalitets, naturlige farver, som er nødvendige for at opfylde både nye lovkrav og den stigende forbrugerefterspørgsel, siger Rodrigo Hortega de Velasco, Director, Döhler Ventures afslutningsvis.

Chromologics fermenteringsanlæg. Foto: Chromologics.

Kilde: Chromologics.

Seneste nyt fra redaktionen

Millioninvestering til lancering af ny naturlig rød farve til fødevarer

InnovationNavnenytProcesudstyrTop25. 11. 2025

Den danske biotekvirksomhed Chromologics fremstiller effektive, naturlige og bæredygtige farver til fødevarer ved hjælp af fermenteringsteknologi. Sammen med bl.a. Novo Holdings investerer EIFO i virksomheden. Med den nye finansiering kan Chromologics tage de sidste skridt mod lancering af deres [...]

Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

AktueltNavnenytProduktionsudstyr25. 11. 2025

I sidste uge modtog Bornholms Lakseklækkeri i Nexø de allerførste larver af varmtvandsrejer. Det er en vigtig milepæl i opbygningen af en helt ny fødevareproduktion på øen og etableringen af Danmarks første lokale produktion af varmtvandsrejer. I alt 10.000 rejelarver er på vej til Bornholm, [...]

Nye termoformere er en gamechanger inden for pakkemaskiner

AktueltPakke- og fyldemaskiner samt emballage25. 11. 2025

Nemco Machinery A/S lancerer en ny serie af "selvtænkende" termoformere, der kontinuerligt analyserer egne processer. Serien repræsenterer ikke alene et stort skridt i den teknologiske udvikling; den understøtter også den grønne omstilling – og spås at blive en gamechanger for [...]

Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

Fremtidens fødevareproduktionMadspildsløsningerNavnenyt25. 11. 2025

Nyt innovativt fellowship-program, støttet af Novo Nordisk Fonden og med Teknologisk Institut i front, skal uddanne nye frontløbere, der skal bekæmpe madspild og bane vejen for bæredygtige fødevaresystemer. Teknologisk Institut står i spidsen for at drive BioSustainability Design Fellowship [...]

Coop fjerner låg på creme fraiche og reducerer 15 ton plast

Pakke- og fyldemaskiner samt emballage25. 11. 2025

I sidste uge tog Coop endnu et skridt mod mindre plastaffald i hverdagen. Fremover bliver creme fraiche fra Coops egen serie, ”Coop”, produceret med en tynd film som låg i stedet for det traditionelle plastlåg. Det drejer sig om 4,7 millioner bægre og giver en årlig reduktion på 15 ton [...]

Indonesisk svamp tryller ølrester om til pølser

ForskningProcesudstyrTop18. 11. 2025

I jagten på nye måder at producere protein på, har forskere på Aalborg Universitet forvandlet restprodukter fra ølproduktion til et proteinrigt produkt, som kan erstatte almindeligt kød i fx pølser; takket være en indonesisk svamp. Resultatet er både velsmagende, bæredygtigt og økonomisk [...]

Ny fabrik til fremtidens pant- og retursystem

AktueltNavnenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage18. 11. 2025

Danskerne panter flere og flere dåser og flasker, der skal sorteres og genanvendes til nye. I november 2025 indviede Dansk Retursystem en ny fabrik i Fredericia, der bliver et vigtigt knudepunkt i Danmarks cirkulære infrastruktur. Fabrikken bliver den største i Danmark og skal håndtere de ca. tre [...]

Ultraforarbejdede fødevarer – eksperter efterlyser fokus på ernæring

AktueltBranchenytKonferencer og messer18. 11. 2025

På årets fødevarekonference, Fremtidens Fødevarer, hos Teknologisk Institut, der blev afholdt i starten af november, blev der sat fokus på ultraforarbejdede fødevarer. Bekymringerne er reelle - men NOVA-klassifikation om ultraforarbejdede fødevarer peger i forkert retning, lyder det fra Teknologisk [...]

DanePork slutter sig til FødevareDanmark

Navnenyt18. 11. 2025

Et af landets største svineslagterier, DanePork, indtræder nu i brancheorganisationen FødevareDanmark. FødevareDanmark er dermed lykkedes med at samle alle de private slagterier i én samlet organisation. Det gav genklang i branchen, da slagterigiganten Tican for nylig meldte sig ind i [...]

Dansk BælgBoost: 13,8 mio. kr. til dansk bælgfrugt værdikæde – fra mark til offentlige køkkener

BranchenytFremtidens fødevareproduktionNavnenyt18. 11. 2025

Gule ærter, kidneybønner, kikærter og linser – de såkaldte bælgfrugter – spiser danskerne i gennemsnit kun 10 gram af om dagen. Det er langt fra de 100 g om dagen, som de officielle Kostråd anbefaler for både sundhed og klima. Det vil projekt ”Dansk BælgBoost” ændre på. Målet er at gøre bl.a. danske [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Millioninvestering til lancering af ny naturlig rød farve til fødevarer

    25.11.2025

  • Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

    25.11.2025

  • Nye termoformere er en gamechanger inden for pakkemaskiner

    25.11.2025

  • Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

    25.11.2025

  • Coop fjerner låg på creme fraiche og reducerer 15 ton plast

    25.11.2025

  • Indonesisk svamp tryller ølrester om til pølser

    18.11.2025

  • Ny fabrik til fremtidens pant- og retursystem

    18.11.2025

  • Ultraforarbejdede fødevarer – eksperter efterlyser fokus på ernæring

    18.11.2025

  • DanePork slutter sig til FødevareDanmark

    18.11.2025

  • Dansk BælgBoost: 13,8 mio. kr. til dansk bælgfrugt værdikæde – fra mark til offentlige køkkener

    18.11.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik