• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

AktueltBranchenytHygiejne og fødevaresikkerhed09. 09. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Lav antibiotikaresistens i dansk kød – men import vækker bekymring

Den nyeste DANMAP-rapport fra DTU Fødevareinstitut og Statens Serum Institut viser, at antibiotikaresistens i E. coli bakterier fra dansk kyllingekød fortsat ligger på et lavt niveau – særligt for stoffer, der er afgørende for behandling af mennesker. Til gengæld peger rapporten på en bekymrende udvikling i det importerede kyllingekød, hvor forekomsten af resistente bakterier er steget markant.

Foto: freepik.com.

I 2024 blev i alt 87,46 ton antibiotika anvendt til dyr i Danmark – en lille stigning på knap 1 pct. i forhold til året før. Det viser årets DANMAP-rapport fra DTU Fødevareinstitut og Statens Serum Institut.
Griseproduktionen stod for langt størstedelen af antibiotikaforbruget (84 pct.), mens kvæg og fjerkræ tegnede sig for henholdsvis 9 pct. og 1 pct. Når man ser på bakterier fra raske dyr i den generelle overvågning og deres følsomhed over for antibiotika, har der ikke været større ændringer siden 2019. Det gælder bakterier som E. coli, Campylobacter jejuni og salmonella. Desuden er resistens over for antibiotika, der er vigtige for behandling af mennesker, fortsat meget lav eller fraværende i disse bakterier.

Grise: små ændringer i antibiotikaforbrug – men fortsat stigende resistens
Det samlede antibiotikaforbrug til grise faldt en smule i 2024, og smågrise modtog fortsat flest behandlinger. Den kraftige stigning i brugen af visse antibiotikatyper, som blev observeret i 2022 og 2023, fortsatte ikke i 2024 – med undtagelse af makrolider blandt slagtegrise, hvor forbruget fortsatte med at stige.
Samtidig blev E. coli fra grise en smule mindre følsomme over for alle testede antibiotika – et fald på 8 pct. i fuld følsomhed. Det er bemærkelsesværdigt, at niveauet af fuld følsomhed i salmonella (typhimurium, og monofasisk typhimurium, som er blandt de mest almindelige type salmonella i danske grise) fra dansk grisekød steg i 2024.
-I 2024 viste E. coli fra raske grise en beskeden stigning i resistens over for antibiotika af typerne aminoglykosider (amikacin, gentamicin) og makrolider (azithromycin), hvilket måske kan hænge sammen med et stigende forbrug af disse antibiotikatyper i griseproduktionen de seneste år, siger seniorforsker Sofia Duarte fra DTU Fødevareinstituttet.
Noget lignende sås med hensyn til salmonella fra dansk grisekød. Selvom bakterierne generelt blev mere følsomme, steg resistensen mod nogle bestemte antibiotika: makrolider (azithromycin) hos monofasisk Salmonella typhimurium. Samtidig blev resistensen mod aminoglykosider (amikacin og gentamicin) ikke lavere hos Salmonella typhimurium, efter at den var steget i 2022 og 2023. I DANMAP 2024 beskrev forskere for første gang de gener, der gør salmonella-bakterier fra grisekød resistente. De genetiske fund bekræftede de resultater, man allerede havde set i laboratorietests.

Kvæg: højere antibiotikaforbrug – men mindre resistens
Antibiotikaforbruget til kvæg steg med 4 pct., målt i kilo, trods et fald i antallet af dyr. Stigningen var størst blandt ungkvæg. Der var især en stigning i brugen af amfenikoler og makrolider hos ungkvæg.
Overraskende nok blev E. coli fra ungkvæg mindre resistente i 2024. Færre bakterier viste resistens over for de fleste testede stoffer, og flere var følsomme over for alle typer testede antibiotika – en stigning på 11 pct. Samtidig faldt andelen af multiresistente E. coli med 10 pct.
-Resultaterne strider mod forventningen om, at højere antibiotikaforbrug fører til mere resistens, og det kan ikke forklares ud fra de indsamlede data. Derfor har vi behov for yderligere undersøgelser for at forstå årsagen til det markante fald i resistente E. coli bakterier fra ungkvæg, fortæller Sofia Duarte videre.

Fjerkræ: lavere antibiotikaforbrug og mere følsomme bakterier
Antibiotikaforbruget i al dansk fjerkræ faldt med 13 pct. fra 2023 til 2024. Det ser ud til at have haft en positiv effekt på forekomsten af resistente bakterier fra slagtekyllinger. I 2024 var flere Campylobacter jejuni-bakterier følsomme over for alle testede antibiotika – en stigning på 8 pct. Der var også færre E. coli bakterier med resistens over for de fleste testede antibiotika. Resistens over for antibiotika af typen fluorokinoloner, som ofte bruges til at behandle mave-tarminfektioner hos mennesker, fortsatte desuden med at falde.
En ny observation i årets rapport er, at Campylobacter coli viser lignende resistensniveauer hos både mennesker og kyllinger. Det er første gang, DANMAP rapporterer om den bakterie hos både mennesker og slagtekyllinger. Fundene tyder på, at kyllinger kan være en kilde til smitte med Campylobacter coli, ligesom de allerede er kendt for at sprede Campylobacter jejuni til mennesker.

Importeret kød vækker bekymring
Rapporten undersøger også kyllinge- og kalkunkød solgt i supermarkeder i Danmark. Her overvåges E. coli bakterier for resistens over for tredje generations cefalosporiner – antibiotika, som ofte bruges til at behandle alvorlige infektioner hos mennesker. Disse bakterier overvåges hvert andet år i fjerkrækød, som udtages tilfældigt fra dansk detailhandel.
I 2024 forblev forekomsten under 5 pct. i dansk kyllingekød. Men i importeret kød var forekomsten steget med 20 pct. i importeret kyllingekød, mens forekomsten var faldet 20 pct. i importeret kalkunkød. Ændringerne i importeret kyllingekød kan skyldes, at det udtagne kød kommer fra andre lande end tidligere år.
-En pludselig stigning i forekomsten af resistens – især over for antibiotika, der er vigtige for behandling af mennesker – vækker altid bekymring. Resultaterne i E. coli fra importeret kyllingekød udgør ikke en direkte sundhedsrisiko, men det er bestemt et fund, der bør følges nøje i den fremtidige DANMAP-overvågning, siger Sofia Duarte afslutningsvis.
Siden 2023 har DANMAP også undersøgt, om E. coli med denne særlige resistens, som stammer fra dyr og kød, kan være årsag til blodforgiftninger hos mennesker i Danmark. Indtil videre er der ikke fundet klare beviser for det.

For yderligere information se DANMAP’s website samt DTU Fødevareinstituttets temasite om antibiotikaresistens.
Læs også DANMAP-rapportens kapitler 4, 6 og 7.
Årets DANMAP-rapport bliver præsenteret på et seminar den 18.11.2025. Tilmelding kan ske her.

Seneste nyt fra redaktionen

Dansk teknologi beskytter forbrugere mod livsfarlig listeria i fødevarer

Hygiejne og fødevaresikkerhedProduktionsudstyrTop09. 09. 2025

Forbrugerne kan blive beskyttet mod den livsfarlige bakterie listeria, som udgør en stigende risiko i fødevarer, af den energibesparende teknologi raslysering fra danske Lyras A/S. Listeria var årsag til mindst 340 dødsfald i Europa i 2023 og er lige nu skyld i, at store mængder franske fødevarer [...]

Drinktec 2025 – samler industrien for drikkevarer og flydende fødevarer

AktueltKonferencer og messer09. 09. 2025

Siden 1951 har drinktec-messen samlet den internationale industri for drikkevarer og flydende fødevarer. I år sker dette fra den 15. til 19. september i München. Messen dækker hele værdikæden fra råvarer og ingredienser over procesteknologi og maskiner til påfyldning og emballering til [...]

Lav antibiotikaresistens i dansk kød – men import vækker bekymring

AktueltBranchenytHygiejne og fødevaresikkerhed09. 09. 2025

Den nyeste DANMAP-rapport fra DTU Fødevareinstitut og Statens Serum Institut viser, at antibiotikaresistens i E. coli bakterier fra dansk kyllingekød fortsat ligger på et lavt niveau – særligt for stoffer, der er afgørende for behandling af mennesker. Til gengæld peger rapporten på en bekymrende [...]

Fødevarepriserne stiger – men ikke for laks og ørred

Branchenyt09. 09. 2025

Debatten om stigende fødevarepriser fylder meget i både medier og samfund. Forklaringen er - ifølge Dansk Akvakultur Producentorganisation - sammensat, men i korte træk handler det om, at den globale efterspørgsel stiger hurtigere end udbuddet. Verdens befolkning nærmer sig otte milliarder, og [...]

Konference om brand og sikkerhed i Danmark – med oplæg fra en dansk fødevarevirksomhed

Konferencer og messer09. 09. 2025

Sikkerhed og beredskab har aldrig været vigtigere end i dag. Branden i Børsen og det ændrede sikkerhedsbillede internationalt betyder en ny sikkerhedsmæssig virkelighed for danske virksomheder anno 2025. På konferencen fortæller en stor dansk fødevarevirksomhed om, hvordan de arbejder med [...]

Laboratoriemessen LabDays 2025 Aarhus sætter ny rekord

Konferencer og messerLaboratorieteknikTop03. 09. 2025

Den 10. og 11. september byder smilets by, Aarhus, velkommen til LabDays Aarhus 2025 i Aarhus Congress Center. Messen sætter ny rekord med 97 udstillere – og den tegner således til at blive årets største event for den skandinaviske laboratoriebranche. I næste afholdes LabDays Aarhus 2025 – [...]

Fermenteret smag, nordiske råvarer og ansvarlig innovation

AktueltFremtidens fødevareproduktionNavnenyt03. 09. 2025

Den danske fødevarevirksomhed Nocla udvider sit strategiske fundament med et stærkere fokus på ingredienser og videnssamarbejde. Fermenteret smag, nordiske råvarer og ansvarlig innovation er i centrum, når Nocla tager næste skridt i sin vækstrejse: Ny kategori. Klar struktur. Og nye ingredienser på [...]

Ny rapport: tre store salmonellaudbrud i 2024

AktueltHygiejne og fødevaresikkerhed02. 09. 2025

I 2024 blev der registreret 55 fødevarebårne sygdomsudbrud i Den Centrale Udbrudsgruppe, som består af DTU Fødevareinstituttet, Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut. Året var især præget af tre store salmonellaudbrud fra henholdsvis salat og kød. Det fremgår af den nye årlige zoonoserapport, [...]

SEGES Innovation og Datalogisk slår kræfterne sammen

Navnenyt02. 09. 2025

SEGES Innovation og datterselskabet Datalogisk samler nu kræfterne i ét fællesskab. Målet er at blive Nordeuropas største leverandør af planteprogrammer til landbruget. Innovationsvirksomheden SEGES Innovation overtog i 2024 det fulde ejerskab af it-virksomheden Datalogisk, der hidtil har kørt [...]

Danskproduceret EI₂90-branddør til frostrum – ned til -30°C

Navnenyt02. 09. 2025

DAN-doors A/S præsenterer markedets første danskproduceret EI₂90-branddør til frostrum - ned til -30°C. Branddøren giver op til 90 minutters brandsikkerhed. DAN-doors A/S hæver barren i byggeriet med lanceringen af en ny 1-fløjet, hængslet EI₂90-branddør til frostrum. Døren er udviklet og [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Dansk teknologi beskytter forbrugere mod livsfarlig listeria i fødevarer

    09.09.2025

  • Drinktec 2025 – samler industrien for drikkevarer og flydende fødevarer

    09.09.2025

  • Lav antibiotikaresistens i dansk kød – men import vækker bekymring

    09.09.2025

  • Fødevarepriserne stiger – men ikke for laks og ørred

    09.09.2025

  • Konference om brand og sikkerhed i Danmark – med oplæg fra en dansk fødevarevirksomhed

    09.09.2025

  • Laboratoriemessen LabDays 2025 Aarhus sætter ny rekord

    03.09.2025

  • Fermenteret smag, nordiske råvarer og ansvarlig innovation

    03.09.2025

  • Ny rapport: tre store salmonellaudbrud i 2024

    02.09.2025

  • SEGES Innovation og Datalogisk slår kræfterne sammen

    02.09.2025

  • Danskproduceret EI₂90-branddør til frostrum – ned til -30°C

    02.09.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik