• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

Automation og robotterBranchenytKonferencer og messerTop12. 11. 2024 | Helle Friemann Nielsen

Kunstig intelligens kan sætte turbo på fødevareindustrien

AI kan øge effektiviteten i fødevareindustrien, og virksomhederne bør begynde at integrere AI i deres produktion for ikke at blive overhalet af konkurrenterne. Det var blandt budskaberne ved fødevarekonferencen ”AI og digitalisering i fødevareindustrien”, som blev afholdt den 6. november på Teknologisk Institut i Taastrup.

-AI er en af de løftestænger, der skal gøre vores industri mere effektiv, og som man ikke skal sakke bagud med, sagde forretningsdirektør Lars Leopold Hinrichsen bl.a. ved konferencen. Foto: Teknologisk Institut.

Danske fødevarevirksomheder risikerer at halte bagud i brugen af kunstig intelligens, hvis ikke de tager de første skridt allerede nu. Det blev præciseret på Teknologisk Instituts konference ”AI og digitalisering i fødevareindustrien”. Her samledes eksperter og aktører fra branchen og stillede skarpt på netop nye veje og muligheder for AI og digitalisering i fødevareindustrien.
-AI er en af de løftestænger, der skal gøre vores industri mere effektiv, og som man ikke skal sakke bagud med. Feltet rykker hurtigt, og hvis man vil undgå at blive overhalet, skal man sørge for at være blandt de virksomheder, der er i gang med at integrere AI i deres forretning og processer, sagde forretningsdirektør Lars Leopold Hinrichsen, Teknologisk Institut.
Deltagerne fik ved konferencen præsenteret konkrete cases, værdifulde muligheder og gode råd om effektiv udnyttelse og optimering af AI for fødevareindustrien.

Strategisk afklaring
Hvordan man kommer klogt og godt fra start i praksis, har Teknologisk Instituts specialist i digital transformation, seniorkonsulent Cathrine Lippert flere anbefalinger til:
-Det gælder om at identificere, hvordan AI bedst bruges til at understøtte forretningen. Indledende strategisk afklaring er afgørende for at sikre, at man ikke bare poster tid og ressourcer i et stykke teknologi, udelukkende fordi det findes og umiddelbart virker vigtigt, er rådene fra Cathrine Lippert.
Hun præciserede, at AI kræver gode data, fordi AI-systemer kun er så gode som de data, de trænes på. Man skal derfor sikre, at man har både systemer og processer på plads til at indsamle, lagre og analysere relevante data.
-AI bliver centralt i virksomhedens udvikling og drift, og det er derfor afgørende at implementere robuste sikkerhedsforanstaltninger for at beskytte sine systemer mod hacking, misbrug og forkert brug – og tilsvarende vigtigt at overveje de etiske implikationer af AI-anvendelse, tilføjer hun.

Marginalerne er små
Deltagerne fik desuden indblik i anvendelsen af modeller og AI til optimering af biologiske processer i fødevareindustrien fra Morten Arendt Rasmussen, som er professor i datascience inden for fødevarer ved KU Food. Han viste blandt andet, hvordan AI-modeller kan trænes til fx at udvikle plantebaseret ost ved at sammenligne med relevante parametre i sammensætningen af traditionel ost.
-Får man ikke styr på sine variationer, taber man i konkurrencen. Marginalerne i fødevaresektoren er så små, at for at fastholde konkurrenceniveauet er det fuldstændig kritisk, at Danmarks fødevarevirksomheder formår at udnytte data og digitalisering bl.a. via kunstig intelligens eller machine learning til at optimere deres udviklingsprocesser, sagde Morten Arendt Rasmussen.

Konferencen er støttet af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen samt Svineafgiftsfonden og blev afholdt af Teknologisk Institut i samarbejde med Food & Bio Cluster Denmark og IDA Levnedsmiddelselskabet.

Seneste nyt fra redaktionen

Laboratoriemessen LabDays 2025 Aarhus sætter ny rekord

Konferencer og messerLaboratorieteknikTop03. 09. 2025

Den 10. og 11. september byder smilets by, Aarhus, velkommen til LabDays Aarhus 2025 i Aarhus Congress Center. Messen sætter ny rekord med 97 udstillere – og den tegner således til at blive årets største event for den skandinaviske laboratoriebranche. I næste afholdes LabDays Aarhus 2025 – [...]

Fermenteret smag, nordiske råvarer og ansvarlig innovation

AktueltFremtidens fødevareproduktionNavnenyt03. 09. 2025

Den danske fødevarevirksomhed Nocla udvider sit strategiske fundament med et stærkere fokus på ingredienser og videnssamarbejde. Fermenteret smag, nordiske råvarer og ansvarlig innovation er i centrum, når Nocla tager næste skridt i sin vækstrejse: Ny kategori. Klar struktur. Og nye ingredienser på [...]

Ny rapport: tre store salmonellaudbrud i 2024

AktueltHygiejne og fødevaresikkerhed02. 09. 2025

I 2024 blev der registreret 55 fødevarebårne sygdomsudbrud i Den Centrale Udbrudsgruppe, som består af DTU Fødevareinstituttet, Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut. Året var især præget af tre store salmonellaudbrud fra henholdsvis salat og kød. Det fremgår af den nye årlige zoonoserapport, [...]

SEGES Innovation og Datalogisk slår kræfterne sammen

Navnenyt02. 09. 2025

SEGES Innovation og datterselskabet Datalogisk samler nu kræfterne i ét fællesskab. Målet er at blive Nordeuropas største leverandør af planteprogrammer til landbruget. Innovationsvirksomheden SEGES Innovation overtog i 2024 det fulde ejerskab af it-virksomheden Datalogisk, der hidtil har kørt [...]

Danskproduceret EI₂90-branddør til frostrum – ned til -30°C

Navnenyt02. 09. 2025

DAN-doors A/S præsenterer markedets første danskproduceret EI₂90-branddør til frostrum - ned til -30°C. Branddøren giver op til 90 minutters brandsikkerhed. DAN-doors A/S hæver barren i byggeriet med lanceringen af en ny 1-fløjet, hængslet EI₂90-branddør til frostrum. Døren er udviklet og [...]

De ypperste mejeriprodukter hyldes på HI-messen

Konferencer og messerNye føde- og drikkevarerTop26. 08. 2025

Den kombinerede udstilling og konkurrence International Food Contest byder på innovation, networking og flere end 1.000 mejeriprodukter, når den populære begivenhed samler mejeribranchen på årets udgave af HI-messen. MCH Messecenter Herning danner rammen om messen, der finder sted 30. september til [...]

Historisk dag for branchen og kaffeglade forbrugere

AktueltBranchenyt26. 08. 2025

Fredag den 22. august meldte Regeringen om en fuld afskaffelse af kaffeafgiften. Det er en afgiftslettelse, der vækker stor glæde i den danske kaffebranche – og ikke mindst for de mange forbrugere, der hver dag nyder en kop kaffe. -Det er en historisk dag for kaffebranchen og for danske [...]

Fødevarevirksomheder i chok over emballage-priser

AktueltBranchenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage26. 08. 2025

Den kollektive ordning VANA offentliggjorde tidligere på sommeren priser for håndtering af emballageaffald i fjerde kvartal af 2025. Dermed har landets fødevarevirksomheder fået et betydeligt klarere billede af, hvad det kommer til at koste, når det såkaldte udvidede producentansvar indføres den 1. [...]

Qian Janice Wang er blevet Master of Wine – den første herboende i Danmark

Navnenyt26. 08. 2025

Qian Janice Wang, lektor og sektionsleder for Design og Forbrugeradfærd, kan føje endnu en prestigefyldt titel til sit imponerende CV: Master of Wine. Hun er nu Danmarks første herboende Master of Wine. Efter at have bestået den tredje og sidste del af den krævende eksamensproces, har Qian [...]

Ny teknologi viser vejen mod lavere metanudslip

Automation og robotterKlima og miljøProcesudstyr26. 08. 2025

En kombination af aktiv ventilation, teltoverdækning og flydelaget i en gylletank kan blive et nyt værktøj til at reducere metanudslip fra grise og køers gylle – og er samtidig økonomisk interessant for landmænd. Det viser et netop afsluttet projekt støttet af innovationspartnerskabet [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Laboratoriemessen LabDays 2025 Aarhus sætter ny rekord

    03.09.2025

  • Fermenteret smag, nordiske råvarer og ansvarlig innovation

    03.09.2025

  • Ny rapport: tre store salmonellaudbrud i 2024

    02.09.2025

  • SEGES Innovation og Datalogisk slår kræfterne sammen

    02.09.2025

  • Danskproduceret EI₂90-branddør til frostrum – ned til -30°C

    02.09.2025

  • De ypperste mejeriprodukter hyldes på HI-messen

    26.08.2025

  • Historisk dag for branchen og kaffeglade forbrugere

    26.08.2025

  • Fødevarevirksomheder i chok over emballage-priser

    26.08.2025

  • Qian Janice Wang er blevet Master of Wine – den første herboende i Danmark

    26.08.2025

  • Ny teknologi viser vejen mod lavere metanudslip

    26.08.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik