• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

AktueltFremtidens fødevareproduktionPrimær produktion12. 08. 2025 | Helle Friemann Nielsen

International forskning om biogødning til fremtidens fødevareproduktion

En voksende verdensbefolkning har behov for en voksende fødevareproduktion – og fremtidens fødevarer er nødt til at blive produceret mere bæredygtigt og skånsomt for miljøet, end det er tilfældet i dag. Et nyt, internationalt forskningsinitiativ skal nu gøre op med vores afhængighed af kunstgødning og samtidig hjælpe bioteknologiindustrier på vej i det globale syd. For biogødning baseret på svampe og bakterier skal gøre den globale fødevareproduktion både bæredygtig og billig

Ved hjælp af store eksperimenter skal IBIS skabe en dyb forståelse for, hvordan mikroorganismer opfører sig under forskellige forhold. Alle data bliver frit tilgængelige. Foto: Rasmus J. N. Frandsen.

Forskningsinitiativet ”Initiative for Biofertilizer Innovation and Science (IBIS)” er støttet med samlet 215 millioner kroner af Novo Nordisk Fonden og Gates Foundation. Initiativet skal finde løsninger på netop de udfordringer ved hjælp af såkaldt mikrobiel biogødning, som også kaldes ”biofertilizer”.
Det dækker over mikroorganismer som svampe og bakterier, der hjælper planter med at optage næringsstoffer fra jorden. Og mikrobiel biogødning har en lang række fordele i forhold til den kunstgødning, der benyttes i dag.
-Nogle mikroorganismer kan gøre næring, som er bundet i jorden tilgængelig for planter, mens andre kan omdanne kvælstof fra luften til ammonium, som planterne kan optage. Samtidig kan mikroorganismerne produceres lokalt og med et langt mindre energiforbrug end kunstgødning, hvilket gør dem både billigere og mere bæredygtige, siger lektor på DTU Bioengineering, Rasmus J. N. Frandsen, som bliver leder af initiativet.

Vi mangler viden og fri data
Den største forhindring for, at mikrobiel biogødning kan bruges i industriel skala på globalt plan, er, at der mangler offentligt tilgængelige data og viden om, hvordan mikroorganismerne opfører sig under forskellige markforhold, hvordan man kan dokumentere deres egenskaber og hvordan forskellige produktionsmetoder påvirker deres effektivitet.
Derfor skal partnerinstitutionerne i projektet, som kommer fra Danmark, Indien og Sydafrika, sammen lave enorme, standardiserede eksperimenter, der kan skabe de meget store datasæt og den dybere forståelse, som er forudsætningen for at begynde en egentlig produktion af mikrobiel biogødning.
-Hver partner ligger inde med unik viden og unikke ressourcer, som tilsammen gør os i stand til at skrive en kogebog om, hvordan man udvikler mikrobiel biogødning. Formålet med initiativet er ikke at sælge gødning, men at leverer opskrifterne og datasættene, som gør andre i stand til at oprette lokale produktioner i hele verden. Og kogebogen bliver gratis, forstået på den måde, at al den data, vi skaber, bliver frit tilgængeligt,” forklarer Rasmus J. N. Frandsen om partnerne og deres mission.

Kommer små og store landbrug til gode
Med stærke forskningsgrupper i både Danmark, Indien og Sydafrika, får IBIS en unik mulighed for at bidrage med den viden om mikrobiel biogødnings biologi, produktion og performance på markerne, som mangler i dag.
Dermed understøtter IBIS Novo Nordisk Fondens arbejde for at støtte samfundet i den grønne omstilling.
-IBIS er et vigtigt skridt i retning af at fremme højtydende bæredygtigt landbrug ved at skabe grundlaget for pålidelige mikrobielle biogødningsløsninger, der kommer både små landmænd og store landbrugsbedrifter over hele verden til gode, siger Claus Felby, Vice President for Agri-Food hos Novo Nordisk Fonden.

IBIS er støttet med i alt 215 millioner kroner over fem år af Novo Nordisk Fonden og Gates Foundation.
Partnerne i initiativet er:
• DTU
• Københavns Universitet
• Aarhus Universitet
• Tamil Nadu Agricultural University (Indien)
• Council for Scientific and Industrial Research (Sydafrika)
DTU er førende inden for forskning i bioteknologi og blev i 2022 vurderet til at være det tredjebedste universitet i verden på feltet af Shanghai Rankings.
IBIS har hovedsæde på DTU Bioengineering og ledes af lektor Rasmus J. N. Frandsen.

Seneste nyt fra redaktionen

Analyse dokumenterer klimaaftrykket for dansk frugt og grønt

BranchenytKlima og miljøTop12. 08. 2025

En analyse fra andelsselskabet Gasa Nord Grønt i samarbejde med innovations- og forskningsvirksomheden SEGES Innovation dokumenterer nu klimaaftrykket for jordbær, gulerødder, løg og salat på producentniveau. Målet er at skabe større gennemsigtighed og at gøre det lettere for forbrugerne at vælge [...]

Nationalt pant- og retursystem for takeaway-emballage

AktueltBranchenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage12. 08. 2025

Takeaway-emballage bliver i høj grad lavet af engangsplast. Det har en kort levetid, kræver mange ressourcer at producere og forbrænde og udgør dermed et problem for både klima og miljø. Derfor skal Danmark have et nationalt pant- og retursystem - og nu etableres et sekretariat, der skal stå i [...]

International forskning om biogødning til fremtidens fødevareproduktion

AktueltFremtidens fødevareproduktionPrimær produktion12. 08. 2025

En voksende verdensbefolkning har behov for en voksende fødevareproduktion - og fremtidens fødevarer er nødt til at blive produceret mere bæredygtigt og skånsomt for miljøet, end det er tilfældet i dag. Et nyt, internationalt forskningsinitiativ skal nu gøre op med vores afhængighed af kunstgødning [...]

Organic Summit 2025 i København præsenterer et stærkt speaker line-up

Fremtidens fødevareproduktionKonferencer og messer12. 08. 2025

Stærke speakere fra hele Europa samles til Organic Summit i København den 18. og 19. august for at blive enige om et fælles charter med konkrete anbefalinger til, hvordan økologisk produktion og forbrug i EU kan vokse til 25 pct. i 2030 og dermed bidrage til omstillingen af den fremtidige [...]

Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

Navnenyt12. 08. 2025

Arla-mejeriet i Holstebro skal udvides med godt 6.500 kvadratmeter, to nye produktionslinjer og 50 nye fuldtidsmedarbejdere. I alt løber investeringen op i godt 440 millioner kroner. En markant vækst inden for flødeost på globalt plan smitter nu positivt af på Arla Foods’ mejeri på Hjermvej i [...]

Forskere er lykkedes med at gøre sukkerpulp til superfood

ForskningFremtidens fødevareproduktionTop05. 08. 2025

I det afsluttede projekt Mycoprotein har forskerne fra Københavns Universitet fundet en metode til at omdanne restproduktet fra sukkerproduktion - pulp - til et spiseligt og proteinrigt produkt ved hjælp af svampe og fermentering. Sukker har siden 1960’erne været brugt som næringskilden til [...]

Biosolutions skal spire og gro i Europa

AktueltBranchenytFremtidens fødevareproduktionKonferencer og messer05. 08. 2025

Nye innovative biologiske løsninger skal både på tallerkenen og på dagsordenen. Sådan lyder budskabet fra Dansk Industri efter en middag i juli for EU’s erhvervsministre, EU-kommissær Stéphane Séjourné og chefen for Den Europæiske Investeringsbank, Nadia Calviño i Industriens Hus. Fokus var på, [...]

Brancheforening: Kaffeafgiften skal afskaffes

AktueltBranchenyt05. 08. 2025

Kaffeafgiften fra 1930 har overlevet sin relevans. I dag skaber den unødvendigt bureaukrati for virksomheder og myndigheder, hæmmer vækst og konkurrencekraft – og rammer socialt skævt. Det mener Brancheforeningen for Kaffe og Te (BKT), som nu går i offensiven for at få afgiften fjernet. -Vi [...]

Millionordre fra tysk mejerikunde

Navnenyt05. 08. 2025

Aktivitetsniveauet i Tyskland er derfor øget betydeligt igennem de første måneder af 2025, hvilket afspejles i en større interesse for Q-Interline A/S’ analysesystemer i flere brancher indenfor fødevare- og mejerisektoren, som virksomhedens medarbejder i Tyskland i en årrække har bearbejdet [...]

Salg af kinesisk fabrik gennemført

Navnenyt05. 08. 2025

I slutningen af februar underskrev Danish Crown en betinget aftale om salg af forædlingsfabrikken i Pinghu uden for Shanghai. Betingelserne er nu opfyldt, og fabrikken er overdraget til den nye ejer. Køberen er et selskab ejet af den kinesiske fødevaregigant Cofco, som har overtaget fabrikken med [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Analyse dokumenterer klimaaftrykket for dansk frugt og grønt

    12.08.2025

  • Nationalt pant- og retursystem for takeaway-emballage

    12.08.2025

  • International forskning om biogødning til fremtidens fødevareproduktion

    12.08.2025

  • Organic Summit 2025 i København præsenterer et stærkt speaker line-up

    12.08.2025

  • Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    12.08.2025

  • Forskere er lykkedes med at gøre sukkerpulp til superfood

    05.08.2025

  • Biosolutions skal spire og gro i Europa

    05.08.2025

  • Brancheforening: Kaffeafgiften skal afskaffes

    05.08.2025

  • Millionordre fra tysk mejerikunde

    05.08.2025

  • Salg af kinesisk fabrik gennemført

    05.08.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik