• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

AktueltFremtidens fødevareproduktionPrimær produktion12. 08. 2025 | Helle Friemann Nielsen

International forskning om biogødning til fremtidens fødevareproduktion

En voksende verdensbefolkning har behov for en voksende fødevareproduktion – og fremtidens fødevarer er nødt til at blive produceret mere bæredygtigt og skånsomt for miljøet, end det er tilfældet i dag. Et nyt, internationalt forskningsinitiativ skal nu gøre op med vores afhængighed af kunstgødning og samtidig hjælpe bioteknologiindustrier på vej i det globale syd. For biogødning baseret på svampe og bakterier skal gøre den globale fødevareproduktion både bæredygtig og billig

Ved hjælp af store eksperimenter skal IBIS skabe en dyb forståelse for, hvordan mikroorganismer opfører sig under forskellige forhold. Alle data bliver frit tilgængelige. Foto: Rasmus J. N. Frandsen.

Forskningsinitiativet ”Initiative for Biofertilizer Innovation and Science (IBIS)” er støttet med samlet 215 millioner kroner af Novo Nordisk Fonden og Gates Foundation. Initiativet skal finde løsninger på netop de udfordringer ved hjælp af såkaldt mikrobiel biogødning, som også kaldes ”biofertilizer”.
Det dækker over mikroorganismer som svampe og bakterier, der hjælper planter med at optage næringsstoffer fra jorden. Og mikrobiel biogødning har en lang række fordele i forhold til den kunstgødning, der benyttes i dag.
-Nogle mikroorganismer kan gøre næring, som er bundet i jorden tilgængelig for planter, mens andre kan omdanne kvælstof fra luften til ammonium, som planterne kan optage. Samtidig kan mikroorganismerne produceres lokalt og med et langt mindre energiforbrug end kunstgødning, hvilket gør dem både billigere og mere bæredygtige, siger lektor på DTU Bioengineering, Rasmus J. N. Frandsen, som bliver leder af initiativet.

Vi mangler viden og fri data
Den største forhindring for, at mikrobiel biogødning kan bruges i industriel skala på globalt plan, er, at der mangler offentligt tilgængelige data og viden om, hvordan mikroorganismerne opfører sig under forskellige markforhold, hvordan man kan dokumentere deres egenskaber og hvordan forskellige produktionsmetoder påvirker deres effektivitet.
Derfor skal partnerinstitutionerne i projektet, som kommer fra Danmark, Indien og Sydafrika, sammen lave enorme, standardiserede eksperimenter, der kan skabe de meget store datasæt og den dybere forståelse, som er forudsætningen for at begynde en egentlig produktion af mikrobiel biogødning.
-Hver partner ligger inde med unik viden og unikke ressourcer, som tilsammen gør os i stand til at skrive en kogebog om, hvordan man udvikler mikrobiel biogødning. Formålet med initiativet er ikke at sælge gødning, men at leverer opskrifterne og datasættene, som gør andre i stand til at oprette lokale produktioner i hele verden. Og kogebogen bliver gratis, forstået på den måde, at al den data, vi skaber, bliver frit tilgængeligt,” forklarer Rasmus J. N. Frandsen om partnerne og deres mission.

Kommer små og store landbrug til gode
Med stærke forskningsgrupper i både Danmark, Indien og Sydafrika, får IBIS en unik mulighed for at bidrage med den viden om mikrobiel biogødnings biologi, produktion og performance på markerne, som mangler i dag.
Dermed understøtter IBIS Novo Nordisk Fondens arbejde for at støtte samfundet i den grønne omstilling.
-IBIS er et vigtigt skridt i retning af at fremme højtydende bæredygtigt landbrug ved at skabe grundlaget for pålidelige mikrobielle biogødningsløsninger, der kommer både små landmænd og store landbrugsbedrifter over hele verden til gode, siger Claus Felby, Vice President for Agri-Food hos Novo Nordisk Fonden.

IBIS er støttet med i alt 215 millioner kroner over fem år af Novo Nordisk Fonden og Gates Foundation.
Partnerne i initiativet er:
• DTU
• Københavns Universitet
• Aarhus Universitet
• Tamil Nadu Agricultural University (Indien)
• Council for Scientific and Industrial Research (Sydafrika)
DTU er førende inden for forskning i bioteknologi og blev i 2022 vurderet til at være det tredjebedste universitet i verden på feltet af Shanghai Rankings.
IBIS har hovedsæde på DTU Bioengineering og ledes af lektor Rasmus J. N. Frandsen.

Seneste nyt fra redaktionen

Ny teknologi – kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

BranchenytFremtidens fødevareproduktionInnovationNavnenytTop02. 12. 2025

På AU Viborg er forskere klar til at teste en teknologi, der kan forvandle CO2 og brint til protein. Perspektiverne er at kunne hjælpe med at brødføde en voksende global befolkning helt uden ny landbrugsjord. I november 2025 åbnede pilotanlægget, der skal bringe teknologien tættere på [...]

Dansk teknologi får tildelt amerikansk patent

AktueltNavnenytProduktionsudstyr02. 12. 2025

Dana Technology ApS får tildelt det amerikanske patent 12419325 B2 for sin Rotary Disc Texturizer (RDT), hvilket markerer en vigtig milepæl for virksomhedens innovative tilgang til forarbejdning af fødevarer. Patentet beskytter virksomhedens unikke metode til at omdanne protein- og kulhydrat [...]

Ny AI-modningsmetode sikrer spisemodne avocadoer

AktueltAutomation og robotterBranchenyt02. 12. 2025

Coop er først i Danmark til at gøre brug af en helt ny modningsteknologi, der sammen med kunstig intelligens sikrer, at forbrugeren altid finder spisemodne avocadoer i butikkerne. De nye, spisemodne avocadoer kommer som Irma-produkt fra uge 49. De fleste kender det: Man skal bruge en avocado, [...]

Det Etiske Råd sætter fokus på patenter – for hvem skal eje fremtidens bioteknologi?

Branchenyt02. 12. 2025

Nye bioteknologier har potentiale til at revolutionere fx fødevareproduktion, medicin, behandling og miljøbeskyttelse. Patenter på bioteknologi har både vidtrækkende konsekvenser for, hvilke bioteknologier, der bliver udviklet såvel som, hvem der kan få adgang til de udviklede teknologier. Nu sætter [...]

Tetra Pak baner vej for ny anvendelse af solsikkeprotein i fødevare- og drikkevareindustrien

Fremtidens fødevareproduktionNye føde- og drikkevarer02. 12. 2025

Tetra Pak lancerer solsikkeprotein, der er en plantebaseret ingrediens udviklet til at hjælpe føde- og drikkevareproducenter med at imødekomme efterspørgslen på plantebaserede produkter. Solsikkeproteinet åbner op for ny produktinnovation inden for plantebaserede og funktionelle føde- og [...]

Millioninvestering til lancering af ny naturlig rød farve til fødevarer

InnovationNavnenytProcesudstyrTop25. 11. 2025

Den danske biotekvirksomhed Chromologics fremstiller effektive, naturlige og bæredygtige farver til fødevarer ved hjælp af fermenteringsteknologi. Sammen med bl.a. Novo Holdings investerer EIFO i virksomheden. Med den nye finansiering kan Chromologics tage de sidste skridt mod lancering af deres [...]

Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

AktueltNavnenytProduktionsudstyr25. 11. 2025

I sidste uge modtog Bornholms Lakseklækkeri i Nexø de allerførste larver af varmtvandsrejer. Det er en vigtig milepæl i opbygningen af en helt ny fødevareproduktion på øen og etableringen af Danmarks første lokale produktion af varmtvandsrejer. I alt 10.000 rejelarver er på vej til Bornholm, [...]

Nye termoformere er en gamechanger inden for pakkemaskiner

AktueltPakke- og fyldemaskiner samt emballage25. 11. 2025

Nemco Machinery A/S lancerer en ny serie af "selvtænkende" termoformere, der kontinuerligt analyserer egne processer. Serien repræsenterer ikke alene et stort skridt i den teknologiske udvikling; den understøtter også den grønne omstilling – og spås at blive en gamechanger for [...]

Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

Fremtidens fødevareproduktionMadspildsløsningerNavnenyt25. 11. 2025

Nyt innovativt fellowship-program, støttet af Novo Nordisk Fonden og med Teknologisk Institut i front, skal uddanne nye frontløbere, der skal bekæmpe madspild og bane vejen for bæredygtige fødevaresystemer. Teknologisk Institut står i spidsen for at drive BioSustainability Design Fellowship [...]

Coop fjerner låg på creme fraiche og reducerer 15 ton plast

Pakke- og fyldemaskiner samt emballage25. 11. 2025

I sidste uge tog Coop endnu et skridt mod mindre plastaffald i hverdagen. Fremover bliver creme fraiche fra Coops egen serie, ”Coop”, produceret med en tynd film som låg i stedet for det traditionelle plastlåg. Det drejer sig om 4,7 millioner bægre og giver en årlig reduktion på 15 ton [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Ny teknologi – kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

    02.12.2025

  • Dansk teknologi får tildelt amerikansk patent

    02.12.2025

  • Ny AI-modningsmetode sikrer spisemodne avocadoer

    02.12.2025

  • Det Etiske Råd sætter fokus på patenter – for hvem skal eje fremtidens bioteknologi?

    02.12.2025

  • Tetra Pak baner vej for ny anvendelse af solsikkeprotein i fødevare- og drikkevareindustrien

    02.12.2025

  • Millioninvestering til lancering af ny naturlig rød farve til fødevarer

    25.11.2025

  • Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

    25.11.2025

  • Nye termoformere er en gamechanger inden for pakkemaskiner

    25.11.2025

  • Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

    25.11.2025

  • Coop fjerner låg på creme fraiche og reducerer 15 ton plast

    25.11.2025

Alle nyheder ›

Læs Plus Process gratis online:

Annoncering i Plus Process:

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik