• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

Branchenyt09. 09. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Fødevarepriserne stiger – men ikke for laks og ørred

Debatten om stigende fødevarepriser fylder meget i både medier og samfund. Forklaringen er – ifølge Dansk Akvakultur Producentorganisation – sammensat, men i korte træk handler det om, at den globale efterspørgsel stiger hurtigere end udbuddet.

Ørredfilet på is. Foto: Biomar A/S.

Verdens befolkning nærmer sig otte milliarder, og samtidig stiger levestandarden og købekraften i mange lande. Det betyder, at stadig flere husholdninger efterspørger fødevarer af høj kvalitet, herunder kød, mejeriprodukter og fisk, både vildtfanget og opdrættet.
Når efterspørgslen vokser hurtigere end produktionen, presser det priserne op.

Udfordringer for fødevareproduktionen
Produktionen af fødevarer globalt er udfordret af flere faktorer:
• Geopolitiske kriser: krigen i Ukraine har reduceret landets korneksport.
• Handelshindringer: øgede toldsatser skaber usikkerhed og ændrer handelsmønstre.
• Klimaændringer: misvækst rammer fx kakaobønner i Vestafrika og kaffehøsten, ligesom tørke i Spanien har reduceret olivenolieproduktionen.
• Politiske prioriteringer: i EU er der ønsker om at reducere kød- og mælkeproduktionen, hvilket skaber usikkerhed og tilbageholdelse med investeringer hos landmænd.
Alt dette betyder, at udbuddet ikke kan følge med efterspørgslen, og dermed stiger priserne på en række centrale fødevarer.

Fisk er undtagelsen – stigende produktion, faldende priser
For markedet for opdrættet laks og ørred ser situationen anderledes ud. I Norge har der gennem mange år været politisk enighed om at udvikle havbrug, og produktionen er steget stabilt. I 2025 forventes en stigning på ca. 10 pct. i forhold til 2024, som betyder at forsyningen konkret øges med ca. 150.000 tons opdrættet laks og ørred.
Samtidig vokser produktionen i andre lande som Skotland, Færøerne, Island og Tyrkiet. Alle disse har fri adgang til EU-markedet, hvilket også bidrager til en generelt højere forsyning af laks og ørred til de europæiske forbrugere.
Resultatet er, at priserne på laks og ørred er væsentligt lavere end sidste år, en kontrast til udviklingen på mange andre fødevarer.
Udviklingen viser, hvordan fødevarepriser er præget af både globale, politiske og klimatiske forhold. Mens forbrugerne må vænne sig til højere priser på kød, smør og æg, kan de i øjeblikket glæde sig over lavere priser på laks og ørred, takket være målrettet opbygning og rammevilkår for opdrætsproduktionen i Norge og nabolande.

Pressemeddelelsen fra Dansk Akvakultur Producentorganisation bygger bl.a. på oplysninger fra Landbrugsavisen og I-Laks.)

Seneste nyt fra redaktionen

Dansk teknologi beskytter forbrugere mod livsfarlig listeria i fødevarer

Hygiejne og fødevaresikkerhedProduktionsudstyrTop09. 09. 2025

Forbrugerne kan blive beskyttet mod den livsfarlige bakterie listeria, som udgør en stigende risiko i fødevarer, af den energibesparende teknologi raslysering fra danske Lyras A/S. Listeria var årsag til mindst 340 dødsfald i Europa i 2023 og er lige nu skyld i, at store mængder franske fødevarer [...]

Drinktec 2025 – samler industrien for drikkevarer og flydende fødevarer

AktueltKonferencer og messer09. 09. 2025

Siden 1951 har drinktec-messen samlet den internationale industri for drikkevarer og flydende fødevarer. I år sker dette fra den 15. til 19. september i München. Messen dækker hele værdikæden fra råvarer og ingredienser over procesteknologi og maskiner til påfyldning og emballering til [...]

Lav antibiotikaresistens i dansk kød – men import vækker bekymring

AktueltBranchenytHygiejne og fødevaresikkerhed09. 09. 2025

Den nyeste DANMAP-rapport fra DTU Fødevareinstitut og Statens Serum Institut viser, at antibiotikaresistens i E. coli bakterier fra dansk kyllingekød fortsat ligger på et lavt niveau – særligt for stoffer, der er afgørende for behandling af mennesker. Til gengæld peger rapporten på en bekymrende [...]

Fødevarepriserne stiger – men ikke for laks og ørred

Branchenyt09. 09. 2025

Debatten om stigende fødevarepriser fylder meget i både medier og samfund. Forklaringen er - ifølge Dansk Akvakultur Producentorganisation - sammensat, men i korte træk handler det om, at den globale efterspørgsel stiger hurtigere end udbuddet. Verdens befolkning nærmer sig otte milliarder, og [...]

Konference om brand og sikkerhed i Danmark – med oplæg fra en dansk fødevarevirksomhed

Konferencer og messer09. 09. 2025

Sikkerhed og beredskab har aldrig været vigtigere end i dag. Branden i Børsen og det ændrede sikkerhedsbillede internationalt betyder en ny sikkerhedsmæssig virkelighed for danske virksomheder anno 2025. På konferencen fortæller en stor dansk fødevarevirksomhed om, hvordan de arbejder med [...]

Laboratoriemessen LabDays 2025 Aarhus sætter ny rekord

Konferencer og messerLaboratorieteknikTop03. 09. 2025

Den 10. og 11. september byder smilets by, Aarhus, velkommen til LabDays Aarhus 2025 i Aarhus Congress Center. Messen sætter ny rekord med 97 udstillere – og den tegner således til at blive årets største event for den skandinaviske laboratoriebranche. I næste afholdes LabDays Aarhus 2025 – [...]

Fermenteret smag, nordiske råvarer og ansvarlig innovation

AktueltFremtidens fødevareproduktionNavnenyt03. 09. 2025

Den danske fødevarevirksomhed Nocla udvider sit strategiske fundament med et stærkere fokus på ingredienser og videnssamarbejde. Fermenteret smag, nordiske råvarer og ansvarlig innovation er i centrum, når Nocla tager næste skridt i sin vækstrejse: Ny kategori. Klar struktur. Og nye ingredienser på [...]

Ny rapport: tre store salmonellaudbrud i 2024

AktueltHygiejne og fødevaresikkerhed02. 09. 2025

I 2024 blev der registreret 55 fødevarebårne sygdomsudbrud i Den Centrale Udbrudsgruppe, som består af DTU Fødevareinstituttet, Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut. Året var især præget af tre store salmonellaudbrud fra henholdsvis salat og kød. Det fremgår af den nye årlige zoonoserapport, [...]

SEGES Innovation og Datalogisk slår kræfterne sammen

Navnenyt02. 09. 2025

SEGES Innovation og datterselskabet Datalogisk samler nu kræfterne i ét fællesskab. Målet er at blive Nordeuropas største leverandør af planteprogrammer til landbruget. Innovationsvirksomheden SEGES Innovation overtog i 2024 det fulde ejerskab af it-virksomheden Datalogisk, der hidtil har kørt [...]

Danskproduceret EI₂90-branddør til frostrum – ned til -30°C

Navnenyt02. 09. 2025

DAN-doors A/S præsenterer markedets første danskproduceret EI₂90-branddør til frostrum - ned til -30°C. Branddøren giver op til 90 minutters brandsikkerhed. DAN-doors A/S hæver barren i byggeriet med lanceringen af en ny 1-fløjet, hængslet EI₂90-branddør til frostrum. Døren er udviklet og [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Dansk teknologi beskytter forbrugere mod livsfarlig listeria i fødevarer

    09.09.2025

  • Drinktec 2025 – samler industrien for drikkevarer og flydende fødevarer

    09.09.2025

  • Lav antibiotikaresistens i dansk kød – men import vækker bekymring

    09.09.2025

  • Fødevarepriserne stiger – men ikke for laks og ørred

    09.09.2025

  • Konference om brand og sikkerhed i Danmark – med oplæg fra en dansk fødevarevirksomhed

    09.09.2025

  • Laboratoriemessen LabDays 2025 Aarhus sætter ny rekord

    03.09.2025

  • Fermenteret smag, nordiske råvarer og ansvarlig innovation

    03.09.2025

  • Ny rapport: tre store salmonellaudbrud i 2024

    02.09.2025

  • SEGES Innovation og Datalogisk slår kræfterne sammen

    02.09.2025

  • Danskproduceret EI₂90-branddør til frostrum – ned til -30°C

    02.09.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik