• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

ForskningProcesudstyrProduktionsudstyrTop10. 11. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Fem forskningsbaserede skridt mod mere bæredygtig ost

En ny forskningsgennemgang viser, at fem enkle tiltag kan gøre osteproduktion mere effektiv og bæredygtig. Et forskerteam fra DTU har gennemgået den eksisterende forskning om fermentering og modning af ost i et litteraturstudie og peger på fem underudnyttede videnskabeligt baserede tiltag, som kan gøre en forskel for effektiviteten og bæredygtigheden i osteproduktion.

Foto: freepik.com.

En stor del af mælken ender som ost, der findes i et hav af varianter, mætter godt og kan holde sig længe. Det gør – kombineret med vores historiske madkultur – osten til et meget populært mejeriprodukt, men det er samtidigt ressourcekrævende at producere ost.
En af de pointer, som forskerne kommer med i studiet er fx, at vallen kan udnyttes langt bedre, end det sker i dag, i mange mejerier verden over.
-Når mejerierne producerer et kilo ost, producerer de samtidigt op mod ni kilo valle. Vallen, der indeholder langt det meste af mælkesukkeret samt vigtige mineraler og vitaminer, bliver i dag ofte solgt billigt til store valleraffinaderier, og på globalt plan bortskaffes en stor del som affald. Det er både spild af en værdifuld råvare og forbundet med håndteringsomkostninger for mejerierne, siger lektor i DTU Fødevareinstituttet Christian Solem.
I forbindelse med ostefermenteringen er der en anden udfordring, som potentielt kan løses forholdsvis simpelt – nemlig bakteriofager.
Bakteriofager er virus, der kan dræbe de mælkesyrebakterier, som er så vigtige for osteproduktionen. Et angreb af bakteriofager kan forsinke eller ødelægge en hel produktion. Mejerierne har derfor typisk nogle arbejdskrævende procedurer, hvor de skifter mellem brug af forskellige kulturer.
-Vores forskningsgennemgang viser, at mejerierne, ved at indkapsle mælkesyrebakterierne i ostemassen før de kommes i ostekarret, kan beskytte dem mod bakteriofager, fortæller postdoc i DTU Fødevareinstituttet Shuangqing Zhao.

Fem underudnyttede tiltag
Forskerne peger i studiet på fem tiltag, som en række mejerier potentielt kan implementere med begrænsede procesændringer:

• Anvendelse af mere autolytiske starterkulturer
Når mælkesyrebakterierne går i gang med at nedbryde sig selv lidt tidligere i processen (kaldet autolyse), frigiver de enzymer og stoffer, som kan udvikle smagen hurtigere og mere stabilt. En ny kultur kan gøre ostemodningen hurtigere, så lagertiden forkortes.

• Justering af overfladens pH, så ostene modner hurtigere
For oste, der modnes ved hjælp af mikroorganismer, der vokser på overfladen af osten, kan mejerierne ved at styre pH-værdien i skorpen sætte fart på modningsprocessen. Derudover kan mejerierne undgå problemer med uønsket vækst af f.eks. skimmel eller potentielt farlige listeriabakterier. Det handler om at justere på saltlage, vask og luftfugtighed – noget de fleste mejerier allerede har udstyr til.

• Undgå angreb fra bakteriofager ved at indkapsle mælkesyrebakterierne
Hvis man indkapsler mælkesyrebakterierne, bliver de fysisk beskyttet mod virusangreb (bakteriofager) i de første kritiske timer af processen. Metoden er allerede kendt fra andre fødevarer og kan indgå i mejeriets normale opstart. Det giver færre mislykkede syrninger og mere ensartede partier. Samtidigt slipper mejerierne for den dyre og besværlige løsning, hvor produktionen ellers må skifte mellem forskellige starterkulturer for at holde bakteriofagerne væk. Sidstnævnte metode virker, fordi bakteriofager kun angriber nogle bestemte mælkesyrebakterier i kulturen, men de kan gradvist tilpasse sig andre værter. Når man skifter kulturen, tager det tid, før bakteriofagerne tilpasser sig og kan ødelægge syrningen på ny. Metoden med at skifte kulturer kræver omfattende planlægning samt forskellige kulturer på lager.

• Kontrolleret brug af bakteriofager
Meget små og kontrollerede mængder af bakteriofager, kan bruges til at få starterkulturen til at “slukke for sig selv” på et bestemt tidspunkt i processen. Når bakterierne nedbrydes ved hjælp af denne metode, frigiver de enzymer og andre stoffer, som giver smag til osten, og dermed kan modningen gå hurtigere. Det kræver stram processtyring og klare rammer, men metoden er enkel, og kan være særlig interessant for ostetyper, hvor smagsudviklingen normalt tager lang tid.

• Mere værdi til vallen
Teknologier til at opsamle valleproteiner og føre dem tilbage i ostemassen er beskrevet i litteraturen. Ifølge studiet kan det øge ostens udbytte med op til 30%, samtidig med at næringsværdien bevares og biprodukter reduceres. Alternativt kan vallen forarbejdes mikrobielt, så mejerierne trækker mere værdi ud (fx til ingredienser) i stedet for at sende den billigt ud af huset.

Genvej til billigere starterkulturer
De fleste mejerier køber i dag færdige starterkulturer, såkaldte DVS-kulturer, fordi de er lette at bruge og giver stabile resultater, men de er også dyre. Et alternativ er at dyrke sine egne kulturer i mejeriet og bruge dem direkte i produktionen. Her er fordelen, at man kun behøver en lille smule fra den oprindelige kultur som “startpakke”, og så kan man selv opformere resten. På den måde kan udgiften til kulturer blive op til hundrede gange lavere, påpeger forskerne. Til gengæld kræver det mere kontrol med både processer og renhed, fordi mejerierne selv står for at holde kulturerne stabile og ensartede. For større mejerier – og for mindre, der kan dele faciliteter – kan det være en økonomisk attraktiv løsning.
Implementeringen afhænger af ostetype og eksisterende udstyr, og forskerne peger på, at nogle af tiltagene kræver pilotafprøvning og myndighedsmæssig afklaring.

Den videnskabelige artikel “Cheese production revisited – Novel and overlooked strategies for improving efficiency and sustainability of cheese manufacturing” er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Food Science & Technology.
.

Seneste nyt fra redaktionen

Fem forskningsbaserede skridt mod mere bæredygtig ost

ForskningProcesudstyrProduktionsudstyrTop10. 11. 2025

En ny forskningsgennemgang viser, at fem enkle tiltag kan gøre osteproduktion mere effektiv og bæredygtig. Et forskerteam fra DTU har gennemgået den eksisterende forskning om fermentering og modning af ost i et litteraturstudie og peger på fem underudnyttede videnskabeligt baserede tiltag, som kan [...]

Ny løsning baner vej for brug af AI i fødevareindustrien

AktueltAutomation og robotter10. 11. 2025

Tetra Pak Factory OS giver fødevare- og drikkevareproducenter et samlet driftsoverblik i realtid og omsætter data til handlingsrettede indsigter for at øge effektiviteten, reducere spild og udnytte potentialet i AI. Tetra Pak præsenterer Tetra Pak Factory OS, der er virksomhedens nye løsning [...]

Første fødevarevirksomhed i frivilligt bredskabsnetværk

AktueltBranchenytNavnenyt10. 11. 2025

Arla har en vigtig rolle i at sikre tilstrækkeligt med fødevarer for den danske befolkning. Derfor er Arla gået med i et samarbejde med en række andre danske virksomheder, der skal sikre Danmark i tilfælde af en krise. Som den første fødevarevirksomhed har Arla Foods tilsluttet sig [...]

Rawbite udvider produktionen i Tyskland for at imødekomme stigende efterspørgsel

Navnenyt10. 11. 2025

Virksomheden bag de populære økologiske frugt- og nøddebarer – Rawbite - har de seneste år oplevet en stabil tocifret vækst i Danmark, Tyskland og Sverige samt en markant stigning i online-salget. For at imødekomme den voksende efterspørgsel og stimulere en fortsat vækst på de europæiske [...]

Aftale skal sikre produktion af dansk frugt og grønt i fremtiden

BranchenytPrimær produktion10. 11. 2025

Fødevareminister Jacob Jensen (V) har sammen med partierne bag ”Aftale om Grøn skattereform for industri mv.” indgået en aftale, som skal sikre stabile rammevilkår for danske gartnerier. Den skal være med til at sikre, at forbrugerne også fremover kan finde danske kvalitetsprodukter i [...]

Nyt fra egne rækker – FrontMedia ApS har købt Techmedia A/S

NavnenytTop04. 11. 2025

FrontMedia ApS har overtaget TechMedia A/S – forlaget bag blandt andet FoodprocesFokus.dk og Plus Proces - og styrker hermed positionen på markedet for fag- og branchemedier. Handelen er gennemført 6. oktober 2025, og begge selskaber fortsætter i deres nuværende form. FrontMedia ApS er et [...]

Fødevaregiganten gearer op i Danmark

AktueltNavnenyt04. 11. 2025

Den svenske fødevarevirksomhed Greenfood fortsætter med at vokse hurtigt på det danske marked. I år forventes koncernen at opnå en volumen på næsten 3.500 ton – en stigning på 25,6 pct. sammenlignet med sidste år. Bag succesen ligger en stærk efterspørgsel efter ultrafriske råvarer, strategiske [...]

EU truer kvaliteten af vores mad

AktueltBranchenytKlima og miljø04. 11. 2025

Et nyt lovforslag fra EU kan resultere i færre sorter af korn, grøntsager og frugt, og på længere sigt kan fald i den dyrkede biodiversitet blive et problem for fødevaresikkerheden. Mens Danmark har EU-formandskabet i sidste halvdel af 2025, forhandles den nye lovgivning om salg og bytte af [...]

Too Good To Go fylder ti år: Fra dansk app til global bevægelse mod madspild

Navnenyt04. 11. 2025

På bare ti år er danske Too Good To Go blevet til et globalt eksempel på, hvordan teknologi, forretning og bæredygtighed kan trække i samme retning. Med over 130 millioner brugere og 500 millioner reddede måltider har virksomheden gjort kampen mod madspild til en hverdagsvane for brugere i over 20 [...]

Danskerne rækker ud efter nye varianter af oksekød

BranchenytNavnenyt04. 11. 2025

Danish Crown har rundet 2,5 millioner solgte pakker hakket oksekød blandet med grønt det første år og har dermed overgået de oprindelige forventninger til produktet. I en tid hvor stigende fødevarepriser – herunder prisen på oksekød – er et varmt samtaleemne hen over de danske køkkenborde, kan [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Fem forskningsbaserede skridt mod mere bæredygtig ost

    10.11.2025

  • Ny løsning baner vej for brug af AI i fødevareindustrien

    10.11.2025

  • Første fødevarevirksomhed i frivilligt bredskabsnetværk

    10.11.2025

  • Rawbite udvider produktionen i Tyskland for at imødekomme stigende efterspørgsel

    10.11.2025

  • Aftale skal sikre produktion af dansk frugt og grønt i fremtiden

    10.11.2025

  • Nyt fra egne rækker – FrontMedia ApS har købt Techmedia A/S

    04.11.2025

  • Fødevaregiganten gearer op i Danmark

    04.11.2025

  • EU truer kvaliteten af vores mad

    04.11.2025

  • Too Good To Go fylder ti år: Fra dansk app til global bevægelse mod madspild

    04.11.2025

  • Danskerne rækker ud efter nye varianter af oksekød

    04.11.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik