• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

AktueltBranchenytKlima og miljø04. 11. 2025 | Helle Friemann Nielsen

EU truer kvaliteten af vores mad

Et nyt lovforslag fra EU kan resultere i færre sorter af korn, grøntsager og frugt, og på længere sigt kan fald i den dyrkede biodiversitet blive et problem for fødevaresikkerheden.

Alle frø, der i dag er uregistrerede, risikerer at blive underlagt krav om mærkning og kontrol, hvis et nyt lovforslag fra EU bliver til virkelighed. Og selvom private havedyrkere nok bliver fritaget fra loven, regner man med, at foreninger, netværk og små landbrug, der dyrker og bevarer kulturplanter, i fremtiden skal registrere alle deres frø. Foto: Caroline Mahler Lundsteen.

Mens Danmark har EU-formandskabet i sidste halvdel af 2025, forhandles den nye lovgivning om salg og bytte af frø. Som forhandlingerne ser ud nu, lader det til, at industrien vinder over biodiversiteten og de små producenter, der dyrker den. På kort sigt vil det give os færre slags korn, grønt og frugt at vælge imellem som forbrugere. På længere sigt kan det blive et problem at producere mad nok i en verden, hvor klimaet forandrer sig, og handelsforbindelserne er usikre.

Kodeordet er biodiversitet
Det handler om frø, biodiversitet og den mad, vi spiser. Biodiversiteten i den vilde natur skal være høj, og det samme gælder for biodiversiteten i de afgrøder vi dyrker, hvis den skal sikre bæredygtighed, sundhed og robuste dyrkningssystemer for planter og mennesker.
Desværre er en ny lov i EU på trapperne, der vil gøre det vanskeligt at dyrke planter, der i dag ikke er officielt registreret. De ændringer, der lægges op til, er til fordel for industrien, som dyrker store mængder af de få arter og sorter, der er registreret på EU’s sortsliste. For mangfoldigheden i vores kulturplanter kan det derimod blive en katastrofe, hvis alle frø fremover skal registreres og administreres.
Som det ser ud lige nu, vil genbanker og almindelige haveejere blive undtaget fra den nye lovgivning, så de også fremover kan bytte og udveksle deres uregistrerede frø til forskning og glæde i haverne. Men foreninger, netværk og små landbrug, der dyrker og bevarer kulturplanter, risikerer i fremtiden at skulle registreres, og alle frø, der i dag er uregistrerede, bliver underlagt krav om mærkning og kontrol. Det er altså ikke fordi, det bliver forbudt at dyrke dem. Det bliver bare besværligt, og muligvis dyrt.

Unge jordbrugere fra små gårde og markedshaver hører til dem, der dyrker, opformerer og bevarer mange forskellige plantesorter, som ikke er på EU’s sortsliste. I fremtiden kan et nyt lovforslag gøre det både dyrt og besværligt at arbejde med de sorter, selvom det giver variation til vores kost og hjælper til at sikre en stabil produktion af mad i verden. Foto: Caroline Mahler Lundsteen.

Sjove tomatsorter og gammeldags kål
Lovgivningen vil ramme de sjove og mærkelige tomatsorter i forskellige former og kulører, som vi dyrker i vores haver, de spændende gammeldags kåltyper, der serveres på små restauranter, og de mange specielle sorter af korn, salat, løg, beder, æbler, gulerødder og meget mere, som vi støder på i gårdbutikker, på markeder og andre steder, hvor vi møder det, der ikke produceres af industrien.
-Det gælder både gamle, næsten glemte sorter som ”Svedjerug” og grønkålen ”Halvhøj Ekstra Moskruset” – og hele vækstlaget af nye, økologiske sorter, som småskaladyrkere eksperimenterer med, fortæller Lotte Børresen, der er forperson for ”Landsforeningen Praktisk Økologi”, som blandt andet arbejder med at øge biodiversitet i dyrkningen. Foreningen er den ene af tre danske organisationer, der har slået kræfterne sammen for at råbe den danske befolkning og politikerne op.

Robuste og tilpasningsdygtige planter
De andre to organisationer er ”Frie Bønder – Levende Land”, der taler de små og mellemstore jordbrugs sag, og ”Foreningen Frøsamlerne”, der bevarer traditionelle plantesorter.
-Det er primært små jordbrug og markedsproducenter i hele Europa, der dyrker de mindre kendte afgrøder, siger Ole Kjærulff Davidsen fra Frie Bønder – Levende Land og fortsætter:
-Bevaring og opformering bygger i høj grad på frivilligt arbejde udført af små avlere og organisationer som vores.
Nogle af de gammeldags kålsorter har specielle sundhedsegenskaber, andre er gode at dyrke, når det er særlig tørt eller koldt. Jo flere forskellige slags planter, vi dyrker, jo flere muligheder får vi for at tilpasse os et klima, der er svært at forudsige. Særligt de robuste og tilpasningsdygtige plantesorter, der ikke er afhængige af kunstgødning og pesticider, kan få stor betydning for verdens madforsyning i usikre tider.

Vi skal passe på dem – der bevarer
Hvis planter skal bevares, kræver det, at nogen dyrker dem og deler deres frø med andre. Selvom der heldigvis dyrkes mange planter i private haver, er de fleste havedyrkere afhængige af, at nogen tager sig af bevaring og opformering år efter år.
-Sorterne skal dyrkes løbende for også at være til rådighed for næste generation, og hvis en sort først er forsvundet, er den væk for altid, siger Louise Windfeldt fra Frøsamlerne. Derfor skal vi sørge for, at EU’s love holder hånden under den dyrkning, bevaring og opformering af frø, der finder sted hos små producenter, foreninger og netværk.

De tre foreninger er ikke de eneste, der prøver at råbe befolkningen og politikere op med deres bekymring. 200.000 borgere i EU har skrevet under på et opråb til politikerne: ”Raise Our Forks for Diversity” for at få dem til at ændre i den frølovgivning, der er på vej, så den tilgodeser en høj biodiversitet og andre planter end dem, industrien dyrker. De mange underskrifter er på vej til politikerne i Bruxelles.

Seneste nyt fra redaktionen

Nyt fra egne rækker – FrontMedia ApS har købt Techmedia A/S

NavnenytTop04. 11. 2025

FrontMedia ApS har overtaget TechMedia A/S – forlaget bag blandt andet FoodprocesFokus.dk og Plus Proces - og styrker hermed positionen på markedet for fag- og branchemedier. Handelen er gennemført 6. oktober 2025, og begge selskaber fortsætter i deres nuværende form. FrontMedia ApS er et [...]

Fødevaregiganten gearer op i Danmark

AktueltNavnenyt04. 11. 2025

Den svenske fødevarevirksomhed Greenfood fortsætter med at vokse hurtigt på det danske marked. I år forventes koncernen at opnå en volumen på næsten 3.500 ton – en stigning på 25,6 pct. sammenlignet med sidste år. Bag succesen ligger en stærk efterspørgsel efter ultrafriske råvarer, strategiske [...]

EU truer kvaliteten af vores mad

AktueltBranchenytKlima og miljø04. 11. 2025

Et nyt lovforslag fra EU kan resultere i færre sorter af korn, grøntsager og frugt, og på længere sigt kan fald i den dyrkede biodiversitet blive et problem for fødevaresikkerheden. Mens Danmark har EU-formandskabet i sidste halvdel af 2025, forhandles den nye lovgivning om salg og bytte af [...]

Too Good To Go fylder ti år: Fra dansk app til global bevægelse mod madspild

Navnenyt04. 11. 2025

På bare ti år er danske Too Good To Go blevet til et globalt eksempel på, hvordan teknologi, forretning og bæredygtighed kan trække i samme retning. Med over 130 millioner brugere og 500 millioner reddede måltider har virksomheden gjort kampen mod madspild til en hverdagsvane for brugere i over 20 [...]

Danskerne rækker ud efter nye varianter af oksekød

BranchenytNavnenyt04. 11. 2025

Danish Crown har rundet 2,5 millioner solgte pakker hakket oksekød blandet med grønt det første år og har dermed overgået de oprindelige forventninger til produktet. I en tid hvor stigende fødevarepriser – herunder prisen på oksekød – er et varmt samtaleemne hen over de danske køkkenborde, kan [...]

Millioninvestering i dansk produktion af plantebøffer

Fremtidens fødevareproduktionNavnenytTop28. 10. 2025

Med investeringer fra EIFO og Novo Holdings samt et matchende lån fra Den Europæiske Investeringsbank (EIB) rejser den danske virksomhed MATR Foods den største samlede finansieringsrunde af sin slags for et foodtech-selskab i Danmark i år. Midlerne skal bruges til at udvide produktionen på ny fabrik [...]

Konservesprodukter udfordres af nye nitritkrav

AktueltBranchenytHygiejne og fødevaresikkerhed28. 10. 2025

En ny EU-forordning sænker grænsen for tilladte mængder nitrit i animalske fødevarer. For danske køleprodukter får det ingen betydning, men for konserves opbevaret ved stuetemperatur kan de nye regler have betydning for fødevaresikkerhed og holdbarhed. Sådan lyder det fra Teknologisk [...]

Konference om fremtidens bæredygtige proteiner

AktueltFremtidens fødevareproduktionKonferencer og messer28. 10. 2025

Hvordan kan alternative proteiner bidrage til en mere bæredygtig og robust fremtid for fødevaresystemet? Det er temaet for konferencen AltProteinX 2025, som holdes den 4. november 2025 på DTU og samler forskere, virksomheder og beslutningstagere til en dag med ny viden, diskussioner og netværk. [...]

Ny spiller på markedet for avancerede pakkeløsninger til agro-food industrien

NavnenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage28. 10. 2025

Manter Nordic er et nyt dansk-hollandsk joint venture med dét klare formål at styrke salg, installation og service af avancerede maskinløsninger til agro-food industrien i Danmark, Norge, Sverige og Island. Manter Nordic henvender sig primært til kartoffel- og løgproducenter. Bag initiativet [...]

Procudan A/S overtager aktiviteterne i Presmann ApS

Navnenyt28. 10. 2025

Fra 1. januar 2026 overtager Procudan A/S aktiviteterne i Presmann ApS, hvilket betyder, at Procudan udvider sortimentet af frugtprodukter til kunder i hele Norden. Efter snart 25 år i markedet overdrager Presmann alle forretningsaktiviteter og kunderelationer i Norden til Procudan.Overtagelsen [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Nyt fra egne rækker – FrontMedia ApS har købt Techmedia A/S

    04.11.2025

  • Fødevaregiganten gearer op i Danmark

    04.11.2025

  • EU truer kvaliteten af vores mad

    04.11.2025

  • Too Good To Go fylder ti år: Fra dansk app til global bevægelse mod madspild

    04.11.2025

  • Danskerne rækker ud efter nye varianter af oksekød

    04.11.2025

  • Millioninvestering i dansk produktion af plantebøffer

    28.10.2025

  • Konservesprodukter udfordres af nye nitritkrav

    28.10.2025

  • Konference om fremtidens bæredygtige proteiner

    28.10.2025

  • Ny spiller på markedet for avancerede pakkeløsninger til agro-food industrien

    28.10.2025

  • Procudan A/S overtager aktiviteterne i Presmann ApS

    28.10.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik