• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

AktueltHygiejne og fødevaresikkerhed23. 09. 2025 | Helle Friemann Nielsen

EU strammer reglerne for listeria i spiseklare fødevarer

Stigning i infektioner med listeria i EU får Kommissionen til at indføre skrappere krav til producenter af spiseklare fødevarer fra juli 2026. Det viser den nyeste zoonoserapport, der giver overblik over sygdomme, som overføres til mennesker fra fødevarer og dyr. Rapporten er udarbejdet af DTU Fødevareinstituttet i samarbejde med Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut.

Fiskefrikadeller og røget laks er nogle af de kilder til smitte med listeria, der går igen i perioden 2022–2024. Foto: Colourbox/DTU Fødevareinstituttet.

Spiseklare fødevarer som fiskefrikadeller, røget laks og rullepølse er populære valg i den travle hverdag – men de udgør også en potentiel kilde til listeriainfektion hos i forvejen immunsvækkede personer, og infektioner med listeria er steget markant i EU over de seneste 15 år.
Danmark ligger fortsat over EU-gennemsnittet med omkring én smittet pr. 100.000 borgere årligt. Det viser den nyeste zoonoserapport, der giver overblik over sygdomme, som overføres til mennesker fra fødevarer og dyr. Rapporten er udarbejdet af DTU Fødevareinstituttet i samarbejde med Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut.
EU har på baggrund af de mange listeriatilfælde i unionen besluttet at stramme reglerne pr. 1. juli 2026 for tilladte niveauer af listeria i spiseklare fødevarer.
-De ændrede EU-regler medfører en nultolerance for listeria i fødevarer. Det betyder, at der vil være krav om fravær af Listeria monocytogenes i hele holdbarhedsperioden, medmindre producenten kan dokumentere, at listeria ikke kan vokse til et sundhedsskadeligt niveau. Både virksomheder og myndigheder får således bedre redskaber til at forhindre fremtidige udbrud, siger sektionsleder Sørine Quaade Møller fra Fødevarestyrelsen.
DTU Fødevareinstituttet arbejder desuden kontinuerligt med udvikling af metoder, der kan reducere væksten af listeriabakterier i maden.
-Vi ser en vedvarende forekomst af listeria i visse fødevarer, og det er afgørende, at producenterne og resten af fødevareforsyningskæden tager ansvar. Vi håber, at de nye regler vil styrke både forebyggelse og behandling, tilføjer professor Lisbeth Truelstrup Hansen fra DTU Fødevareinstituttet.
Fiskefrikadeller og røget laks går igen som smittekilder i perioden 2022–2024.
-Ved hjælp af kortlægning af hele det genetiske materiale kan man spore listeriabakterien fra patienterne direkte tilbage til specifikke produkter, fortæller afsnitsleder Susanne Schjørring fra Statens Serum Institut.

To langvarige listeriaudbrud i 2024
I 2024 er to langvarige listeriaudbrud blevet opklaret, og listeria blev fundet i fiskeprodukter, som kunne spores tilbage til den samme virksomhed. Den ene listeriatype blev første gang opdaget for syv år siden hos virksomheden.
-Det faktum, at listeriaudbrud gentagne gange kan spores tilbage til de samme virksomheder, betyder, at der er behov for bedre styring af listerias muligheder for vækst i produkterne, siger Lisbeth Truelstrup Hansen videre.
Udover et højt hygiejneniveau har virksomhederne brug for at kunne sikre deres produkter mod vækst af listeria i holdbarhedsperioden.
-Der er mange måder, hvormed man kan undgå vækst af listeria i fødevarer – fx med konservering, nedsættelse af holdbarhedsperioden eller opbevaringstemperatur, fortsætter hun.

Se hele rapporten Annual Report on Zoonoses in Denmark 2024. Det er også muligt at få tilsendt rapporten ved at skrive til food@food.dtu.dk.
Rapporten er udgivet af DTU Fødevareinstituttet og udarbejdet i samarbejde med Statens Serum Institut og Fødevarestyrelsen. De tre organisationer indgår i Den Centrale Udbrudsgruppe og står i fællesskab for at efterforske fødevarebårne sygdomsudbrud.

Seneste nyt fra redaktionen

HI-messen sætter atter spot på fødevareteknologien

Konferencer og messerTop23. 09. 2025

I næste uge åbner MCH Messecenter Herning dørene til et sandt teknologiunivers, der samler hele den danske industri. Der er naturligvis tale om HI Tech & Industry Scandinavia, der løber af stablen fra den 30. september til den 2. oktober 2025. Messen byder på 600+ udstillere, 12 haller, seks [...]

Græsgennembrud kan blive et fødevare- og landbrugseventyr

AktueltForskningFremtidens fødevareproduktion23. 09. 2025

Græs er et godt bud på en plantebaseret proteinkilde, der kan spille en nøglerolle for landbruget og fødevareindustrien i fremtiden. Det konkluderer Vestjyllands Andel, SEGES Innovation og Aalborg Universitet. Det var en afgørende tærskel at komme over, da det for nylig lykkedes professor Mette [...]

EU strammer reglerne for listeria i spiseklare fødevarer

AktueltHygiejne og fødevaresikkerhed23. 09. 2025

Stigning i infektioner med listeria i EU får Kommissionen til at indføre skrappere krav til producenter af spiseklare fødevarer fra juli 2026. Det viser den nyeste zoonoserapport, der giver overblik over sygdomme, som overføres til mennesker fra fødevarer og dyr. Rapporten er udarbejdet af DTU [...]

Internationalt rost dansk robot udvider mulighederne

Automation og robotterPrimær produktion23. 09. 2025

Danske FarmDroid, hvis soldrevne robotter allerede sår og luger marker i over 20 lande, mere end fordobler nu størrelsen af de frø, robotten kan håndtere. I samme hug hæves robottens kapacitet med 20 procent, fordi den nu kan køre hurtigere. Robotten øger udbyttet med op til 40 procent og sparer op [...]

HM Systems A/S: Nu er markedet klar til etikettering uden bagpapir

Konferencer og messerPakke- og fyldemaskiner samt emballage23. 09. 2025

HM Systems A/S præsenterede en prototype på Linerfree Dispenseren tilbage i 2012, men den brede lancering har ladet vente på sig. Efter mere end 10 år er markedet nu for alvor klar til detailetikettering uden bagpapir – og virksomheden præsenterer en fuldt udviklet udgave på HI-messen. HM [...]

Gær, bakterier og svampe skal producere proteinrige fødevarer

ForskningFremtidens fødevareproduktionTop16. 09. 2025

Forskere fra DTU og Aarhus Universitet skal udvikle nye produktionsformer, hvor gær, bakterier og svampes evne til at producere proteinet kasein udnyttes med henblik på fremtidens bæredygtige fødevarer og fødevareproduktion. Projektet har modtaget en millionbevilling fra Novo Nordisk [...]

Samarbejde baner vejen for hurtigere og mere rentabel industriel fermentering

AktueltNavnenytProcesudstyr16. 09. 2025

Kommerciel fermentering står i dag overfor store udfordringer; lav profitabilitet og kostbar opskalering i produktudviklingsfasen betyder, at mange producenter aldrig når ud på markedet. Den danske biotekvirksomhed Swan Neck Bio ApS lancerer nu et samarbejde med Tetra Pak, der adresserer netop disse [...]

Powtech Technopharm 2025

AktueltKonferencer og messerPakke- og fyldemaskiner samt emballageProcesudstyr16. 09. 2025

Fra den 23. til den 25. september 2025 bliver Nürnbergs messeområde igen centrum for forarbejdningsteknologier til pulver, faste stoffer og væsker i forbindelse med Powtech Technopharm 2025. Messen afholdes i år sammen med emballagemessen Fachpack – og med tilføjelsen af Technopharm dækker messen nu [...]

Klar med priser på returemballage

BranchenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage16. 09. 2025

Emballageretur har offentliggjort, hvad de enkelte affaldsfraktioner kommer til at koste de flere end 2.100 medlemsvirksomheder, som hører under den kollektive ordning. På grund af stærke samarbejdspartnere, mange års erfaring og stordriftsfordele er Emballagereturs medlemmer sikret en høj grad af [...]

DLG Group kickstarter pilotprojekt, der skal dokumentere effekterne af regenerativ dyrkning

NavnenytPrimær produktion16. 09. 2025

I de seneste to år har DLG Group arbejdet for at fremme det regenerative landbrug, og nu tager andelsselskabet endnu et skridt, når man samler 10 udvalgte landbrug i et pilotprojekt, der skal opsamle data og beregne effekterne på dyrkningsformen. Sidste år indledte DGL et samarbejde med Carlsberg om [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • HI-messen sætter atter spot på fødevareteknologien

    23.09.2025

  • Græsgennembrud kan blive et fødevare- og landbrugseventyr

    23.09.2025

  • EU strammer reglerne for listeria i spiseklare fødevarer

    23.09.2025

  • Internationalt rost dansk robot udvider mulighederne

    23.09.2025

  • HM Systems A/S: Nu er markedet klar til etikettering uden bagpapir

    23.09.2025

  • Gær, bakterier og svampe skal producere proteinrige fødevarer

    16.09.2025

  • Samarbejde baner vejen for hurtigere og mere rentabel industriel fermentering

    16.09.2025

  • Powtech Technopharm 2025

    16.09.2025

  • Klar med priser på returemballage

    16.09.2025

  • DLG Group kickstarter pilotprojekt, der skal dokumentere effekterne af regenerativ dyrkning

    16.09.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik