• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

AktueltForskning10. 12. 2024 | Helle Friemann Nielsen

Drastisk tiltag på vej inden for dansk frugtavl

Danske frugtproducenter er udfordret af international konkurrence. Nu vil et nyt GUDP-projekt – med 2 mio. kr. i projekttilskud – demonstrere et helt nyt dyrkningskoncept, der skal styrke danske frugtproducenters konkurrenceevne på den lange bane.

Foto: freepik.com.

Det er omkostningstungt at producere frugt i Danmark. Samtidig udfordrer udenlandsk konkurrence de danske frugtproducenter, der oplever stigende omkostninger uden tilsvarende stigninger i høstudbyttets pris. Den ubalance er efterhånden blevet så stor, at rentabiliteten er udfordret.
Parallelt med de udfordrende markedsvilkår oplever producenterne et stigende pres fra forbrugerne om at reducere pesticidforbruget. Udfordringen er, at den nuværende måde vi dyrker frugt på, er optimeret til det maksimale, og derfor ikke kan presses til højere udbytter, mens teknologierne til at nedbringe pesticidforbruget mangler.
-Vi er nødt til at gøre noget drastisk og gentænke den måder vi dyrker frugt på, fortæller Rasmus Madsen, frugtavlsrådgiver ved HortiAdvice.
Derfor har GUDP nu givet et tilsagn på 2 mio. kr. til projektet ”Fremtidens Bæredygtige Produktion af Dansk Frugt”, der vil gentænke dansk frugtproduktion og styrke producenternes konkurrencevilkår.
-Den bagvedliggende idé med projektet er at finde nye og mere effektive måder at dyrke på. Traditionelt har man dyrket frugt helt anderledes end vi gør i dag. Tidligere dyrkede man æbler på store træer, der stod frit og lukkede om sig selv. Dét gav gode vilkår for svampe og insekter, så man gik over til at stille smallere træer i tætte rækker. Avlerne har allerede gennemgået en omvæltning én gang, og er godt rustet til at gøre det igen, forklarer Rasmus Madsen.

Overgår til et 2-dimensionelt system
Det dyrkningskoncept, som frugtproducenter anvender i dag, beskrives som et 3-dimensionelt system, hvor frugttræerne står i tætte rækker, og grenene falder ud til begge sider.
Det nye system, som projektet vil introducere, er et 2-dimensionelt system, der kun tillader grenene at falde ud inde i rækken. Det muliggør en tættere beplantning.
-Træerne skal dyrkes endnu mere intensivt. Det nye system tillader mange flere træer og vil mest af alt minde om en smal hæk. Systemet vil åbne op for mere lys i træet, så vi får bedre udtørring og dermed færre svampesygdomme. Samtidig vil vi få meget bedre effekt af de planteværnsmidler, der bringes ud til træerne, fortæller Rasmus Madsen videre.
For at sammenligne de forskellige systemers kapacitet, så stod der før i tiden 300-600 træer pr. hektar. Da man overgik til det nuværende 3-dimensionelle system, blev antallet af træer pr. hektar mangedoblet, så der i dag står omkring 3.000 træer på en hektar. Det nye dyrkningssystem vil tillade op til 4.500 træer pr. hektar, en stigning på 50 procent.

Skal også give miljømæssig mening
Projektets dyrkningssystem er allerede afprøvet flere steder i udlandet, men har ikke tidligere været forsøgt introduceret i Danmark eller under danske forhold.
Udover at øge antallet af træer og frugtudbyttet pr. hektar, så vil dyrkningssystemet også kunne gavne miljøet, da trætætheden vil optimere udnyttelsen af planteværnsmidlerne i plantagerne.
-Det skal også give miljømæssig mening. Vi skal bruge den samme eller mindre mængde pesticider, som vi gør i dag. Dermed vil frugtudbyttet være større i forhold til den mængde planteværn, vi udbringer. Samtidig skal projektet også finde en teknik til præcisionsgødskning, som ved højere effektivitet tillader os at bruge lavere doseringer, men fastholde udbytte og kvalitet i træerne, fortsætter han.

Røde æbler giver bedre priser
Foruden det nye dyrkningskoncept vil projektet tillige introducere nye redskaber, der skal styrke kvaliteten af frugtudbyttet. En af projektets arbejdspakker handler om at demonstrere virkningen af et løvblæsningskoncept.
Prisen på æbler afhænger i høj grad af de ydre kvaliteter, især rødfarvningen, mens rødfarvningen afhænger af sollyset. Jo mere lys, æblerne eksponeres for, des bedre bliver rødfarvningen, og des højere pris får avlerne for æblerne.
-Det nye 2-dimensionelle system tillader i forvejen mere lys end det 3-dimensionelle system. Men for at styrke rødfarvningen yderligere, undersøger vi effekten af løvblæsning, hvor vi blæser bladene af træerne umiddelbart før høst, så æblerne eksponeres for endnu mere lys på det helt rigtige tidspunkt for optimal rødfarvning, fortæller Rasmus Madsen afslutningsvis.

Projektet ”Fremtidens Bæredygtige Produktion af Dansk Frugt” fik tilsagn om projekttilskud under den første ansøgningsrunde i 2023 og forventes afsluttet med udgangen af 2026.

Starter på gamle stammer
For at projektet kan vise resultater inden for en kortere årrække, tager holdet udgangspunkt i etablerede træer fra Holland.
Dermed starter projektets forsøg i princippet på år 3, og kan derfor forvente et fuldt validt billede af produktionen allerede i 2026.

Seneste nyt fra redaktionen

Transatlantisk samarbejde om biosolutions til fødevarer

Fremtidens fødevareproduktionInnovationNavnenytTop21. 10. 2025

Endnu et vigtigt skridt er taget i Alfa Lavals helt store satsning på fødevareinnovation i Danmark med et nyt, transatlantisk samarbejde til udvikling af biosolutions til fødevarer. Alfa Laval i København er industrikoncernens forretningshovedkvarter for løsninger til føde- og drikkevareindustrien, [...]

Kollektive emballageordninger lancerer ny portal

AktueltNavnenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage21. 10. 2025

Siden producentansvaret for emballage trådte i kraft den 1. oktober 2025, skal virksomheder, der selv står tilbage som slutbrugere med emballageaffald, ikke ende med regningen. De kan i stedet søge om økonomisk kompensation. For at gøre den proces så let som muligt, lancerer Emballageretur og ERP [...]

Brancheforening udvider

AktueltNavnenyt21. 10. 2025

Tican Fresh Meat A/S, der med sine godt 1.000 medarbejdere i Thisted og Brørup og godt 80.000 ugentlige slagtninger er landets næststørste slagteri, har besluttet at melde sig ind i brancheorganisationen FødevareDanmark. Indmeldelsen sker for at styrke sammenhængen og forståelsen på tværs af [...]

Tak for dig Marianne – du vil blive savnet

Navnenyt21. 10. 2025

Det er med stor sorg, at vi må fortælle, at vores hjertevarme og altid positive kollega – og ven – Marianne Dieckmann (61) ikke er hos os i denne verden længere. Marianne gik for nyligt bort efter i flere år at have kæmpet mod en kræftsygdom, som hun dog hverken lod forlag eller vores mange [...]

Nye tal fra Eurostat: Danmarks madspild er dobbelt så stort som det europæiske gennemsnit

Madspildsløsninger21. 10. 2025

Danmark ligger fortsat i bunden af Europa, når det gælder madspild. Det viser de nye tal fra Eurostat. Ifølge opgørelsen har Danmark et samlet madspild på 261 kilo pr. indbygger, hvor det europæiske gennemsnit ligger på 130 kilo pr. indbygger. I det private smider de danske husholdninger markant [...]

Forskningsprojekt undersøger, om PFAS fra foder havner i grisekød

ForskningHygiejne og fødevaresikkerhedKlima og miljøTop14. 10. 2025

I et nyt projekt skal forskere fra AU Viborg og DTU Fødevareinstituttet undersøge, hvor meget PFAS som optages og ophobes i forskellige væv i grise, og hvad risikoen er for, at de såkaldte evighedskemikalier i sidste ende ender i kød på danskernes tallerkener. PFAS er en fællesbetegnelse for en [...]

Ny professor i grøntsagsvidenskab: ”Vi skal tage grøntsagerne langt mere alvorligt”

AktueltNavnenyt14. 10. 2025

Hanne Lakkenborg Kristensen er tiltrådt som professor i grøntsagsvidenskab ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet, og 31. oktober giver hun sin tiltrædelsesforelæsning i Agro Food Park for alle interesserede. Professoren er dog langt fra ny på instituttet, hvor hun i mange år har været [...]

Milepæl – varmepumpe til spraytørringsproces

AktueltKlima og miljøProcesudstyrVand- og energibesparende teknologier14. 10. 2025

For første gang har Arla Foods installeret elektrisk varmepumpeteknologi på spraytørringsprocessen på et mælkepulveranlæg – i stedet for at anvende naturgas. I dette tilfælde på AKAFA i Svenstrup. Og det har været en stor udfordring. Selvom Arla allerede bruger varmepumper på flere mejerier, [...]

Udstillere roser Foodexpos nye messekoncept

Konferencer og messer14. 10. 2025

Opbakningen til Foodexpos nye messekoncept er stor blandt udstillerne, der fremhæver de nye, branche-samlende zoner og den deraf optimerede mulighed for at møde alle de mest relevante kunder. Foodexpo 2026 finder sted i MCH Messecenter Herning 22.-24. marts. Når Foodexpo til marts atter fylder [...]

Makrel i frit fald – MSC opfordrer regeringer til at handle nu

Branchenyt14. 10. 2025

Den globale standard for bæredygtigt fiskeri, MSC, opfordrer nordatlantiske nationer til at indgå en retfærdig kvoteaftale for at beskytte fiskerier, marine økosystemer og lokalsamfund. Marine Stewardship Council (MSC) advarer om, at de nordøstatlantiske bestande af makrel, sild og blåhvilling [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Transatlantisk samarbejde om biosolutions til fødevarer

    21.10.2025

  • Kollektive emballageordninger lancerer ny portal

    21.10.2025

  • Brancheforening udvider

    21.10.2025

  • Tak for dig Marianne – du vil blive savnet

    21.10.2025

  • Nye tal fra Eurostat: Danmarks madspild er dobbelt så stort som det europæiske gennemsnit

    21.10.2025

  • Forskningsprojekt undersøger, om PFAS fra foder havner i grisekød

    14.10.2025

  • Ny professor i grøntsagsvidenskab: ”Vi skal tage grøntsagerne langt mere alvorligt”

    14.10.2025

  • Milepæl – varmepumpe til spraytørringsproces

    14.10.2025

  • Udstillere roser Foodexpos nye messekoncept

    14.10.2025

  • Makrel i frit fald – MSC opfordrer regeringer til at handle nu

    14.10.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik