• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

AktueltForskning10. 12. 2024 | Helle Friemann Nielsen

Drastisk tiltag på vej inden for dansk frugtavl

Danske frugtproducenter er udfordret af international konkurrence. Nu vil et nyt GUDP-projekt – med 2 mio. kr. i projekttilskud – demonstrere et helt nyt dyrkningskoncept, der skal styrke danske frugtproducenters konkurrenceevne på den lange bane.

Foto: freepik.com.

Det er omkostningstungt at producere frugt i Danmark. Samtidig udfordrer udenlandsk konkurrence de danske frugtproducenter, der oplever stigende omkostninger uden tilsvarende stigninger i høstudbyttets pris. Den ubalance er efterhånden blevet så stor, at rentabiliteten er udfordret.
Parallelt med de udfordrende markedsvilkår oplever producenterne et stigende pres fra forbrugerne om at reducere pesticidforbruget. Udfordringen er, at den nuværende måde vi dyrker frugt på, er optimeret til det maksimale, og derfor ikke kan presses til højere udbytter, mens teknologierne til at nedbringe pesticidforbruget mangler.
-Vi er nødt til at gøre noget drastisk og gentænke den måder vi dyrker frugt på, fortæller Rasmus Madsen, frugtavlsrådgiver ved HortiAdvice.
Derfor har GUDP nu givet et tilsagn på 2 mio. kr. til projektet ”Fremtidens Bæredygtige Produktion af Dansk Frugt”, der vil gentænke dansk frugtproduktion og styrke producenternes konkurrencevilkår.
-Den bagvedliggende idé med projektet er at finde nye og mere effektive måder at dyrke på. Traditionelt har man dyrket frugt helt anderledes end vi gør i dag. Tidligere dyrkede man æbler på store træer, der stod frit og lukkede om sig selv. Dét gav gode vilkår for svampe og insekter, så man gik over til at stille smallere træer i tætte rækker. Avlerne har allerede gennemgået en omvæltning én gang, og er godt rustet til at gøre det igen, forklarer Rasmus Madsen.

Overgår til et 2-dimensionelt system
Det dyrkningskoncept, som frugtproducenter anvender i dag, beskrives som et 3-dimensionelt system, hvor frugttræerne står i tætte rækker, og grenene falder ud til begge sider.
Det nye system, som projektet vil introducere, er et 2-dimensionelt system, der kun tillader grenene at falde ud inde i rækken. Det muliggør en tættere beplantning.
-Træerne skal dyrkes endnu mere intensivt. Det nye system tillader mange flere træer og vil mest af alt minde om en smal hæk. Systemet vil åbne op for mere lys i træet, så vi får bedre udtørring og dermed færre svampesygdomme. Samtidig vil vi få meget bedre effekt af de planteværnsmidler, der bringes ud til træerne, fortæller Rasmus Madsen videre.
For at sammenligne de forskellige systemers kapacitet, så stod der før i tiden 300-600 træer pr. hektar. Da man overgik til det nuværende 3-dimensionelle system, blev antallet af træer pr. hektar mangedoblet, så der i dag står omkring 3.000 træer på en hektar. Det nye dyrkningssystem vil tillade op til 4.500 træer pr. hektar, en stigning på 50 procent.

Skal også give miljømæssig mening
Projektets dyrkningssystem er allerede afprøvet flere steder i udlandet, men har ikke tidligere været forsøgt introduceret i Danmark eller under danske forhold.
Udover at øge antallet af træer og frugtudbyttet pr. hektar, så vil dyrkningssystemet også kunne gavne miljøet, da trætætheden vil optimere udnyttelsen af planteværnsmidlerne i plantagerne.
-Det skal også give miljømæssig mening. Vi skal bruge den samme eller mindre mængde pesticider, som vi gør i dag. Dermed vil frugtudbyttet være større i forhold til den mængde planteværn, vi udbringer. Samtidig skal projektet også finde en teknik til præcisionsgødskning, som ved højere effektivitet tillader os at bruge lavere doseringer, men fastholde udbytte og kvalitet i træerne, fortsætter han.

Røde æbler giver bedre priser
Foruden det nye dyrkningskoncept vil projektet tillige introducere nye redskaber, der skal styrke kvaliteten af frugtudbyttet. En af projektets arbejdspakker handler om at demonstrere virkningen af et løvblæsningskoncept.
Prisen på æbler afhænger i høj grad af de ydre kvaliteter, især rødfarvningen, mens rødfarvningen afhænger af sollyset. Jo mere lys, æblerne eksponeres for, des bedre bliver rødfarvningen, og des højere pris får avlerne for æblerne.
-Det nye 2-dimensionelle system tillader i forvejen mere lys end det 3-dimensionelle system. Men for at styrke rødfarvningen yderligere, undersøger vi effekten af løvblæsning, hvor vi blæser bladene af træerne umiddelbart før høst, så æblerne eksponeres for endnu mere lys på det helt rigtige tidspunkt for optimal rødfarvning, fortæller Rasmus Madsen afslutningsvis.

Projektet ”Fremtidens Bæredygtige Produktion af Dansk Frugt” fik tilsagn om projekttilskud under den første ansøgningsrunde i 2023 og forventes afsluttet med udgangen af 2026.

Starter på gamle stammer
For at projektet kan vise resultater inden for en kortere årrække, tager holdet udgangspunkt i etablerede træer fra Holland.
Dermed starter projektets forsøg i princippet på år 3, og kan derfor forvente et fuldt validt billede af produktionen allerede i 2026.

Seneste nyt fra redaktionen

EU-godkendelse: Dansk rapskage må nu bruges i fødevarer

BranchenytFremtidens fødevareproduktionNavnenytTop06. 05. 2025

Den danske ingrediensproducent, Ferm Food ApS, har modtaget EU’s autorisation af sin ansøgning, der betyder, at virksomheden nu må afsætte fermenteret, dansk rapskage til fødevarer. De fleste kender de gule, velduftende rapsmarker, som pryder landskabet i foråret, men de færreste ved, at rapsen [...]

Robotbrag 2025

AktueltAutomation og robotterKonferencer og messer06. 05. 2025

Verden er præget af usikkerheder, og det stiller krav til danske virksomheder om at tænke fremad – især når det kommer til investering i teknologi. Med det bagtæppe inviterer Teknologisk Institut og Dansk Robot Netværk til Robotbrag 2025 den 8. og 9. maj i Odense, hvor virksomheder kan opleve, høre [...]

Robotanlæg håndterer millioner af rå æg

AktueltAutomation og robotter06. 05. 2025

Hvordan palleterer man skånsomt millioner af rå æg? Det ved automationsvirksomheden RoboTool A/S, som netop har leveret et nyt, avanceret anlæg til Danæg A/S med en helt speciel griber. Danæg A/S’ nye anlæg til palletering af rå æg sikrer en effektiv og skånsom håndtering af millioner af æg [...]

Fremtidens fiskeri skal være fuldt dokumenteret

BranchenytNavnenyt06. 05. 2025

Rammerne for dansk fiskeri er til forhandling, og politikerne har en enestående mulighed for at styrke både havnaturen og fiskerierhvervet. I et fælles udspil opfordrer Danmarks Naturfredningsforening og WWF Verdensnaturfonden derfor til at indføre fuld dokumentation i hele den danske fiskerflåde [...]

Tilfredsstillende resultat trods appelsinkrise

Navnenyt06. 05. 2025

Rynkeby Foods med hovedsæde i Ringe kommer fornuftigt ud af 2024, selvom kerneforretningen hos den fynske fabrikant af juice og frugtbaserede drikke har været under voldsomt pres. På trods af den globale mangel på appelsinkoncentrat og høje råvarepriser viser årsregnskabet for Rynkeby Foods’ [...]

Handelsaftale med Kina baner vej for øget eksport af dansk maltbyg

AktueltBranchenytNavnenyt06. 05. 2025

En ny protokol mellem Danmark og Kina sikrer bedre adgang for dansk maltbyg til det kinesiske marked. Aftalen om maltbyg, der bruges i ølproduktion verden over, åbner for, at mere dansk maltbyg kan sendes til Kina, der er et strategisk vigtigt marked. -Den nye aftale styrker den danske position [...]

IFFA 2025: Verdens største messe for kød- og proteinteknologi

Konferencer og messerTop29. 04. 2025

Fra den 3. til 8. maj 2025 samles den internationale kød- og proteinforarbejdningsindustri til IFFA 2025 i Frankfurt. Messen, der er verdens førende inden for branchen, præsenterer hele værdikæden fra innovation, nye teknologier, forarbejdning, emballering til salg af kød og alternative proteiner. [...]

Dansk innovation indtager IFFA 2025

AktueltInnovationKonferencer og messer29. 04. 2025

14 danske udstillere slutter sig til Pavilion of Denmark på IFFA 2025 for at fremvise deres mest innovative løsninger og udvide deres forretningsmuligheder på den globale kødforarbejdningsindustri Når IFFA 2025 samler de vigtigste interessenter og virksomheder inden for kød- og alternative [...]

Dansk AI-baseret visionteknologi på IFFA 2025

AktueltAutomation og robotterKonferencer og messer29. 04. 2025

På IFFA 2025 i Frankfurt præsenterer Teknologisk Institut næste generation af visionsystemer, der optimerer kvalitetskontrol og produktionsflow i fødevareproduktionen. Teknologisk Institut introducerer en serie avancerede visionløsninger, der markant effektiviserer kvalitetskontrollen i [...]

HM Systems A/S demonstrerer etiketteringsløsninger skræddersyet til fødevareindustrien på IFFA 2025

Konferencer og messerNavnenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage29. 04. 2025

Når IFFA 2025 – verdens førende messe for kød-, fjerkræ- og fødevareindustrien – åbner dørene i Frankfurt i næste uge, vil danske HM Systems A/S være blandt de virksomheder, der præsenterer specialiserede løsninger inden for automatiseret etikettering. Ud over at fremvise egne teknologier på stand [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • EU-godkendelse: Dansk rapskage må nu bruges i fødevarer

    06.05.2025

  • Robotbrag 2025

    06.05.2025

  • Robotanlæg håndterer millioner af rå æg

    06.05.2025

  • Fremtidens fiskeri skal være fuldt dokumenteret

    06.05.2025

  • Tilfredsstillende resultat trods appelsinkrise

    06.05.2025

  • Handelsaftale med Kina baner vej for øget eksport af dansk maltbyg

    06.05.2025

  • IFFA 2025: Verdens største messe for kød- og proteinteknologi

    29.04.2025

  • Dansk innovation indtager IFFA 2025

    29.04.2025

  • Dansk AI-baseret visionteknologi på IFFA 2025

    29.04.2025

  • HM Systems A/S demonstrerer etiketteringsløsninger skræddersyet til fødevareindustrien på IFFA 2025

    29.04.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik