• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

Hygiejne og fødevaresikkerhedProduktionsudstyrTop09. 09. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Dansk teknologi beskytter forbrugere mod livsfarlig listeria i fødevarer

Forbrugerne kan blive beskyttet mod den livsfarlige bakterie listeria, som udgør en stigende risiko i fødevarer, af den energibesparende teknologi raslysering fra danske Lyras A/S. Listeria var årsag til mindst 340 dødsfald i Europa i 2023 og er lige nu skyld i, at store mængder franske fødevarer trækkes tilbage.

Den hollandske virksomhed Novelle Kaas anvender den danske teknologi raslysering fra Lyras A/S. Teknologien giver højere fødevaresikkerhed, mindre madspild og en bedre businesscase, fordi man undgår at måtte kassere store partier råmælksost.

Med teknologien raslysering får producenterne en effektiv metode til at bremse det stigende antal udbrud af den livsfarlige listeria i fødevarer. Raslysering eliminerer bakterier i fødevareproduktion, samtidig med at smag og kvalitet bevares. Teknologien kan bl.a. bruges til at sikre fisk, kød, ost og saltlage, som er en vigtig del af osteproduktionen.
Metoden er så effektiv og skånsom, at den anvendes til at sikre produktionen af råmælksost, hvor den eliminerer uønskede mikroorganismer i den rå mælk, mens både kvalitet og smag bevares.
-Listeria er en ekstremt robust mikrobe. Den kan overleve selv i den saltholdige lage, der bruges i osteproduktionen, så lagen kan blive et reservoir for kontaminering og en kilde til spredning af bakterier. Vores tests viser, at raslysering dræber den effektivt. Det gør teknologien til et stærkt værktøj for producenter, som ønsker at beskytte forbrugerne, siger Mark Kalhøj Andersen, CEO i Lyras A/S.

Den livsfarlige bakterie Listeria, som den danske teknologi raslysering fra Lyras A/S kan inaktivere.

Fødevaresikkerhed med raslysering
Raslyseringsteknologien giver også mulighed for at overholde de nye EU-krav til fødevaresikkerhed, som de stigende forekomster af bl.a. listeria har udløst. Særligt når kravene skærpes i juli 2026, kan raslysering blive et vigtigt redskab, fordi teknologien effektivt dræber listeria direkte i f.eks. mejeriernes saltlage – uden at ændre på produktionsprocesserne. Det beskytter både forbrugere og fødevarevirksomheder, som undgår at måtte kassere store partier fødevarer på grund af uønskede bakterier.
Raslysering kombinerer UV-lys, der effektivt inaktiverer bakterier, med et kontrolleret turbulent flow i væsker, som bruges i fødevareproduktion. Under behandlingen ledes produktet (f.eks. mælk, valle, procesvand eller saltlage) gennem et særligt turbulent flow, der sikrer, at alle dele af væsken eksponeres for UV-lyset, så mikroorganismer elimineres. Samtidig bevares fødevarens naturlige vitaminer, enzymer og proteiner.

Raslyseringsteknologien giver både høj fødevaresikkerhed og en god smag, da ostens naturlige vitaminer, enzymer og proteiner bevares.

Højeste forekomst af listeria
Tilstedeværelsen af Listeria monocytogenes i fødevareproduktion af fx fisk, kød og ost er en betydelig udfordring for fødevareindustrien med alvorlige konsekvenser for både produktsikkerhed og folkesundhed. Bakterien giver nemlig risiko for udbrud af den livsfarlige sygdom listeriose.
Ifølge Den Europæiske Fødevaresikkerhedsmyndighed (EFSA) og ECDC blev der i 2023 registreret hele 2.993 bekræftede listeriose-tilfælde med 340 dødsfald, hvilket er det højeste antal nogensinde.

Raslysering ændrer lovgivning i Holland
Raslysering er nu godkendt til produktion af råmælksost af de hollandske myndigheder, efter at The Stichting Controle Orgaan Kwaliteits Zaken (COKZ) nøje har gennemgået risikofaktoranalyse og egenkontrolplan. Her behandles den rå mælk, inden den bruges til fremstilling af ost.

Seneste nyt fra redaktionen

Dansk teknologi beskytter forbrugere mod livsfarlig listeria i fødevarer

Hygiejne og fødevaresikkerhedProduktionsudstyrTop09. 09. 2025

Forbrugerne kan blive beskyttet mod den livsfarlige bakterie listeria, som udgør en stigende risiko i fødevarer, af den energibesparende teknologi raslysering fra danske Lyras A/S. Listeria var årsag til mindst 340 dødsfald i Europa i 2023 og er lige nu skyld i, at store mængder franske fødevarer [...]

Drinktec 2025 – samler industrien for drikkevarer og flydende fødevarer

AktueltKonferencer og messer09. 09. 2025

Siden 1951 har drinktec-messen samlet den internationale industri for drikkevarer og flydende fødevarer. I år sker dette fra den 15. til 19. september i München. Messen dækker hele værdikæden fra råvarer og ingredienser over procesteknologi og maskiner til påfyldning og emballering til [...]

Lav antibiotikaresistens i dansk kød – men import vækker bekymring

AktueltBranchenytHygiejne og fødevaresikkerhed09. 09. 2025

Den nyeste DANMAP-rapport fra DTU Fødevareinstitut og Statens Serum Institut viser, at antibiotikaresistens i E. coli bakterier fra dansk kyllingekød fortsat ligger på et lavt niveau – særligt for stoffer, der er afgørende for behandling af mennesker. Til gengæld peger rapporten på en bekymrende [...]

Fødevarepriserne stiger – men ikke for laks og ørred

Branchenyt09. 09. 2025

Debatten om stigende fødevarepriser fylder meget i både medier og samfund. Forklaringen er - ifølge Dansk Akvakultur Producentorganisation - sammensat, men i korte træk handler det om, at den globale efterspørgsel stiger hurtigere end udbuddet. Verdens befolkning nærmer sig otte milliarder, og [...]

Konference om brand og sikkerhed i Danmark – med oplæg fra en dansk fødevarevirksomhed

Konferencer og messer09. 09. 2025

Sikkerhed og beredskab har aldrig været vigtigere end i dag. Branden i Børsen og det ændrede sikkerhedsbillede internationalt betyder en ny sikkerhedsmæssig virkelighed for danske virksomheder anno 2025. På konferencen fortæller en stor dansk fødevarevirksomhed om, hvordan de arbejder med [...]

Laboratoriemessen LabDays 2025 Aarhus sætter ny rekord

Konferencer og messerLaboratorieteknikTop03. 09. 2025

Den 10. og 11. september byder smilets by, Aarhus, velkommen til LabDays Aarhus 2025 i Aarhus Congress Center. Messen sætter ny rekord med 97 udstillere – og den tegner således til at blive årets største event for den skandinaviske laboratoriebranche. I næste afholdes LabDays Aarhus 2025 – [...]

Fermenteret smag, nordiske råvarer og ansvarlig innovation

AktueltFremtidens fødevareproduktionNavnenyt03. 09. 2025

Den danske fødevarevirksomhed Nocla udvider sit strategiske fundament med et stærkere fokus på ingredienser og videnssamarbejde. Fermenteret smag, nordiske råvarer og ansvarlig innovation er i centrum, når Nocla tager næste skridt i sin vækstrejse: Ny kategori. Klar struktur. Og nye ingredienser på [...]

Ny rapport: tre store salmonellaudbrud i 2024

AktueltHygiejne og fødevaresikkerhed02. 09. 2025

I 2024 blev der registreret 55 fødevarebårne sygdomsudbrud i Den Centrale Udbrudsgruppe, som består af DTU Fødevareinstituttet, Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut. Året var især præget af tre store salmonellaudbrud fra henholdsvis salat og kød. Det fremgår af den nye årlige zoonoserapport, [...]

SEGES Innovation og Datalogisk slår kræfterne sammen

Navnenyt02. 09. 2025

SEGES Innovation og datterselskabet Datalogisk samler nu kræfterne i ét fællesskab. Målet er at blive Nordeuropas største leverandør af planteprogrammer til landbruget. Innovationsvirksomheden SEGES Innovation overtog i 2024 det fulde ejerskab af it-virksomheden Datalogisk, der hidtil har kørt [...]

Danskproduceret EI₂90-branddør til frostrum – ned til -30°C

Navnenyt02. 09. 2025

DAN-doors A/S præsenterer markedets første danskproduceret EI₂90-branddør til frostrum - ned til -30°C. Branddøren giver op til 90 minutters brandsikkerhed. DAN-doors A/S hæver barren i byggeriet med lanceringen af en ny 1-fløjet, hængslet EI₂90-branddør til frostrum. Døren er udviklet og [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Dansk teknologi beskytter forbrugere mod livsfarlig listeria i fødevarer

    09.09.2025

  • Drinktec 2025 – samler industrien for drikkevarer og flydende fødevarer

    09.09.2025

  • Lav antibiotikaresistens i dansk kød – men import vækker bekymring

    09.09.2025

  • Fødevarepriserne stiger – men ikke for laks og ørred

    09.09.2025

  • Konference om brand og sikkerhed i Danmark – med oplæg fra en dansk fødevarevirksomhed

    09.09.2025

  • Laboratoriemessen LabDays 2025 Aarhus sætter ny rekord

    03.09.2025

  • Fermenteret smag, nordiske råvarer og ansvarlig innovation

    03.09.2025

  • Ny rapport: tre store salmonellaudbrud i 2024

    02.09.2025

  • SEGES Innovation og Datalogisk slår kræfterne sammen

    02.09.2025

  • Danskproduceret EI₂90-branddør til frostrum – ned til -30°C

    02.09.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik