Forbrugerne kan blive beskyttet mod den livsfarlige bakterie listeria, som udgør en stigende risiko i fødevarer, af den energibesparende teknologi raslysering fra danske Lyras A/S. Listeria var årsag til mindst 340 dødsfald i Europa i 2023 og er lige nu skyld i, at store mængder franske fødevarer trækkes tilbage.

Med teknologien raslysering får producenterne en effektiv metode til at bremse det stigende antal udbrud af den livsfarlige listeria i fødevarer. Raslysering eliminerer bakterier i fødevareproduktion, samtidig med at smag og kvalitet bevares. Teknologien kan bl.a. bruges til at sikre fisk, kød, ost og saltlage, som er en vigtig del af osteproduktionen.
Metoden er så effektiv og skånsom, at den anvendes til at sikre produktionen af råmælksost, hvor den eliminerer uønskede mikroorganismer i den rå mælk, mens både kvalitet og smag bevares.
-Listeria er en ekstremt robust mikrobe. Den kan overleve selv i den saltholdige lage, der bruges i osteproduktionen, så lagen kan blive et reservoir for kontaminering og en kilde til spredning af bakterier. Vores tests viser, at raslysering dræber den effektivt. Det gør teknologien til et stærkt værktøj for producenter, som ønsker at beskytte forbrugerne, siger Mark Kalhøj Andersen, CEO i Lyras A/S.

Fødevaresikkerhed med raslysering
Raslyseringsteknologien giver også mulighed for at overholde de nye EU-krav til fødevaresikkerhed, som de stigende forekomster af bl.a. listeria har udløst. Særligt når kravene skærpes i juli 2026, kan raslysering blive et vigtigt redskab, fordi teknologien effektivt dræber listeria direkte i f.eks. mejeriernes saltlage – uden at ændre på produktionsprocesserne. Det beskytter både forbrugere og fødevarevirksomheder, som undgår at måtte kassere store partier fødevarer på grund af uønskede bakterier.
Raslysering kombinerer UV-lys, der effektivt inaktiverer bakterier, med et kontrolleret turbulent flow i væsker, som bruges i fødevareproduktion. Under behandlingen ledes produktet (f.eks. mælk, valle, procesvand eller saltlage) gennem et særligt turbulent flow, der sikrer, at alle dele af væsken eksponeres for UV-lyset, så mikroorganismer elimineres. Samtidig bevares fødevarens naturlige vitaminer, enzymer og proteiner.

Højeste forekomst af listeria
Tilstedeværelsen af Listeria monocytogenes i fødevareproduktion af fx fisk, kød og ost er en betydelig udfordring for fødevareindustrien med alvorlige konsekvenser for både produktsikkerhed og folkesundhed. Bakterien giver nemlig risiko for udbrud af den livsfarlige sygdom listeriose.
Ifølge Den Europæiske Fødevaresikkerhedsmyndighed (EFSA) og ECDC blev der i 2023 registreret hele 2.993 bekræftede listeriose-tilfælde med 340 dødsfald, hvilket er det højeste antal nogensinde.
Raslysering ændrer lovgivning i Holland
Raslysering er nu godkendt til produktion af råmælksost af de hollandske myndigheder, efter at The Stichting Controle Orgaan Kwaliteits Zaken (COKZ) nøje har gennemgået risikofaktoranalyse og egenkontrolplan. Her behandles den rå mælk, inden den bruges til fremstilling af ost.