• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

AktueltAutomation og robotterBranchenyt07. 10. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Danmark holder robotkurs – fødevarer driver væksten

Danmark fortsætter som robotfrontløber trods europæisk afmatning. Det viser de nye robottal fra International Federation of Robotics (IFR). På trods af fald i antallet af nyinstallerede robotter klarer Danmark sig markant bedre end de fleste europæiske lande – især takket være og fødevare- og farmaindustriens massive satsning på automatisering.

Foto: freepik.com.

I 2024 blev der installeret 1.440 nye industrirobotter i Danmark – et fald på tre procent i forhold til 2023 Til sammenligning oplevede Tyskland et fald på fem procent, mens hele Europa gik otte procent tilbage.
Det viser de nyeste tal fra International Federation of Robotics (IFR), som Dansk Robot Netværk (DIRA) er officiel leverandør på, når det kommer til de danske data.
Samtidigt er antallet af aktive industrirobotter i drift i Danmark nu oppe på i alt 10.866, hvilket betyder, at Danmark nu har en robottæthed på 329 robotter per 10.000 industriansatte. Det placerer landet blandt de absolut førende i Europa og globalt – særligt uden for bilindustrien.
-Det er bemærkelsesværdigt, at vi i Danmark kun ser en lille tilbagegang i nye installationer, når både Tyskland og hele Europa som helhed oplever større fald i robotinvesteringerne. Det understreger, at danske virksomheder stadig prioriterer automatisering, selvom mange i 2024 har været mere tilbageholdende med de helt store investeringer på grund af global usikkerhed og ustabile markedsvilkår, fortæller Søren Peter Johansen, der er sekretariatsleder i DIRA.

Fødevarer og farma driver væksten
Hvor robotudbredelsen tidligere var mere koncentreret om metalindustrien, sker den største vækst nu i fødevare-, farma og kemi-industrien. Fødevarebranchen står for en markant fremgang på 34 procent flere installerede industrirobotter på blot ét år, mens metalindustrien holder niveau.
-Vi oplever en markant stigning i efterspørgslen efter automationsløsninger fra fødevarevirksomheder, og det gælder ikke kun de største aktører, men også mange mellemstore og mindre virksomheder, der gør automatisering til en hjørnesten i deres forretningsmodel, siger Camilla Hartmann, der er Sales and Project Manager ved Robot Nordic, som leverer robotløsninger til mange virksomheder i fødevareindustrien.
-Mange har overvejet automatisering i årevis, men nu er teknologien moden nok til, at selv opgaver med direkte håndtering af fødevarer kan løses med robotter. Virksomhederne gør det for at sikre stabil drift, bedre arbejdsmiljø og ikke mindst, fordi det er svært at finde folk til de manuelle opgaver. De gør det også for at være forrest i branchen og for at være konkurrencedygtige, fortsætter hun.
Dansk Robot Netværk (DIRA) oplever også den stigende interesse for automation i fødevareindustrien.
-I DIRA mærker vi, hvordan automatisering og særlig fødevare- og farmaindustrien fylder mere og mere i samtalen blandt vores medlemmer og i branchen generelt. Derfor lancerer vi en ny netværksgruppe for fødevareautomation, fortæller Michael Nielsen, der er bestyrelsesleder i DIRA.

Danmark holder fast
Sammenlignes Danmark globalt, er udviklingen markant. Fra 2019 til 2024 voksede det årlige antal nyinstallerede industrirobotter herhjemme med i gennemsnit 13 procent om året – mod 4 procent i Tyskland, 7 procent på verdensplan og kun 3 procent i Europa.
-På trods af udfordringer med usikre markedsvilkår og globale konjunkturer fastholder Danmark en af verdens højeste robottæthedsgrader. Det er udtryk for, at automatisering nu er en nødvendighed for at sikre robusthed og fremtidig konkurrenceevne i dansk industri, siger Søren Peter Johansen afslutningsvis.

Seneste nyt fra redaktionen

Millioninvestering til lancering af ny naturlig rød farve til fødevarer

InnovationNavnenytProcesudstyrTop25. 11. 2025

Den danske biotekvirksomhed Chromologics fremstiller effektive, naturlige og bæredygtige farver til fødevarer ved hjælp af fermenteringsteknologi. Sammen med bl.a. Novo Holdings investerer EIFO i virksomheden. Med den nye finansiering kan Chromologics tage de sidste skridt mod lancering af deres [...]

Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

AktueltNavnenytProduktionsudstyr25. 11. 2025

I sidste uge modtog Bornholms Lakseklækkeri i Nexø de allerførste larver af varmtvandsrejer. Det er en vigtig milepæl i opbygningen af en helt ny fødevareproduktion på øen og etableringen af Danmarks første lokale produktion af varmtvandsrejer. I alt 10.000 rejelarver er på vej til Bornholm, [...]

Nye termoformere er en gamechanger inden for pakkemaskiner

AktueltPakke- og fyldemaskiner samt emballage25. 11. 2025

Nemco Machinery A/S lancerer en ny serie af "selvtænkende" termoformere, der kontinuerligt analyserer egne processer. Serien repræsenterer ikke alene et stort skridt i den teknologiske udvikling; den understøtter også den grønne omstilling – og spås at blive en gamechanger for [...]

Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

Fremtidens fødevareproduktionMadspildsløsningerNavnenyt25. 11. 2025

Nyt innovativt fellowship-program, støttet af Novo Nordisk Fonden og med Teknologisk Institut i front, skal uddanne nye frontløbere, der skal bekæmpe madspild og bane vejen for bæredygtige fødevaresystemer. Teknologisk Institut står i spidsen for at drive BioSustainability Design Fellowship [...]

Coop fjerner låg på creme fraiche og reducerer 15 ton plast

Pakke- og fyldemaskiner samt emballage25. 11. 2025

I sidste uge tog Coop endnu et skridt mod mindre plastaffald i hverdagen. Fremover bliver creme fraiche fra Coops egen serie, ”Coop”, produceret med en tynd film som låg i stedet for det traditionelle plastlåg. Det drejer sig om 4,7 millioner bægre og giver en årlig reduktion på 15 ton [...]

Indonesisk svamp tryller ølrester om til pølser

ForskningProcesudstyrTop18. 11. 2025

I jagten på nye måder at producere protein på, har forskere på Aalborg Universitet forvandlet restprodukter fra ølproduktion til et proteinrigt produkt, som kan erstatte almindeligt kød i fx pølser; takket være en indonesisk svamp. Resultatet er både velsmagende, bæredygtigt og økonomisk [...]

Ny fabrik til fremtidens pant- og retursystem

AktueltNavnenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage18. 11. 2025

Danskerne panter flere og flere dåser og flasker, der skal sorteres og genanvendes til nye. I november 2025 indviede Dansk Retursystem en ny fabrik i Fredericia, der bliver et vigtigt knudepunkt i Danmarks cirkulære infrastruktur. Fabrikken bliver den største i Danmark og skal håndtere de ca. tre [...]

Ultraforarbejdede fødevarer – eksperter efterlyser fokus på ernæring

AktueltBranchenytKonferencer og messer18. 11. 2025

På årets fødevarekonference, Fremtidens Fødevarer, hos Teknologisk Institut, der blev afholdt i starten af november, blev der sat fokus på ultraforarbejdede fødevarer. Bekymringerne er reelle - men NOVA-klassifikation om ultraforarbejdede fødevarer peger i forkert retning, lyder det fra Teknologisk [...]

DanePork slutter sig til FødevareDanmark

Navnenyt18. 11. 2025

Et af landets største svineslagterier, DanePork, indtræder nu i brancheorganisationen FødevareDanmark. FødevareDanmark er dermed lykkedes med at samle alle de private slagterier i én samlet organisation. Det gav genklang i branchen, da slagterigiganten Tican for nylig meldte sig ind i [...]

Dansk BælgBoost: 13,8 mio. kr. til dansk bælgfrugt værdikæde – fra mark til offentlige køkkener

BranchenytFremtidens fødevareproduktionNavnenyt18. 11. 2025

Gule ærter, kidneybønner, kikærter og linser – de såkaldte bælgfrugter – spiser danskerne i gennemsnit kun 10 gram af om dagen. Det er langt fra de 100 g om dagen, som de officielle Kostråd anbefaler for både sundhed og klima. Det vil projekt ”Dansk BælgBoost” ændre på. Målet er at gøre bl.a. danske [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Millioninvestering til lancering af ny naturlig rød farve til fødevarer

    25.11.2025

  • Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

    25.11.2025

  • Nye termoformere er en gamechanger inden for pakkemaskiner

    25.11.2025

  • Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

    25.11.2025

  • Coop fjerner låg på creme fraiche og reducerer 15 ton plast

    25.11.2025

  • Indonesisk svamp tryller ølrester om til pølser

    18.11.2025

  • Ny fabrik til fremtidens pant- og retursystem

    18.11.2025

  • Ultraforarbejdede fødevarer – eksperter efterlyser fokus på ernæring

    18.11.2025

  • DanePork slutter sig til FødevareDanmark

    18.11.2025

  • Dansk BælgBoost: 13,8 mio. kr. til dansk bælgfrugt værdikæde – fra mark til offentlige køkkener

    18.11.2025

Alle nyheder ›

Læs Plus Process gratis online:

Annoncering i Plus Process:

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik