• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

AktueltNavnenytVand- og energibesparende teknologier28. 01. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Arla skruer op for elektrificeringen af mejerier

Arla vil i løbet af første halvår af 2025 tage nye elektriske teknologier i brug på tre danske mejerier og yderligere accelerere mejerivirksomhedens omstilling væk fra gas. Flere investeringer er på tegnebrættet, ligesom der pustes nyt liv i ældre infrastruktur for at optimere.


Da Rusland invaderede Ukraine i 2022, blev det tydeligt, at afhængigheden af gas var en både sårbar og dyr størrelse. Det gjaldt også for Arla, der hurtigt satte ekstra fart i omstillingen fra gas til el. En omstilling, der allerede var i gang, men som blev markant accelereret.
Omstillingen har allerede ført til en udvidelse fra tre til fem elektriske varmepumper i Danmark, og nu implementeres de næste tre investeringer i elektrificering; to varmepumper på henholdsvis HOCO i Holstebro og AKAFA i Svenstrup samt en elektrisk elkedel på Danmark Protein i Videbæk. Samlet set vil de tre levere en CO2e-reduktion på omkring 8000 tons årligt.
-Det koster naturligvis penge at investere, og investeringer i elektrificering har generelt en længere tilbagebetalingstid end normale effektiviseringsinvesteringer, men vi kan omvendt også se, at det på længere sigt vil føre til besparelser. Vi har forpligtet os til nogle meget ambitiøse CO2e-reduktionsmål, og her spiller elektrificering en central rolle, siger direktør for bæredygtighed i Arlas forsyningskæde, Mia Bredal Duus og henviser til Arlas mål om at sænke udledningen fra produktionen med 63 procent i 2030. Heraf er 33 procent opnået*, og investeringerne i elektrificering anslås at kunne bidrage med yderligere 9 procent.

Investering i både nyt og gammelt
Arlas mejerier er bygget forskelligt og til forskellige produktionsformål, og derfor er det ikke nødvendigvis i samme teknologi – eller i samme tempo, at investeringer i elektrificering kan foregå, men der er allerede flere projekter på tegnebrættet. Et af disse projekter er på Branderup mejeri, hvor implementering lige er blevet godkendt og til færdiggørelse i 2026. Denne investering står til alene at kunne bidrage med en reduktion på 9000 tons CO2e årligt.
-Vi er rigtig godt med i vores ambition om at reducere vores CO2e-udledning via investeringer i elektrificering, og det momentum skal vi fortsætte med at udnytte for at levere reduktioner og fremtidssikre vores mejerier. Samtidig er der stor opbakning fra vores andelshavere, som er stolte over, at Arla går forrest i arbejdet med at skabe en mere effektiv mejeriproduktion, siger Mia Bredal Duus videre.
Men det er ikke kun i nyt og skinnende stål, der investeres. Nogle af de ældre elektriske varmepumper, som Arla råder over, har også fået en overhaling for igen at kunne levere optimalt. Et eksempel er varmepumpen på mejeriet i Esbjerg. Med sine 10 år på bagen var den begyndt at have nogle træthedsproblemer, men der er blevet investeret i at puste nyt liv i den, så den nu fungerer fuldt ud igen og leverer en årlig reduktion på ca. 2400 tons CO2e.
I Danmark har Arla investeret over 500 mio. kr. over de seneste år. Hertil kommer investeringer i elektrificering i blandt andet Tyskland og Storbritannien. Ved udgangen af 2026 forventer mejeriselskabet af have reduceret sit forbrug af gas med 24 procent.

*Tallene er kun opgjort til og med 2023. Opdaterede tal for 2024 kommer udgives i forbindelse med Arlas årsresultat i slutningen af februar.

Fakta: De tre nye investeringer
• HOCO, Holstebro: Elektrisk varmepumpe. Forventes at blive taget i brug april 2025 og levere en reduktion på ca. 2800 tons CO2e ved fuld kapacitet.
• AKAFA, Svenstrup: Elektrisk varmepumpe. Er taget i brug og leverer en forventet reduktion på ca. 2250 tons CO2e årligt.
• Danmark Protein, Videbæk: Elkedel. Elkedlen er taget i brug og leverer en reduktion på ca. 3500 tons CO2e årligt med mulighed for yderligere kapacitet.

Seneste nyt fra redaktionen

Dansk teknologi beskytter forbrugere mod livsfarlig listeria i fødevarer

Hygiejne og fødevaresikkerhedProduktionsudstyrTop09. 09. 2025

Forbrugerne kan blive beskyttet mod den livsfarlige bakterie listeria, som udgør en stigende risiko i fødevarer, af den energibesparende teknologi raslysering fra danske Lyras A/S. Listeria var årsag til mindst 340 dødsfald i Europa i 2023 og er lige nu skyld i, at store mængder franske fødevarer [...]

Drinktec 2025 samler industrien for drikkevarer og flydende fødevarer

AktueltKonferencer og messer09. 09. 2025

Siden 1951 har drinktec-messen samlet den internationale industri for drikkevarer og flydende fødevarer. I år sker dette fra den 15. til 19. september i München. Messen dækker hele værdikæden fra råvarer og ingredienser over procesteknologi og maskiner til påfyldning og emballering til [...]

Lav antibiotikaresistens i dansk kød – men import vækker bekymring

AktueltBranchenytHygiejne og fødevaresikkerhed09. 09. 2025

Den nyeste DANMAP-rapport fra DTU Fødevareinstitut og Statens Serum Institut viser, at antibiotikaresistens i E. coli bakterier fra dansk kyllingekød fortsat ligger på et lavt niveau – særligt for stoffer, der er afgørende for behandling af mennesker. Til gengæld peger rapporten på en bekymrende [...]

Fødevarepriserne stiger – men ikke for laks og ørred

Branchenyt09. 09. 2025

Debatten om stigende fødevarepriser fylder meget i både medier og samfund. Forklaringen er - ifølge Dansk Akvakultur Producentorganisation - sammensat, men i korte træk handler det om, at den globale efterspørgsel stiger hurtigere end udbuddet. Verdens befolkning nærmer sig otte milliarder, og [...]

Konference om brand og sikkerhed i Danmark – med oplæg fra en dansk fødevarevirksomhed

Konferencer og messer09. 09. 2025

Sikkerhed og beredskab har aldrig været vigtigere end i dag. Branden i Børsen og det ændrede sikkerhedsbillede internationalt betyder en ny sikkerhedsmæssig virkelighed for danske virksomheder anno 2025. På konferencen fortæller en stor dansk fødevarevirksomhed om, hvordan de arbejder med [...]

Laboratoriemessen LabDays 2025 Aarhus sætter ny rekord

Konferencer og messerLaboratorieteknikTop03. 09. 2025

Den 10. og 11. september byder smilets by, Aarhus, velkommen til LabDays Aarhus 2025 i Aarhus Congress Center. Messen sætter ny rekord med 97 udstillere – og den tegner således til at blive årets største event for den skandinaviske laboratoriebranche. I næste afholdes LabDays Aarhus 2025 – [...]

Fermenteret smag, nordiske råvarer og ansvarlig innovation

AktueltFremtidens fødevareproduktionNavnenyt03. 09. 2025

Den danske fødevarevirksomhed Nocla udvider sit strategiske fundament med et stærkere fokus på ingredienser og videnssamarbejde. Fermenteret smag, nordiske råvarer og ansvarlig innovation er i centrum, når Nocla tager næste skridt i sin vækstrejse: Ny kategori. Klar struktur. Og nye ingredienser på [...]

Ny rapport: tre store salmonellaudbrud i 2024

AktueltHygiejne og fødevaresikkerhed02. 09. 2025

I 2024 blev der registreret 55 fødevarebårne sygdomsudbrud i Den Centrale Udbrudsgruppe, som består af DTU Fødevareinstituttet, Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut. Året var især præget af tre store salmonellaudbrud fra henholdsvis salat og kød. Det fremgår af den nye årlige zoonoserapport, [...]

SEGES Innovation og Datalogisk slår kræfterne sammen

Navnenyt02. 09. 2025

SEGES Innovation og datterselskabet Datalogisk samler nu kræfterne i ét fællesskab. Målet er at blive Nordeuropas største leverandør af planteprogrammer til landbruget. Innovationsvirksomheden SEGES Innovation overtog i 2024 det fulde ejerskab af it-virksomheden Datalogisk, der hidtil har kørt [...]

Danskproduceret EI₂90-branddør til frostrum – ned til -30°C

Navnenyt02. 09. 2025

DAN-doors A/S præsenterer markedets første danskproduceret EI₂90-branddør til frostrum - ned til -30°C. Branddøren giver op til 90 minutters brandsikkerhed. DAN-doors A/S hæver barren i byggeriet med lanceringen af en ny 1-fløjet, hængslet EI₂90-branddør til frostrum. Døren er udviklet og [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Dansk teknologi beskytter forbrugere mod livsfarlig listeria i fødevarer

    09.09.2025

  • Drinktec 2025 samler industrien for drikkevarer og flydende fødevarer

    09.09.2025

  • Lav antibiotikaresistens i dansk kød – men import vækker bekymring

    09.09.2025

  • Fødevarepriserne stiger – men ikke for laks og ørred

    09.09.2025

  • Konference om brand og sikkerhed i Danmark – med oplæg fra en dansk fødevarevirksomhed

    09.09.2025

  • Laboratoriemessen LabDays 2025 Aarhus sætter ny rekord

    03.09.2025

  • Fermenteret smag, nordiske råvarer og ansvarlig innovation

    03.09.2025

  • Ny rapport: tre store salmonellaudbrud i 2024

    02.09.2025

  • SEGES Innovation og Datalogisk slår kræfterne sammen

    02.09.2025

  • Danskproduceret EI₂90-branddør til frostrum – ned til -30°C

    02.09.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik