• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

ForskningTop03. 06. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Ægte foie gras uden tvangsfodring af ænder og gæs

Forskere fra Max Planck Instituttet og Syddansk Universitet har udviklet en effektiv måde at fremstille foie gras af ænder og gæs på, som ikke er blevet tvangsfodrede. Teknologien er patenteret – og håbet for fremtiden er, at den også vil kunne bruges til fx plantebaserede fødevarer.

Foto: freepik.com.

Tænk, hvis man kunne lave foie gras ud af helt almindelige ænder og gæs ved at tilføre den karakteristiske fedme til leveren – efter at dyret er blevet slagtet. Det ville være langt billigere, og så ville det højne dyrevelfærden markant.
Det kan man nu.
Forskere fra Max Planck Instituttet og Det Tekniske Fakultet på Syddansk Universitet er lykkedes med at skabe en foie gras, som efterligner den traditionelle foie gras helt ned på mikroskopisk niveau, ud af ænder, som har fået ganske almindelig andekost.

Enzymer efterligner den naturlige proces
Forskerholdet har brugt nogle enzymer, kaldet lipaser, til at efterligne den proces, der naturligt finder sted i fuglenes kroppe og opbygger et ekstra fedtlag, inden de tager på træk. Enzymerne kan relativt nemt tilføres fedtet efter slagtning, hvorefter man kan lave foie grasen og opnå dens helt særlige fedtstruktur.
-Det, der gør foie gras til noget særligt, er, at fedtstrukturen på mikroskopisk skala ikke lægger sig som perler, som fedt ellers normalt gør, men mere som et slags strukturelt stillads. Det betyder, at man får en karakteristisk mundfølelse af noget, som først yder modstand og derefter går helt i stykker, når du bevæger det rundt i munden, siger Mathias Porsmose Clausen, der er lektor i gastrofysik på Syddansk Universitet.
Også uden for mikroskopet opfører forskernes tvangsfodringsfri foie gras sig fuldstændig som almindelig foie gras. De har blandt andet tryktestet den, og så har de selvfølgelig selv smagt på den.
-Det næste skridt kunne være at lave et regulært sensorisk studie og teste den på et smagspanel, siger Mathias Porsmose Clausen.
-Men indtil videre er det kun os, der har prøvet det, og så vidt vi kan smage, er der ingen smags- eller teksturmæssig forskel.

Ifølge forskerne bag projektet er der ingen smags- eller teksturmæssig forskel på deres tvangsfodringsfri foie gras og den traditionelle foie gras. Foto: SDU.

Lasermikroskopi og bæredygtighed
Det er Mathias Porsmose Clausen og hans kollegaer på Institut for Grøn Teknologi på SDU, som har haft ansvaret for at undersøge og beskrive foie grasens mikroskopiske struktur. Den viden har forskerne på Max Planck Instituttet brugt til at eksperimentere med, hvordan man så genskaber den med en almindelig andelever.
-Det er et relativt nyt felt det her med at kigge på fødevarer og deres grundlæggende struktur og opbygning for at forstå, hvad fysikken betyder for smag og tekstur. Det er blandt andet muliggjort af, at vi har fået nogle meget specialiserede lasermikroskoper, siger forskeren.
Ambitionen går da også længere end ”blot” at kunne lave foie gras uden tvangsfodring, forklarer Mathias Porsmose Clausen.
-Ideen er, at man ved at forstå fysikken bag nogle af de mest velsmagende, karakteristiske eller eftertragtede madvarer, for eksempel foie gras, kan bruge den viden til at skabe nye, sundere og mere bæredygtige plantebaserede fødevarer, som har de samme positive kvaliteter, vi kender fra animalske produkter, siger han.
Og for nuværende er der ikke noget, som står i vejen for, at forskernes nye foie gras kunne finde vej til supermarkedet.
Teknologien er patenteret, så det kræver blot, at der er en virksomhed, som indgår en licensaftale og begynder at producere det.

Seneste nyt fra redaktionen

Skånsom frysetørring af babymad bevarer smag og næringsstoffer

InnovationProduktionsudstyrTop10. 06. 2025

Den innovative danske babymadsproducent Ma-Mam ApS peger på nye muligheder ved at anvende frysetørring til babymad. Frysetørring er yderst skånsom, og næringsstofferne, farve og meget af den naturlige smag, som normalt går tabt i traditionelle varmebehandlingsprocesser, bevares. Med hjælp fra den [...]

White-Paper – fødevaresikkerhed og kvalitet er danske konkurrencefordele

AktueltBranchenytHygiejne og fødevaresikkerhedNavnenyt10. 06. 2025

Danmark har et stærkt internationalt ry som en pålidelig leverandør af sikre fødevarer med høj kvalitet. Denne position bygger på årtiers erfaring med at skabe gennemsigtighed, høje standarder og dokumenterede løsninger, som hele den danske fødevareklynge står bag. Nu udkommer nyt White-Paper fra [...]

Investering i det globale fødevaresystem

AktueltFremtidens fødevareproduktionNavnenyt10. 06. 2025

Nordic Foodtech VC har gennemført første closing på sin anden fond, der skal investere i nye teknologier og løsninger med fokus på robusthed og sundhed for mennesker og planeten i hele fødevaresystemet. Porteføljen rummer allerede lovende danske selskaber som Evodia, Chromologics og endless food co [...]

Arla Foods investerer stort i Linköping for at imødekomme skyr-boom

Navnenyt10. 06. 2025

Andelsejede Arla Foods investerer 34,5 mio. euro i en ny produktionslinje til skyr på mejeriet i Linköping, Sverige. Investeringen er en del af kooperativets langsigtede strategi og skal imødekomme den stigende efterspørgsel på skyr. Den nye produktionslinje vil primært producere skyr til det [...]

Landbrug & Fødevarer er tilbage på Folkemødet

Konferencer og messerNavnenyt10. 06. 2025

Landbrug & Fødevarer tager til Folkemødet på Bornholm med én samlet ramme og et fælles formål: At vise, hvordan landbruget og fødevareklyngen tager ansvar – ikke med store ord, men med konkrete løsninger, der virker i praksis. Når Folkemødet på Bornholm fra den 12. til 14. juni atter samler [...]

Rune-Christoffer Dragsdahl skal stå i spidsen for international organisation

Navnenyt10. 06. 2025

Generalsekretæren i Dansk Vegetarisk Forening (DVF), Rune-Christoffer Dragsdahl, er blevet valgt til forperson for den internationale organsation IVU. Rune-Christoffer Dragsdahl, der er generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening (DVF), er blevet valgt til forperson for den internationale [...]

Ægte foie gras uden tvangsfodring af ænder og gæs

ForskningTop03. 06. 2025

Forskere fra Max Planck Instituttet og Syddansk Universitet har udviklet en effektiv måde at fremstille foie gras af ænder og gæs på, som ikke er blevet tvangsfodrede. Teknologien er patenteret – og håbet for fremtiden er, at den også vil kunne bruges til fx plantebaserede fødevarer. Tænk, hvis [...]

Få del i millionpulje til udvikling af plantebaserede fødevarer

AktueltForskningFremtidens fødevareproduktion03. 06. 2025

Små og mellemstore fødevarevirksomheder kan nu søge om at deltage i PlanteVÆKST - et skræddersyet udviklingsforløb med adgang til ekspertise, testfaciliteter og professionelt netværk. Teknologisk Institut åbner nu døren for små og mellemstore fødevarevirksomheder, der ønsker at styrke deres [...]

Producentansvar – uklare regler skaber frustration

AktueltBranchenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage03. 06. 2025

Den 31. maj var der deadline for indberetning af emballagemængder til Dansk Producentansvar. Både fødevarevirksomheder og andre virksomheder med producentansvar for emballage skulle senest i weekenden sikre, at deres faktiske emballagemængder for 2024 var indberettet. Mange har allerede indberettet [...]

Enorm stor interesse for plantebaserede projekter

Forskning03. 06. 2025

Virksomheder og organisationer vil i dén grad være med til at udvikle den plantebaserede fødevaresektor. Nye tal viser nemlig, at der er søgt om tilskud fra Plantefonden for over 750 mio. kr. Plantefondens tredje ansøgningsrunde er lukket, og der er modtaget 141 ansøgninger for et samlet beløb [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Skånsom frysetørring af babymad bevarer smag og næringsstoffer

    10.06.2025

  • White-Paper – fødevaresikkerhed og kvalitet er danske konkurrencefordele

    10.06.2025

  • Investering i det globale fødevaresystem

    10.06.2025

  • Arla Foods investerer stort i Linköping for at imødekomme skyr-boom

    10.06.2025

  • Landbrug & Fødevarer er tilbage på Folkemødet

    10.06.2025

  • Rune-Christoffer Dragsdahl skal stå i spidsen for international organisation

    10.06.2025

  • Ægte foie gras uden tvangsfodring af ænder og gæs

    03.06.2025

  • Få del i millionpulje til udvikling af plantebaserede fødevarer

    03.06.2025

  • Producentansvar – uklare regler skaber frustration

    03.06.2025

  • Enorm stor interesse for plantebaserede projekter

    03.06.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik