• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

Hygiejne og fødevaresikkerhedLaboratorieteknikTop30. 09. 2025 | Helle Friemann Nielsen

130 år gamle flasker vidner om dansk smøreventyr og datidens hygiejne

To glemte flasker i en kælder på Frederiksberg med bakteriekulturer fra 1890’erne har givet forskere fra Københavns Universitet et enestående indblik i Danmarks smøreventyr. Gennem avanceret DNA-analyse har de undersøgt indholdet i flaskerne, som blandt andet bød på flere bakterielle overraskelser og en påmindelse om datidens udfordringer med hygiejnen.

De to flasker med hvidt pulver om, som forskere fra Københavns Universitet ved et tilfælde fandt i en støvet flyttekasse sidste år. Foto: KU.

Du spiser milliarder af dem i din koldskål, yoghurt, pølse og ost. Mælkesyrebakterier har længe været brugt til at give vores fødevarer smag og forlænge holdbarheden ved at syrne og fortrænge dårlige bakterier. Faktisk var Danmark blandt de første til at bruge mælkesyrebakteriernes magi industrielt, som sammen med introduktion af pasteurisering var med til at gøre kvaliteten af mejeriprodukter høj og ikke mindst fri for sygdomme.
Det vidner fundet af to flasker med hvidt pulver om, som forskere fra Københavns Universitet ved et tilfælde fandt i en støvet flyttekasse sidste år. Flaskerne havde mærkater der viste, at de indeholdt kulturer bestående af mælkesyrebakterier, men havde ikke set dagens lys siden slutningen af 1800-tallet og var godt gemt af vejen i en kælder under væksthusene på Rolighedsvej ved den gamle Landbohøjskole på Frederiksberg.
Nu har forskerne ved hjælp af avanceret DNA-sekventering fået undersøgt pulveret i flaskerne nærmere og sammenlignet DNA’et med forskellige databaser med kendte bakterier. Noget, de slet ikke var sikre på, var muligt, fordi alt organisk materiale forgår med tiden. Pulveret indeholdt ganske rigtigt resterne af de mælkesyrebakterier, som danske mejerier dengang købte og tilsatte i ost, mælk og smør, efter produkterne var blevet pasteuriseret for at dræbe uønskede bakterier.
-Det var som at åbne en slags mikrobiologisk levn. At vi kunne trække genetisk information ud af bakterier, der blev brugt i den danske smørproduktion for 130 år siden, var langt mere, end vi havde turdet håbe på, fortæller mikrobiolog Jørgen Leisner fra Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab.

En meget sur smiley i dag
I flaskerne fandt forskerne DNA fra Lactococcus cremoris – en mælkesyrebakterie, der stadig bruges til at syrne mælk i den moderne mejeriproduktion. Analysen afslørede også, at bakteriekulturen havde gener til at producere diacetyl – en smagsforbindelse, der giver en karakteristisk smøraroma.
-Det viser, at man allerede dengang havde fat i bakterier med præcist de egenskaber, der er ønskværdige i de fermenterede mælkeprodukter, vi har i dag, siger professor Dennis Sandris Nielsen fra Institut for Fødevarevidenskab.
I den lidt mere alvorlige ende viste analyserne også, at flaskerne var stærkt kontamineret med Cutibacterium acnes – en almindelig hudbakterie kendt for at give bumser.
-Akne-bakterien har en kraftigere cellevæg end mange andre bakterier, da den skal kunne overleve et fjendtligt miljø på huden. Derfor nedbrydes den også langsommere og gjorde det muligt for os at finde dens DNA i stor forekomst efter 130 år i flaskerne, forklarer Jørgen Leisner.
Derudover indeholdt flaskerne også DNA-spor af potentielt sygdomsfremkaldende bakterier, deriblandt stafylokok-bakterien, Staphylococcus aureus og Vibrio furnissii. Sidstnævnte kendt for at give maveinfektioner, når man har spist skaldyr, der ikke er tilberedt korrekt.
-Overordnet vidner flaskernes indhold om standardisering af et mejeriprodukt, som enhver landmandsfamilie tidligere selv havde forestået i en krukke med syrnet mælk tæt på kaminen. Men det vidner også om, at der stadig var anderledes hygiejneforhold end dem vi har i dag, siger antropolog Nathalia Brichet fra Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab, som er medforfatter på studiet.

Unikt indblik i Danmarks smøreventyr
I slutningen af 1800-tallet begyndte Danmark at eksportere smør til England i stor stil. Det stillede nye krav til ensartethed og hygiejne i produktionen. Og her blev pasteurisering løsningen. Men fordi varmebehandling også dræber de naturlige bakterier, opstod behovet for at tilsætte bakteriekulturer – også kaldet starterkulturer – og dermed begyndte det industrielle eventyr for Danmark.
-Starterkulturen blev selve nøglen til en standardiseret smørproduktion. Man kunne ikke længere have hvert mejeri til at fermentere på deres egen måde – man skulle sikre, at produkterne smagte ens, uanset hvor i landet smørret blev lavet. Starterkulturen gjorde netop smagen reproducerbar, forklarer Jørgen Leisner.
Fundet viser også, hvordan tæt samspil mellem forskere, industri og landbrug skabte fundamentet for den danske fødevareeksport. Firmaer som Blauenfeldt & Tvede og Chr. Hansen opstod i denne periode og lagde grundstenen til nutidens fødevaregiganter.
-Man glemmer let det kolossale videnskabelige arbejde det kræver – og krævede – at producere standardiserede, fødevaresikre og efterspurgte mejeriprodukter til eksport. Det er ikke bare noget der kommet af sig selv, men er resultatet af teknologiske fremskridt og innovation langt tilbage i tiden. Denne forskning giver os et indblik i en tid hvor dansk mejeriproduktion bliver en global vare, slutter Nathalia Brichet.

Studiet er lavet i et samarbejde mellem Institut for Fødevarevidenskab og Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab.

Seneste nyt fra redaktionen

130 år gamle flasker vidner om dansk smøreventyr og datidens hygiejne

Hygiejne og fødevaresikkerhedLaboratorieteknikTop30. 09. 2025

To glemte flasker i en kælder på Frederiksberg med bakteriekulturer fra 1890’erne har givet forskere fra Københavns Universitet et enestående indblik i Danmarks smøreventyr. Gennem avanceret DNA-analyse har de undersøgt indholdet i flaskerne, som blandt andet bød på flere bakterielle overraskelser [...]

Globalt partnerskab med dansk deltagelse vil lave mad ud af CO2

AktueltForskningFremtidens fødevareproduktionNavnenyt30. 09. 2025

Orkla Danmark er gået med i et partnerskab, der skal udvikle fremtidens proteinrige fødevarer baseret på CO2 – en teknologi, som potentielt kan brødføde mere end en milliard mennesker. Arbejdet foregår i et konsortium, der finansieres af Gates Foundation og Novo Nordisk Fonden. CO2-overskud [...]

Skal Danmark ofre sin ølkultur for EU-bureaukrati?

AktueltBranchenytNavnenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage30. 09. 2025

27 danske mikrobryggerier vedtog onsdag den 24. september en skarp udtalelse med opfordring til politisk handling over for EU’s emballagetvang. På et møde i Bryggeriforeningens gruppe for små og mellemstore bryggerier i Svendborg blev følgende udtagelse enstemmigt vedtaget:-Danmarks bryggerier [...]

Fra lokal fiskerimesse til international succes

Konferencer og messer30. 09. 2025

DanFish International har siden 1974 udviklet sig fra lokal fiskerimesse til en af verdens vigtigste messer for udstyr og tjenester til fiskeindustrien. Messen, der afholdes i Aalborg den 7.-9. oktober, er et internationalt forum, der samler fiskere, leverandører og eksperter fra hele verden for at [...]

Husmesse i Hornslet: Automationsløsninger samlet under ét tag

Automation og robotterKonferencer og messer30. 09. 2025

Ragner Automation inviterer til husmesse den 7.-8. oktober, hvor man kan møde branchens stærkeste leverandører og bl.a. opleve Linerfree etikettering fra HM Systems A/S. Den 7.-8. oktober slår Ragner Automation dørene op til husmesse i Hornslet, hvor nogle af branchens førende leverandører [...]

HI-messen sætter atter spot på fødevareteknologien

Konferencer og messerTop23. 09. 2025

I næste uge åbner MCH Messecenter Herning dørene til et sandt teknologiunivers, der samler hele den danske industri. Der er naturligvis tale om HI Tech & Industry Scandinavia, der løber af stablen fra den 30. september til den 2. oktober 2025. Messen byder på 600+ udstillere, 12 haller, seks [...]

Græsgennembrud kan blive et fødevare- og landbrugseventyr

AktueltForskningFremtidens fødevareproduktion23. 09. 2025

Græs er et godt bud på en plantebaseret proteinkilde, der kan spille en nøglerolle for landbruget og fødevareindustrien i fremtiden. Det konkluderer Vestjyllands Andel, SEGES Innovation og Aalborg Universitet. Det var en afgørende tærskel at komme over, da det for nylig lykkedes professor Mette [...]

EU strammer reglerne for listeria i spiseklare fødevarer

AktueltHygiejne og fødevaresikkerhed23. 09. 2025

Stigning i infektioner med listeria i EU får Kommissionen til at indføre skrappere krav til producenter af spiseklare fødevarer fra juli 2026. Det viser den nyeste zoonoserapport, der giver overblik over sygdomme, som overføres til mennesker fra fødevarer og dyr. Rapporten er udarbejdet af DTU [...]

Internationalt rost dansk robot udvider mulighederne

Automation og robotterPrimær produktion23. 09. 2025

Danske FarmDroid, hvis soldrevne robotter allerede sår og luger marker i over 20 lande, mere end fordobler nu størrelsen af de frø, robotten kan håndtere. I samme hug hæves robottens kapacitet med 20 procent, fordi den nu kan køre hurtigere. Robotten øger udbyttet med op til 40 procent og sparer op [...]

HM Systems A/S: Nu er markedet klar til etikettering uden bagpapir

Konferencer og messerPakke- og fyldemaskiner samt emballage23. 09. 2025

HM Systems A/S præsenterede en prototype på Linerfree Dispenseren tilbage i 2012, men den brede lancering har ladet vente på sig. Efter mere end 10 år er markedet nu for alvor klar til detailetikettering uden bagpapir – og virksomheden præsenterer en fuldt udviklet udgave på HI-messen. HM [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • 130 år gamle flasker vidner om dansk smøreventyr og datidens hygiejne

    30.09.2025

  • Globalt partnerskab med dansk deltagelse vil lave mad ud af CO2

    30.09.2025

  • Skal Danmark ofre sin ølkultur for EU-bureaukrati?

    30.09.2025

  • Fra lokal fiskerimesse til international succes

    30.09.2025

  • Husmesse i Hornslet: Automationsløsninger samlet under ét tag

    30.09.2025

  • HI-messen sætter atter spot på fødevareteknologien

    23.09.2025

  • Græsgennembrud kan blive et fødevare- og landbrugseventyr

    23.09.2025

  • EU strammer reglerne for listeria i spiseklare fødevarer

    23.09.2025

  • Internationalt rost dansk robot udvider mulighederne

    23.09.2025

  • HM Systems A/S: Nu er markedet klar til etikettering uden bagpapir

    23.09.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik