• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

InnovationProduktionsudstyrTop10. 06. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Skånsom frysetørring af babymad bevarer smag og næringsstoffer

Den innovative danske babymadsproducent Ma-Mam ApS peger på nye muligheder ved at anvende frysetørring til babymad. Frysetørring er yderst skånsom, og næringsstofferne, farve og meget af den naturlige smag, som normalt går tabt i traditionelle varmebehandlingsprocesser, bevares. Med hjælp fra den danske frysetørringsvirksomhed European Freeze Dry ApS har Ma-Mam udviklet en frysetørret grøntsagsmos til babyer, der ved tilsætning af kogende vand gendanner smag, konsistens og næringsindhold.

Ma-Mams frysetørrede grøntsagsmos skal kun tilsættes kogende vand for at gendanne smag og konsistens fra den oprindelige opskrift.

I mange år har frysetørring haft en nichetilstedeværelse i fødevareindustrien. Kendt fra outdoor-måltider, instantkaffe, suppeblandinger og enkelte råvarekategorier som bær og krydderurter har metoden primært været betragtet som en effektiv konserveringsteknik – snarere end et værktøj til at bevare og fremhæve fødevarekvalitet.
Det billede er langsomt ved at ændre sig.
Hos den danske producent af økologisk babymad, Ma-Mam ApS, har frysetørring været et bevidst førstevalg grundet muligheden for både høj fødevarekvalitet og effektiv konserveringsteknik.
Med hjælp fra den internationalt anerkendte danske frysetørringsvirksomhed European Freeze Dry ApS (EFD) har Ma-Mam udviklet en grøntsagsmos til babyer fra fire måneder, der ved tilsætning af kogende vand gendanner smag, konsistens og næringsindhold med bemærkelsesværdig præcision.
-Frysetørring er en unik tørringsmetode. Den er yderst skånsom, og næringsstofferne, farve og meget af den naturlige smag, som normalt går tabt i traditionelle varmebehandlingsprocesser, bevares, forklarer Merete Kongsgaard Lundedal, business development manager hos European Freeze Dry ApS.

European Freeze Dry ApS er danskejet med frysetørringsanlæg i både Danmark og England. Foto: Winnie Methmann.

Og det er netop de mange forskellige kvaliteter ved frysetørring, der fik ernæringsspecialist i mad til babyer og småbørn, Kirsten Mikkelsen Ravnbøl, til at udforske mulighederne for at frysetørre grøntsagsmos til de mindste.
-Som ernæringsspecialist og fødevareproducent har det været afgørende at bevare grøntsagsmosens næringsstoffer og gode smag i babymaden, siger Kirsten Mikkelsen Ravnbøl, der er co-founder af Ma-Mam ApS.

Teknologisk potentiale i nye anvendelser
Mens frysetørring i mange år har været forbeholdt ingrediensmarkedet og nicheprodukter, peger babymad som anvendelsesområde på en bredere mulighed for teknologiens potentiale – især i produktkategorier, hvor dosering, holdbarhed og fødevaresikkerhed er altafgørende. Og dette var derfor også afgørende for Ma-Mams udvikling.
-Innovation i babymadskategorien har gennem mange år været i relation til opskrifter og emballage, hvor især klemposerne har været dominerende. Men der er langt mellem producenter, som tænker radikalt anderledes og som bidrager til at løse nogle af de konkrete problemer, som familien står med i hverdagen. Eksempelvis er madspild noget de fleste småbørnsforældre kender til. Med frysetørring kan man dosere præcist, og pulverformatet gør det ekstremt nemt at opbevare og håndtere – uden nogen form for kølekæde, fortæller Kirsten Mikkelsen Ravnbøl videre.
-Frysetørrede produkter kan opbevares ved stuetemperatur og de er nemme at have med på farten. Vi ser derfor et voksende vækstpotentiale for andre fødevarekategorier, tilføjer Merete Kongsgaard Lundedal.

Et format til en mobil virkelighed
Samarbejdet mellem Ma-Mam og European Freeze Dry A/S skaber også yderligere værdi i en tid, hvor fødevarelogistik, fleksibilitet og holdbarhed bliver stadig vigtigere parametre – både i det globale fødevaresystem og for den enkelte forbruger. Flere steder i verden har adgang til rent vand aldrig været bedre, og med adgang til kogende vand – i hjemmet, på rejsen, på farten – åbner det frysetørrede format for nye brugsscenarier.
I modsætning til klassisk ”ready to eat”-logik er produktet her ”ready to rehydrate” – med al bekvemmeligheden fra convenience, men uden at gå på kompromis på kvalitet og sammensætning. Det giver ikke bare logistiske fordele – men også et produkt med lav vægt og lang holdbarhed, uden tilsætning af konserveringsmidler eller brug af emballager til kølevarer.

Mellem konservering og kvalitet
Det mest markante skifte i synet på frysetørring handler måske om forståelsen af, hvad teknologien egentlig gør.
Hvor varmebehandling, inddampning og pasteurisering ofte går på kompromis med både tekstur og smag, sker bevaringen i frysetørring gennem sublimation – hvor is omdannes direkte til damp under vakuum, uden at passere en væskefase.
-Resultatet er et produkt, der i mange tilfælde kan genkende sig selv, når det rehydreres, forklarer Merete Kongsgaard Lundedal. Teksturen bliver nænsomt bevaret, og smagen fremstår næsten uændret. Det er noget helt andet end bare at fjerne vand – det handler om, hvordan man gør det.
Netop denne forståelse af frysetørring som en bevaringsstrategi frem for en reduktionsstrategi peger på nye produktudviklingsmuligheder – ikke kun i babymad, men bredt i fødevareindustrien, hvor ernæring bør få endnu højere fokus.
I takt med stigende krav til sporbarhed, fødevaresikkerhed og fleksibel distribution kan teknologien få en mere central rolle – ikke som spydspids fra pulverkaffens æra – men som moderne kvalitetsmetode i en ny kontekst.

Ma-Mam ApS er ejet og stiftet af Kirsten Mikkelsen Ravnbøl (th.) og Louise Brandt.

Ma-Mam ApS er en dansk iværksættervirksomhed, der siden 2022 har specialiseret sig i økologisk, frysetørret grøntsagsmos til børn mellem 4 og 12 måneder.
Virksomheden stræber efter at forbedre smag og næringsindhold i babymad (en kategori som har fået kritik af blandt andet WHO for at indeholde for meget sukker) og ønsker også at forme fremtidens klimavenlige tilgang til madproduktion.
Ma-Mam er de første i Norden, der tilbyder økologisk frysetørret grøntsagsmos til spædbørn, som følger Sundhedsstyrelsen og De Nordiske Næringsstofanbefalinger med energiindhold og en sund energifordeling.
Ma-Mam ApS er stiftet af Louise Brandt og Kirsten Mikkelsen Ravnbøl.
Produktet er 100 procent plantebaseret og består af kartofler, forskellige grøntsager, lidt frugt og koldpresset rapsolie. Grøntsagsmosen, der er til babyer fra fire måneder og findes i tre varianter, er dansk produceret.

Artiklen er også bragt i Plus Proces.

Seneste nyt fra redaktionen

Danmark i front inden for investeringer og forskning i alternative proteiner

BranchenytForskningFremtidens fødevareproduktionTop24. 06. 2025

En analyse viser, at danske investeringer i alternative proteiner voksede med over 900 procent alene i 2024, og at Danmark samtidig er førende i Europa, når det gælder forskning på området. Men skal førerpositionen fastholdes, kræver det, at finansieringen målrettes bedre – og at samarbejdet mellem [...]

Ny metode til yoghurtproduktion

AktueltForskning24. 06. 2025

Ny forskning fra DTU Fødevareinstituttet kan ændre den måde, fødevareindustrien producerer mælkebaseret yoghurt på - så yoghurten både bliver billigere og mere bæredygtig. Forskere har udviklet en enkel, men effektiv metode, der potentielt kan reducere brugen af dyre bakteriekulturer med 80 pct. [...]

Rigtig god sommer

AktueltBranchenyt24. 06. 2025

Det er tid til sommerferie – og det gælder også FoodprocesFokus.dk, der holder pause i juli måned. Dette er således det sidste nyhedsbrev på denne side af ferien. Vi udkommer igen onsdag den 6. august. Holdet bag FoodprocesFokus ønsker alle en god sommerferie… [...]

Øl brygget på juicerester og øko-boller

Madspildsløsninger24. 06. 2025

Sammen med Frankly Juice, Jalm&B lancerer Husbryggeriet Jacobsen en specialbryg, der er skabt af juicerester og økologiske boller – et innovativt skridt mod at minimere madspild og reducere klimaaftryk. Specialøllen får premiere på Roskilde Festival. Bag den bæredygtige øl står tre [...]

Arla og DMK siger ja til fusion

Navnenyt24. 06. 2025

I april 2025 annoncerede Arla Foods og DMK Group ønske om fusion, og onsdag den 18. juni har begge selskabers repræsentantskaber stemt ja. Nu venter godkendelse fra konkurrencemyndighederne, hvilket ventes afsluttet Q1 2026. Repræsentantskaberne i Arla Foods og DMK Group stemmer ja til at [...]

Ny madspildsløsning forlænger holdbarheden på frugt og grønt

Madspildsløsninger24. 06. 2025

Private husholdninger i Danmark smider hvert år 235.000 ton mad ud. En væsentlig del af madspildet består af frugt og grønt. Men nu er der hjælp at hente, hvis man vil holde sin frugt og grønt frisk i længere tid: Coop introducerer en ny madspildsbold, der forlænger holdbarheden på frugt og [...]

Roadmap for fremtidens fødevarer

AktueltBranchenytFremtidens fødevareproduktionKonferencer og messer18. 06. 2025

150 forskere og eksperter fra hele fødevare-, landbrugs- og bioressourcesektoren samles i København den 23. juni for at give input til et roadmap, som fremover skal sætte retningen for grøn omstilling og øget innovation i hele værdikæden. Det er den fusionerede organisation Food & Bio Cluster [...]

Nyt center for udvikling af fødevareteknologi åbner i Sverige

InnovationNavnenytProcesudstyrProduktionsudstyrTop17. 06. 2025

Tetra Pak har åbnet deres nye Center for Udvikling af Fødevareteknologi i Karlshamn. Her skal pilotanlæg gøre det hurtigere at komme på markedet for producenter med fermenteringsbaserede produkter af høj kvalitet. Tetra Pak Center for Udvikling af Fødevareteknologi er åbnet i Karlshamn, [...]

Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt

AktueltAutomation og robotterFremtidens fødevareproduktion17. 06. 2025

Insektproduktionssektoren er en hastigt voksende industri, men produktionseffektiviteten og skalerbarheden er udfordret. Et nyt forskningsprojekt vil udvikle smarte overvågnings- og realtidsanalysesystemer til produktion af sort soldaterfluelarver med hjælp fra computervision og AI-teknologier. [...]

Dansk kafferisteri får topkarakter i bæredygtighed

Klima og miljøNavnenyt17. 06. 2025

Med en ny B Corp score på 154,6 point bliver CleverCoffee den højst scorende kaffevirksomhed i hele EU. I en tid hvor virksomheder falder over hinanden, for at fortælle om deres tiltag med bæredygtighed, har en dansk virksomhed formået at skille sig ud, og høster nu international anerkendelse [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Danmark i front inden for investeringer og forskning i alternative proteiner

    24.06.2025

  • Ny metode til yoghurtproduktion

    24.06.2025

  • Rigtig god sommer

    24.06.2025

  • Øl brygget på juicerester og øko-boller

    24.06.2025

  • Arla og DMK siger ja til fusion

    24.06.2025

  • Ny madspildsløsning forlænger holdbarheden på frugt og grønt

    24.06.2025

  • Roadmap for fremtidens fødevarer

    18.06.2025

  • Nyt center for udvikling af fødevareteknologi åbner i Sverige

    17.06.2025

  • Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt

    17.06.2025

  • Dansk kafferisteri får topkarakter i bæredygtighed

    17.06.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik