• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

InnovationProduktionsudstyrTop10. 06. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Skånsom frysetørring af babymad bevarer smag og næringsstoffer

Den innovative danske babymadsproducent Ma-Mam ApS peger på nye muligheder ved at anvende frysetørring til babymad. Frysetørring er yderst skånsom, og næringsstofferne, farve og meget af den naturlige smag, som normalt går tabt i traditionelle varmebehandlingsprocesser, bevares. Med hjælp fra den danske frysetørringsvirksomhed European Freeze Dry ApS har Ma-Mam udviklet en frysetørret grøntsagsmos til babyer, der ved tilsætning af kogende vand gendanner smag, konsistens og næringsindhold.

Ma-Mams frysetørrede grøntsagsmos skal kun tilsættes kogende vand for at gendanne smag og konsistens fra den oprindelige opskrift.

I mange år har frysetørring haft en nichetilstedeværelse i fødevareindustrien. Kendt fra outdoor-måltider, instantkaffe, suppeblandinger og enkelte råvarekategorier som bær og krydderurter har metoden primært været betragtet som en effektiv konserveringsteknik – snarere end et værktøj til at bevare og fremhæve fødevarekvalitet.
Det billede er langsomt ved at ændre sig.
Hos den danske producent af økologisk babymad, Ma-Mam ApS, har frysetørring været et bevidst førstevalg grundet muligheden for både høj fødevarekvalitet og effektiv konserveringsteknik.
Med hjælp fra den internationalt anerkendte danske frysetørringsvirksomhed European Freeze Dry ApS (EFD) har Ma-Mam udviklet en grøntsagsmos til babyer fra fire måneder, der ved tilsætning af kogende vand gendanner smag, konsistens og næringsindhold med bemærkelsesværdig præcision.
-Frysetørring er en unik tørringsmetode. Den er yderst skånsom, og næringsstofferne, farve og meget af den naturlige smag, som normalt går tabt i traditionelle varmebehandlingsprocesser, bevares, forklarer Merete Kongsgaard Lundedal, business development manager hos European Freeze Dry ApS.

European Freeze Dry ApS er danskejet med frysetørringsanlæg i både Danmark og England. Foto: Winnie Methmann.

Og det er netop de mange forskellige kvaliteter ved frysetørring, der fik ernæringsspecialist i mad til babyer og småbørn, Kirsten Mikkelsen Ravnbøl, til at udforske mulighederne for at frysetørre grøntsagsmos til de mindste.
-Som ernæringsspecialist og fødevareproducent har det været afgørende at bevare grøntsagsmosens næringsstoffer og gode smag i babymaden, siger Kirsten Mikkelsen Ravnbøl, der er co-founder af Ma-Mam ApS.

Teknologisk potentiale i nye anvendelser
Mens frysetørring i mange år har været forbeholdt ingrediensmarkedet og nicheprodukter, peger babymad som anvendelsesområde på en bredere mulighed for teknologiens potentiale – især i produktkategorier, hvor dosering, holdbarhed og fødevaresikkerhed er altafgørende. Og dette var derfor også afgørende for Ma-Mams udvikling.
-Innovation i babymadskategorien har gennem mange år været i relation til opskrifter og emballage, hvor især klemposerne har været dominerende. Men der er langt mellem producenter, som tænker radikalt anderledes og som bidrager til at løse nogle af de konkrete problemer, som familien står med i hverdagen. Eksempelvis er madspild noget de fleste småbørnsforældre kender til. Med frysetørring kan man dosere præcist, og pulverformatet gør det ekstremt nemt at opbevare og håndtere – uden nogen form for kølekæde, fortæller Kirsten Mikkelsen Ravnbøl videre.
-Frysetørrede produkter kan opbevares ved stuetemperatur og de er nemme at have med på farten. Vi ser derfor et voksende vækstpotentiale for andre fødevarekategorier, tilføjer Merete Kongsgaard Lundedal.

Et format til en mobil virkelighed
Samarbejdet mellem Ma-Mam og European Freeze Dry A/S skaber også yderligere værdi i en tid, hvor fødevarelogistik, fleksibilitet og holdbarhed bliver stadig vigtigere parametre – både i det globale fødevaresystem og for den enkelte forbruger. Flere steder i verden har adgang til rent vand aldrig været bedre, og med adgang til kogende vand – i hjemmet, på rejsen, på farten – åbner det frysetørrede format for nye brugsscenarier.
I modsætning til klassisk ”ready to eat”-logik er produktet her ”ready to rehydrate” – med al bekvemmeligheden fra convenience, men uden at gå på kompromis på kvalitet og sammensætning. Det giver ikke bare logistiske fordele – men også et produkt med lav vægt og lang holdbarhed, uden tilsætning af konserveringsmidler eller brug af emballager til kølevarer.

Mellem konservering og kvalitet
Det mest markante skifte i synet på frysetørring handler måske om forståelsen af, hvad teknologien egentlig gør.
Hvor varmebehandling, inddampning og pasteurisering ofte går på kompromis med både tekstur og smag, sker bevaringen i frysetørring gennem sublimation – hvor is omdannes direkte til damp under vakuum, uden at passere en væskefase.
-Resultatet er et produkt, der i mange tilfælde kan genkende sig selv, når det rehydreres, forklarer Merete Kongsgaard Lundedal. Teksturen bliver nænsomt bevaret, og smagen fremstår næsten uændret. Det er noget helt andet end bare at fjerne vand – det handler om, hvordan man gør det.
Netop denne forståelse af frysetørring som en bevaringsstrategi frem for en reduktionsstrategi peger på nye produktudviklingsmuligheder – ikke kun i babymad, men bredt i fødevareindustrien, hvor ernæring bør få endnu højere fokus.
I takt med stigende krav til sporbarhed, fødevaresikkerhed og fleksibel distribution kan teknologien få en mere central rolle – ikke som spydspids fra pulverkaffens æra – men som moderne kvalitetsmetode i en ny kontekst.

Ma-Mam ApS er ejet og stiftet af Kirsten Mikkelsen Ravnbøl (th.) og Louise Brandt.

Ma-Mam ApS er en dansk iværksættervirksomhed, der siden 2022 har specialiseret sig i økologisk, frysetørret grøntsagsmos til børn mellem 4 og 12 måneder.
Virksomheden stræber efter at forbedre smag og næringsindhold i babymad (en kategori som har fået kritik af blandt andet WHO for at indeholde for meget sukker) og ønsker også at forme fremtidens klimavenlige tilgang til madproduktion.
Ma-Mam er de første i Norden, der tilbyder økologisk frysetørret grøntsagsmos til spædbørn, som følger Sundhedsstyrelsen og De Nordiske Næringsstofanbefalinger med energiindhold og en sund energifordeling.
Ma-Mam ApS er stiftet af Louise Brandt og Kirsten Mikkelsen Ravnbøl.
Produktet er 100 procent plantebaseret og består af kartofler, forskellige grøntsager, lidt frugt og koldpresset rapsolie. Grøntsagsmosen, der er til babyer fra fire måneder og findes i tre varianter, er dansk produceret.

Artiklen er også bragt i Plus Proces.

Seneste nyt fra redaktionen

Millioninvestering i dansk produktion af plantebøffer

Fremtidens fødevareproduktionNavnenytTop28. 10. 2025

Med investeringer fra EIFO og Novo Holdings samt et matchende lån fra Den Europæiske Investeringsbank (EIB) rejser den danske virksomhed MATR Foods den største samlede finansieringsrunde af sin slags for et foodtech-selskab i Danmark i år. Midlerne skal bruges til at udvide produktionen på ny fabrik [...]

Konservesprodukter udfordres af nye nitritkrav

AktueltBranchenytHygiejne og fødevaresikkerhed28. 10. 2025

En ny EU-forordning sænker grænsen for tilladte mængder nitrit i animalske fødevarer. For danske køleprodukter får det ingen betydning, men for konserves opbevaret ved stuetemperatur kan de nye regler have betydning for fødevaresikkerhed og holdbarhed. Sådan lyder det fra Teknologisk [...]

Konference om fremtidens bæredygtige proteiner

AktueltFremtidens fødevareproduktionKonferencer og messer28. 10. 2025

Hvordan kan alternative proteiner bidrage til en mere bæredygtig og robust fremtid for fødevaresystemet? Det er temaet for konferencen AltProteinX 2025, som holdes den 4. november 2025 på DTU og samler forskere, virksomheder og beslutningstagere til en dag med ny viden, diskussioner og netværk. [...]

Ny spiller på markedet for avancerede pakkeløsninger til agro-food industrien

NavnenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage28. 10. 2025

Manter Nordic er et nyt dansk-hollandsk joint venture med dét klare formål at styrke salg, installation og service af avancerede maskinløsninger til agro-food industrien i Danmark, Norge, Sverige og Island. Manter Nordic henvender sig primært til kartoffel- og løgproducenter. Bag initiativet [...]

Procudan A/S overtager aktiviteterne i Presmann ApS

Navnenyt28. 10. 2025

Fra 1. januar 2026 overtager Procudan A/S aktiviteterne i Presmann ApS, hvilket betyder, at Procudan udvider sortimentet af frugtprodukter til kunder i hele Norden. Efter snart 25 år i markedet overdrager Presmann alle forretningsaktiviteter og kunderelationer i Norden til Procudan.Overtagelsen [...]

Transatlantisk samarbejde om biosolutions til fødevarer

Fremtidens fødevareproduktionInnovationNavnenytTop21. 10. 2025

Endnu et vigtigt skridt er taget i Alfa Lavals helt store satsning på fødevareinnovation i Danmark med et nyt, transatlantisk samarbejde til udvikling af biosolutions til fødevarer. Alfa Laval i København er industrikoncernens forretningshovedkvarter for løsninger til føde- og drikkevareindustrien, [...]

Kollektive emballageordninger lancerer ny portal

AktueltNavnenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage21. 10. 2025

Siden producentansvaret for emballage trådte i kraft den 1. oktober 2025, skal virksomheder, der selv står tilbage som slutbrugere med emballageaffald, ikke ende med regningen. De kan i stedet søge om økonomisk kompensation. For at gøre den proces så let som muligt, lancerer Emballageretur og ERP [...]

Brancheforening udvider

AktueltNavnenyt21. 10. 2025

Tican Fresh Meat A/S, der med sine godt 1.000 medarbejdere i Thisted og Brørup og godt 80.000 ugentlige slagtninger er landets næststørste slagteri, har besluttet at melde sig ind i brancheorganisationen FødevareDanmark. Indmeldelsen sker for at styrke sammenhængen og forståelsen på tværs af [...]

Tak for dig Marianne – du vil blive savnet

Navnenyt21. 10. 2025

Det er med stor sorg, at vi må fortælle, at vores hjertevarme og altid positive kollega – og ven – Marianne Dieckmann (61) ikke er hos os i denne verden længere. Marianne gik for nyligt bort efter i flere år at have kæmpet mod en kræftsygdom, som hun dog hverken lod forlag eller vores mange [...]

Nye tal fra Eurostat: Danmarks madspild er dobbelt så stort som det europæiske gennemsnit

Madspildsløsninger21. 10. 2025

Danmark ligger fortsat i bunden af Europa, når det gælder madspild. Det viser de nye tal fra Eurostat. Ifølge opgørelsen har Danmark et samlet madspild på 261 kilo pr. indbygger, hvor det europæiske gennemsnit ligger på 130 kilo pr. indbygger. I det private smider de danske husholdninger markant [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Millioninvestering i dansk produktion af plantebøffer

    28.10.2025

  • Konservesprodukter udfordres af nye nitritkrav

    28.10.2025

  • Konference om fremtidens bæredygtige proteiner

    28.10.2025

  • Ny spiller på markedet for avancerede pakkeløsninger til agro-food industrien

    28.10.2025

  • Procudan A/S overtager aktiviteterne i Presmann ApS

    28.10.2025

  • Transatlantisk samarbejde om biosolutions til fødevarer

    21.10.2025

  • Kollektive emballageordninger lancerer ny portal

    21.10.2025

  • Brancheforening udvider

    21.10.2025

  • Tak for dig Marianne – du vil blive savnet

    21.10.2025

  • Nye tal fra Eurostat: Danmarks madspild er dobbelt så stort som det europæiske gennemsnit

    21.10.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik