• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

AktueltForskningFremtidens fødevareproduktionPrimær produktion18. 06. 2024 | Helle Friemann Nielsen

Revolutionerende teknologi baseret på naturens egne løsninger

For at bidrage til at begrænse landbrugets miljøpåvirkning og styrke fødevareproduktionen, har Novo Nordisk Fonden bevilget op til 145 mio. kr. til udvikling af nye hvedesorter, der kan reducere landbrugets kvælstofaftryk. Initiativet ”CropSustaiN” kan få enorm betydning for global fødevaresikkerhed og miljømæssig bæredygtighed. Initiativet skal udvikle en teknologi baseret på naturens egne løsninger: en proces kaldet biologisk nitrifikationshæmning.


Gødning med især kvælstof har historisk set været en vigtig faktor til at øge landbrugets fødevareproduktionen, så det har kunne holde trit med en voksende verdensbefolkning.
Da verdensbefolkningen i dag nærmer sig ti milliarder mennesker, udgør anvendelsen af gødning på tværs af forskellige landbrugssystemer imidlertid en alvorlig klimabelastning. Udvaskningen af kvælstof til naturlige økosystemer, kombineret med udledningen af drivhusgasser, presser faktisk kloden til det yderste.

Baseret på en biologisk proces
For at imødegå denne udfordring har et ambitiøst nyt globalt initiativ til formål at reducere landbrugets kvælstofaftryk ved at udvikle en banebrydende teknologi baseret på naturens egne løsninger: en proces kaldet biologisk nitrifikationshæmning (BNI).
Novo Nordisk Fonden har givet en bevilling på op til 145 millioner kroner til CIMMYT, en international landbrugsforskningsorganisation, til at lede forskningsinitiativet kaldet CropSustaiN, der skal reducere kvælstofaftrykket fra dyrkning af hvede.
-Hvis dette initiativ bliver en succes, kan det føre til et stort skift i landbrugspraksis globalt til gavn for både planeten og landmændenes levebrød. Udover et mindre forbrug af gødning vil omkostningerne for landmændene være minimale, da det hele ligger i frøets egenskaber. Dette initiativ kunne potentielt udvides fra hvedeproduktion til at omfatte andre basisafgrøder som majs og ris, siger Claus Felby, der er Senior Vice President, Biotech, i Novo Nordisk Fonden.
-BNI kunne være en del af løsningen på kvælstofstyringen i landbruget. Det repræsenterer en strategi for genetisk begrænsning, der ikke blot supplerer eksisterende metoder, men også har potentiale til væsentligt at reducere behovet for syntetisk gødning. Begrænsning og bedre styring af kvælstofgødning kan have lige så stor betydning for det globale syd som den grønne revolution, forklarer Bram Govaerts, Director General, i CIMMYT.

Revolutionerende brug af planternes gener
Med rødder i planternes egne gener udnytter BNI en plantes medfødte evne til at undertrykke jordbakteriernes nitrifikation af kvælstof gennem frigivelse af naturlige kemiske forbindelser. Derved bevares kvælstof i en form, så planterne kan optage det og man kan begrænse både brugen og udvaskningen af kvælstofgødning – som bidrager betydeligt til udledningen af drivhusgasser og vandforurening – uden at gå på kompromis med hvedeudbyttet eller jordens vitalitet.
BNI-metoden står i kontrast til syntetiske nitrifikationshæmmere og kan være en mere skalerbar og omkostningseffektiv løsning, der potentielt kan reducere brugen af kvælstofgødning med 20 pct., afhængigt af regionale landbrugsforhold.
Ved at anvende planternes egne gener udnytter CropSustaiN den naturlige BNI-proces til at udvikle nye hvedearter, der kræver betydeligt mindre kvælstofgødning. Ved hjælp af konventionel dyrkning indarbejdes gener fra vilde slægtninge såsom marehalm, som i sig selv har en mere effektiv brug af kvælstof. CIMMYT stiller de nye sorter og frømateriale til rådighed for sit globale netværk af partnere som et internationalt kollektivt gode.
Formålet med CropSustaiN omfatter udvikling og validering af BNI-hvedesorter på tværs af forskellige klimaer og brugen af BNI-afgrøder i konventionelle landbrugsprotokoller. Ved at sikre at de frø, der udvikles gennem dette program, er tilgængelige for alle landmænd uden eksklusive patentrettigheder, sætter Novo Nordisk Fonden sig i spidsen for en inkluderende tilgang til landbrugsinnovation.

CropSustaiN bygger på fælles forskning mellem Japan International Research Center for Agricultural Sciences (JIRCAS) og CIMMYT, der startede i 2015. Initiativet har allerede ført til udviklingen af BNI-hvedesorter, der er testet over tre dyrkningssæsoner. Disse innovative afgrøder er nu klar til yderligere udvikling og skalering på verdensplan, og markerer et potentielt paradigmeskift inden for moderne landbrugspraksis.

Novo Nordisk Fonden har allerede skabt grundlaget for CropSustaiN ved at finansiere relateret BNI-forskning på CIMMYT, International Crops Research Institute for the Semi-Arid Tropics (ICRISAT), Aarhus Universitet, University of Aberdeen og Københavns Universitet.

Novo Nordisk Fonden blev etableret i 1924 som en dansk erhvervsdrivende fond, der støtter videnskabelige, humanitære og sociale formål. Fondens vision er at fremme menneskers sundhed samt samfundets og planetens bæredygtighed. Fonden arbejder for at styrke forskning og innovation inden for forebyggelse og behandling af kardiometaboliske sygdomme samt infektionssygdomme. Derudover søger den at bidrage til udvikling af viden og løsninger, der understøtter den grønne omstilling af samfundet.

CIMMYT er en international non-profit-organisation, der er dedikeret til at løse morgendagens problemer i dag. Den har fået til opgave at skabe større mængder og bedre kvalitet og pålidelighed af produktionssystemer og basale kornsorter såsom majs, hvede, rughvede, sorghum, hirse og tilhørende afgrøder gennem anvendt landbrugsvidenskab, især i det globale syd, gennem opbygning af stærke partnerskaber. Denne kombination forbedrer millioner af ressourcefattige bønders levebrødspotentiale og modstandskraft, samtidig med at der arbejdes hen imod et mere produktivt, inklusivt og robust agrifood-system. CIMMYT er et vigtigt CGIAR Research Center, et globalt forskningspartnerskab for en fødevaresikker fremtid, der er dedikeret til at reducere fattigdom, forbedre fødevare- og ernæringssikkerhed, og forbedre naturressourcerne.

Seneste nyt fra redaktionen

Millioninvestering til lancering af ny naturlig rød farve til fødevarer

InnovationNavnenytProcesudstyrTop25. 11. 2025

Den danske biotekvirksomhed Chromologics fremstiller effektive, naturlige og bæredygtige farver til fødevarer ved hjælp af fermenteringsteknologi. Sammen med bl.a. Novo Holdings investerer EIFO i virksomheden. Med den nye finansiering kan Chromologics tage de sidste skridt mod lancering af deres [...]

Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

AktueltNavnenytProduktionsudstyr25. 11. 2025

I sidste uge modtog Bornholms Lakseklækkeri i Nexø de allerførste larver af varmtvandsrejer. Det er en vigtig milepæl i opbygningen af en helt ny fødevareproduktion på øen og etableringen af Danmarks første lokale produktion af varmtvandsrejer. I alt 10.000 rejelarver er på vej til Bornholm, [...]

Nye termoformere er en gamechanger inden for pakkemaskiner

AktueltPakke- og fyldemaskiner samt emballage25. 11. 2025

Nemco Machinery A/S lancerer en ny serie af "selvtænkende" termoformere, der kontinuerligt analyserer egne processer. Serien repræsenterer ikke alene et stort skridt i den teknologiske udvikling; den understøtter også den grønne omstilling – og spås at blive en gamechanger for [...]

Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

Fremtidens fødevareproduktionMadspildsløsningerNavnenyt25. 11. 2025

Nyt innovativt fellowship-program, støttet af Novo Nordisk Fonden og med Teknologisk Institut i front, skal uddanne nye frontløbere, der skal bekæmpe madspild og bane vejen for bæredygtige fødevaresystemer. Teknologisk Institut står i spidsen for at drive BioSustainability Design Fellowship [...]

Coop fjerner låg på creme fraiche og reducerer 15 ton plast

Pakke- og fyldemaskiner samt emballage25. 11. 2025

I sidste uge tog Coop endnu et skridt mod mindre plastaffald i hverdagen. Fremover bliver creme fraiche fra Coops egen serie, ”Coop”, produceret med en tynd film som låg i stedet for det traditionelle plastlåg. Det drejer sig om 4,7 millioner bægre og giver en årlig reduktion på 15 ton [...]

Indonesisk svamp tryller ølrester om til pølser

ForskningProcesudstyrTop18. 11. 2025

I jagten på nye måder at producere protein på, har forskere på Aalborg Universitet forvandlet restprodukter fra ølproduktion til et proteinrigt produkt, som kan erstatte almindeligt kød i fx pølser; takket være en indonesisk svamp. Resultatet er både velsmagende, bæredygtigt og økonomisk [...]

Ny fabrik til fremtidens pant- og retursystem

AktueltNavnenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage18. 11. 2025

Danskerne panter flere og flere dåser og flasker, der skal sorteres og genanvendes til nye. I november 2025 indviede Dansk Retursystem en ny fabrik i Fredericia, der bliver et vigtigt knudepunkt i Danmarks cirkulære infrastruktur. Fabrikken bliver den største i Danmark og skal håndtere de ca. tre [...]

Ultraforarbejdede fødevarer – eksperter efterlyser fokus på ernæring

AktueltBranchenytKonferencer og messer18. 11. 2025

På årets fødevarekonference, Fremtidens Fødevarer, hos Teknologisk Institut, der blev afholdt i starten af november, blev der sat fokus på ultraforarbejdede fødevarer. Bekymringerne er reelle - men NOVA-klassifikation om ultraforarbejdede fødevarer peger i forkert retning, lyder det fra Teknologisk [...]

DanePork slutter sig til FødevareDanmark

Navnenyt18. 11. 2025

Et af landets største svineslagterier, DanePork, indtræder nu i brancheorganisationen FødevareDanmark. FødevareDanmark er dermed lykkedes med at samle alle de private slagterier i én samlet organisation. Det gav genklang i branchen, da slagterigiganten Tican for nylig meldte sig ind i [...]

Dansk BælgBoost: 13,8 mio. kr. til dansk bælgfrugt værdikæde – fra mark til offentlige køkkener

BranchenytFremtidens fødevareproduktionNavnenyt18. 11. 2025

Gule ærter, kidneybønner, kikærter og linser – de såkaldte bælgfrugter – spiser danskerne i gennemsnit kun 10 gram af om dagen. Det er langt fra de 100 g om dagen, som de officielle Kostråd anbefaler for både sundhed og klima. Det vil projekt ”Dansk BælgBoost” ændre på. Målet er at gøre bl.a. danske [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Millioninvestering til lancering af ny naturlig rød farve til fødevarer

    25.11.2025

  • Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

    25.11.2025

  • Nye termoformere er en gamechanger inden for pakkemaskiner

    25.11.2025

  • Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

    25.11.2025

  • Coop fjerner låg på creme fraiche og reducerer 15 ton plast

    25.11.2025

  • Indonesisk svamp tryller ølrester om til pølser

    18.11.2025

  • Ny fabrik til fremtidens pant- og retursystem

    18.11.2025

  • Ultraforarbejdede fødevarer – eksperter efterlyser fokus på ernæring

    18.11.2025

  • DanePork slutter sig til FødevareDanmark

    18.11.2025

  • Dansk BælgBoost: 13,8 mio. kr. til dansk bælgfrugt værdikæde – fra mark til offentlige køkkener

    18.11.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik