• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

TopVand- og energibesparende teknologier04. 02. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Rapport om vandhåndtering i fødevareindustrien – barrierer og muligheder

Teknologisk Institut har offentliggjort en omfattende rapport om vandhåndtering i den danske fødevareindustri. Rapporten afslører både betydelige barrierer og muligheder for innovative løsninger i industriens arbejde med bæredygtig vandteknologi.

Hos Teknologisk Institut er eksperterne overbeviste om, at der ligger et stort potentiale i at optimere vandforbruget og genanvende ressourcer fra spildstrømme. Teknologierne er der, men det kræver strategisk fokus og videndeling på tværs af branchen.

Den danske fødevareindustri står over for stigende udfordringer med at håndtere vandressourcer bæredygtigt. En ny rapport fra Teknologisk Institut kortlægger, hvordan industrien navigerer i spændingsfeltet mellem øgede miljøkrav og behovet for effektiv produktion.
-Danmark har traditionelt været kendt for rigelige vandressourcer, men vi ser nu en bekymrende udvikling med flere forurenede drikkevandsboringer. Kombineret med klimaforandringernes påvirkning står vandforbrugende industrier som fødevareindustrien over for et kritisk behov for innovation inden for vandteknologi, siger Lotte Bjerrum Friis-Holm, centerchef, Teknologisk Institut.
Rapporten, der er baseret på en spørgeskemaundersøgelse blandt 62 fødevarevirksomheder, afslører en kompleks situation, hvor teknologiske, økonomiske og regulatoriske faktorer spiller en afgørende rolle.

Teknologiske udfordringer og manglende viden
Rapporten viser, at næsten halvdelen af de adspurgte virksomheder oplever teknologiske udfordringer som en betydelig barriere for bæredygtig vandhåndtering. Det kan fx være udfordringer med at integrere nye teknologier i eksisterende produktionsprocesser. Samtidig angiver omkring 40 procent af virksomhederne, at manglende viden og kompetencer i høj eller meget høj grad udgør en hindring.
Hos Teknologisk Institut er eksperterne overbeviste om, at der ligger et stort potentiale i at optimere vandforbruget og genanvende ressourcer fra spildstrømme. Teknologierne er der, men det kræver strategisk fokus og videndeling på tværs af branchen.
-Hvis ikke der er kendskab til mulighederne ude ved virksomhederne, bliver løsningerne heller ikke implementeret, siger Jonathan Guld Christensen, ekspert i vandteknologi, Teknologisk Institut.

Økonomiske og regulatoriske udfordringer
Rapporten peger også på væsentlige økonomiske og regulatoriske barrierer. Over 40 procent af virksomhederne oplever økonomiske udfordringer i forbindelse med implementering af bæredygtige vandløsninger. Samtidig angiver ca. 48 procent af virksomhederne, at regulatoriske hindringer i høj eller meget høj grad er en udfordring.
Ifølge Jan Petersen, senior technical advisor i fødevarevirksomheden Vega Salmon, er en af de største barrierer for bæredygtig vandhåndtering de lave økonomiske omkostninger ved at købe vand. De lave omkostninger gør det økonomisk vanskeligt at motivere til investeringer i avancerede vandbehandlingssystemer. Udover nødvendigheden af en prisregulering mener Jan Petersen, at det også kræver ændringer i lovgivningen, som muliggør brugen af renset vand i industrielle processer, hvor det er teknisk muligt og sikkert.
-Hvis man kan rense vandet til en kvalitet, så man kan genbruge det, så synes jeg, at man skal give slip på de reguleringer, som lige nu gør, at man ikke må genbruge vandet, siger Jan Petersen i rapporten.

Positive tendenser og fremtidsmuligheder
Trods udfordringerne viser rapporten også positive tendenser. 67 procent af virksomhederne ser miljømæssige fordele ved mere bæredygtig vandhåndtering, mens 64 procent ser økonomiske fordele. Dette indikerer en voksende bevidsthed om vigtigheden af bæredygtig ressourcehåndtering i industrien.
Rapporten fremhæver, at teknologisk innovation og tilpasning til fremtidige reguleringer er blandt de mest udbredte målsætninger for virksomhederne. Dette åbner muligheder for nye samarbejder og innovative løsninger i sektoren.
-Med denne rapport har vi skabt et solidt grundlag for at forstå de udfordringer og muligheder, som fødevareindustrien står overfor i forhold til bæredygtig vandhåndtering. Nu er det afgørende, at vi som samfund arbejder sammen om at skabe de rette betingelser for, at industrien kan tage de næste skridt mod en mere bæredygtig fremtid. På Teknologisk Institut står vi klar til at støtte denne udvikling med vores ekspertise og faciliteter, konkluderer Lotte Bjerrum Friis-Holm.

Rapporten “Vandforbrug og -strategier i fødevareindustrien” er udarbejdet som led i Teknologisk Instituts resultatkontrakt 2021-2024, finansieret af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen. Rapporten er baseret på omfattende undersøgelser af den danske fødevareindustri og inkluderer både kvantitative data og kvalitative interviews med nøgleaktører i branchen. Den præsenterer konkrete cases og praktiske løsningsmodeller for implementering af bæredygtig vandteknologi.
Læs rapporten her.

Seneste nyt fra redaktionen

Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

ForskningFremtidens fødevareproduktionInnovationTop09. 12. 2025

Forskere på Syddansk Universitet (SDU) har fundet ud af, at vandmænd kan bruges som fødevarestabilisator og vil nu bl.a. samarbejde med toprestauranten Alchemist og restaurantens forsknings- og testkøkken Spora om at bruge det i madretter. I fremtiden kan de slimede væsener måske bidrage til en mere [...]

Årets Danske Bryggeri 2025

AktueltNavnenyt09. 12. 2025

Det nordjyske bryggeri – Bad Seed Brewing – løb med prisen for Årets Danske Bryggeri 2025. Bryggeriet hædres for konsekvent høj kvalitet, markant udvikling og et år, hvor både øl, samarbejder og festivalaktiviteter har sat tydelige aftryk på den danske ølscene Bad Seed Brewing løb med hver [...]

Danske økologiske virksomheder på eksportfremstød i Berlin

AktueltBranchenytKonferencer og messer09. 12. 2025

I starten af december samledes 12 danske økologiske og plantebaserede fødevarevirksomheder i Berlin for at deltage i et målrettet eksportfremstød arrangeret af Landbrug & Fødevarer i samarbejde med den danske ambassade i Berlin. Initiativet, der var støttet af Fonden for økologisk landbrug, [...]

Tetra Pak køber Bioreactors.net for at accelerere løsninger inden for nye fødevarer

NavnenytProcesudstyr09. 12. 2025

Tetra Pak Processing Equipment SIA har købt Bioreactors.net - en lettisk virksomhed med næsten tre årtiers erfaring inden for design og fremstilling af bioreaktorløsninger til blandt andet produktion af en række proteiner. Bioreactors.net, der blev grundlagt i 1996, er et specialiseret [...]

Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

Produktionsudstyr09. 12. 2025

Nemco Machinery A/S lancerer en skæremaskine til plantebaserede fødevarer på det danske marked. Der er tale om Maxx 200 HMT-maskinen fra den anerkendte tyske producent holac Maschinenbau. Maxx 200 HMT indgår i en serie af innovative skæremaskiner, som er specialdesignet til produktion af [...]

Ny teknologi – kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

BranchenytFremtidens fødevareproduktionInnovationNavnenytTop02. 12. 2025

På AU Viborg er forskere klar til at teste en teknologi, der kan forvandle CO2 og brint til protein. Perspektiverne er at kunne hjælpe med at brødføde en voksende global befolkning helt uden ny landbrugsjord. I november 2025 åbnede pilotanlægget, der skal bringe teknologien tættere på [...]

Dansk teknologi får tildelt amerikansk patent

AktueltNavnenytProduktionsudstyr02. 12. 2025

Dana Technology ApS får tildelt det amerikanske patent 12419325 B2 for sin Rotary Disc Texturizer (RDT), hvilket markerer en vigtig milepæl for virksomhedens innovative tilgang til forarbejdning af fødevarer. Patentet beskytter virksomhedens unikke metode til at omdanne protein- og kulhydrat [...]

Ny AI-modningsmetode sikrer spisemodne avocadoer

AktueltAutomation og robotterBranchenyt02. 12. 2025

Coop er først i Danmark til at gøre brug af en helt ny modningsteknologi, der sammen med kunstig intelligens sikrer, at forbrugeren altid finder spisemodne avocadoer i butikkerne. De nye, spisemodne avocadoer kommer som Irma-produkt fra uge 49. De fleste kender det: Man skal bruge en avocado, [...]

Det Etiske Råd sætter fokus på patenter – for hvem skal eje fremtidens bioteknologi?

Branchenyt02. 12. 2025

Nye bioteknologier har potentiale til at revolutionere fx fødevareproduktion, medicin, behandling og miljøbeskyttelse. Patenter på bioteknologi har både vidtrækkende konsekvenser for, hvilke bioteknologier, der bliver udviklet såvel som, hvem der kan få adgang til de udviklede teknologier. Nu sætter [...]

Tetra Pak baner vej for ny anvendelse af solsikkeprotein i fødevare- og drikkevareindustrien

Fremtidens fødevareproduktionNye føde- og drikkevarer02. 12. 2025

Tetra Pak lancerer solsikkeprotein, der er en plantebaseret ingrediens udviklet til at hjælpe føde- og drikkevareproducenter med at imødekomme efterspørgslen på plantebaserede produkter. Solsikkeproteinet åbner op for ny produktinnovation inden for plantebaserede og funktionelle føde- og [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

    09.12.2025

  • Årets Danske Bryggeri 2025

    09.12.2025

  • Danske økologiske virksomheder på eksportfremstød i Berlin

    09.12.2025

  • Tetra Pak køber Bioreactors.net for at accelerere løsninger inden for nye fødevarer

    09.12.2025

  • Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

    09.12.2025

  • Ny teknologi – kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

    02.12.2025

  • Dansk teknologi får tildelt amerikansk patent

    02.12.2025

  • Ny AI-modningsmetode sikrer spisemodne avocadoer

    02.12.2025

  • Det Etiske Råd sætter fokus på patenter – for hvem skal eje fremtidens bioteknologi?

    02.12.2025

  • Tetra Pak baner vej for ny anvendelse af solsikkeprotein i fødevare- og drikkevareindustrien

    02.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Plus Process gratis online:

Annoncering i Plus Process:

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik