• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

TopVand- og energibesparende teknologier04. 02. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Rapport om vandhåndtering i fødevareindustrien – barrierer og muligheder

Teknologisk Institut har offentliggjort en omfattende rapport om vandhåndtering i den danske fødevareindustri. Rapporten afslører både betydelige barrierer og muligheder for innovative løsninger i industriens arbejde med bæredygtig vandteknologi.

Hos Teknologisk Institut er eksperterne overbeviste om, at der ligger et stort potentiale i at optimere vandforbruget og genanvende ressourcer fra spildstrømme. Teknologierne er der, men det kræver strategisk fokus og videndeling på tværs af branchen.

Den danske fødevareindustri står over for stigende udfordringer med at håndtere vandressourcer bæredygtigt. En ny rapport fra Teknologisk Institut kortlægger, hvordan industrien navigerer i spændingsfeltet mellem øgede miljøkrav og behovet for effektiv produktion.
-Danmark har traditionelt været kendt for rigelige vandressourcer, men vi ser nu en bekymrende udvikling med flere forurenede drikkevandsboringer. Kombineret med klimaforandringernes påvirkning står vandforbrugende industrier som fødevareindustrien over for et kritisk behov for innovation inden for vandteknologi, siger Lotte Bjerrum Friis-Holm, centerchef, Teknologisk Institut.
Rapporten, der er baseret på en spørgeskemaundersøgelse blandt 62 fødevarevirksomheder, afslører en kompleks situation, hvor teknologiske, økonomiske og regulatoriske faktorer spiller en afgørende rolle.

Teknologiske udfordringer og manglende viden
Rapporten viser, at næsten halvdelen af de adspurgte virksomheder oplever teknologiske udfordringer som en betydelig barriere for bæredygtig vandhåndtering. Det kan fx være udfordringer med at integrere nye teknologier i eksisterende produktionsprocesser. Samtidig angiver omkring 40 procent af virksomhederne, at manglende viden og kompetencer i høj eller meget høj grad udgør en hindring.
Hos Teknologisk Institut er eksperterne overbeviste om, at der ligger et stort potentiale i at optimere vandforbruget og genanvende ressourcer fra spildstrømme. Teknologierne er der, men det kræver strategisk fokus og videndeling på tværs af branchen.
-Hvis ikke der er kendskab til mulighederne ude ved virksomhederne, bliver løsningerne heller ikke implementeret, siger Jonathan Guld Christensen, ekspert i vandteknologi, Teknologisk Institut.

Økonomiske og regulatoriske udfordringer
Rapporten peger også på væsentlige økonomiske og regulatoriske barrierer. Over 40 procent af virksomhederne oplever økonomiske udfordringer i forbindelse med implementering af bæredygtige vandløsninger. Samtidig angiver ca. 48 procent af virksomhederne, at regulatoriske hindringer i høj eller meget høj grad er en udfordring.
Ifølge Jan Petersen, senior technical advisor i fødevarevirksomheden Vega Salmon, er en af de største barrierer for bæredygtig vandhåndtering de lave økonomiske omkostninger ved at købe vand. De lave omkostninger gør det økonomisk vanskeligt at motivere til investeringer i avancerede vandbehandlingssystemer. Udover nødvendigheden af en prisregulering mener Jan Petersen, at det også kræver ændringer i lovgivningen, som muliggør brugen af renset vand i industrielle processer, hvor det er teknisk muligt og sikkert.
-Hvis man kan rense vandet til en kvalitet, så man kan genbruge det, så synes jeg, at man skal give slip på de reguleringer, som lige nu gør, at man ikke må genbruge vandet, siger Jan Petersen i rapporten.

Positive tendenser og fremtidsmuligheder
Trods udfordringerne viser rapporten også positive tendenser. 67 procent af virksomhederne ser miljømæssige fordele ved mere bæredygtig vandhåndtering, mens 64 procent ser økonomiske fordele. Dette indikerer en voksende bevidsthed om vigtigheden af bæredygtig ressourcehåndtering i industrien.
Rapporten fremhæver, at teknologisk innovation og tilpasning til fremtidige reguleringer er blandt de mest udbredte målsætninger for virksomhederne. Dette åbner muligheder for nye samarbejder og innovative løsninger i sektoren.
-Med denne rapport har vi skabt et solidt grundlag for at forstå de udfordringer og muligheder, som fødevareindustrien står overfor i forhold til bæredygtig vandhåndtering. Nu er det afgørende, at vi som samfund arbejder sammen om at skabe de rette betingelser for, at industrien kan tage de næste skridt mod en mere bæredygtig fremtid. På Teknologisk Institut står vi klar til at støtte denne udvikling med vores ekspertise og faciliteter, konkluderer Lotte Bjerrum Friis-Holm.

Rapporten “Vandforbrug og -strategier i fødevareindustrien” er udarbejdet som led i Teknologisk Instituts resultatkontrakt 2021-2024, finansieret af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen. Rapporten er baseret på omfattende undersøgelser af den danske fødevareindustri og inkluderer både kvantitative data og kvalitative interviews med nøgleaktører i branchen. Den præsenterer konkrete cases og praktiske løsningsmodeller for implementering af bæredygtig vandteknologi.
Læs rapporten her.

Seneste nyt fra redaktionen

Forskningsprojekt undersøger, om PFAS fra foder havner i grisekød

ForskningHygiejne og fødevaresikkerhedKlima og miljøTop14. 10. 2025

I et nyt projekt skal forskere fra AU Viborg og DTU Fødevareinstituttet undersøge, hvor meget PFAS som optages og ophobes i forskellige væv i grise, og hvad risikoen er for, at de såkaldte evighedskemikalier i sidste ende ender i kød på danskernes tallerkener. PFAS er en fællesbetegnelse for en [...]

Ny professor i grøntsagsvidenskab: ”Vi skal tage grøntsagerne langt mere alvorligt”

AktueltNavnenyt14. 10. 2025

Hanne Lakkenborg Kristensen er tiltrådt som professor i grøntsagsvidenskab ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet, og 31. oktober giver hun sin tiltrædelsesforelæsning i Agro Food Park for alle interesserede. Professoren er dog langt fra ny på instituttet, hvor hun i mange år har været [...]

Milepæl – varmepumpe til spraytørringsproces

AktueltKlima og miljøProcesudstyrVand- og energibesparende teknologier14. 10. 2025

For første gang har Arla Foods installeret elektrisk varmepumpeteknologi på spraytørringsprocessen på et mælkepulveranlæg – i stedet for at anvende naturgas. I dette tilfælde på AKAFA i Svenstrup. Og det har været en stor udfordring. Selvom Arla allerede bruger varmepumper på flere mejerier, [...]

Udstillere roser Foodexpos nye messekoncept

Konferencer og messer14. 10. 2025

Opbakningen til Foodexpos nye messekoncept er stor blandt udstillerne, der fremhæver de nye, branche-samlende zoner og den deraf optimerede mulighed for at møde alle de mest relevante kunder. Foodexpo 2026 finder sted i MCH Messecenter Herning 22.-24. marts. Når Foodexpo til marts atter fylder [...]

Makrel i frit fald – MSC opfordrer regeringer til at handle nu

Branchenyt14. 10. 2025

Den globale standard for bæredygtigt fiskeri, MSC, opfordrer nordatlantiske nationer til at indgå en retfærdig kvoteaftale for at beskytte fiskerier, marine økosystemer og lokalsamfund. Marine Stewardship Council (MSC) advarer om, at de nordøstatlantiske bestande af makrel, sild og blåhvilling [...]

Forskere genopliver yoghurt lavet af… myrer

ForskningFremtidens fødevareproduktionTop07. 10. 2025

En gammel opskrift på yoghurt lavet på myrer er blevet genskabt af forskere fra Københavns Universitet. I et studie viser de, hvordan myrer og de bakterier, der lever på dem, kan forvandle mælk til yoghurt. Det giver både ny viden om fortidens madtraditioner og en af nutidens store madtrends, og så [...]

Tre fine messedage i Herning tiltrak 20.424 besøgende

AktueltKonferencer og messer07. 10. 2025

HI-messen samlede atter industrien til tre fantastiske teknologidage i Herning. Hallerne var vanen tro fyldt med lækker teknologi, ingeniørkunst, glade mennesker og god stemning – også mejeribranchens altoverskyggende mødested, den kombinerede udstilling og konkurrence, International Food Contest, [...]

Danmark holder robotkurs – fødevarer driver væksten

AktueltAutomation og robotterBranchenyt07. 10. 2025

Danmark fortsætter som robotfrontløber trods europæisk afmatning. Det viser de nye robottal fra International Federation of Robotics (IFR). På trods af fald i antallet af nyinstallerede robotter klarer Danmark sig markant bedre end de fleste europæiske lande – især takket være og fødevare- og [...]

Hæder til dansk destilleri

Navnenyt07. 10. 2025

Copenhagen Distillery vinder priser for deres whisky ved det prestigefyldte Luxury Masters i England. Ved at udnytte de naturlige mælkesyrebakterier på dansk økologisk byg, har de formået at skabe et whiskyudtryk som slog benene væk under juryen. Det københavnske destilleri er netop vendt hjem [...]

ÆG eller æg? Nu ændrer fødevareministeren reglerne

BranchenytHygiejne og fødevaresikkerhed07. 10. 2025

FødevareDanmark glæder sig over, at fødevareministeren nu ændrer reglerne for fødevarekontrollen efter en sag, hvor en slagtermester blev idømt en bøde på 40.000 kr. for at skrive ”æg” med små bogstaver på pakke hjemmelavede frikadeller. Efter pres fra brancheorganisationen FødevareDanmark [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Forskningsprojekt undersøger, om PFAS fra foder havner i grisekød

    14.10.2025

  • Ny professor i grøntsagsvidenskab: ”Vi skal tage grøntsagerne langt mere alvorligt”

    14.10.2025

  • Milepæl – varmepumpe til spraytørringsproces

    14.10.2025

  • Udstillere roser Foodexpos nye messekoncept

    14.10.2025

  • Makrel i frit fald – MSC opfordrer regeringer til at handle nu

    14.10.2025

  • Forskere genopliver yoghurt lavet af… myrer

    07.10.2025

  • Tre fine messedage i Herning tiltrak 20.424 besøgende

    07.10.2025

  • Danmark holder robotkurs – fødevarer driver væksten

    07.10.2025

  • Hæder til dansk destilleri

    07.10.2025

  • ÆG eller æg? Nu ændrer fødevareministeren reglerne

    07.10.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik