• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

ForskningFremtidens fødevareproduktionNavnenytProcesudstyrTop17. 12. 2024 | Helle Friemann Nielsen

Præcisionsfermentering giver planteceller superkræfter

Den tyske virksomhed The Cultivated B (TCB) og Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability (DTU Biosustain) ved Danmarks Tekniske Universitet har indgået et samarbejde. Samarbejdet har til formål at validere TCB’s bioreaktorteknologi og etablere nye industristandarder inden for bioprocessing og præcisionsfermentering. Dette forventes at få stor indflydelse på fremtidens fødevareproduktion, da teknologien er førende inden for cellulært landbrug og præcisionsfermentering – herunder cellebaseret kød; den kan – forenklet sagt – give planteceller superkræfter.

Foto: Christian Als.

Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability (DTU Biosustain) ved Danmarks Tekniske Universitet er verdensførende inden for mikrobiel bioteknologi, der kan hjælpe med at løse de globale udfordringer og muliggøre den grønne omstilling.
Et af forskningsområderne er fremtidens fødevareproduktion.
Og nu har DTU Biosustain indgået et samarbejde med den tyske virksomhed The Cultivated B (TCB), der udvikler og producerer bioreaktorer til blandt andet præcisionsfermentering.
Samarbejdet har til formål at validere TCB’s bioreaktorteknologi og etablere nye industristandarder inden for bioprocessing.
-Der sker rigtig meget forskningsmæssigt på bioteknologiområdet og dertil er det en hurtigt voksende industri, fortæller Andreas Worberg, der er CCO på DTU Biosustain. Vores rolle er at booste samarbejdet på bioteknologiområdet mellem forskning og den industrielle verden; for når de to verdener går sammen, bliver samarbejdet en stærk katalysator for innovation.
-Hvis vi vil beholde kloden i nogenlunde nuværende tilstand, bliver vi nødt til at gøre noget. Vi skal udnytte teknologien til vores fordel og yde planeten al den hjælp, vi kan; og her kan bioteknologien gøre en forskel, siger han videre.

Præcisionsfermentering
-Samarbejdet med TCB vil især fokusere på præcisionsfermentering, fortæller Andreas Worberg videre.
Fermentering sidestilles som regel med gæring. Her omdanner naturligt forekommende mikroorganismer som bakterier eller gær for eksempel øl eller brød. Ved præcisionsfermentering bliver mikroorganismerne derimod designet ved hjælp af genteknologi til at fremstille noget helt specifikt som eksempelvis proteiner som hormonet insulin, kasein fra mælk eller vaskeenzymet amylase.
Og det er netop det, som TCB’s bioreaktorer kan.
Bioreaktorerne er udviklet til forskellige organismer, såsom bakterier, gær eller sågar fugle- og pattedyrceller.

Bioreaktorteknologien og visionen bag
TCB’s vision er at fremme en skalerbar, bæredygtig fremtidig proteinproduktion gennem avanceret bioteknologi inden for både den cellulære landbrugsindustri og præcisionsfermentering.
-Med vores teknologi kan vi imødekomme fremtidens fødevareproduktion. Klodens befolkning vokser og i fremtiden kræver det nytænkning at kunne brødføde alle. Her er cellulært landbrug blandt andet en af løsningerne, fortæller Dr. Hamid Noori, der er CEO hos TCB i et streamet interview i forbindelse med COP28 i Dubai i slutningen af 2023.

The Cultivated B’s bioreaktor. Bioreaktoren er et miljø, der hjælper mikroorganismer og cellekulturer med at formere sig, hvilket fremmer en fremtidig proteinproduktion. Samarbejdet mellem The Cultivated B og DTU Biosustain skal validere bioreaktorteknologien.

Han spår, at cellulært landbrug bliver et vigtigt element i fremtidens ernæring, hvilket ligger til grund for TCB’s vision om at tilbyde alternative proteinkilder gennem præcisionsfermentering. Denne tilgang sikrer effektiv ressourceallokering, forbedrer fødevarekvaliteten og -sikkerheden, øger udbyttet og fremmer bæredygtigheden gennem en cirkulær økonomi uden spild.
-Vores fokus er at udvikle maskiner til proteinproduktion. Bioreaktorerne er et miljø, der hjælper mikroorganismer og cellekulturer med at formere sig. Herved kan vi opskalere produktionen af de proteiner, som normalt ikke er i planter – for eksempel animalske proteiner – eller tilbyde alternativer til en mere skalerbar produktion af sjældne proteiner med en bestemt ernæringsmæssig værdi, fortæller han videre.
-Det skal på ingen måde ses som en konkurrence til det traditionelle landbrug – mere at vi med vores teknologi kan tilføre afgrøderne – for eksempel korn og sojabønner – ekstra ernæringsmæssig værdi, fortsætter han.
TCB’s konstruerede celler kan anvendes til at replikere næsten ethvert organisk materiale, hvilket resulterer i forbedrede egenskaber, forbedrede ernæringsprofiler, sikrere mad og monumentale omkostningsbesparelser.
Virksomhedens bioreaktorer er konstrueret til at fokusere på enkelte applikationer, såsom dyreceller eller gær.
-Ved at anvende genmodificeret præcisionsfermentering i bioreaktorerne kan vi tilføre plantecellerne superkræfter, fortsætter Dr. Hamid Noori. Dette kunne meget vel vise sig at være vores arv til menneskeheden, siger Dr. Hamid Noori.

Læs den fulde artikel i Plus Proces.

Seneste nyt fra redaktionen

Forskningsprojekt undersøger, om PFAS fra foder havner i grisekød

ForskningHygiejne og fødevaresikkerhedKlima og miljøTop14. 10. 2025

I et nyt projekt skal forskere fra AU Viborg og DTU Fødevareinstituttet undersøge, hvor meget PFAS som optages og ophobes i forskellige væv i grise, og hvad risikoen er for, at de såkaldte evighedskemikalier i sidste ende ender i kød på danskernes tallerkener. PFAS er en fællesbetegnelse for en [...]

Ny professor i grøntsagsvidenskab: ”Vi skal tage grøntsagerne langt mere alvorligt”

AktueltNavnenyt14. 10. 2025

Hanne Lakkenborg Kristensen er tiltrådt som professor i grøntsagsvidenskab ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet, og 31. oktober giver hun sin tiltrædelsesforelæsning i Agro Food Park for alle interesserede. Professoren er dog langt fra ny på instituttet, hvor hun i mange år har været [...]

Milepæl – varmepumpe til spraytørringsproces

AktueltKlima og miljøProcesudstyrVand- og energibesparende teknologier14. 10. 2025

For første gang har Arla Foods installeret elektrisk varmepumpeteknologi på spraytørringsprocessen på et mælkepulveranlæg – i stedet for at anvende naturgas. I dette tilfælde på AKAFA i Svenstrup. Og det har været en stor udfordring. Selvom Arla allerede bruger varmepumper på flere mejerier, [...]

Udstillere roser Foodexpos nye messekoncept

Konferencer og messer14. 10. 2025

Opbakningen til Foodexpos nye messekoncept er stor blandt udstillerne, der fremhæver de nye, branche-samlende zoner og den deraf optimerede mulighed for at møde alle de mest relevante kunder. Foodexpo 2026 finder sted i MCH Messecenter Herning 22.-24. marts. Når Foodexpo til marts atter fylder [...]

Makrel i frit fald – MSC opfordrer regeringer til at handle nu

Branchenyt14. 10. 2025

Den globale standard for bæredygtigt fiskeri, MSC, opfordrer nordatlantiske nationer til at indgå en retfærdig kvoteaftale for at beskytte fiskerier, marine økosystemer og lokalsamfund. Marine Stewardship Council (MSC) advarer om, at de nordøstatlantiske bestande af makrel, sild og blåhvilling [...]

Forskere genopliver yoghurt lavet af… myrer

ForskningFremtidens fødevareproduktionTop07. 10. 2025

En gammel opskrift på yoghurt lavet på myrer er blevet genskabt af forskere fra Københavns Universitet. I et studie viser de, hvordan myrer og de bakterier, der lever på dem, kan forvandle mælk til yoghurt. Det giver både ny viden om fortidens madtraditioner og en af nutidens store madtrends, og så [...]

Tre fine messedage i Herning tiltrak 20.424 besøgende

AktueltKonferencer og messer07. 10. 2025

HI-messen samlede atter industrien til tre fantastiske teknologidage i Herning. Hallerne var vanen tro fyldt med lækker teknologi, ingeniørkunst, glade mennesker og god stemning – også mejeribranchens altoverskyggende mødested, den kombinerede udstilling og konkurrence, International Food Contest, [...]

Danmark holder robotkurs – fødevarer driver væksten

AktueltAutomation og robotterBranchenyt07. 10. 2025

Danmark fortsætter som robotfrontløber trods europæisk afmatning. Det viser de nye robottal fra International Federation of Robotics (IFR). På trods af fald i antallet af nyinstallerede robotter klarer Danmark sig markant bedre end de fleste europæiske lande – især takket være og fødevare- og [...]

Hæder til dansk destilleri

Navnenyt07. 10. 2025

Copenhagen Distillery vinder priser for deres whisky ved det prestigefyldte Luxury Masters i England. Ved at udnytte de naturlige mælkesyrebakterier på dansk økologisk byg, har de formået at skabe et whiskyudtryk som slog benene væk under juryen. Det københavnske destilleri er netop vendt hjem [...]

ÆG eller æg? Nu ændrer fødevareministeren reglerne

BranchenytHygiejne og fødevaresikkerhed07. 10. 2025

FødevareDanmark glæder sig over, at fødevareministeren nu ændrer reglerne for fødevarekontrollen efter en sag, hvor en slagtermester blev idømt en bøde på 40.000 kr. for at skrive ”æg” med små bogstaver på pakke hjemmelavede frikadeller. Efter pres fra brancheorganisationen FødevareDanmark [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Forskningsprojekt undersøger, om PFAS fra foder havner i grisekød

    14.10.2025

  • Ny professor i grøntsagsvidenskab: ”Vi skal tage grøntsagerne langt mere alvorligt”

    14.10.2025

  • Milepæl – varmepumpe til spraytørringsproces

    14.10.2025

  • Udstillere roser Foodexpos nye messekoncept

    14.10.2025

  • Makrel i frit fald – MSC opfordrer regeringer til at handle nu

    14.10.2025

  • Forskere genopliver yoghurt lavet af… myrer

    07.10.2025

  • Tre fine messedage i Herning tiltrak 20.424 besøgende

    07.10.2025

  • Danmark holder robotkurs – fødevarer driver væksten

    07.10.2025

  • Hæder til dansk destilleri

    07.10.2025

  • ÆG eller æg? Nu ændrer fødevareministeren reglerne

    07.10.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik