• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

BranchenytFremtidens fødevareproduktionTop07. 01. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Opdræt af sunde og velsmagende fisk på land

Nyt demonstrationsanlæg skal vise, hvordan man kan opdrætte sunde og velsmagende fisk på land. Opdræt af fisk på land har desuden et lavt klimaaftryk, og kan blive et nyt “husdyr” i dansk landbrug. Udvalgsformanden ser en stor mulighed for landmændene, og for at opdrætte fisk til de danske forbrugere.

HTX-elever fra CELF på besøg hos Gårdsfisk i Sverige. Nyt demonstrationsanlæg placeret på CELF i Nykøbing skal opbygge lokal viden og ekspertise om fiskeopdræt på land, og på sigt levere bæredygtige fisk til forbrugernes tallerkener. Foto: Guldborgsund Kommune.

På uddannelsesinstitutionen CELF i Nykøbing Falster opstilles nu et demonstrationsanlæg, som skal vise mulighederne for at opdrætte fisk på land. Anlægget er en miniudgave af et kommercielt svensk anlæg, og målet er at opbygge lokal viden og ekspertise om fiskeopdræt på land, og på sigt levere sunde fisk til forbrugernes tallerkener.
-Vi skal have mere fiskeopdræt ind på land, hvor næringsstofferne kan udnyttes direkte i planteproduktionen, og vi samtidig kan udnytte de tomme stalde, som flere landmænd har stående. En stor del af de fisk vi spiser, er importerede – en del helt fra Asien, så målet er også at skabe kortere vej fra opdræt til spisebord, og samtidig styrke og udvikle lokale arbejdspladser, siger formand for Erhverv og Udviklingsudvalget John Brædder.
Demonstrationsanlægget bliver placeret i en pavillon på uddannelsesinstitutionen CELF i Nykøbing Falster, hvor eleverne på både gymnasiet og på fødevareuddannelserne kan få hands-on undervisning, og arbejde med fiskene i køkkenet. RUC og KU står også klar til at anvende testanlægget til projektarbejde.
De første fisk der skal opdrættes, hedder Clarias, og er en stor ferskvandsfisk, som oprindelig kommer fra det centrale Afrika. Den er god til at tilpasse sig de miljøer de lever i, og er meget robust. Af samme årsag har fisken ikke behov for medicin, hvilket både er godt for kvaliteten af fisken, og for fiskegyllen, der gerne skal spredes på markerne. Senere vil andre fisk som fx regnbueørred også kunne give erfaringer i demonstrationsanlægget.
-Vi har meget fokus på at sikre en bæredygtig produktion i hele produktionskæden, og vi undersøger derfor hvordan fiskegyllen kan integreres i landbruget. Fordi vi ikke har tradition for at fisk kan være en integreret del af en landbrugsproduktion, skal vi have afklaret hvordan fiskegyllen kan håndteres og indgå i fx gødningsregnskaber. Anlæggene giver også helt nye muligheder for vores landmænd. Mange har tomme stalde stående, som kan egne sig til at opdrætte fisk, og dermed udvikle et helt nyt forretningsområde for landmændene, siger udtagningskonsulent Mikael Kirkhoff Samsøe fra rådgivningsselskabet VKST.

Eksempel på et produktionsanlæg til fiskeopdræt på land. Foto: Gårdsfisk.

I Sverige er man godt i gang
I Sverige er de allerede godt i gang og har udviklet kommercielle anlæg, og fiskene er allerede ude i handlen.
-Vi ser et stort potentiale i opdræt af fisk i landbaserede anlæg, både de helt store anlæg som Skagen Salmons i Skagen samt mindre gårdanlæg. Opdræt af ferskvandsfisk bidrager med nye forretningsmuligheder for vores lokale landmænd, og samtidig udvikling af nye arbejdspladser her på Lolland-Falster. Vi glæder os til at være med i testfasen, til at samarbejde på tværs af organisationer og fagligheder, og være med til at sætte skub i denne spændende udvikling, fortæller Annette Løttrup-Moore, projektleder hos Business Lolland-Falster.

En del af to EU-projekter
Demonstrationsanlægget er en del af to EU-projekter; TETRAS og Aqualoop. I TETRAS er samarbejdspartnerne Business Lolland-Falster, Blue Research og Guldborgsund Kommune, og et af målene er i samarbejde med det lokale HTX-gymnasium at samle data til at udarbejde en livscyklusanalyse (LCA) og udvikle kommunikationsmaterialer til forbrugere, elever, studerende og erhverv.
I EU-projektet Aqualoop er de lokale partnerne VKST og Guldborgsund Kommune. Formålet er at undersøge hvordan fiskeproduktion kan integreres på eksisterende landbrugsbedrifter. Den svenske virksomhed Gårdsfisk er også partner i projektet, og bistår med viden og erfaring.
I løbet af 2025 inviteres interesserede landmænd på en ekskursion til den svenske virksomhed, for med egne øjne at se og høre nærmere om mulighederne.
I Danmark serveres fisken Clarias både som gourmetmad og på Den Blå Planet, hvor den indgår i en fiskeburger, som kan købes i deres café.

Fisken Clarias er også kendt under navnet Afrikansk Ålemalle. Det er en stor ferskvandsfisk, der normalt hører hjemme i det centrale Afrika. Clarias er god til at tilpasse sig sine omgivelser og trives bedst i tætte stimer. Clarias er en varmtvandsfisk, men den bidrager selv til vandets temperatur når den omsætter foderet. Det kræver dog energi at holde vandets temperatur på ca. 27 grader, som er optimalt. Hvis man har koldtvandsfisk er der tilsvarende behov for energi til at køle vandet.

Ny fisk for det danske marked. Foreløbigt har det svenske marked taget rigtig godt imod Clarias, som kan købes i supermarkeder som hel filet, fars og små fiskefrikadeller, fisken og også er en del af skolemadsordninger. På professionshøjskolen Absalon har en gruppe studerende udviklet et convinience-produkt, og lavet smagstests i børnehaver og i familier. Der blev taget meget positivt imod den nye fisk, som blev rost for at have en meget neural smag og for at være “uden ben” (fisken har ingen tynde ben).

EU-projekter: Demonstrationsanlægget er en del af EU-projekterne TETRAS og Aqualoop, hvor der samles viden og erfaringer fra Sverige, Tyskland mv.

Gårdsfisk: Den svenske virksomhed Gårdsfisk har med hjælp fra svenske myndigheder udviklet et koncept, som WWF i Sverige anpriser som Sveriges mest bæredygtige opdrætsfisk.

Seneste nyt fra redaktionen

Fem forskningsbaserede skridt mod mere bæredygtig ost

ForskningProcesudstyrProduktionsudstyrTop10. 11. 2025

En ny forskningsgennemgang viser, at fem enkle tiltag kan gøre osteproduktion mere effektiv og bæredygtig. Et forskerteam fra DTU har gennemgået den eksisterende forskning om fermentering og modning af ost i et litteraturstudie og peger på fem underudnyttede videnskabeligt baserede tiltag, som kan [...]

Ny løsning baner vej for brug af AI i fødevareindustrien

AktueltAutomation og robotter10. 11. 2025

Tetra Pak Factory OS giver fødevare- og drikkevareproducenter et samlet driftsoverblik i realtid og omsætter data til handlingsrettede indsigter for at øge effektiviteten, reducere spild og udnytte potentialet i AI. Tetra Pak præsenterer Tetra Pak Factory OS, der er virksomhedens nye løsning [...]

Første fødevarevirksomhed i frivilligt bredskabsnetværk

AktueltBranchenytNavnenyt10. 11. 2025

Arla har en vigtig rolle i at sikre tilstrækkeligt med fødevarer for den danske befolkning. Derfor er Arla gået med i et samarbejde med en række andre danske virksomheder, der skal sikre Danmark i tilfælde af en krise. Som den første fødevarevirksomhed har Arla Foods tilsluttet sig [...]

Rawbite udvider produktionen i Tyskland for at imødekomme stigende efterspørgsel

Navnenyt10. 11. 2025

Virksomheden bag de populære økologiske frugt- og nøddebarer – Rawbite - har de seneste år oplevet en stabil tocifret vækst i Danmark, Tyskland og Sverige samt en markant stigning i online-salget. For at imødekomme den voksende efterspørgsel og stimulere en fortsat vækst på de europæiske [...]

Aftale skal sikre produktion af dansk frugt og grønt i fremtiden

BranchenytPrimær produktion10. 11. 2025

Fødevareminister Jacob Jensen (V) har sammen med partierne bag ”Aftale om Grøn skattereform for industri mv.” indgået en aftale, som skal sikre stabile rammevilkår for danske gartnerier. Den skal være med til at sikre, at forbrugerne også fremover kan finde danske kvalitetsprodukter i [...]

Nyt fra egne rækker – FrontMedia ApS har købt Techmedia A/S

NavnenytTop04. 11. 2025

FrontMedia ApS har overtaget TechMedia A/S – forlaget bag blandt andet FoodprocesFokus.dk og Plus Proces - og styrker hermed positionen på markedet for fag- og branchemedier. Handelen er gennemført 6. oktober 2025, og begge selskaber fortsætter i deres nuværende form. FrontMedia ApS er et [...]

Fødevaregiganten gearer op i Danmark

AktueltNavnenyt04. 11. 2025

Den svenske fødevarevirksomhed Greenfood fortsætter med at vokse hurtigt på det danske marked. I år forventes koncernen at opnå en volumen på næsten 3.500 ton – en stigning på 25,6 pct. sammenlignet med sidste år. Bag succesen ligger en stærk efterspørgsel efter ultrafriske råvarer, strategiske [...]

EU truer kvaliteten af vores mad

AktueltBranchenytKlima og miljø04. 11. 2025

Et nyt lovforslag fra EU kan resultere i færre sorter af korn, grøntsager og frugt, og på længere sigt kan fald i den dyrkede biodiversitet blive et problem for fødevaresikkerheden. Mens Danmark har EU-formandskabet i sidste halvdel af 2025, forhandles den nye lovgivning om salg og bytte af [...]

Too Good To Go fylder ti år: Fra dansk app til global bevægelse mod madspild

Navnenyt04. 11. 2025

På bare ti år er danske Too Good To Go blevet til et globalt eksempel på, hvordan teknologi, forretning og bæredygtighed kan trække i samme retning. Med over 130 millioner brugere og 500 millioner reddede måltider har virksomheden gjort kampen mod madspild til en hverdagsvane for brugere i over 20 [...]

Danskerne rækker ud efter nye varianter af oksekød

BranchenytNavnenyt04. 11. 2025

Danish Crown har rundet 2,5 millioner solgte pakker hakket oksekød blandet med grønt det første år og har dermed overgået de oprindelige forventninger til produktet. I en tid hvor stigende fødevarepriser – herunder prisen på oksekød – er et varmt samtaleemne hen over de danske køkkenborde, kan [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Fem forskningsbaserede skridt mod mere bæredygtig ost

    10.11.2025

  • Ny løsning baner vej for brug af AI i fødevareindustrien

    10.11.2025

  • Første fødevarevirksomhed i frivilligt bredskabsnetværk

    10.11.2025

  • Rawbite udvider produktionen i Tyskland for at imødekomme stigende efterspørgsel

    10.11.2025

  • Aftale skal sikre produktion af dansk frugt og grønt i fremtiden

    10.11.2025

  • Nyt fra egne rækker – FrontMedia ApS har købt Techmedia A/S

    04.11.2025

  • Fødevaregiganten gearer op i Danmark

    04.11.2025

  • EU truer kvaliteten af vores mad

    04.11.2025

  • Too Good To Go fylder ti år: Fra dansk app til global bevægelse mod madspild

    04.11.2025

  • Danskerne rækker ud efter nye varianter af oksekød

    04.11.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik