• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

ForskningFremtidens fødevareproduktionTop01. 04. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Ny viden om soldaterfluers parring kan bane vejen for mere bæredygtig fødevareproduktion

Produktionen af larver fra soldaterfluer kan blive hjulpet på vej af ny viden om soldaterfluers parring. Det gør det meget lettere at lave avlsprogrammer, hvor man målrettet kan avle larverne, så de har de ønskede egenskaber til en bæredygtig fødevareproduktion.

Foto: freepik.com.

”Flueknepperi” bruges i det danske sprog om at gå overdrevent meget op i små og ubetydelige detaljer, men her skal det faktisk tages helt bogstaveligt. Forskere ved Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab ved Aarhus Universitet har nemlig undersøgt soldaterfluers parring. Enorm Biofactory A/S har været samarbejdspartner på projektet.
Forestil dig en kæmpe dansefest, hvor hundredvis af soldaterfluer mødes. Hannerne præsenterer deres bedste moves for at imponere damerne, så de bliver interesserede i at parre sig.
I naturen samles soldaterfluer i sådanne flokke – kaldet lekking – for at udføre parringsritualer. Nu viser forskningen, at sådan et parringsritual slet ikke er nødvendig for at opnå parring og få levedygtigt afkom.
Forskerne har vist, at enlige hanner af sorte soldaterfluer sagtens kan parre én eller flere hunner under de rette forhold og få befrugtede æg. Faktisk var nogle hanner i stand til at parre fire hunner uden at det gik ud over kvaliteten af æggene.
-Det er breaking news, siger adjunkt Kim Jensen, der er en af hovedmændene bag de nye forsøg. Man kan kontrollere parringen for mange andre insekter, men man har indtil nu troet, at det ikke kunne lade sig gøre med soldaterfluer, som i naturen har en anden adfærd.
Derfor har andre forskerhold hurtigt givet op, når de har forsøgt at parre udvalgte individer.
Forskerne undersøgte blandt andet, hvor lang tid det tog, før parring fandt sted når én eller fire hunner var til stede. Ikke nok med at parringen startede hurtigere, når der var fire hunner til stede, end når der var én. De fleste af hannerne i forsøget parrede sig også flere gange, når der var fire hunner til stede. Lidt over halvdelen af hannerne parrede sig faktisk med alle fire hunner indenfor fire timer.
Én ting er, at det lykkedes at få soldaterfluerne til at parre sig. Endnu vigtigere er det, at hunnerne også lagde befrugtede æg. Af 25 hanner, der havde haft fire hunner til rådighed, havde knapt halvdelen formået at gøre tre eller fire hunner gravide. De kvitterede med at producere gennemsnitligt 138 larver hver.

Forskerne kastede lys på soldaterfluernes parring
Forskernes dyneløfteri har bogstavelig talt kastet lys på, hvordan soldaterfluer parrer sig. Parringsforsøgene foregik nemlig i gennemsigtige plastikkasser under stærkt lys.

Foto: Kim Jensen.

Det gav forskerne mulighed for at observere soldaterfluernes adfærd under optimale parrings-betingelser. Herved kunne de erhverve sig ny viden, der har stor praktisk betydning for produktionen af soldaterfluelarver.

Metoden kan bruges til at udvælge de bedst egnede
Når man på denne måde kan udvælge soldaterfluer, kan man avle efter de bedste egenskaber. Man kan undgå indavl og langt hurtigere nå frem til et avlsmateriale, som en effektiv produktion kan bygge på.
Det er en metode, der har været anvendt i århundreder indenfor den traditionelle husdyrproduktion, men som nu viser sig at være egnet også i produktionen af soldaterfluens larver. Her har insekterne endda den fordel, at deres livscyklus er meget kort.
-Der er flere træk, det er værd at avle efter. Det er især larvernes størrelse på høst-stadiet, og hvor hurtigt det går at komme dertil. En anden væsentlig parameter, som man også kender fra den klassiske husdyrproduktion, er foderudnyttelsen. Altså hvor lidt foder skal der til for at producere en vis mængde larver, fortæller Kim Jensen videre.
-Går vi skridtet videre, kan vi begynde at se på, om nogle soldaterfluer er bedre egnet til at vokse og formere sig på foder med lavere næringsværdi, fortsætter han.
Formålet med at producere insektlaver er netop, at insekterne skal kunne udnytte næringsfattige sidestrømme fra foder- og fødevareproduktionen og dermed minimere spild.

Avlsprogrammer danner grundlag for mere effektiv produktion
Ideen om at sætte avlsprogrammer op for produktionen af soldaterfluer har tidligere været omtalt i blandt andet videnskab.dk. Nu kan forskerne så for første gang præsentere de banebrydende resultater om individuel parring i det videnskabelige tidsskrift Journal of Insects as Food and Feed.
Resultaterne betyder, at det nu i langt højere grad bliver muligt at avle soldaterfluer og producere deres afkom på en hurtig og effektiv måde. På denne måde kan man avle soldaterfluer, som har de ønskede egenskaber for produktion af billigt og bæredygtigt protein og fedt til foder og fødevarer.

Seneste nyt fra redaktionen

Ny teknologi – kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

BranchenytFremtidens fødevareproduktionInnovationNavnenytTop02. 12. 2025

På AU Viborg er forskere klar til at teste en teknologi, der kan forvandle CO2 og brint til protein. Perspektiverne er at kunne hjælpe med at brødføde en voksende global befolkning helt uden ny landbrugsjord. I november 2025 åbnede pilotanlægget, der skal bringe teknologien tættere på [...]

Dansk teknologi får tildelt amerikansk patent

AktueltNavnenytProduktionsudstyr02. 12. 2025

Dana Technology ApS får tildelt det amerikanske patent 12419325 B2 for sin Rotary Disc Texturizer (RDT), hvilket markerer en vigtig milepæl for virksomhedens innovative tilgang til forarbejdning af fødevarer. Patentet beskytter virksomhedens unikke metode til at omdanne protein- og kulhydrat [...]

Ny AI-modningsmetode sikrer spisemodne avocadoer

AktueltAutomation og robotterBranchenyt02. 12. 2025

Coop er først i Danmark til at gøre brug af en helt ny modningsteknologi, der sammen med kunstig intelligens sikrer, at forbrugeren altid finder spisemodne avocadoer i butikkerne. De nye, spisemodne avocadoer kommer som Irma-produkt fra uge 49. De fleste kender det: Man skal bruge en avocado, [...]

Det Etiske Råd sætter fokus på patenter – for hvem skal eje fremtidens bioteknologi?

Branchenyt02. 12. 2025

Nye bioteknologier har potentiale til at revolutionere fx fødevareproduktion, medicin, behandling og miljøbeskyttelse. Patenter på bioteknologi har både vidtrækkende konsekvenser for, hvilke bioteknologier, der bliver udviklet såvel som, hvem der kan få adgang til de udviklede teknologier. Nu sætter [...]

Tetra Pak baner vej for ny anvendelse af solsikkeprotein i fødevare- og drikkevareindustrien

Fremtidens fødevareproduktionNye føde- og drikkevarer02. 12. 2025

Tetra Pak lancerer solsikkeprotein, der er en plantebaseret ingrediens udviklet til at hjælpe føde- og drikkevareproducenter med at imødekomme efterspørgslen på plantebaserede produkter. Solsikkeproteinet åbner op for ny produktinnovation inden for plantebaserede og funktionelle føde- og [...]

Millioninvestering til lancering af ny naturlig rød farve til fødevarer

InnovationNavnenytProcesudstyrTop25. 11. 2025

Den danske biotekvirksomhed Chromologics fremstiller effektive, naturlige og bæredygtige farver til fødevarer ved hjælp af fermenteringsteknologi. Sammen med bl.a. Novo Holdings investerer EIFO i virksomheden. Med den nye finansiering kan Chromologics tage de sidste skridt mod lancering af deres [...]

Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

AktueltNavnenytProduktionsudstyr25. 11. 2025

I sidste uge modtog Bornholms Lakseklækkeri i Nexø de allerførste larver af varmtvandsrejer. Det er en vigtig milepæl i opbygningen af en helt ny fødevareproduktion på øen og etableringen af Danmarks første lokale produktion af varmtvandsrejer. I alt 10.000 rejelarver er på vej til Bornholm, [...]

Nye termoformere er en gamechanger inden for pakkemaskiner

AktueltPakke- og fyldemaskiner samt emballage25. 11. 2025

Nemco Machinery A/S lancerer en ny serie af "selvtænkende" termoformere, der kontinuerligt analyserer egne processer. Serien repræsenterer ikke alene et stort skridt i den teknologiske udvikling; den understøtter også den grønne omstilling – og spås at blive en gamechanger for [...]

Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

Fremtidens fødevareproduktionMadspildsløsningerNavnenyt25. 11. 2025

Nyt innovativt fellowship-program, støttet af Novo Nordisk Fonden og med Teknologisk Institut i front, skal uddanne nye frontløbere, der skal bekæmpe madspild og bane vejen for bæredygtige fødevaresystemer. Teknologisk Institut står i spidsen for at drive BioSustainability Design Fellowship [...]

Coop fjerner låg på creme fraiche og reducerer 15 ton plast

Pakke- og fyldemaskiner samt emballage25. 11. 2025

I sidste uge tog Coop endnu et skridt mod mindre plastaffald i hverdagen. Fremover bliver creme fraiche fra Coops egen serie, ”Coop”, produceret med en tynd film som låg i stedet for det traditionelle plastlåg. Det drejer sig om 4,7 millioner bægre og giver en årlig reduktion på 15 ton [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Ny teknologi – kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

    02.12.2025

  • Dansk teknologi får tildelt amerikansk patent

    02.12.2025

  • Ny AI-modningsmetode sikrer spisemodne avocadoer

    02.12.2025

  • Det Etiske Råd sætter fokus på patenter – for hvem skal eje fremtidens bioteknologi?

    02.12.2025

  • Tetra Pak baner vej for ny anvendelse af solsikkeprotein i fødevare- og drikkevareindustrien

    02.12.2025

  • Millioninvestering til lancering af ny naturlig rød farve til fødevarer

    25.11.2025

  • Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

    25.11.2025

  • Nye termoformere er en gamechanger inden for pakkemaskiner

    25.11.2025

  • Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

    25.11.2025

  • Coop fjerner låg på creme fraiche og reducerer 15 ton plast

    25.11.2025

Alle nyheder ›

Læs Plus Process gratis online:

Annoncering i Plus Process:

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik