• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

Klima og miljøPakke- og fyldemaskiner samt emballage01. 10. 2024 | Helle Friemann Nielsen

Ny rapport: Politiske tiltag kan fremme et bæredygtigt emballageforbrug

Det sparer affald og CO2, hver gang en kunde takker nej til engangskoppen for i stedet at få sin kaffe, øl eller smoothie i en genbrugelig kop på én af Aarhus’ cafeer. Kopperne, som nemt afleveres, for at blive vasket og brugt igen, er en del af byens innovative genbrugssystem for takeaway-emballage, og det baner ifølge en helt ny rapport fra Zero Waste Europe vejen for en bæredygtig fremtid med mindre affald. Men skal der skub i udviklingen, så lignende systemer kan udbredes bredt, kræver det en række politiske tiltag, viser en rapport fra Zero Waste Europe.

En genbrugelige kaffekop i Aarhus. Foto: Plastic Change.

I dag favoriserer lovgivningen engangsemballage, da prisen ikke afspejler de reelle omkostninger til fx affaldshåndtering. Ifølge rapporten kan afgifter og skatter på engangsemballage være med til at skabe et økonomisk incitament til at vælge den mere miljø- og klimavenlige genbrugsemballage.
-I Danmark bliver der brugt over 130 millioner engangskaffekopper og 150 millioner fødevarebokse hvert år, og det kommer med en usynlig pris. Det er dyrt i klimaregnskabet, og udgifterne til håndtering af affald og oprydning i gadebilledet sendes videre til fællesskabet. Så længe engangsemballage fremstår kunstigt billigt, vil genbrug se dyrere ud på papiret for den enkelte café eller restaurant, fortæller Louise Lerche-Gredal, administrerende direktør i Plastic Change, som bakker op om rapporten.
Zero Waste Europe peger også på, at politiske mål og krav om genbrugsemballage eller forbud mod forurenende engangsemballage vil accelerere omstillingen.
Mere lavpraktisk vil det have en effekt, hvis kunderne præsenteres for genbrugsemballager som førstevalg eller eneste valg, viser rapporten – i modsætning til i dag, hvor engangsemballage oftest er standarden.

Danmark er forpligtet til at nedbringe affald
At Danmark og Europa skal nedbringe sine affaldsmængder de kommende år, er et krav i den nyligt vedtagne emballageforordning fra EU. Den nye rapport slår fast, at genbrugssystemer er en effektiv løsning på vejen mod forordningens mål.
-Danmark er Europamestre i at generere affald, så vi har et stort arbejde foran os for at leve op til EU’s emballageforordning og nedbringe mængderne. Genbrug er vejen frem, og med rapporten står det klart, at politikere og myndigheder kan skabe rammerne for en bæredygtig fremtid, siger Louise Lerche-Gredal videre.

Klare resultater i Aarhus
I Aarhus har genbrugssystemet vist sine fordele siden det tre-årige pilotprojekt blev lanceret i januar. Indtil videre har kommunen undgået over 500.000 engangskopper, og ifølge Zero Waste Europes rapport kan systemet spare byen for helt op mod 54 pct. af CO2-udledningerne sammenlignet med engangsalternativet.
-De foreløbige resultater fra pilot-projektet i Aarhus er opmuntrende, siger Geir Sæther fra virksomheden Tomra, som har udviklet genbrugssystemets infrastruktur bestående af genbrugskopper, pantautomater, indsamling og centralt vaskeri i Aarhus.
-Der er mindre affald fra engangskopper i gaderne, og de deltagende forretninger oplever løsningen fra Tomra som enkel at implementere. Vores største kunde er konverteret fuldstændig til genbrugelige kopper og rapporterer om færre udgifter knyttet til affaldshåndteringen. Forbrugerne er også begejstrede, men vi indser, at politisk regulering er nødvendig for at opnå den fulde miljøgevinst, slutter Geir Sæther.

Zero Waste Europe er en miljøorganisation, der arbejder for at nedbringe affald.
Deres analyse ”Facilitating the Adoption of Takeaway Reuse Systems” er udført i forbindelse med den nye emballageforordning i EU, der blandt andet peger på genbrugsemballager som et alternativ til engangsemballager.
Det er konsulentbureauet Eunomia, der står bag rapportens analyser. De er lavet på baggrund af Aarhus’ genbrugssystem for forskellige to go-kopper (senere andre takeaway-emballager) samt et lignende projekt i Berlin, Tyskland.

Seneste nyt fra redaktionen

Danmark i front inden for investeringer og forskning i alternative proteiner

BranchenytForskningFremtidens fødevareproduktionTop24. 06. 2025

En analyse viser, at danske investeringer i alternative proteiner voksede med over 900 procent alene i 2024, og at Danmark samtidig er førende i Europa, når det gælder forskning på området. Men skal førerpositionen fastholdes, kræver det, at finansieringen målrettes bedre – og at samarbejdet mellem [...]

Ny metode til yoghurtproduktion

AktueltForskning24. 06. 2025

Ny forskning fra DTU Fødevareinstituttet kan ændre den måde, fødevareindustrien producerer mælkebaseret yoghurt på - så yoghurten både bliver billigere og mere bæredygtig. Forskere har udviklet en enkel, men effektiv metode, der potentielt kan reducere brugen af dyre bakteriekulturer med 80 pct. [...]

Rigtig god sommer

AktueltBranchenyt24. 06. 2025

Det er tid til sommerferie – og det gælder også FoodprocesFokus.dk, der holder pause i juli måned. Dette er således det sidste nyhedsbrev på denne side af ferien. Vi udkommer igen onsdag den 6. august. Holdet bag FoodprocesFokus ønsker alle en god sommerferie… [...]

Øl brygget på juicerester og øko-boller

Madspildsløsninger24. 06. 2025

Sammen med Frankly Juice, Jalm&B lancerer Husbryggeriet Jacobsen en specialbryg, der er skabt af juicerester og økologiske boller – et innovativt skridt mod at minimere madspild og reducere klimaaftryk. Specialøllen får premiere på Roskilde Festival. Bag den bæredygtige øl står tre [...]

Arla og DMK siger ja til fusion

Navnenyt24. 06. 2025

I april 2025 annoncerede Arla Foods og DMK Group ønske om fusion, og onsdag den 18. juni har begge selskabers repræsentantskaber stemt ja. Nu venter godkendelse fra konkurrencemyndighederne, hvilket ventes afsluttet Q1 2026. Repræsentantskaberne i Arla Foods og DMK Group stemmer ja til at [...]

Ny madspildsløsning forlænger holdbarheden på frugt og grønt

Madspildsløsninger24. 06. 2025

Private husholdninger i Danmark smider hvert år 235.000 ton mad ud. En væsentlig del af madspildet består af frugt og grønt. Men nu er der hjælp at hente, hvis man vil holde sin frugt og grønt frisk i længere tid: Coop introducerer en ny madspildsbold, der forlænger holdbarheden på frugt og [...]

Roadmap for fremtidens fødevarer

AktueltBranchenytFremtidens fødevareproduktionKonferencer og messer18. 06. 2025

150 forskere og eksperter fra hele fødevare-, landbrugs- og bioressourcesektoren samles i København den 23. juni for at give input til et roadmap, som fremover skal sætte retningen for grøn omstilling og øget innovation i hele værdikæden. Det er den fusionerede organisation Food & Bio Cluster [...]

Nyt center for udvikling af fødevareteknologi åbner i Sverige

InnovationNavnenytProcesudstyrProduktionsudstyrTop17. 06. 2025

Tetra Pak har åbnet deres nye Center for Udvikling af Fødevareteknologi i Karlshamn. Her skal pilotanlæg gøre det hurtigere at komme på markedet for producenter med fermenteringsbaserede produkter af høj kvalitet. Tetra Pak Center for Udvikling af Fødevareteknologi er åbnet i Karlshamn, [...]

Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt

AktueltAutomation og robotterFremtidens fødevareproduktion17. 06. 2025

Insektproduktionssektoren er en hastigt voksende industri, men produktionseffektiviteten og skalerbarheden er udfordret. Et nyt forskningsprojekt vil udvikle smarte overvågnings- og realtidsanalysesystemer til produktion af sort soldaterfluelarver med hjælp fra computervision og AI-teknologier. [...]

Dansk kafferisteri får topkarakter i bæredygtighed

Klima og miljøNavnenyt17. 06. 2025

Med en ny B Corp score på 154,6 point bliver CleverCoffee den højst scorende kaffevirksomhed i hele EU. I en tid hvor virksomheder falder over hinanden, for at fortælle om deres tiltag med bæredygtighed, har en dansk virksomhed formået at skille sig ud, og høster nu international anerkendelse [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Danmark i front inden for investeringer og forskning i alternative proteiner

    24.06.2025

  • Ny metode til yoghurtproduktion

    24.06.2025

  • Rigtig god sommer

    24.06.2025

  • Øl brygget på juicerester og øko-boller

    24.06.2025

  • Arla og DMK siger ja til fusion

    24.06.2025

  • Ny madspildsløsning forlænger holdbarheden på frugt og grønt

    24.06.2025

  • Roadmap for fremtidens fødevarer

    18.06.2025

  • Nyt center for udvikling af fødevareteknologi åbner i Sverige

    17.06.2025

  • Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt

    17.06.2025

  • Dansk kafferisteri får topkarakter i bæredygtighed

    17.06.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik