• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

Klima og miljøMadspildsløsningerNavnenyt27. 11. 2023 | Helle Friemann Nielsen

Ny klimarapport: Københavns Kommunes klimaaftryk på fødevareområdet falder

Klimaaftrykket fra Københavns Kommunes fødevareindkøb skal reduceres med 25 procent inden 2025. Sådan lyder målet i kommunens mad- og måltidsstrategi. Ny klimarapport giver status på CO2e-udledningerne.

Foto: Pixabay.com.

Hver dag serverer Københavns Kommunes offentlige køkkener 70.000 måltider for byens børn, ældre og socialt udsatte. Nu viser en ny rapport fra verdens største klimatænketank World Ressource Institute, at kommunen er kommet langt med at reducere måltidernes klimaaftryk. På fire år har Københavns Kommune nedbragt klimaaftrykket på fødevareindkøb med over 17 procent. Dermed er kommunen godt på vej til at nå målet om at reducere fødevarernes klimaaftryk med 25 procent inden 2025. Det vækker glæde hos byens overborgmester:
-Min vision er, at hvert og ét måltid, vi serverer i Københavns Kommune, skal være bæredygtigt, sundt og velsmagende. Derfor er jeg utrolig glad for, at vores arbejde med at nedbringe fødevarernes klimaaftryk, bærer frugt. Det er et stort skulderklap til personalet i kommunens køkkener, og jeg håber, at det vil give dem endnu mere gåpåmod til at fortsætte det gode arbejde, siger overborgmester Sophie Hæstorp Andersen.
At klimaaftrykket på fødevareindkøbet falder, skyldes blandt andet, at københavnerne spiser mindre kød i kommunens institutioner. Siden 2018 har kommunen nedbragt indkøb af oksekød og lammekød med 36 procent og svinekød med 15 procent. I dag udgør kød fra køer og lam to procent af det samlede indkøb. Samtidig er kommunens køb af bælgfrugter, nødder og frø steget med 37 procent. Det har bidraget til, at kommunens fødevareindkøb i 2022 udledte 20.850 ton mindre CO2e end for bare fire år siden i 2018. Og det er selvom kommunens fødevareindkøb er steget siden 2018.
Børne- og Ungdomsforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen samt Socialforvaltningen har ansvar for kommunens offentlige køkkener:
-I København vil vi rigtig gerne gå forrest for at mindske CO2-udledningen. Som borgmester i Danmarks største kommunale forvaltning ser jeg naturligvis gerne, at vi bidrager med vores del til Københavns samlede andel. Her spiller vores indkøb og måltider en afgørende rolle. Vi arbejder målrettet med mere klimavenlig mad, at mindske madspild i institutionerne og lokale samarbejder, der minimerer transporten i byen. Vi er gode til det, og det glæder mig, at vores indsats inspirerer resten af verden. Samtidig er det vigtigt, at byens børn lærer gode madvaner, allerede fra de er helt små, siger børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager.
-Den mad, vi spiser, har stor betydning for vores livskvalitet og sundhed – det gælder ikke mindst for de ældre på vores plejehjem. Derfor satte vi med strategien nogle fælles høje ambitioner for at styrke sund og klimavenlig madlavning i kommunens institutioner. Jeg rigtig glad for, at vi med evalueringen kan se, at vi er på rette vej. Vores medarbejdere løfter en kæmpe opgave, når de hver dag serverer ernæringsrigtig mad, der vækker de ældres appetit, som smager godt og giver det mindst mulige klimaaftryk, siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF).
-Socialforvaltningens dygtige køkkenmedarbejdere knokler for, at borgerne, uanset hvor de er i livet, kan få et lækkert, klimavenligt og økologisk måltid mad. Det er dejligt at se, at mad- og måltidsstrategien virker, og at vi har mindsket vores klimaaftryk på fødevareindkøb markant. Det giver blod på tanden til at fortsætte det gode arbejde. Og selvom et bæredygtigt valg nogle gange koster flere penge, så er det en investering i fremtiden, som vi ikke må fristes til at spare på, siger socialborgmester Karina Vestergård Madsen.
Fortsætter kommunens køkkener med at løfte dagsordenen på den måde, de har gjort hidtil, vurderer Økonomiforvaltningen, at kommunen når sit mål om at reducere klimaaftrykket fra fødevareindkøbet med 25 procent inden 2025.

Tal fra rapporten
Siden 2018 har Københavns Kommune nedbragt CO2e-udledningen på fødevareindkøb med 17,6 pct. pr. kilo indkøbt fødevare. Det svarer til, at for hver eneste kilo fødevare, kommunen købte i 2022, blev der udledt 2,7 kilo mindre CO2e sammenlignet med 2018.
Københavns Kommune har nedbragt CO2e-udledningen på fødevareindkøb med 20.850 ton CO2e siden 2018. I 2022 blev der fra fødevareindkøb i Københavns Kommune udledt 103.333 tons CO2e.
Siden 2018 har kommunen nedbragt indkøb af oksekød og lammekød med 36 procent og svinekød med 15 procent. Samtidig er kommunens køb af købt af bælgfrugter, nødder og frø er steget 37 pct.
I 2022 indkøbte Københavns Kommune for cirka 8.179 tons fødevarer. I 2018 var det cirka 8100 tons.

Seneste nyt fra redaktionen

Gær, bakterier og svampe skal producere proteinrige fødevarer

ForskningFremtidens fødevareproduktionTop16. 09. 2025

Forskere fra DTU og Aarhus Universitet skal udvikle nye produktionsformer, hvor gær, bakterier og svampes evne til at producere proteinet kasein udnyttes med henblik på fremtidens bæredygtige fødevarer og fødevareproduktion. Projektet har modtaget en millionbevilling fra Novo Nordisk [...]

Samarbejde baner vejen for hurtigere og mere rentabel industriel fermentering

AktueltNavnenytProcesudstyr16. 09. 2025

Kommerciel fermentering står i dag overfor store udfordringer; lav profitabilitet og kostbar opskalering i produktudviklingsfasen betyder, at mange producenter aldrig når ud på markedet. Den danske biotekvirksomhed Swan Neck Bio ApS lancerer nu et samarbejde med Tetra Pak, der adresserer netop disse [...]

Powtech Technopharm 2025

AktueltKonferencer og messerPakke- og fyldemaskiner samt emballageProcesudstyr16. 09. 2025

Fra den 23. til den 25. september 2025 bliver Nürnbergs messeområde igen centrum for forarbejdningsteknologier til pulver, faste stoffer og væsker i forbindelse med Powtech Technopharm 2025. Messen afholdes i år sammen med emballagemessen Fachpack – og med tilføjelsen af Technopharm dækker messen nu [...]

Klar med priser på returemballage

BranchenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage16. 09. 2025

Emballageretur har offentliggjort, hvad de enkelte affaldsfraktioner kommer til at koste de flere end 2.100 medlemsvirksomheder, som hører under den kollektive ordning. På grund af stærke samarbejdspartnere, mange års erfaring og stordriftsfordele er Emballagereturs medlemmer sikret en høj grad af [...]

DLG Group kickstarter pilotprojekt, der skal dokumentere effekterne af regenerativ dyrkning

NavnenytPrimær produktion16. 09. 2025

I de seneste to år har DLG Group arbejdet for at fremme det regenerative landbrug, og nu tager andelsselskabet endnu et skridt, når man samler 10 udvalgte landbrug i et pilotprojekt, der skal opsamle data og beregne effekterne på dyrkningsformen. Sidste år indledte DGL et samarbejde med Carlsberg om [...]

Dansk teknologi beskytter forbrugere mod livsfarlig listeria i fødevarer

Hygiejne og fødevaresikkerhedProduktionsudstyrTop09. 09. 2025

Forbrugerne kan blive beskyttet mod den livsfarlige bakterie listeria, som udgør en stigende risiko i fødevarer, af den energibesparende teknologi raslysering fra danske Lyras A/S. Listeria var årsag til mindst 340 dødsfald i Europa i 2023 og er lige nu skyld i, at store mængder franske fødevarer [...]

Drinktec 2025 samler industrien for drikkevarer og flydende fødevarer

AktueltKonferencer og messer09. 09. 2025

Siden 1951 har drinktec-messen samlet den internationale industri for drikkevarer og flydende fødevarer. I år sker dette fra den 15. til 19. september i München. Messen dækker hele værdikæden fra råvarer og ingredienser over procesteknologi og maskiner til påfyldning og emballering til [...]

Lav antibiotikaresistens i dansk kød – men import vækker bekymring

AktueltBranchenytHygiejne og fødevaresikkerhed09. 09. 2025

Den nyeste DANMAP-rapport fra DTU Fødevareinstitut og Statens Serum Institut viser, at antibiotikaresistens i E. coli bakterier fra dansk kyllingekød fortsat ligger på et lavt niveau – særligt for stoffer, der er afgørende for behandling af mennesker. Til gengæld peger rapporten på en bekymrende [...]

Fødevarepriserne stiger – men ikke for laks og ørred

Branchenyt09. 09. 2025

Debatten om stigende fødevarepriser fylder meget i både medier og samfund. Forklaringen er - ifølge Dansk Akvakultur Producentorganisation - sammensat, men i korte træk handler det om, at den globale efterspørgsel stiger hurtigere end udbuddet. Verdens befolkning nærmer sig otte milliarder, og [...]

Konference om brand og sikkerhed i Danmark – med oplæg fra en dansk fødevarevirksomhed

Konferencer og messer09. 09. 2025

Sikkerhed og beredskab har aldrig været vigtigere end i dag. Branden i Børsen og det ændrede sikkerhedsbillede internationalt betyder en ny sikkerhedsmæssig virkelighed for danske virksomheder anno 2025. På konferencen fortæller en stor dansk fødevarevirksomhed om, hvordan de arbejder med [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Gær, bakterier og svampe skal producere proteinrige fødevarer

    16.09.2025

  • Samarbejde baner vejen for hurtigere og mere rentabel industriel fermentering

    16.09.2025

  • Powtech Technopharm 2025

    16.09.2025

  • Klar med priser på returemballage

    16.09.2025

  • DLG Group kickstarter pilotprojekt, der skal dokumentere effekterne af regenerativ dyrkning

    16.09.2025

  • Dansk teknologi beskytter forbrugere mod livsfarlig listeria i fødevarer

    09.09.2025

  • Drinktec 2025 samler industrien for drikkevarer og flydende fødevarer

    09.09.2025

  • Lav antibiotikaresistens i dansk kød – men import vækker bekymring

    09.09.2025

  • Fødevarepriserne stiger – men ikke for laks og ørred

    09.09.2025

  • Konference om brand og sikkerhed i Danmark – med oplæg fra en dansk fødevarevirksomhed

    09.09.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik