• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

Klima og miljøMadspildsløsningerNavnenyt27. 11. 2023 | Helle Friemann Nielsen

Ny klimarapport: Københavns Kommunes klimaaftryk på fødevareområdet falder

Klimaaftrykket fra Københavns Kommunes fødevareindkøb skal reduceres med 25 procent inden 2025. Sådan lyder målet i kommunens mad- og måltidsstrategi. Ny klimarapport giver status på CO2e-udledningerne.

Foto: Pixabay.com.

Hver dag serverer Københavns Kommunes offentlige køkkener 70.000 måltider for byens børn, ældre og socialt udsatte. Nu viser en ny rapport fra verdens største klimatænketank World Ressource Institute, at kommunen er kommet langt med at reducere måltidernes klimaaftryk. På fire år har Københavns Kommune nedbragt klimaaftrykket på fødevareindkøb med over 17 procent. Dermed er kommunen godt på vej til at nå målet om at reducere fødevarernes klimaaftryk med 25 procent inden 2025. Det vækker glæde hos byens overborgmester:
-Min vision er, at hvert og ét måltid, vi serverer i Københavns Kommune, skal være bæredygtigt, sundt og velsmagende. Derfor er jeg utrolig glad for, at vores arbejde med at nedbringe fødevarernes klimaaftryk, bærer frugt. Det er et stort skulderklap til personalet i kommunens køkkener, og jeg håber, at det vil give dem endnu mere gåpåmod til at fortsætte det gode arbejde, siger overborgmester Sophie Hæstorp Andersen.
At klimaaftrykket på fødevareindkøbet falder, skyldes blandt andet, at københavnerne spiser mindre kød i kommunens institutioner. Siden 2018 har kommunen nedbragt indkøb af oksekød og lammekød med 36 procent og svinekød med 15 procent. I dag udgør kød fra køer og lam to procent af det samlede indkøb. Samtidig er kommunens køb af bælgfrugter, nødder og frø steget med 37 procent. Det har bidraget til, at kommunens fødevareindkøb i 2022 udledte 20.850 ton mindre CO2e end for bare fire år siden i 2018. Og det er selvom kommunens fødevareindkøb er steget siden 2018.
Børne- og Ungdomsforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen samt Socialforvaltningen har ansvar for kommunens offentlige køkkener:
-I København vil vi rigtig gerne gå forrest for at mindske CO2-udledningen. Som borgmester i Danmarks største kommunale forvaltning ser jeg naturligvis gerne, at vi bidrager med vores del til Københavns samlede andel. Her spiller vores indkøb og måltider en afgørende rolle. Vi arbejder målrettet med mere klimavenlig mad, at mindske madspild i institutionerne og lokale samarbejder, der minimerer transporten i byen. Vi er gode til det, og det glæder mig, at vores indsats inspirerer resten af verden. Samtidig er det vigtigt, at byens børn lærer gode madvaner, allerede fra de er helt små, siger børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager.
-Den mad, vi spiser, har stor betydning for vores livskvalitet og sundhed – det gælder ikke mindst for de ældre på vores plejehjem. Derfor satte vi med strategien nogle fælles høje ambitioner for at styrke sund og klimavenlig madlavning i kommunens institutioner. Jeg rigtig glad for, at vi med evalueringen kan se, at vi er på rette vej. Vores medarbejdere løfter en kæmpe opgave, når de hver dag serverer ernæringsrigtig mad, der vækker de ældres appetit, som smager godt og giver det mindst mulige klimaaftryk, siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF).
-Socialforvaltningens dygtige køkkenmedarbejdere knokler for, at borgerne, uanset hvor de er i livet, kan få et lækkert, klimavenligt og økologisk måltid mad. Det er dejligt at se, at mad- og måltidsstrategien virker, og at vi har mindsket vores klimaaftryk på fødevareindkøb markant. Det giver blod på tanden til at fortsætte det gode arbejde. Og selvom et bæredygtigt valg nogle gange koster flere penge, så er det en investering i fremtiden, som vi ikke må fristes til at spare på, siger socialborgmester Karina Vestergård Madsen.
Fortsætter kommunens køkkener med at løfte dagsordenen på den måde, de har gjort hidtil, vurderer Økonomiforvaltningen, at kommunen når sit mål om at reducere klimaaftrykket fra fødevareindkøbet med 25 procent inden 2025.

Tal fra rapporten
Siden 2018 har Københavns Kommune nedbragt CO2e-udledningen på fødevareindkøb med 17,6 pct. pr. kilo indkøbt fødevare. Det svarer til, at for hver eneste kilo fødevare, kommunen købte i 2022, blev der udledt 2,7 kilo mindre CO2e sammenlignet med 2018.
Københavns Kommune har nedbragt CO2e-udledningen på fødevareindkøb med 20.850 ton CO2e siden 2018. I 2022 blev der fra fødevareindkøb i Københavns Kommune udledt 103.333 tons CO2e.
Siden 2018 har kommunen nedbragt indkøb af oksekød og lammekød med 36 procent og svinekød med 15 procent. Samtidig er kommunens køb af købt af bælgfrugter, nødder og frø er steget 37 pct.
I 2022 indkøbte Københavns Kommune for cirka 8.179 tons fødevarer. I 2018 var det cirka 8100 tons.

Seneste nyt fra redaktionen

Ny teknologi – kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

BranchenytFremtidens fødevareproduktionInnovationNavnenytTop02. 12. 2025

På AU Viborg er forskere klar til at teste en teknologi, der kan forvandle CO2 og brint til protein. Perspektiverne er at kunne hjælpe med at brødføde en voksende global befolkning helt uden ny landbrugsjord. I november 2025 åbnede pilotanlægget, der skal bringe teknologien tættere på [...]

Dansk teknologi får tildelt amerikansk patent

AktueltNavnenytProduktionsudstyr02. 12. 2025

Dana Technology ApS får tildelt det amerikanske patent 12419325 B2 for sin Rotary Disc Texturizer (RDT), hvilket markerer en vigtig milepæl for virksomhedens innovative tilgang til forarbejdning af fødevarer. Patentet beskytter virksomhedens unikke metode til at omdanne protein- og kulhydrat [...]

Ny AI-modningsmetode sikrer spisemodne avocadoer

AktueltAutomation og robotterBranchenyt02. 12. 2025

Coop er først i Danmark til at gøre brug af en helt ny modningsteknologi, der sammen med kunstig intelligens sikrer, at forbrugeren altid finder spisemodne avocadoer i butikkerne. De nye, spisemodne avocadoer kommer som Irma-produkt fra uge 49. De fleste kender det: Man skal bruge en avocado, [...]

Det Etiske Råd sætter fokus på patenter – for hvem skal eje fremtidens bioteknologi?

Branchenyt02. 12. 2025

Nye bioteknologier har potentiale til at revolutionere fx fødevareproduktion, medicin, behandling og miljøbeskyttelse. Patenter på bioteknologi har både vidtrækkende konsekvenser for, hvilke bioteknologier, der bliver udviklet såvel som, hvem der kan få adgang til de udviklede teknologier. Nu sætter [...]

Tetra Pak baner vej for ny anvendelse af solsikkeprotein i fødevare- og drikkevareindustrien

Fremtidens fødevareproduktionNye føde- og drikkevarer02. 12. 2025

Tetra Pak lancerer solsikkeprotein, der er en plantebaseret ingrediens udviklet til at hjælpe føde- og drikkevareproducenter med at imødekomme efterspørgslen på plantebaserede produkter. Solsikkeproteinet åbner op for ny produktinnovation inden for plantebaserede og funktionelle føde- og [...]

Millioninvestering til lancering af ny naturlig rød farve til fødevarer

InnovationNavnenytProcesudstyrTop25. 11. 2025

Den danske biotekvirksomhed Chromologics fremstiller effektive, naturlige og bæredygtige farver til fødevarer ved hjælp af fermenteringsteknologi. Sammen med bl.a. Novo Holdings investerer EIFO i virksomheden. Med den nye finansiering kan Chromologics tage de sidste skridt mod lancering af deres [...]

Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

AktueltNavnenytProduktionsudstyr25. 11. 2025

I sidste uge modtog Bornholms Lakseklækkeri i Nexø de allerførste larver af varmtvandsrejer. Det er en vigtig milepæl i opbygningen af en helt ny fødevareproduktion på øen og etableringen af Danmarks første lokale produktion af varmtvandsrejer. I alt 10.000 rejelarver er på vej til Bornholm, [...]

Nye termoformere er en gamechanger inden for pakkemaskiner

AktueltPakke- og fyldemaskiner samt emballage25. 11. 2025

Nemco Machinery A/S lancerer en ny serie af "selvtænkende" termoformere, der kontinuerligt analyserer egne processer. Serien repræsenterer ikke alene et stort skridt i den teknologiske udvikling; den understøtter også den grønne omstilling – og spås at blive en gamechanger for [...]

Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

Fremtidens fødevareproduktionMadspildsløsningerNavnenyt25. 11. 2025

Nyt innovativt fellowship-program, støttet af Novo Nordisk Fonden og med Teknologisk Institut i front, skal uddanne nye frontløbere, der skal bekæmpe madspild og bane vejen for bæredygtige fødevaresystemer. Teknologisk Institut står i spidsen for at drive BioSustainability Design Fellowship [...]

Coop fjerner låg på creme fraiche og reducerer 15 ton plast

Pakke- og fyldemaskiner samt emballage25. 11. 2025

I sidste uge tog Coop endnu et skridt mod mindre plastaffald i hverdagen. Fremover bliver creme fraiche fra Coops egen serie, ”Coop”, produceret med en tynd film som låg i stedet for det traditionelle plastlåg. Det drejer sig om 4,7 millioner bægre og giver en årlig reduktion på 15 ton [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Ny teknologi – kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

    02.12.2025

  • Dansk teknologi får tildelt amerikansk patent

    02.12.2025

  • Ny AI-modningsmetode sikrer spisemodne avocadoer

    02.12.2025

  • Det Etiske Råd sætter fokus på patenter – for hvem skal eje fremtidens bioteknologi?

    02.12.2025

  • Tetra Pak baner vej for ny anvendelse af solsikkeprotein i fødevare- og drikkevareindustrien

    02.12.2025

  • Millioninvestering til lancering af ny naturlig rød farve til fødevarer

    25.11.2025

  • Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

    25.11.2025

  • Nye termoformere er en gamechanger inden for pakkemaskiner

    25.11.2025

  • Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

    25.11.2025

  • Coop fjerner låg på creme fraiche og reducerer 15 ton plast

    25.11.2025

Alle nyheder ›

Læs Plus Process gratis online:

Annoncering i Plus Process:

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik