• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

ForskningHygiejne og fødevaresikkerhedLaboratorieteknikTop19. 11. 2024 | Helle Friemann Nielsen

Ny billig metode til test af pesticidrester i fødevarer har stort potentiale

Forskere fra bl.a. DTU Fødevareinstituttet har udviklet en ny testmetode, som potentielt kan gøre det nemmere og billigere at sikre, at grænserne for pesticidrester i fødevarer bliver overholdt. Med den nye metode vil kontrollaboratorier kunne nøjes med langt færre tests.

Elena Hakme med en prøve i kemi-laboratoriet i DTU Fødevareinstituttet i Kgs. Lyngby. Foto: Vibeke Johannesen.

En ny metode til at teste for rester af pesticider i fødevarer kan potentielt gøre det både nemmere og billigere at undersøge, om de fødevarer, som kommer på markedet, overholder grænserne for, hvor mange pesticidrester, der må være i produkterne.
Landbruget bruger pesticider for at beskytte afgrøder mod skadedyr, svampe og ukrudt, og resterne fra sprøjtemidlerne kan havne i de fødevarer, vi spiser. EU har fastsat nogle grænseværdier for indhold af pesticidrester i fødevarer, og det betyder, at kontrollaboratorier jævnligt tester fødevarer for at sikre, at grænserne ikke overskrides.
Som det er i dag, skal laboratorierne købe og opbevare mange forskellige analytiske standarder – dvs. rene standardstoffer i kendte koncentrationer. Ved hjælp af stofferne kan laboratorier kvantificere og identificere pesticidrester i fødevarer, men dette er både dyrt og vanskeligt.

Lavere omkostninger og mindre kompleksitet
-Vi har udviklet en metode, der gør det muligt at kvantificere flere pesticidrester fundet i fødevarer ved hjælp af få analytiske standarder. Ved hjælp af den nye metode kan vi reducere antallet af standarder fra mere end 200 til omkring tyve. Det betyder lavere omkostninger og mindre kompleksitet i analyserne, samtidig med at resultaterne er præcise, fortæller adjunkt ved DTU Fødevareinstituttet Elena Hakme.
Den nye metode kan spare laboratorierne for tid og penge og gøre det lettere for dem at overholde EU’s krav.
-DTU Fødevareinstituttet ser et stort potentiale i metoden. Ved at kan gøre det nemmere og billigere at teste for pesticidrester, kan det i sidste ende være med til at beskytte forbrugerne bedre, siger Elena Hakme, som håber, at metoden på sigt kan blive standard både i og uden for Europa.
Næste skridt i forskningen bliver at afprøve metoden i flere forskellige laboratorier og med forskellige typer analyseudstyr for at sikre, at den kan bruges bredt.

Forskningen er udført i samarbejde med Phytopharmacy Laboratory, Libanons landbrugsministerium i Beirut samt Datalogisk Institut på Københavns Universitet.

Artiklen er skrevet af Lene Hundborg Koss, DTU Fødevareinstituttet.

Læs om testmetoden og perspektiverne i en videnskabelig artikel i tidskriftet Journal of Food Composition and Analysis.

Seneste nyt fra redaktionen

Skånsom frysetørring af babymad bevarer smag og næringsstoffer

InnovationProduktionsudstyrTop10. 06. 2025

Den innovative danske babymadsproducent Ma-Mam ApS peger på nye muligheder ved at anvende frysetørring til babymad. Frysetørring er yderst skånsom, og næringsstofferne, farve og meget af den naturlige smag, som normalt går tabt i traditionelle varmebehandlingsprocesser, bevares. Med hjælp fra den [...]

White-Paper – fødevaresikkerhed og kvalitet er danske konkurrencefordele

AktueltBranchenytHygiejne og fødevaresikkerhedNavnenyt10. 06. 2025

Danmark har et stærkt internationalt ry som en pålidelig leverandør af sikre fødevarer med høj kvalitet. Denne position bygger på årtiers erfaring med at skabe gennemsigtighed, høje standarder og dokumenterede løsninger, som hele den danske fødevareklynge står bag. Nu udkommer nyt White-Paper fra [...]

Investering i det globale fødevaresystem

AktueltFremtidens fødevareproduktionNavnenyt10. 06. 2025

Nordic Foodtech VC har gennemført første closing på sin anden fond, der skal investere i nye teknologier og løsninger med fokus på robusthed og sundhed for mennesker og planeten i hele fødevaresystemet. Porteføljen rummer allerede lovende danske selskaber som Evodia, Chromologics og endless food co [...]

Arla Foods investerer stort i Linköping for at imødekomme skyr-boom

Navnenyt10. 06. 2025

Andelsejede Arla Foods investerer 34,5 mio. euro i en ny produktionslinje til skyr på mejeriet i Linköping, Sverige. Investeringen er en del af kooperativets langsigtede strategi og skal imødekomme den stigende efterspørgsel på skyr. Den nye produktionslinje vil primært producere skyr til det [...]

Landbrug & Fødevarer er tilbage på Folkemødet

Konferencer og messerNavnenyt10. 06. 2025

Landbrug & Fødevarer tager til Folkemødet på Bornholm med én samlet ramme og et fælles formål: At vise, hvordan landbruget og fødevareklyngen tager ansvar – ikke med store ord, men med konkrete løsninger, der virker i praksis. Når Folkemødet på Bornholm fra den 12. til 14. juni atter samler [...]

Rune-Christoffer Dragsdahl skal stå i spidsen for international organisation

Navnenyt10. 06. 2025

Generalsekretæren i Dansk Vegetarisk Forening (DVF), Rune-Christoffer Dragsdahl, er blevet valgt til forperson for den internationale organsation IVU. Rune-Christoffer Dragsdahl, der er generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening (DVF), er blevet valgt til forperson for den internationale [...]

Ægte foie gras uden tvangsfodring af ænder og gæs

ForskningTop03. 06. 2025

Forskere fra Max Planck Instituttet og Syddansk Universitet har udviklet en effektiv måde at fremstille foie gras af ænder og gæs på, som ikke er blevet tvangsfodrede. Teknologien er patenteret – og håbet for fremtiden er, at den også vil kunne bruges til fx plantebaserede fødevarer. Tænk, hvis [...]

Få del i millionpulje til udvikling af plantebaserede fødevarer

AktueltForskningFremtidens fødevareproduktion03. 06. 2025

Små og mellemstore fødevarevirksomheder kan nu søge om at deltage i PlanteVÆKST - et skræddersyet udviklingsforløb med adgang til ekspertise, testfaciliteter og professionelt netværk. Teknologisk Institut åbner nu døren for små og mellemstore fødevarevirksomheder, der ønsker at styrke deres [...]

Producentansvar – uklare regler skaber frustration

AktueltBranchenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage03. 06. 2025

Den 31. maj var der deadline for indberetning af emballagemængder til Dansk Producentansvar. Både fødevarevirksomheder og andre virksomheder med producentansvar for emballage skulle senest i weekenden sikre, at deres faktiske emballagemængder for 2024 var indberettet. Mange har allerede indberettet [...]

Enorm stor interesse for plantebaserede projekter

Forskning03. 06. 2025

Virksomheder og organisationer vil i dén grad være med til at udvikle den plantebaserede fødevaresektor. Nye tal viser nemlig, at der er søgt om tilskud fra Plantefonden for over 750 mio. kr. Plantefondens tredje ansøgningsrunde er lukket, og der er modtaget 141 ansøgninger for et samlet beløb [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Skånsom frysetørring af babymad bevarer smag og næringsstoffer

    10.06.2025

  • White-Paper – fødevaresikkerhed og kvalitet er danske konkurrencefordele

    10.06.2025

  • Investering i det globale fødevaresystem

    10.06.2025

  • Arla Foods investerer stort i Linköping for at imødekomme skyr-boom

    10.06.2025

  • Landbrug & Fødevarer er tilbage på Folkemødet

    10.06.2025

  • Rune-Christoffer Dragsdahl skal stå i spidsen for international organisation

    10.06.2025

  • Ægte foie gras uden tvangsfodring af ænder og gæs

    03.06.2025

  • Få del i millionpulje til udvikling af plantebaserede fødevarer

    03.06.2025

  • Producentansvar – uklare regler skaber frustration

    03.06.2025

  • Enorm stor interesse for plantebaserede projekter

    03.06.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik