• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

AktueltAutomation og robotterKonferencer og messer01. 04. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Ny AI-teknologi reducerer produktionsfejl i fødevareindustrien

På IFFA-messen i Frankfurt i starten af maj præsenterer Teknologisk Institut næste generation af visionsystemer der optimerer kvalitetskontrol og produktions flow.

Med nye visionsystemer kan man identificere meget små urenheder på svine-slagtekroppe- Her ses måleområdet til kontamineringskontrol med fire tårne med 18 kameraer og indbygget lys, som fotograferer slagtekroppen mens den passerer forbi på slagtekæden. Foto: Teknologisk Institut.

Teknologisk Institut introducerer nu en serie avancerede visionløsninger, der markant effektiviserer kvalitetskontrollen i fødevareproduktionen.
De nye systemer, der præsenteres på fødevaremessen IFFA 2025 i Frankfurt i maj, integrerer kunstig intelligens med højpræcisionskamerateknologi og er specifikt udviklet til at håndtere fødevareindustriens stigende krav til dokumentation og fødevaresikkerhed.
-Vores nye vision-systemer er udviklet med fokus på at løse konkrete udfordringer i produktionen. For eksempel kan vores digitale kontamineringskontrol identificere selv meget små urenheder på grise- og kvæg-slagtekroppe, mens vores nye AI-system til skærestuen sikrer ensartet kvalitet og optimal udnyttelse af råvaren, forklarer Niels T. Madsen, forretningsleder ved Teknologisk Institut.

Dokumenteret effekt i produktionen
De nye systemer er allerede testet i samarbejde med flere større fødevarevirksomheder. Resultaterne viser, at implementering af vision-teknologien både kan øge fødevaresikkerheden og forbedre råvareudnyttelsen. Den AI-drevne kvalitetskontrol i skærestuen har eksempelvis kunnet øget fokus på udbytter, baseret på måling af hele produktflowet, fremfor stikprøver, reduceret fejlskæringer og forkert destinering af produkter og samtidig givet værdifulde data til optimering af produktionsflowet.
-Et særligt innovativt element er vores nye højhastighedskamera til slice-kontrol, der kan integreres i eksisterende produktionslinjer. Systemet analyserer op til 2.000 billeder i minuttet og kan øjeblikkeligt identificere afvigelser i hver skives kvalitet, fx i form af fremmedlegemer. Det betyder, at virksomhederne kan reagere på kvalitetsafvigelser i realtid og dermed minimere spild og optimere råvareudnyttelsen, uddyber Niels T. Madsen.

Fremtidssikret teknologi
DynaCQ fremmedlegeme-detektion til indgangskontrol af råvare og slutprodukter er opgraderet med nye algoritmer, der gør systemet endnu mere præcist i identifikationen af fremmedlegemer som fx plast. Systemet kan integreres med virksomhedernes eksisterende kvalitetsstyringssystemer, hvilket giver mulighed for automatisk dokumentation og sporbarhed.

DynaCQ fremmedlegeme-detektion til indgangskontrol af råvare og slutprodukter er opgraderet med nye algoritmer, der gør systemet endnu mere præcist i identifikationen af fremmedlegemer som fx plast. Foto: Teknologisk Institut.

Teknologisk Institut udstiller på IFFA 2025, der afholdes fra den 3. til den 8. maj i Frankfurt. Teknologisk Institut udstiller på stand: Hal 11.0, stand A01 sammen med Frontmatec/Fortifi Group.

Seneste nyt fra redaktionen

Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

ForskningFremtidens fødevareproduktionNavnenytTop16. 12. 2025

Tang har længe været hyldet som en bæredygtig superingrediens – men dens ”fiskede” smag er en barriere for mange vestlige forbrugere. Nu viser et nyt studie fra Københavns Universitet, at fermentering med mælkesyrebakterier kan være nøglen til at få tangen til at glide ned. Det kan være [...]

Innovativ teknologi skaber vækstmuligheder for fødevareklyngen

AktueltBranchenytInnovation16. 12. 2025

Danmarks teknologiske styrker inden for landbrugs- og fødevaresektoren vinder genklang på vigtige eksportmarkeder, hvor bæredygtighed og produktivitet står højt på dagsordenen. En analyse offentliggjort i efteråret - udført af Operate for Food Nation - viser et betydeligt vækstpotentiale for danske [...]

FoodprocesFokus holder juleferie

AktueltBranchenyt16. 12. 2025

Jul og nytår står for døren og det er tid til juleferie – det gælder også FoodprocesFokus. Dette er således det sidste nyhedsbrev i år. Vi udkommer igen onsdag den 7. januar 2026. Vi ønsker en glædelig jul og et godt nytår til alle…-Redaktionen [...]

Ny teknologi vil forandre europæisk landbrug

BranchenytPrimær produktion16. 12. 2025

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) er stolt af ny aftale, der sikrer muligheden for at bruge ny teknologi i den europæiske landbrugsproduktion. Det baner vejen for mere robuste, bæredygtige afgrøder og en stærkere europæisk fødevareforsyning. I en tid med store [...]

Verdens første papirbaserede barriere til juicekartoner

InnovationNavnenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage16. 12. 2025

Tetra Pak lancerer sammen med den spanske drikkevareproducent García Carrión den første papirbaserede barriereteknologi til juicekartoner – et vigtigt skridt mod at reducere afhængigheden af fossilbaseret materiale. Sammen med den spanske drikkevareproducent García Carrión har Tetra Pak [...]

Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

ForskningFremtidens fødevareproduktionInnovationTop09. 12. 2025

Forskere på Syddansk Universitet (SDU) har fundet ud af, at vandmænd kan bruges som fødevarestabilisator og vil nu bl.a. samarbejde med toprestauranten Alchemist og restaurantens forsknings- og testkøkken Spora om at bruge det i madretter. I fremtiden kan de slimede væsener måske bidrage til en mere [...]

Årets Danske Bryggeri 2025

AktueltNavnenyt09. 12. 2025

Det nordjyske bryggeri – Bad Seed Brewing – løb med prisen for Årets Danske Bryggeri 2025. Bryggeriet hædres for konsekvent høj kvalitet, markant udvikling og et år, hvor både øl, samarbejder og festivalaktiviteter har sat tydelige aftryk på den danske ølscene Bad Seed Brewing løb med hver [...]

Danske økologiske virksomheder på eksportfremstød i Berlin

AktueltBranchenytKonferencer og messer09. 12. 2025

I starten af december samledes 12 danske økologiske og plantebaserede fødevarevirksomheder i Berlin for at deltage i et målrettet eksportfremstød arrangeret af Landbrug & Fødevarer i samarbejde med den danske ambassade i Berlin. Initiativet, der var støttet af Fonden for økologisk landbrug, [...]

Tetra Pak køber Bioreactors.net for at accelerere løsninger inden for nye fødevarer

NavnenytProcesudstyr09. 12. 2025

Tetra Pak Processing Equipment SIA har købt Bioreactors.net - en lettisk virksomhed med næsten tre årtiers erfaring inden for design og fremstilling af bioreaktorløsninger til blandt andet produktion af en række proteiner. Bioreactors.net, der blev grundlagt i 1996, er et specialiseret [...]

Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

Produktionsudstyr09. 12. 2025

Nemco Machinery A/S lancerer en skæremaskine til plantebaserede fødevarer på det danske marked. Der er tale om Maxx 200 HMT-maskinen fra den anerkendte tyske producent holac Maschinenbau. Maxx 200 HMT indgår i en serie af innovative skæremaskiner, som er specialdesignet til produktion af [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

    16.12.2025

  • Innovativ teknologi skaber vækstmuligheder for fødevareklyngen

    16.12.2025

  • FoodprocesFokus holder juleferie

    16.12.2025

  • Ny teknologi vil forandre europæisk landbrug

    16.12.2025

  • Verdens første papirbaserede barriere til juicekartoner

    16.12.2025

  • Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

    09.12.2025

  • Årets Danske Bryggeri 2025

    09.12.2025

  • Danske økologiske virksomheder på eksportfremstød i Berlin

    09.12.2025

  • Tetra Pak køber Bioreactors.net for at accelerere løsninger inden for nye fødevarer

    09.12.2025

  • Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

    09.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Plus Process gratis online:

Annoncering i Plus Process:

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik