• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

Fremtidens fødevareproduktionMadspildsløsningerNavnenyt25. 11. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

Nyt innovativt fellowship-program, støttet af Novo Nordisk Fonden og med Teknologisk Institut i front, skal uddanne nye frontløbere, der skal bekæmpe madspild og bane vejen for bæredygtige fødevaresystemer.

Programmet, der samlet set er finansieret med 97 mio. kr. af Novo Nordisk Fonden, giver deltagerne adgang til Teknologisk Instituts faciliteter og eksperter inden for fødevareteknologi. Foto: Teknologisk Institut.

Teknologisk Institut står i spidsen for at drive BioSustainability Design Fellowship Programmet, der samlet set er finansieret med 97 mio. kr. af Novo Nordisk Fonden. Foruden den danske del indgår i programmet et samarbejde med FN’s Fødevareprograms IGNITE innovationshub i Østafrika.
BioSustainability Design Fellowship Programme sætter over de næste fire år fokus på bæredygtighed, tværfagligt samarbejde og praksisnær innovation igennem intensive fuldtidsforløb, hvor deltagerne arbejder tæt sammen med virksomheder og eksperter om at nedbringe madspild, styrke plantebaserede værdikæder og sikre bedre udnyttelse af ressourcer.
-BioSustainability Design Fellowship Programme er en gamechanger for Danmarks landbrugs- og fødevaresektor. Hos Teknologisk Institut er vi stolte af at stille faciliteter, ekspertise og stærke industrinetværk til rådighed, så kommende fellows kan omsætte ambitiøse idéer til konkrete, skalerbare løsninger. Det handler om at opbygge den talentmasse, vi har brug for til at lede den grønne omstilling – og sikre, at Danmark fortsat er med forrest, når det gælder bæredygtig fødevareinnovation, siger Juan Farré, adm. direktør for Teknologisk Institut.

Målgruppen er erfarne fagfolk og iværksættere, der ønsker at skabe mere bæredygtighed og innovation i fødevaresektoren. Foto: Teknologisk Institut.

Innovation på tværs af grænser
I programmet indgår et samarbejde med FN’s Fødevareprograms IGNITE innovationshub i Østafrika, hvor det handler om at løse helt grundlæggende udfordringer med fødevaremangel, fødevaresikkerhed og lav produktivitet. Fælles for begge regioner er behovet for innovative løsninger, der kan implementeres i praksis og gøre en reel forskel – på tværs af infrastruktur, markeder og lokale forhold.
-Ved at kombinere Danmarks teknologiske styrker med den entreprenante tilgang i Østafrika, hjælper Biosustainability Design Fellowship Programme med at udvikle løsninger, der både er lokalt relevante og globalt skalerbare. Det styrker innovation på tværs af landegrænserne – og vi er stolte over at støtte et program, der binder netværk sammen på tværs af hele fødevareværdikæden på denne måde, siger Mikkel Skovborg, Vice President for Innovation i Novo Nordisk Fonden.

Nytænkende uddannelse til erfarne fagfolk og iværksættere
Den danske del af fellowship-programmet foregår på Teknologisk Instituts Center for Fødevareteknologi i Aarhus, hvor deltagerne får adgang til Teknologisk Instituts faciliteter og faglige eksperter inden for fødevareteknologi som blandt andet omfatter pilotanlæg, forsøgs- og testkøkkener, sensorik- og forbrugerlab samt analyser og procesudstyr, der understøtter hurtig validering og prototyping.

Ansøgningen åbner i 2026
Målgruppen for talenter til programmet er erfarne fagfolk og iværksættere på tværs af fagligheder og nationaliteter, der ønsker at være pionerer for at skabe mere bæredygtighed og innovation i fødevaresektoren. Første runde af fellows kan søge om optagelse i foråret 2026 med opstart i september 2026. Programmet ledes af Teknologisk Instituts Center for Fødevareteknologi, der over en femårig periode uddanner i alt 64 fellows via fire intensive 10-måneders fuldtidsforløb – ét forløb hvert år.

Kilde: Teknologisk Institut.

Seneste nyt fra redaktionen

Millioninvestering til lancering af ny naturlig rød farve til fødevarer

InnovationNavnenytProcesudstyrTop25. 11. 2025

Den danske biotekvirksomhed Chromologics fremstiller effektive, naturlige og bæredygtige farver til fødevarer ved hjælp af fermenteringsteknologi. Sammen med bl.a. Novo Holdings investerer EIFO i virksomheden. Med den nye finansiering kan Chromologics tage de sidste skridt mod lancering af deres [...]

Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

AktueltNavnenytProduktionsudstyr25. 11. 2025

I sidste uge modtog Bornholms Lakseklækkeri i Nexø de allerførste larver af varmtvandsrejer. Det er en vigtig milepæl i opbygningen af en helt ny fødevareproduktion på øen og etableringen af Danmarks første lokale produktion af varmtvandsrejer. I alt 10.000 rejelarver er på vej til Bornholm, [...]

Nye termoformere er en gamechanger inden for pakkemaskiner

AktueltPakke- og fyldemaskiner samt emballage25. 11. 2025

Nemco Machinery A/S lancerer en ny serie af "selvtænkende" termoformere, der kontinuerligt analyserer egne processer. Serien repræsenterer ikke alene et stort skridt i den teknologiske udvikling; den understøtter også den grønne omstilling – og spås at blive en gamechanger for [...]

Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

Fremtidens fødevareproduktionMadspildsløsningerNavnenyt25. 11. 2025

Nyt innovativt fellowship-program, støttet af Novo Nordisk Fonden og med Teknologisk Institut i front, skal uddanne nye frontløbere, der skal bekæmpe madspild og bane vejen for bæredygtige fødevaresystemer. Teknologisk Institut står i spidsen for at drive BioSustainability Design Fellowship [...]

Coop fjerner låg på creme fraiche og reducerer 15 ton plast

Pakke- og fyldemaskiner samt emballage25. 11. 2025

I sidste uge tog Coop endnu et skridt mod mindre plastaffald i hverdagen. Fremover bliver creme fraiche fra Coops egen serie, ”Coop”, produceret med en tynd film som låg i stedet for det traditionelle plastlåg. Det drejer sig om 4,7 millioner bægre og giver en årlig reduktion på 15 ton [...]

Indonesisk svamp tryller ølrester om til pølser

ForskningProcesudstyrTop18. 11. 2025

I jagten på nye måder at producere protein på, har forskere på Aalborg Universitet forvandlet restprodukter fra ølproduktion til et proteinrigt produkt, som kan erstatte almindeligt kød i fx pølser; takket være en indonesisk svamp. Resultatet er både velsmagende, bæredygtigt og økonomisk [...]

Ny fabrik til fremtidens pant- og retursystem

AktueltNavnenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage18. 11. 2025

Danskerne panter flere og flere dåser og flasker, der skal sorteres og genanvendes til nye. I november 2025 indviede Dansk Retursystem en ny fabrik i Fredericia, der bliver et vigtigt knudepunkt i Danmarks cirkulære infrastruktur. Fabrikken bliver den største i Danmark og skal håndtere de ca. tre [...]

Ultraforarbejdede fødevarer – eksperter efterlyser fokus på ernæring

AktueltBranchenytKonferencer og messer18. 11. 2025

På årets fødevarekonference, Fremtidens Fødevarer, hos Teknologisk Institut, der blev afholdt i starten af november, blev der sat fokus på ultraforarbejdede fødevarer. Bekymringerne er reelle - men NOVA-klassifikation om ultraforarbejdede fødevarer peger i forkert retning, lyder det fra Teknologisk [...]

DanePork slutter sig til FødevareDanmark

Navnenyt18. 11. 2025

Et af landets største svineslagterier, DanePork, indtræder nu i brancheorganisationen FødevareDanmark. FødevareDanmark er dermed lykkedes med at samle alle de private slagterier i én samlet organisation. Det gav genklang i branchen, da slagterigiganten Tican for nylig meldte sig ind i [...]

Dansk BælgBoost: 13,8 mio. kr. til dansk bælgfrugt værdikæde – fra mark til offentlige køkkener

BranchenytFremtidens fødevareproduktionNavnenyt18. 11. 2025

Gule ærter, kidneybønner, kikærter og linser – de såkaldte bælgfrugter – spiser danskerne i gennemsnit kun 10 gram af om dagen. Det er langt fra de 100 g om dagen, som de officielle Kostråd anbefaler for både sundhed og klima. Det vil projekt ”Dansk BælgBoost” ændre på. Målet er at gøre bl.a. danske [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Millioninvestering til lancering af ny naturlig rød farve til fødevarer

    25.11.2025

  • Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

    25.11.2025

  • Nye termoformere er en gamechanger inden for pakkemaskiner

    25.11.2025

  • Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

    25.11.2025

  • Coop fjerner låg på creme fraiche og reducerer 15 ton plast

    25.11.2025

  • Indonesisk svamp tryller ølrester om til pølser

    18.11.2025

  • Ny fabrik til fremtidens pant- og retursystem

    18.11.2025

  • Ultraforarbejdede fødevarer – eksperter efterlyser fokus på ernæring

    18.11.2025

  • DanePork slutter sig til FødevareDanmark

    18.11.2025

  • Dansk BælgBoost: 13,8 mio. kr. til dansk bælgfrugt værdikæde – fra mark til offentlige køkkener

    18.11.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik