• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

Branchenyt18. 02. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Mad på Farten 2.0 – undersøgelse bekræfter behovet for flere plantebaserede alternativer i takeaway-branchen

En ny rapport fra DTU viser, at takeaway-mad i Danmark fortsat har et for højt indhold af fedt og salt samt for få kostfibre og grøntsager. Samtidig er danskernes forbrug af takeaway steget markant de seneste år. Dette understreger behovet for et bedre udbud af plantebaseret takeaway. Et samarbejde mellem branchen og grønne organisationer viser vejen. Projektet har fået navnet: Mad på Farten 2.0.

Et studie fra Oxford viser, at plantebaserede versioner af animalske produkter er sundere og reducerer dødeligheden. Foto: Deborah Ryan.

En ny undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttets viser, at mange takeaway-måltider har et højt indhold af mættet fedt og salt, mens andelen af grøntsager og kostfibre er lav. En typisk pizza med kebab og dressing kan dække størstedelen af en voksens daglige energibehov, og nogle måltider indeholder langt mere salt, end hvad der anbefales på en hel dag.
Samtidig viser et nyt studie fra Oxford University, at plantebaserede alternativer til kød og mejeriprodukter ikke bare er bedre for klimaet, men også kan reducere risikoen for tidlig død og forebygge livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme. Selv forarbejdede plantebaserede produkter er sundere end de animalske produkter, de erstatter.
-Takeaway er blevet en fast del af mange danskeres hverdag, men udbuddet af sundere grønne alternativer halter bagefter. Vi ved fra undersøgelser gennemført af Plantebaseret Videnscenter, at flere forbrugere efterspørger plantebaserede muligheder, men takeaway-markedet har endnu ikke tilpasset sig denne udvikling. Derfor arbejder vi for, at plantebaserede retter bliver en naturlig del af takeaway-menuerne, så det bliver lettere for danskerne at vælge sundere og mindre klimabelastende måltider, fortæller Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening.

Branchen har brug for hjælp til at omstille sig
Dansk Vegetarisk Forening, Plantebranchen og Danmarks Restauranter & Caféer har i samarbejde lanceret projektet Mad på Farten 2.0, der skal hjælpe takeaway-steder og caféer med at udvikle og tilbyde velsmagende plantebaserede måltider.
-Mange takeaway-steder vil gerne tilbyde flere grønne retter, men de mangler ofte viden, inspiration og de rette produkter. Med Mad på Farten 2.0 tilbyder vi konkret hjælp til at udvikle plantebaserede retter, der kan konkurrere med de klassiske favoritter på smag, mæthed og pris, siger Claire Demontreuil, projektleder i Dansk Vegetarisk Forening.
Projektet omfatter blandt andet test af plantebaserede retter, inspirationsdage for branchen og prisuddelingen Plantebaserede Takeaway Awards, der sætter fokus på de bedste grønne initiativer i branchen.

Forbrugerne er klar – nu skal branchen følge med
Forbrugernes interesse for plantebaserede alternativer vokser hurtigt, og virksomheder, der går forrest, vil have en konkurrencefordel.
-Den plantebaserede udvikling sker hurtigt. Fra politisk hånd har man med Den Grønne Trepart forpligtet sig til at arbejde for en EU-handlingsplan for plantebaserede fødevarer, og detailhandlen er også godt på vej, men takeaway-branchen i Danmark er desværre stadig bagefter. Forbrugerne efterspørger sunde og velsmagende alternativer med lav klimabelastning, og de virksomheder, der tilpasser sig denne udvikling, vil stå stærkere i fremtiden, afslutter Rune-Christoffer Dragsdahl.
Med et stigende fokus på sundhed og bæredygtighed er plantebaserede måltider ikke bare et supplement, men en nødvendighed for fremtidens takeaway-marked.

Takeaway, sundhed og plantebaserede alternativer
• DTU-undersøgelsen viser, at mange takeaway-måltider har for meget fedt og salt og for få grøntsager og kostfibre.
• En typisk pizza med kebab kan indeholde næsten en hel dags energiindtag for en voksen.
• Oxford-studiet viser, at en plantebaseret kost kan reducere risikoen for tidlig død og mindske risikoen for hjertekarsygdomme.
• Oxford-studiet viser også, at plantebaserede alternativer er sundere end deres animalske modstykker, selv når de er forarbejdede.
• Forbrugernes efterspørgsel på plantebaserede alternativer vokser hurtigt – fleksitarer og semi-fleksitarer står for 80 pct. af alle kødfrie måltider i Danmark.
• Salget af forarbejdede plantebaserede produkter er steget med 52 % siden 2019, hvilket vidner om en stærkt stigende interesse for grønne alternativer.
• Mad på Farten 2.0 hjælper takeaway-branchen med at udvikle flere plantebaserede måltider og gøre grøn mad mere tilgængelig.

Seneste nyt fra redaktionen

Gær, bakterier og svampe skal producere proteinrige fødevarer

ForskningFremtidens fødevareproduktionTop16. 09. 2025

Forskere fra DTU og Aarhus Universitet skal udvikle nye produktionsformer, hvor gær, bakterier og svampes evne til at producere proteinet kasein udnyttes med henblik på fremtidens bæredygtige fødevarer og fødevareproduktion. Projektet har modtaget en millionbevilling fra Novo Nordisk [...]

Samarbejde baner vejen for hurtigere og mere rentabel industriel fermentering

AktueltNavnenytProcesudstyr16. 09. 2025

Kommerciel fermentering står i dag overfor store udfordringer; lav profitabilitet og kostbar opskalering i produktudviklingsfasen betyder, at mange producenter aldrig når ud på markedet. Den danske biotekvirksomhed Swan Neck Bio ApS lancerer nu et samarbejde med Tetra Pak, der adresserer netop disse [...]

Powtech Technopharm 2025

AktueltKonferencer og messerPakke- og fyldemaskiner samt emballageProcesudstyr16. 09. 2025

Fra den 23. til den 25. september 2025 bliver Nürnbergs messeområde igen centrum for forarbejdningsteknologier til pulver, faste stoffer og væsker i forbindelse med Powtech Technopharm 2025. Messen afholdes i år sammen med emballagemessen Fachpack – og med tilføjelsen af Technopharm dækker messen nu [...]

Klar med priser på returemballage

BranchenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage16. 09. 2025

Emballageretur har offentliggjort, hvad de enkelte affaldsfraktioner kommer til at koste de flere end 2.100 medlemsvirksomheder, som hører under den kollektive ordning. På grund af stærke samarbejdspartnere, mange års erfaring og stordriftsfordele er Emballagereturs medlemmer sikret en høj grad af [...]

DLG Group kickstarter pilotprojekt, der skal dokumentere effekterne af regenerativ dyrkning

NavnenytPrimær produktion16. 09. 2025

I de seneste to år har DLG Group arbejdet for at fremme det regenerative landbrug, og nu tager andelsselskabet endnu et skridt, når man samler 10 udvalgte landbrug i et pilotprojekt, der skal opsamle data og beregne effekterne på dyrkningsformen. Sidste år indledte DGL et samarbejde med Carlsberg om [...]

Dansk teknologi beskytter forbrugere mod livsfarlig listeria i fødevarer

Hygiejne og fødevaresikkerhedProduktionsudstyrTop09. 09. 2025

Forbrugerne kan blive beskyttet mod den livsfarlige bakterie listeria, som udgør en stigende risiko i fødevarer, af den energibesparende teknologi raslysering fra danske Lyras A/S. Listeria var årsag til mindst 340 dødsfald i Europa i 2023 og er lige nu skyld i, at store mængder franske fødevarer [...]

Drinktec 2025 samler industrien for drikkevarer og flydende fødevarer

AktueltKonferencer og messer09. 09. 2025

Siden 1951 har drinktec-messen samlet den internationale industri for drikkevarer og flydende fødevarer. I år sker dette fra den 15. til 19. september i München. Messen dækker hele værdikæden fra råvarer og ingredienser over procesteknologi og maskiner til påfyldning og emballering til [...]

Lav antibiotikaresistens i dansk kød – men import vækker bekymring

AktueltBranchenytHygiejne og fødevaresikkerhed09. 09. 2025

Den nyeste DANMAP-rapport fra DTU Fødevareinstitut og Statens Serum Institut viser, at antibiotikaresistens i E. coli bakterier fra dansk kyllingekød fortsat ligger på et lavt niveau – særligt for stoffer, der er afgørende for behandling af mennesker. Til gengæld peger rapporten på en bekymrende [...]

Fødevarepriserne stiger – men ikke for laks og ørred

Branchenyt09. 09. 2025

Debatten om stigende fødevarepriser fylder meget i både medier og samfund. Forklaringen er - ifølge Dansk Akvakultur Producentorganisation - sammensat, men i korte træk handler det om, at den globale efterspørgsel stiger hurtigere end udbuddet. Verdens befolkning nærmer sig otte milliarder, og [...]

Konference om brand og sikkerhed i Danmark – med oplæg fra en dansk fødevarevirksomhed

Konferencer og messer09. 09. 2025

Sikkerhed og beredskab har aldrig været vigtigere end i dag. Branden i Børsen og det ændrede sikkerhedsbillede internationalt betyder en ny sikkerhedsmæssig virkelighed for danske virksomheder anno 2025. På konferencen fortæller en stor dansk fødevarevirksomhed om, hvordan de arbejder med [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Gær, bakterier og svampe skal producere proteinrige fødevarer

    16.09.2025

  • Samarbejde baner vejen for hurtigere og mere rentabel industriel fermentering

    16.09.2025

  • Powtech Technopharm 2025

    16.09.2025

  • Klar med priser på returemballage

    16.09.2025

  • DLG Group kickstarter pilotprojekt, der skal dokumentere effekterne af regenerativ dyrkning

    16.09.2025

  • Dansk teknologi beskytter forbrugere mod livsfarlig listeria i fødevarer

    09.09.2025

  • Drinktec 2025 samler industrien for drikkevarer og flydende fødevarer

    09.09.2025

  • Lav antibiotikaresistens i dansk kød – men import vækker bekymring

    09.09.2025

  • Fødevarepriserne stiger – men ikke for laks og ørred

    09.09.2025

  • Konference om brand og sikkerhed i Danmark – med oplæg fra en dansk fødevarevirksomhed

    09.09.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik