• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

Automation og robotterPrimær produktion23. 09. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Internationalt rost dansk robot udvider mulighederne

Danske FarmDroid, hvis soldrevne robotter allerede sår og luger marker i over 20 lande, mere end fordobler nu størrelsen af de frø, robotten kan håndtere. I samme hug hæves robottens kapacitet med 20 procent, fordi den nu kan køre hurtigere. Robotten øger udbyttet med op til 40 procent og sparer op til 94 procent kemi, fordi teknologien også kan luge og kun mikrosprøjter dér, hvor det er nødvendigt.

FarmDroid fordobler nu størrelsen af de frø, som robotten kan håndtere.

Det nye såsystem fra danske FarmDroid, +Seed 14 mm, kan så løg, sukkerroer, grønne bønner, majs og hestebønner samt andre frø helt op til 14 mm i diameter. Samtidig hæves robottens kapacitet med 20 procent, fordi den nu kan køre hurtigere uden at gå på kompromis med dens state-of-the-art så- og lugepræcision på otte mm.
Det nye såsystem øger dermed afkastet af investeringen, fordi robotten ikke er begrænset til de traditionelle småfrøede afgrøder. Den kan nu også så større afgrøder senere på foråret eller endda i vintersæsonen.

Kæmpe potentiale
Med +Seed 14 mm kan landmanden bruge sin soldrevne robot endnu flere gange gennem sæsonen.
-Potentialet er kæmpe. Robotten giver mig større fleksibilitet, fordi den kan passe flere afgrøder og dermed udnyttes bedre i sædskiftet. Investeringen tjener sig hurtigere hjem, fordi indsatsområdet er blevet så meget større, fortæller den økologiske mælkeproducent Kjeld Hansen fra Bolderslev. Han har været en af de første landmænd til at teste +Seed 14 mm og er glad for at have kunnet fokusere på sit kvæg, mens hans robot passede markerne.
-Det har været imponerende at se, hvor præcist robotten sår majs og hvor flot et mønster, det har givet i marken. Jeg har kunnet luge arealet allerede helt fra starten efter såning, hvilket har givet majsen en utrolig ensartet bestand. Jeg har fået majs tilbage i mit sædskifte – og næste år udvider jeg fra 10 til 15-16 hektar, fortsætter han.
Landmand Nils Massmann fra Menslage i Tyskland er enig:
-FarmDroids evne til at håndtere nye, forskellige og større frø gør det muligt for os at drive en lille gård med forskellige afgrøder som løg, majs og rødbeder. Vi kan endda eksperimentere med afgrøder, vi ikke har dyrket før, ved at gøre det hele med en automatisk robot. Det er kun min far og resten af min familie, der arbejder på gården, og med robotten kan vi lave andre ting end at sidde i en traktor hele dagen, så den er et vigtigt redskab på vores gård.

Storebror på bestilling
-Vores kunder har længe bedt os om en ”storebror” til FarmDroids eksisterende såsystem, som kan så frø op til seks millimeter. FarmDroid kan nu håndtere næsten alle former for rækkeafgrøder og ved hjælp af automatisering bliver landmanden uafhængig af ekstern arbejdskraft, forklarer CEO og founder, Kristian Warming.
+Seed 14 mm er fuldt kompatibel med alle generationer af FarmDroid-robotter og kan monteres som opgradering. Det kan så fx majs, ærter, kikærter, hestebønner, raps, salat, endivie/cikorie, kål, løg, spinat, sukkerroer, rødbede, foderroer, sojabønner, grønne bønner og hestebønner. +Seed 14 mm kan forudbestilles med forventet levering i februar 2026.

FarmDroids nye såsystem kan opleves på messen AGRITECHNICA i Hannover, 9.-15. november i år.

Seneste nyt fra redaktionen

Indonesisk svamp tryller ølrester om til pølser

ForskningProcesudstyrTop18. 11. 2025

I jagten på nye måder at producere protein på, har forskere på Aalborg Universitet forvandlet restprodukter fra ølproduktion til et proteinrigt produkt, som kan erstatte almindeligt kød i fx pølser; takket være en indonesisk svamp. Resultatet er både velsmagende, bæredygtigt og økonomisk [...]

Ny fabrik til fremtidens pant- og retursystem

AktueltNavnenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage18. 11. 2025

Danskerne panter flere og flere dåser og flasker, der skal sorteres og genanvendes til nye. I november 2025 indviede Dansk Retursystem en ny fabrik i Fredericia, der bliver et vigtigt knudepunkt i Danmarks cirkulære infrastruktur. Fabrikken bliver den største i Danmark og skal håndtere de ca. tre [...]

Ultraforarbejdede fødevarer – eksperter efterlyser fokus på ernæring

AktueltBranchenytKonferencer og messer18. 11. 2025

På årets fødevarekonference, Fremtidens Fødevarer, hos Teknologisk Institut, der blev afholdt i starten af november, blev der sat fokus på ultraforarbejdede fødevarer. Bekymringerne er reelle - men NOVA-klassifikation om ultraforarbejdede fødevarer peger i forkert retning, lyder det fra Teknologisk [...]

DanePork slutter sig til FødevareDanmark

Navnenyt18. 11. 2025

Et af landets største svineslagterier, DanePork, indtræder nu i brancheorganisationen FødevareDanmark. FødevareDanmark er dermed lykkedes med at samle alle de private slagterier i én samlet organisation. Det gav genklang i branchen, da slagterigiganten Tican for nylig meldte sig ind i [...]

Dansk BælgBoost: 13,8 mio. kr. til dansk bælgfrugt værdikæde – fra mark til offentlige køkkener

BranchenytFremtidens fødevareproduktionNavnenyt18. 11. 2025

Gule ærter, kidneybønner, kikærter og linser – de såkaldte bælgfrugter – spiser danskerne i gennemsnit kun 10 gram af om dagen. Det er langt fra de 100 g om dagen, som de officielle Kostråd anbefaler for både sundhed og klima. Det vil projekt ”Dansk BælgBoost” ændre på. Målet er at gøre bl.a. danske [...]

Fem forskningsbaserede skridt mod mere bæredygtig ost

ForskningProcesudstyrProduktionsudstyrTop10. 11. 2025

En ny forskningsgennemgang viser, at fem enkle tiltag kan gøre osteproduktion mere effektiv og bæredygtig. Et forskerteam fra DTU har gennemgået den eksisterende forskning om fermentering og modning af ost i et litteraturstudie og peger på fem underudnyttede videnskabeligt baserede tiltag, som kan [...]

Ny løsning baner vej for brug af AI i fødevareindustrien

AktueltAutomation og robotter10. 11. 2025

Tetra Pak Factory OS giver fødevare- og drikkevareproducenter et samlet driftsoverblik i realtid og omsætter data til handlingsrettede indsigter for at øge effektiviteten, reducere spild og udnytte potentialet i AI. Tetra Pak præsenterer Tetra Pak Factory OS, der er virksomhedens nye løsning [...]

Første fødevarevirksomhed i frivilligt bredskabsnetværk

AktueltBranchenytNavnenyt10. 11. 2025

Arla har en vigtig rolle i at sikre tilstrækkeligt med fødevarer for den danske befolkning. Derfor er Arla gået med i et samarbejde med en række andre danske virksomheder, der skal sikre Danmark i tilfælde af en krise. Som den første fødevarevirksomhed har Arla Foods tilsluttet sig [...]

Rawbite udvider produktionen i Tyskland for at imødekomme stigende efterspørgsel

Navnenyt10. 11. 2025

Virksomheden bag de populære økologiske frugt- og nøddebarer – Rawbite - har de seneste år oplevet en stabil tocifret vækst i Danmark, Tyskland og Sverige samt en markant stigning i online-salget. For at imødekomme den voksende efterspørgsel og stimulere en fortsat vækst på de europæiske [...]

Aftale skal sikre produktion af dansk frugt og grønt i fremtiden

BranchenytPrimær produktion10. 11. 2025

Fødevareminister Jacob Jensen (V) har sammen med partierne bag ”Aftale om Grøn skattereform for industri mv.” indgået en aftale, som skal sikre stabile rammevilkår for danske gartnerier. Den skal være med til at sikre, at forbrugerne også fremover kan finde danske kvalitetsprodukter i [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Indonesisk svamp tryller ølrester om til pølser

    18.11.2025

  • Ny fabrik til fremtidens pant- og retursystem

    18.11.2025

  • Ultraforarbejdede fødevarer – eksperter efterlyser fokus på ernæring

    18.11.2025

  • DanePork slutter sig til FødevareDanmark

    18.11.2025

  • Dansk BælgBoost: 13,8 mio. kr. til dansk bælgfrugt værdikæde – fra mark til offentlige køkkener

    18.11.2025

  • Fem forskningsbaserede skridt mod mere bæredygtig ost

    10.11.2025

  • Ny løsning baner vej for brug af AI i fødevareindustrien

    10.11.2025

  • Første fødevarevirksomhed i frivilligt bredskabsnetværk

    10.11.2025

  • Rawbite udvider produktionen i Tyskland for at imødekomme stigende efterspørgsel

    10.11.2025

  • Aftale skal sikre produktion af dansk frugt og grønt i fremtiden

    10.11.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik