• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

Fremtidens fødevareproduktionNavnenytNye føde- og drikkevarer13. 05. 2024 | Helle Friemann Nielsen

Gastronomisk Akademi hædrer dansk plantefars

Det lille danske startup-selskab MATR Foods modtager Det Danske Gastronomiske Akademis Hædersdiplom. Det er første gang nogensinde en plantefars hyldes.


-Det er lykkedes at lave et yderst velsmagende produkt, som er klimavenligt. MATR har sat en ny standard for produkter i planteprotein-kategorien, fastslår Gastronomisk Akademi i deres begrundelse for at tildele MATR hædersdiplomet. Dermed kan det lille selskab stille sig på skuldrende af tidligere modtagere som Rasmus Munk, Christian Puglisi, Kamilla Seidler, Søren Ejlersen med flere.

Svampefermenteringsteknik
MATR har skabt en helt ny type plantefars, der har struktur og saftighed som godt kød, men planternes sundhed og næring. Ved hjælp af en særlig svampefermenteringsteknik forvandles økologiske rodfrugter, korn og bælgfrugter helt uden brug af tilsætningsstoffer. Resultatet kaldes fungi plantefars og er en helt ny oplevelse – også hvis man har prøvet plantebaseret før.
-Vi er virkelig stolte over anerkendelsen fra så dygtige gastronomiske kompetencer. Vi har netop arbejdet med en stor ledestjerne i gastronomiens respekt for råvarer og håndværk. Vi har ikke brugt industri og kemi til at skabe noget, der er identisk med kød. Men vi har undersøgt grundigt hvad naturen kan skabe af smag og tekstur, hvis man tager svampenes rige verden til hjælp. Og med inspiration fra en gammel asiatisk tradition anvendt på lokale danske råvarer, har vi udviklet en helt ny ingrediens, der på den ene side har sin egen smag og på den anden side kan erstatte svine- eller oksekød i de fleste retter med et virkeligt lækkert resultat, siger Randi Wahlsten, der er direktør for MATR og det officielle navn på hædersbevisningen.
Det Danske Gastronomiske Akademi anerkender, at grøn omstilling af vores fødevareproduktion og madvaner er en bunden opgave. Men de har ikke meget til overs for ”ultraforarbejdede produkter som nærmest bliver en vegansk udgave af en rød pølse”.
Derfor begejstres de over at MATR er gået en anden vej med fermentering af lokale økologiske råvarer og uden tilsætningsstoffer og tung forarbejdning.
-Matr Foods laver efter vores mening nogle af de bedste planteprotein-produkter på markedet, som er virkelig lækkert og man savner ikke kødet, skriver Gastronomisk Akademi i begrundelsen.


MATR produceres i Nordhavn, København og kan ind til videre opleves hos Gasoline Grill, Sticks n’ Sushi, Mother Pizza, Rørt m.fl samt købes til hjemmeforbrug på Nemlig.com.

Prisoverrækkelsen fandt sted i starten af maj.

Om MATR Fungi plantefars
• MATR indeholder udelukkende naturlige råvarer som kartofler, rødbeder, ærter, lupin, havre, timian, salt og vand. Alle dyrket i Danmark eller Sverige.
• MATR er desuden fermenteret med svampekulturer som omdanner råvarerne og skaber tekstur, bid og umamismag helt naturligt
• MATR Fungi har et CO2 aftryk på 1,4 kg CO2e per kg, hvilket er 94 pct. lavere end oksekød
• Det er højt på protein, højt på fibre, lavt på fedt og har en komplet aminosyreprofil ligesom kød

Om MATR Foods
• MATR Foods er et dansk start-up, der kombinerer mikrobiologi og gastronomi for at skabe nye løsninger på nogle af verdens største udfordringer; klima-, biodiversitets- og sundhedskriserne.
• Folkene bag MATR er et internationalt team af forskere, kokke og entreprenører med erfaring fra fødevareindustrien

Seneste nyt fra redaktionen

Nyt fra egne rækker – FrontMedia ApS har købt Techmedia A/S

NavnenytTop04. 11. 2025

FrontMedia ApS har overtaget TechMedia A/S – forlaget bag blandt andet FoodprocesFokus.dk og Plus Proces - og styrker hermed positionen på markedet for fag- og branchemedier. Handelen er gennemført 6. oktober 2025, og begge selskaber fortsætter i deres nuværende form. FrontMedia ApS er et [...]

Fødevaregiganten gearer op i Danmark

AktueltNavnenyt04. 11. 2025

Den svenske fødevarevirksomhed Greenfood fortsætter med at vokse hurtigt på det danske marked. I år forventes koncernen at opnå en volumen på næsten 3.500 ton – en stigning på 25,6 pct. sammenlignet med sidste år. Bag succesen ligger en stærk efterspørgsel efter ultrafriske råvarer, strategiske [...]

EU truer kvaliteten af vores mad

AktueltBranchenytKlima og miljø04. 11. 2025

Et nyt lovforslag fra EU kan resultere i færre sorter af korn, grøntsager og frugt, og på længere sigt kan fald i den dyrkede biodiversitet blive et problem for fødevaresikkerheden. Mens Danmark har EU-formandskabet i sidste halvdel af 2025, forhandles den nye lovgivning om salg og bytte af [...]

Too Good To Go fylder ti år: Fra dansk app til global bevægelse mod madspild

Navnenyt04. 11. 2025

På bare ti år er danske Too Good To Go blevet til et globalt eksempel på, hvordan teknologi, forretning og bæredygtighed kan trække i samme retning. Med over 130 millioner brugere og 500 millioner reddede måltider har virksomheden gjort kampen mod madspild til en hverdagsvane for brugere i over 20 [...]

Danskerne rækker ud efter nye varianter af oksekød

BranchenytNavnenyt04. 11. 2025

Danish Crown har rundet 2,5 millioner solgte pakker hakket oksekød blandet med grønt det første år og har dermed overgået de oprindelige forventninger til produktet. I en tid hvor stigende fødevarepriser – herunder prisen på oksekød – er et varmt samtaleemne hen over de danske køkkenborde, kan [...]

Millioninvestering i dansk produktion af plantebøffer

Fremtidens fødevareproduktionNavnenytTop28. 10. 2025

Med investeringer fra EIFO og Novo Holdings samt et matchende lån fra Den Europæiske Investeringsbank (EIB) rejser den danske virksomhed MATR Foods den største samlede finansieringsrunde af sin slags for et foodtech-selskab i Danmark i år. Midlerne skal bruges til at udvide produktionen på ny fabrik [...]

Konservesprodukter udfordres af nye nitritkrav

AktueltBranchenytHygiejne og fødevaresikkerhed28. 10. 2025

En ny EU-forordning sænker grænsen for tilladte mængder nitrit i animalske fødevarer. For danske køleprodukter får det ingen betydning, men for konserves opbevaret ved stuetemperatur kan de nye regler have betydning for fødevaresikkerhed og holdbarhed. Sådan lyder det fra Teknologisk [...]

Konference om fremtidens bæredygtige proteiner

AktueltFremtidens fødevareproduktionKonferencer og messer28. 10. 2025

Hvordan kan alternative proteiner bidrage til en mere bæredygtig og robust fremtid for fødevaresystemet? Det er temaet for konferencen AltProteinX 2025, som holdes den 4. november 2025 på DTU og samler forskere, virksomheder og beslutningstagere til en dag med ny viden, diskussioner og netværk. [...]

Ny spiller på markedet for avancerede pakkeløsninger til agro-food industrien

NavnenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage28. 10. 2025

Manter Nordic er et nyt dansk-hollandsk joint venture med dét klare formål at styrke salg, installation og service af avancerede maskinløsninger til agro-food industrien i Danmark, Norge, Sverige og Island. Manter Nordic henvender sig primært til kartoffel- og løgproducenter. Bag initiativet [...]

Procudan A/S overtager aktiviteterne i Presmann ApS

Navnenyt28. 10. 2025

Fra 1. januar 2026 overtager Procudan A/S aktiviteterne i Presmann ApS, hvilket betyder, at Procudan udvider sortimentet af frugtprodukter til kunder i hele Norden. Efter snart 25 år i markedet overdrager Presmann alle forretningsaktiviteter og kunderelationer i Norden til Procudan.Overtagelsen [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Nyt fra egne rækker – FrontMedia ApS har købt Techmedia A/S

    04.11.2025

  • Fødevaregiganten gearer op i Danmark

    04.11.2025

  • EU truer kvaliteten af vores mad

    04.11.2025

  • Too Good To Go fylder ti år: Fra dansk app til global bevægelse mod madspild

    04.11.2025

  • Danskerne rækker ud efter nye varianter af oksekød

    04.11.2025

  • Millioninvestering i dansk produktion af plantebøffer

    28.10.2025

  • Konservesprodukter udfordres af nye nitritkrav

    28.10.2025

  • Konference om fremtidens bæredygtige proteiner

    28.10.2025

  • Ny spiller på markedet for avancerede pakkeløsninger til agro-food industrien

    28.10.2025

  • Procudan A/S overtager aktiviteterne i Presmann ApS

    28.10.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik