• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

Fremtidens fødevareproduktionNavnenytNye føde- og drikkevarer13. 05. 2024 | Helle Friemann Nielsen

Gastronomisk Akademi hædrer dansk plantefars

Det lille danske startup-selskab MATR Foods modtager Det Danske Gastronomiske Akademis Hædersdiplom. Det er første gang nogensinde en plantefars hyldes.


-Det er lykkedes at lave et yderst velsmagende produkt, som er klimavenligt. MATR har sat en ny standard for produkter i planteprotein-kategorien, fastslår Gastronomisk Akademi i deres begrundelse for at tildele MATR hædersdiplomet. Dermed kan det lille selskab stille sig på skuldrende af tidligere modtagere som Rasmus Munk, Christian Puglisi, Kamilla Seidler, Søren Ejlersen med flere.

Svampefermenteringsteknik
MATR har skabt en helt ny type plantefars, der har struktur og saftighed som godt kød, men planternes sundhed og næring. Ved hjælp af en særlig svampefermenteringsteknik forvandles økologiske rodfrugter, korn og bælgfrugter helt uden brug af tilsætningsstoffer. Resultatet kaldes fungi plantefars og er en helt ny oplevelse – også hvis man har prøvet plantebaseret før.
-Vi er virkelig stolte over anerkendelsen fra så dygtige gastronomiske kompetencer. Vi har netop arbejdet med en stor ledestjerne i gastronomiens respekt for råvarer og håndværk. Vi har ikke brugt industri og kemi til at skabe noget, der er identisk med kød. Men vi har undersøgt grundigt hvad naturen kan skabe af smag og tekstur, hvis man tager svampenes rige verden til hjælp. Og med inspiration fra en gammel asiatisk tradition anvendt på lokale danske råvarer, har vi udviklet en helt ny ingrediens, der på den ene side har sin egen smag og på den anden side kan erstatte svine- eller oksekød i de fleste retter med et virkeligt lækkert resultat, siger Randi Wahlsten, der er direktør for MATR og det officielle navn på hædersbevisningen.
Det Danske Gastronomiske Akademi anerkender, at grøn omstilling af vores fødevareproduktion og madvaner er en bunden opgave. Men de har ikke meget til overs for ”ultraforarbejdede produkter som nærmest bliver en vegansk udgave af en rød pølse”.
Derfor begejstres de over at MATR er gået en anden vej med fermentering af lokale økologiske råvarer og uden tilsætningsstoffer og tung forarbejdning.
-Matr Foods laver efter vores mening nogle af de bedste planteprotein-produkter på markedet, som er virkelig lækkert og man savner ikke kødet, skriver Gastronomisk Akademi i begrundelsen.


MATR produceres i Nordhavn, København og kan ind til videre opleves hos Gasoline Grill, Sticks n’ Sushi, Mother Pizza, Rørt m.fl samt købes til hjemmeforbrug på Nemlig.com.

Prisoverrækkelsen fandt sted i starten af maj.

Om MATR Fungi plantefars
• MATR indeholder udelukkende naturlige råvarer som kartofler, rødbeder, ærter, lupin, havre, timian, salt og vand. Alle dyrket i Danmark eller Sverige.
• MATR er desuden fermenteret med svampekulturer som omdanner råvarerne og skaber tekstur, bid og umamismag helt naturligt
• MATR Fungi har et CO2 aftryk på 1,4 kg CO2e per kg, hvilket er 94 pct. lavere end oksekød
• Det er højt på protein, højt på fibre, lavt på fedt og har en komplet aminosyreprofil ligesom kød

Om MATR Foods
• MATR Foods er et dansk start-up, der kombinerer mikrobiologi og gastronomi for at skabe nye løsninger på nogle af verdens største udfordringer; klima-, biodiversitets- og sundhedskriserne.
• Folkene bag MATR er et internationalt team af forskere, kokke og entreprenører med erfaring fra fødevareindustrien

Seneste nyt fra redaktionen

Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

ForskningFremtidens fødevareproduktionNavnenytTop16. 12. 2025

Tang har længe været hyldet som en bæredygtig superingrediens – men dens ”fiskede” smag er en barriere for mange vestlige forbrugere. Nu viser et nyt studie fra Københavns Universitet, at fermentering med mælkesyrebakterier kan være nøglen til at få tangen til at glide ned. Det kan være [...]

Innovativ teknologi skaber vækstmuligheder for fødevareklyngen

AktueltBranchenytInnovation16. 12. 2025

Danmarks teknologiske styrker inden for landbrugs- og fødevaresektoren vinder genklang på vigtige eksportmarkeder, hvor bæredygtighed og produktivitet står højt på dagsordenen. En analyse offentliggjort i efteråret - udført af Operate for Food Nation - viser et betydeligt vækstpotentiale for danske [...]

FoodprocesFokus holder juleferie

AktueltBranchenyt16. 12. 2025

Jul og nytår står for døren og det er tid til juleferie – det gælder også FoodprocesFokus. Dette er således det sidste nyhedsbrev i år. Vi udkommer igen onsdag den 7. januar 2026. Vi ønsker en glædelig jul og et godt nytår til alle…-Redaktionen [...]

Ny teknologi vil forandre europæisk landbrug

BranchenytPrimær produktion16. 12. 2025

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) er stolt af ny aftale, der sikrer muligheden for at bruge ny teknologi i den europæiske landbrugsproduktion. Det baner vejen for mere robuste, bæredygtige afgrøder og en stærkere europæisk fødevareforsyning. I en tid med store [...]

Verdens første papirbaserede barriere til juicekartoner

InnovationNavnenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage16. 12. 2025

Tetra Pak lancerer sammen med den spanske drikkevareproducent García Carrión den første papirbaserede barriereteknologi til juicekartoner – et vigtigt skridt mod at reducere afhængigheden af fossilbaseret materiale. Sammen med den spanske drikkevareproducent García Carrión har Tetra Pak [...]

Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

ForskningFremtidens fødevareproduktionInnovationTop09. 12. 2025

Forskere på Syddansk Universitet (SDU) har fundet ud af, at vandmænd kan bruges som fødevarestabilisator og vil nu bl.a. samarbejde med toprestauranten Alchemist og restaurantens forsknings- og testkøkken Spora om at bruge det i madretter. I fremtiden kan de slimede væsener måske bidrage til en mere [...]

Årets Danske Bryggeri 2025

AktueltNavnenyt09. 12. 2025

Det nordjyske bryggeri – Bad Seed Brewing – løb med prisen for Årets Danske Bryggeri 2025. Bryggeriet hædres for konsekvent høj kvalitet, markant udvikling og et år, hvor både øl, samarbejder og festivalaktiviteter har sat tydelige aftryk på den danske ølscene Bad Seed Brewing løb med hver [...]

Danske økologiske virksomheder på eksportfremstød i Berlin

AktueltBranchenytKonferencer og messer09. 12. 2025

I starten af december samledes 12 danske økologiske og plantebaserede fødevarevirksomheder i Berlin for at deltage i et målrettet eksportfremstød arrangeret af Landbrug & Fødevarer i samarbejde med den danske ambassade i Berlin. Initiativet, der var støttet af Fonden for økologisk landbrug, [...]

Tetra Pak køber Bioreactors.net for at accelerere løsninger inden for nye fødevarer

NavnenytProcesudstyr09. 12. 2025

Tetra Pak Processing Equipment SIA har købt Bioreactors.net - en lettisk virksomhed med næsten tre årtiers erfaring inden for design og fremstilling af bioreaktorløsninger til blandt andet produktion af en række proteiner. Bioreactors.net, der blev grundlagt i 1996, er et specialiseret [...]

Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

Produktionsudstyr09. 12. 2025

Nemco Machinery A/S lancerer en skæremaskine til plantebaserede fødevarer på det danske marked. Der er tale om Maxx 200 HMT-maskinen fra den anerkendte tyske producent holac Maschinenbau. Maxx 200 HMT indgår i en serie af innovative skæremaskiner, som er specialdesignet til produktion af [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

    16.12.2025

  • Innovativ teknologi skaber vækstmuligheder for fødevareklyngen

    16.12.2025

  • FoodprocesFokus holder juleferie

    16.12.2025

  • Ny teknologi vil forandre europæisk landbrug

    16.12.2025

  • Verdens første papirbaserede barriere til juicekartoner

    16.12.2025

  • Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

    09.12.2025

  • Årets Danske Bryggeri 2025

    09.12.2025

  • Danske økologiske virksomheder på eksportfremstød i Berlin

    09.12.2025

  • Tetra Pak køber Bioreactors.net for at accelerere løsninger inden for nye fødevarer

    09.12.2025

  • Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

    09.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Plus Process gratis online:

Annoncering i Plus Process:

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik