• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

Automation og robotterHygiejne og fødevaresikkerhedTop22. 10. 2024 | Helle Friemann Nielsen

Fødevaresikkerhed – hvordan vasker robotten hænder?

Robotterne har for alvor indtaget fødevareindustrien – men er der styr på fødevaresikkerheden? Det spørgsmål stiller Force Technology. For selvom robotterne byder på både funktionsmæssige fordele og reduktion af risiko for krydskontaminering, så er der behov for at tænke hygiejnisk design, rengøring og materialer til fødevarekontakt ind i løsningerne. Derfor vil det være relevant at stille det metaforiske spørgsmål: ”Hvordan vasker robotten hænder”?

Illustration: freepik.com.

Robotter i forskellige varianter har gennem de senere år virkelig indtaget fødevareindustrien, og denne udvikling vil fortsætte endda med større hast i fremtiden. Dette er givet, da robotterne byder på mange fordele i forhold til produktion og håndtering af emner, som er inspireret af anvendelser fra andre brancher.
Et væsentligt argument for indførsel af robotter i forpakning er, at tunge løft og ensidigt gentaget arbejde kan reduceres, hvilket naturligvis forbedrer arbejdsmiljøet. Der er tillige talrige eksempler, der fremhæver, at fødevaresikkerheden og specielt risikoen for krydskontaminering reduceres ved at fjerne den menneskelige faktor. Der er givet anvendelser, hvor dette er tilfældet – men i takt med, at kreativiteten og innovation driver anvendelserne ud i nye hjørner, så er der behov for at tænke hygiejnisk design, rengøring og materialer til fødevarekontakt ind i løsningerne.
Derfor vil det være relevant at stille det metaforiske spørgsmål: ”Hvordan vasker robotten hænder”?
De traditionelle anvendelser af robotter kommer fra brancher, hvor produkterne er rimeligt hårdføre og hvor hygiejne og eventuel kontamination af emner ikke er afgørende for succes i applikationen. Derfor er de tidlige anvendelser i fødevareindustrien til håndtering af indpakkede produkter eller håndtering af emner i situationer, hvor der er beskeden risiko for, at fødevaresikkerheden kan kompromitteres af robottens hygiejniske niveau.
Et eksempel på en traditionel håndtering af fødevarer direkte er pakning med såkaldte pick-and-place robotter i fx konfektureindustrien, hvor en sugekop fanger produktet, som så flyttes i en hurtig bevægelse.
Selvom anvendelser i pakning, palletering og lignende stadig fylder meget i billedet, så ses flere og flere anvendelser, hvor robotterne kommer ind i selve produktionen, og at den direkte kontakt med fødevarerne er tiltagende. Tillige får robotten selv i stigende grad direkte indflydelse på hygiejne og fødevaresikkerhed af producerede produkter.

Opnåelse af fødevaresikkerhed med relevant risikovurdering
Formålet med opnåelse af fødevaresikkerheden er ikke at begrænse iderigheden eller hæmme udbredelse af anvendelsen af robotløsninger i områder og situationer, hvor fødevaresikkerheden er kritisk – faktisk tværtimod.
Force Technology har identificeret en række generiske anvendelser af robotter i produktion af produkter i både fødevare- og farmaindustrien og udført risikovurdering på anvendelserne. Risikovurdering og specielt forståelse af de risici, der er forbundet med en specifik anvendelse, er afgørende for opnåelse af tilstrækkelig fødevaresikkerhed og for identifikation af den nødvendige grad af hygiejnisk design.

Læs den fulde artikel omkring robot/fødevaresikkerhed i Plus Proces. Artiklen beskriver risikovurderingen, forskellige relevante robotløsninger til fødevarefremstilling samt praktiske eksempler på risikovurdering og behov for hygiejnisk design.

Artiklen er skrevet af Alan Friis, Force Technology.

Seneste nyt fra redaktionen

Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

ForskningFremtidens fødevareproduktionNavnenytTop16. 12. 2025

Tang har længe været hyldet som en bæredygtig superingrediens – men dens ”fiskede” smag er en barriere for mange vestlige forbrugere. Nu viser et nyt studie fra Københavns Universitet, at fermentering med mælkesyrebakterier kan være nøglen til at få tangen til at glide ned. Det kan være [...]

Innovativ teknologi skaber vækstmuligheder for fødevareklyngen

AktueltBranchenytInnovation16. 12. 2025

Danmarks teknologiske styrker inden for landbrugs- og fødevaresektoren vinder genklang på vigtige eksportmarkeder, hvor bæredygtighed og produktivitet står højt på dagsordenen. En analyse offentliggjort i efteråret - udført af Operate for Food Nation - viser et betydeligt vækstpotentiale for danske [...]

FoodprocesFokus holder juleferie

AktueltBranchenyt16. 12. 2025

Jul og nytår står for døren og det er tid til juleferie – det gælder også FoodprocesFokus. Dette er således det sidste nyhedsbrev i år. Vi udkommer igen onsdag den 7. januar 2026. Vi ønsker en glædelig jul og et godt nytår til alle…-Redaktionen [...]

Ny teknologi vil forandre europæisk landbrug

BranchenytPrimær produktion16. 12. 2025

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) er stolt af ny aftale, der sikrer muligheden for at bruge ny teknologi i den europæiske landbrugsproduktion. Det baner vejen for mere robuste, bæredygtige afgrøder og en stærkere europæisk fødevareforsyning. I en tid med store [...]

Verdens første papirbaserede barriere til juicekartoner

InnovationNavnenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage16. 12. 2025

Tetra Pak lancerer sammen med den spanske drikkevareproducent García Carrión den første papirbaserede barriereteknologi til juicekartoner – et vigtigt skridt mod at reducere afhængigheden af fossilbaseret materiale. Sammen med den spanske drikkevareproducent García Carrión har Tetra Pak [...]

Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

ForskningFremtidens fødevareproduktionInnovationTop09. 12. 2025

Forskere på Syddansk Universitet (SDU) har fundet ud af, at vandmænd kan bruges som fødevarestabilisator og vil nu bl.a. samarbejde med toprestauranten Alchemist og restaurantens forsknings- og testkøkken Spora om at bruge det i madretter. I fremtiden kan de slimede væsener måske bidrage til en mere [...]

Årets Danske Bryggeri 2025

AktueltNavnenyt09. 12. 2025

Det nordjyske bryggeri – Bad Seed Brewing – løb med prisen for Årets Danske Bryggeri 2025. Bryggeriet hædres for konsekvent høj kvalitet, markant udvikling og et år, hvor både øl, samarbejder og festivalaktiviteter har sat tydelige aftryk på den danske ølscene Bad Seed Brewing løb med hver [...]

Danske økologiske virksomheder på eksportfremstød i Berlin

AktueltBranchenytKonferencer og messer09. 12. 2025

I starten af december samledes 12 danske økologiske og plantebaserede fødevarevirksomheder i Berlin for at deltage i et målrettet eksportfremstød arrangeret af Landbrug & Fødevarer i samarbejde med den danske ambassade i Berlin. Initiativet, der var støttet af Fonden for økologisk landbrug, [...]

Tetra Pak køber Bioreactors.net for at accelerere løsninger inden for nye fødevarer

NavnenytProcesudstyr09. 12. 2025

Tetra Pak Processing Equipment SIA har købt Bioreactors.net - en lettisk virksomhed med næsten tre årtiers erfaring inden for design og fremstilling af bioreaktorløsninger til blandt andet produktion af en række proteiner. Bioreactors.net, der blev grundlagt i 1996, er et specialiseret [...]

Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

Produktionsudstyr09. 12. 2025

Nemco Machinery A/S lancerer en skæremaskine til plantebaserede fødevarer på det danske marked. Der er tale om Maxx 200 HMT-maskinen fra den anerkendte tyske producent holac Maschinenbau. Maxx 200 HMT indgår i en serie af innovative skæremaskiner, som er specialdesignet til produktion af [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

    16.12.2025

  • Innovativ teknologi skaber vækstmuligheder for fødevareklyngen

    16.12.2025

  • FoodprocesFokus holder juleferie

    16.12.2025

  • Ny teknologi vil forandre europæisk landbrug

    16.12.2025

  • Verdens første papirbaserede barriere til juicekartoner

    16.12.2025

  • Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

    09.12.2025

  • Årets Danske Bryggeri 2025

    09.12.2025

  • Danske økologiske virksomheder på eksportfremstød i Berlin

    09.12.2025

  • Tetra Pak køber Bioreactors.net for at accelerere løsninger inden for nye fødevarer

    09.12.2025

  • Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

    09.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Plus Process gratis online:

Annoncering i Plus Process:

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik