• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

AktueltProduktionsudstyr21. 11. 2023 | Helle Friemann Nielsen

Fleksible ostekedler til mozzarella

Øllingegaard Mejeri føjede for nylig produktionen af mozzarellaost til sortimentet mejeriprodukter. Det skete på opfordring fra en større pizzakæde, der ønskede lokalt produceret mozzarellaost til deres pizzaer. Anskaffelsen af to alt-i-en ostekedler har gjort opstarten overkommelig og giver plads til udvikling og fleksibilitet i produktionen.

Lasse Bagge, drifts- og udviklingsingeniør hos Øllingegaard, foran de to alt-i-en ostekedler fra Plevnik, som bruges til test af nye oste og produktion af mozzarellaost.

Det økologiske Øllingegaard Mejeri forsyner kræsne forbrugere og grossister med konsummælk, yoghurt, ost og en række andre mejeriprodukter i København og Nordsjælland. Senest har man føjet mozzarellaost til sortimentet på opfordring af en større pizzakæde, der manglede en lokalt produceret mozzarellaost.
-Vi fik mulighed for at kunne overtage en brugt alt-i-en ostekedel, fortæller Lasse Bagge, der er drifts- og udviklingsingeniør hos Øllingegaard.
Det gjorde opstarten overkommelig og siden er efterspørgslen vokset med nye kunder, så det har været nødvendigt at anskaffe yderligere en ostekedel af samme, avancerede type.

Nem at anvende
De to ostekar rummer hver 1.000 liter og er udstyret med en computer, som kan styre en række forløb såsom pasteurisering, fremstilling af yoghurt m.m. Den indeholder dels faste programmer og dels muligheden for at indtaste egne programmer.
Muligheden for at indtaste egne programmer har Lasse Bagge gjort flittigt brug af i forbindelse med udviklingen af mejeriets egen recept på mozzarellaost.
-Det er nemt, siger Lasse Bagge. Vi fylder mælk i, tilsætter mælkesyrekultur og osteløbe. Resten klarer automatikken, som kan styre omrøringshastighed, temperaturer, tidsforløb osv.
Han fortæller videre, at det er dejligt nemt for medarbejderne i produktionen at producere en batch mozzarellaost, fordi de via ostekedlens touchskærm med et enkelt tryk vælger programmet. Derudover skal de blot skifte mellem de forskellige typer af omrørere og osteknive.

Plevnik SKH-ostekedlerne kan udstyres med en række forskellige omrørere, osteknive osv.

Selve karret kan tippes med lufttryk, og det gør det nemmere for medarbejdere at tømme mozzarellaosten ud af karret, når den skal til videreforarbejdning i strækkemaskinen og laves til kugler, der emballeres i fem liter spande.
Ostekedlen af typen SKH 1000, som er fra slovenske Plevnik, opvarmes med el, i øvrigt op til 100°C, hvilket ligger fint i tråd med moderselskabet Naturmælks ønske om at være et bæredygtigt mejeri og et konkret ønske om at gå væk fra at anvende naturgas og damp i produktionen.
Brugerfladen og softwaren i MC500 Controlleren, som styrer Plevnik ostekedlerne, gør det nemt at udarbejde og ændre opskrifter, for eksempel hvis en opskrift senere skal opskaleres til en større batch.
Det benytter man sig af hos Øllingegaard, der også fungerer som testcenter for Naturmælk, netop fordi man kan producere i langt mindre portioner end på det noget større mejeri i Tinglev.
-Det er en meget fleksibel løsning, hvor vi kan producere i små batches, og gennemføre testproduktioner langt mere fleksibelt og billigere end tidligere, fortæller Lasse Bagge, der oprindeligt er uddannet kok, før han skiftede spor og uddannede sig til mejeriingeniør.
-Plevnik ostekedlen er smart som pilotanlæg, fortsætter han. Vi kan nøjes med at fylde 300 liter mælk i karret, når vi udvikler nye oste. Det giver en stor fleksibilitet og er et godt supplement til ostekarrene på 4.000 liter hos Naturmælk i sønderjyske Tinglev.
Ostekedlerne er udført i 100 procent rustfrit stål, og står på ben, som gør det nemt at gøre rent under karrene og komme rundt i alle hjørner.
Alle produktionsdata logges på computeren og kan bruges til egen dokumentation og i forhold til fødevaremyndighederne.

Ideel til gårdmejerier
Plevniks serie af fuldautomatiske ostekedler omfatter karstørrelser fra 50 til 1.500 liter.
-Det er en alt-i-en ostekedel, som er velegnet til forsøg og mindre produktioner på større mejerier, men er i høj grad også velegnet til gårdmejerier, fortæller Tommy Overby fra Overby Export, der forhandler Plevnik på det danske marked.
-En ostekedel på 500 liter kan være smart til gårdmejeri. Det kan bruges til batchpasteurisering af mælk, som kan afsættes som konsummælk. De automatiserede processer gør det særdeles anvendeligt til at producere yoghurt, forskellige osteprodukter osv., og da processen er automatiseret, så kan de lave andet imens, uddyber han.

Seneste nyt fra redaktionen

Nyt fra egne rækker – FrontMedia ApS har købt Techmedia A/S

NavnenytTop04. 11. 2025

FrontMedia ApS har overtaget TechMedia A/S – forlaget bag blandt andet FoodprocesFokus.dk og Plus Proces - og styrker hermed positionen på markedet for fag- og branchemedier. Handelen er gennemført 6. oktober 2025, og begge selskaber fortsætter i deres nuværende form. FrontMedia ApS er et [...]

Fødevaregiganten gearer op i Danmark

AktueltNavnenyt04. 11. 2025

Den svenske fødevarevirksomhed Greenfood fortsætter med at vokse hurtigt på det danske marked. I år forventes koncernen at opnå en volumen på næsten 3.500 ton – en stigning på 25,6 pct. sammenlignet med sidste år. Bag succesen ligger en stærk efterspørgsel efter ultrafriske råvarer, strategiske [...]

EU truer kvaliteten af vores mad

AktueltBranchenytKlima og miljø04. 11. 2025

Et nyt lovforslag fra EU kan resultere i færre sorter af korn, grøntsager og frugt, og på længere sigt kan fald i den dyrkede biodiversitet blive et problem for fødevaresikkerheden. Mens Danmark har EU-formandskabet i sidste halvdel af 2025, forhandles den nye lovgivning om salg og bytte af [...]

Too Good To Go fylder ti år: Fra dansk app til global bevægelse mod madspild

Navnenyt04. 11. 2025

På bare ti år er danske Too Good To Go blevet til et globalt eksempel på, hvordan teknologi, forretning og bæredygtighed kan trække i samme retning. Med over 130 millioner brugere og 500 millioner reddede måltider har virksomheden gjort kampen mod madspild til en hverdagsvane for brugere i over 20 [...]

Danskerne rækker ud efter nye varianter af oksekød

BranchenytNavnenyt04. 11. 2025

Danish Crown har rundet 2,5 millioner solgte pakker hakket oksekød blandet med grønt det første år og har dermed overgået de oprindelige forventninger til produktet. I en tid hvor stigende fødevarepriser – herunder prisen på oksekød – er et varmt samtaleemne hen over de danske køkkenborde, kan [...]

Millioninvestering i dansk produktion af plantebøffer

Fremtidens fødevareproduktionNavnenytTop28. 10. 2025

Med investeringer fra EIFO og Novo Holdings samt et matchende lån fra Den Europæiske Investeringsbank (EIB) rejser den danske virksomhed MATR Foods den største samlede finansieringsrunde af sin slags for et foodtech-selskab i Danmark i år. Midlerne skal bruges til at udvide produktionen på ny fabrik [...]

Konservesprodukter udfordres af nye nitritkrav

AktueltBranchenytHygiejne og fødevaresikkerhed28. 10. 2025

En ny EU-forordning sænker grænsen for tilladte mængder nitrit i animalske fødevarer. For danske køleprodukter får det ingen betydning, men for konserves opbevaret ved stuetemperatur kan de nye regler have betydning for fødevaresikkerhed og holdbarhed. Sådan lyder det fra Teknologisk [...]

Konference om fremtidens bæredygtige proteiner

AktueltFremtidens fødevareproduktionKonferencer og messer28. 10. 2025

Hvordan kan alternative proteiner bidrage til en mere bæredygtig og robust fremtid for fødevaresystemet? Det er temaet for konferencen AltProteinX 2025, som holdes den 4. november 2025 på DTU og samler forskere, virksomheder og beslutningstagere til en dag med ny viden, diskussioner og netværk. [...]

Ny spiller på markedet for avancerede pakkeløsninger til agro-food industrien

NavnenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage28. 10. 2025

Manter Nordic er et nyt dansk-hollandsk joint venture med dét klare formål at styrke salg, installation og service af avancerede maskinløsninger til agro-food industrien i Danmark, Norge, Sverige og Island. Manter Nordic henvender sig primært til kartoffel- og løgproducenter. Bag initiativet [...]

Procudan A/S overtager aktiviteterne i Presmann ApS

Navnenyt28. 10. 2025

Fra 1. januar 2026 overtager Procudan A/S aktiviteterne i Presmann ApS, hvilket betyder, at Procudan udvider sortimentet af frugtprodukter til kunder i hele Norden. Efter snart 25 år i markedet overdrager Presmann alle forretningsaktiviteter og kunderelationer i Norden til Procudan.Overtagelsen [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Nyt fra egne rækker – FrontMedia ApS har købt Techmedia A/S

    04.11.2025

  • Fødevaregiganten gearer op i Danmark

    04.11.2025

  • EU truer kvaliteten af vores mad

    04.11.2025

  • Too Good To Go fylder ti år: Fra dansk app til global bevægelse mod madspild

    04.11.2025

  • Danskerne rækker ud efter nye varianter af oksekød

    04.11.2025

  • Millioninvestering i dansk produktion af plantebøffer

    28.10.2025

  • Konservesprodukter udfordres af nye nitritkrav

    28.10.2025

  • Konference om fremtidens bæredygtige proteiner

    28.10.2025

  • Ny spiller på markedet for avancerede pakkeløsninger til agro-food industrien

    28.10.2025

  • Procudan A/S overtager aktiviteterne i Presmann ApS

    28.10.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik