• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

AktueltProduktionsudstyr21. 11. 2023 | Helle Friemann Nielsen

Fleksible ostekedler til mozzarella

Øllingegaard Mejeri føjede for nylig produktionen af mozzarellaost til sortimentet mejeriprodukter. Det skete på opfordring fra en større pizzakæde, der ønskede lokalt produceret mozzarellaost til deres pizzaer. Anskaffelsen af to alt-i-en ostekedler har gjort opstarten overkommelig og giver plads til udvikling og fleksibilitet i produktionen.

Lasse Bagge, drifts- og udviklingsingeniør hos Øllingegaard, foran de to alt-i-en ostekedler fra Plevnik, som bruges til test af nye oste og produktion af mozzarellaost.

Det økologiske Øllingegaard Mejeri forsyner kræsne forbrugere og grossister med konsummælk, yoghurt, ost og en række andre mejeriprodukter i København og Nordsjælland. Senest har man føjet mozzarellaost til sortimentet på opfordring af en større pizzakæde, der manglede en lokalt produceret mozzarellaost.
-Vi fik mulighed for at kunne overtage en brugt alt-i-en ostekedel, fortæller Lasse Bagge, der er drifts- og udviklingsingeniør hos Øllingegaard.
Det gjorde opstarten overkommelig og siden er efterspørgslen vokset med nye kunder, så det har været nødvendigt at anskaffe yderligere en ostekedel af samme, avancerede type.

Nem at anvende
De to ostekar rummer hver 1.000 liter og er udstyret med en computer, som kan styre en række forløb såsom pasteurisering, fremstilling af yoghurt m.m. Den indeholder dels faste programmer og dels muligheden for at indtaste egne programmer.
Muligheden for at indtaste egne programmer har Lasse Bagge gjort flittigt brug af i forbindelse med udviklingen af mejeriets egen recept på mozzarellaost.
-Det er nemt, siger Lasse Bagge. Vi fylder mælk i, tilsætter mælkesyrekultur og osteløbe. Resten klarer automatikken, som kan styre omrøringshastighed, temperaturer, tidsforløb osv.
Han fortæller videre, at det er dejligt nemt for medarbejderne i produktionen at producere en batch mozzarellaost, fordi de via ostekedlens touchskærm med et enkelt tryk vælger programmet. Derudover skal de blot skifte mellem de forskellige typer af omrørere og osteknive.

Plevnik SKH-ostekedlerne kan udstyres med en række forskellige omrørere, osteknive osv.

Selve karret kan tippes med lufttryk, og det gør det nemmere for medarbejdere at tømme mozzarellaosten ud af karret, når den skal til videreforarbejdning i strækkemaskinen og laves til kugler, der emballeres i fem liter spande.
Ostekedlen af typen SKH 1000, som er fra slovenske Plevnik, opvarmes med el, i øvrigt op til 100°C, hvilket ligger fint i tråd med moderselskabet Naturmælks ønske om at være et bæredygtigt mejeri og et konkret ønske om at gå væk fra at anvende naturgas og damp i produktionen.
Brugerfladen og softwaren i MC500 Controlleren, som styrer Plevnik ostekedlerne, gør det nemt at udarbejde og ændre opskrifter, for eksempel hvis en opskrift senere skal opskaleres til en større batch.
Det benytter man sig af hos Øllingegaard, der også fungerer som testcenter for Naturmælk, netop fordi man kan producere i langt mindre portioner end på det noget større mejeri i Tinglev.
-Det er en meget fleksibel løsning, hvor vi kan producere i små batches, og gennemføre testproduktioner langt mere fleksibelt og billigere end tidligere, fortæller Lasse Bagge, der oprindeligt er uddannet kok, før han skiftede spor og uddannede sig til mejeriingeniør.
-Plevnik ostekedlen er smart som pilotanlæg, fortsætter han. Vi kan nøjes med at fylde 300 liter mælk i karret, når vi udvikler nye oste. Det giver en stor fleksibilitet og er et godt supplement til ostekarrene på 4.000 liter hos Naturmælk i sønderjyske Tinglev.
Ostekedlerne er udført i 100 procent rustfrit stål, og står på ben, som gør det nemt at gøre rent under karrene og komme rundt i alle hjørner.
Alle produktionsdata logges på computeren og kan bruges til egen dokumentation og i forhold til fødevaremyndighederne.

Ideel til gårdmejerier
Plevniks serie af fuldautomatiske ostekedler omfatter karstørrelser fra 50 til 1.500 liter.
-Det er en alt-i-en ostekedel, som er velegnet til forsøg og mindre produktioner på større mejerier, men er i høj grad også velegnet til gårdmejerier, fortæller Tommy Overby fra Overby Export, der forhandler Plevnik på det danske marked.
-En ostekedel på 500 liter kan være smart til gårdmejeri. Det kan bruges til batchpasteurisering af mælk, som kan afsættes som konsummælk. De automatiserede processer gør det særdeles anvendeligt til at producere yoghurt, forskellige osteprodukter osv., og da processen er automatiseret, så kan de lave andet imens, uddyber han.

Seneste nyt fra redaktionen

Ny teknologi – kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

BranchenytFremtidens fødevareproduktionInnovationNavnenytTop02. 12. 2025

På AU Viborg er forskere klar til at teste en teknologi, der kan forvandle CO2 og brint til protein. Perspektiverne er at kunne hjælpe med at brødføde en voksende global befolkning helt uden ny landbrugsjord. I november 2025 åbnede pilotanlægget, der skal bringe teknologien tættere på [...]

Dansk teknologi får tildelt amerikansk patent

AktueltNavnenytProduktionsudstyr02. 12. 2025

Dana Technology ApS får tildelt det amerikanske patent 12419325 B2 for sin Rotary Disc Texturizer (RDT), hvilket markerer en vigtig milepæl for virksomhedens innovative tilgang til forarbejdning af fødevarer. Patentet beskytter virksomhedens unikke metode til at omdanne protein- og kulhydrat [...]

Ny AI-modningsmetode sikrer spisemodne avocadoer

AktueltAutomation og robotterBranchenyt02. 12. 2025

Coop er først i Danmark til at gøre brug af en helt ny modningsteknologi, der sammen med kunstig intelligens sikrer, at forbrugeren altid finder spisemodne avocadoer i butikkerne. De nye, spisemodne avocadoer kommer som Irma-produkt fra uge 49. De fleste kender det: Man skal bruge en avocado, [...]

Det Etiske Råd sætter fokus på patenter – for hvem skal eje fremtidens bioteknologi?

Branchenyt02. 12. 2025

Nye bioteknologier har potentiale til at revolutionere fx fødevareproduktion, medicin, behandling og miljøbeskyttelse. Patenter på bioteknologi har både vidtrækkende konsekvenser for, hvilke bioteknologier, der bliver udviklet såvel som, hvem der kan få adgang til de udviklede teknologier. Nu sætter [...]

Tetra Pak baner vej for ny anvendelse af solsikkeprotein i fødevare- og drikkevareindustrien

Fremtidens fødevareproduktionNye føde- og drikkevarer02. 12. 2025

Tetra Pak lancerer solsikkeprotein, der er en plantebaseret ingrediens udviklet til at hjælpe føde- og drikkevareproducenter med at imødekomme efterspørgslen på plantebaserede produkter. Solsikkeproteinet åbner op for ny produktinnovation inden for plantebaserede og funktionelle føde- og [...]

Millioninvestering til lancering af ny naturlig rød farve til fødevarer

InnovationNavnenytProcesudstyrTop25. 11. 2025

Den danske biotekvirksomhed Chromologics fremstiller effektive, naturlige og bæredygtige farver til fødevarer ved hjælp af fermenteringsteknologi. Sammen med bl.a. Novo Holdings investerer EIFO i virksomheden. Med den nye finansiering kan Chromologics tage de sidste skridt mod lancering af deres [...]

Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

AktueltNavnenytProduktionsudstyr25. 11. 2025

I sidste uge modtog Bornholms Lakseklækkeri i Nexø de allerførste larver af varmtvandsrejer. Det er en vigtig milepæl i opbygningen af en helt ny fødevareproduktion på øen og etableringen af Danmarks første lokale produktion af varmtvandsrejer. I alt 10.000 rejelarver er på vej til Bornholm, [...]

Nye termoformere er en gamechanger inden for pakkemaskiner

AktueltPakke- og fyldemaskiner samt emballage25. 11. 2025

Nemco Machinery A/S lancerer en ny serie af "selvtænkende" termoformere, der kontinuerligt analyserer egne processer. Serien repræsenterer ikke alene et stort skridt i den teknologiske udvikling; den understøtter også den grønne omstilling – og spås at blive en gamechanger for [...]

Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

Fremtidens fødevareproduktionMadspildsløsningerNavnenyt25. 11. 2025

Nyt innovativt fellowship-program, støttet af Novo Nordisk Fonden og med Teknologisk Institut i front, skal uddanne nye frontløbere, der skal bekæmpe madspild og bane vejen for bæredygtige fødevaresystemer. Teknologisk Institut står i spidsen for at drive BioSustainability Design Fellowship [...]

Coop fjerner låg på creme fraiche og reducerer 15 ton plast

Pakke- og fyldemaskiner samt emballage25. 11. 2025

I sidste uge tog Coop endnu et skridt mod mindre plastaffald i hverdagen. Fremover bliver creme fraiche fra Coops egen serie, ”Coop”, produceret med en tynd film som låg i stedet for det traditionelle plastlåg. Det drejer sig om 4,7 millioner bægre og giver en årlig reduktion på 15 ton [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Ny teknologi – kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

    02.12.2025

  • Dansk teknologi får tildelt amerikansk patent

    02.12.2025

  • Ny AI-modningsmetode sikrer spisemodne avocadoer

    02.12.2025

  • Det Etiske Råd sætter fokus på patenter – for hvem skal eje fremtidens bioteknologi?

    02.12.2025

  • Tetra Pak baner vej for ny anvendelse af solsikkeprotein i fødevare- og drikkevareindustrien

    02.12.2025

  • Millioninvestering til lancering af ny naturlig rød farve til fødevarer

    25.11.2025

  • Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

    25.11.2025

  • Nye termoformere er en gamechanger inden for pakkemaskiner

    25.11.2025

  • Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

    25.11.2025

  • Coop fjerner låg på creme fraiche og reducerer 15 ton plast

    25.11.2025

Alle nyheder ›

Læs Plus Process gratis online:

Annoncering i Plus Process:

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik