Den finske fødevareteknologivirksomhed Superground er bæredygtig helt ind til benet. Med deres teknologi er det muligt at få mere end 60 procent mere mad ud af fisk ved at bruge knogler, skæl og andet hårdt væv på en bæredygtig og velsmagende måde. Den finske virksomhed er den første i verden, der gør dette muligt.
Sidste år lancerede den finske fødevareteknologivirksomhed SuperGround en unik og innovativ fødevareproduktionsteknologi.
Det gjorde dem i stand til at være de første til at løse, hvordan fødevareindustrien kan udnytte kyllingeben og deres ernæringsmæssige fordele i produktionen af fjerkræbaserede fødevarer.
Nu har virksomheden gjort det samme med fisk.
For første gang nogensinde kan alt – undtagen indvoldene – anvendes til at producere velsmagende, forbrugerkendte fiskebaserede produkter.
Traditionelt, efter at fiskefileterne er fjernet, går resten af det hårde væv, såsom fiskeben, skind og skæl normalt til spilde eller det anvendes som dyrefoder eller som gødnings- og biobrændstofråmateriale, men med SuperGrounds fødevareproduktionsløsning er det muligt at fremstille væsentligt flere fiskebaserede fødevarer ved at udnytte hele fisken, samtidig med at det reducerer råvarespild, hvilket gør fiskeindustrien mere effektiv og bæredygtig og hjælper med at reducere overfiskning.
Afhængigt af fiskearten kunne omkring 20-60 procent af dens nettovægt førhen ikke anvendes som fødevare.
Teknologien bag
Med undtagelse af indvoldene kan hele fisken håndteres i SuperGrounds fødevareproduktionsmaskine.
Den effektive proces blødgør og sliber både knogler og andet hårdt væv uden at miste masse i processen. Resultatet er en fiskemasse, der kan bruges på forskellige måder. Omkring 15-30 procent af massen fremstillet af knogler og andet hårdt væv kan tilsættes, når man for eksempel fremstiller fiskeboller uden at påvirke smagen. Tilsvarende kan op til 15 procent af massen tilsættes eller indsprøjtes i fiskefiletprodukter såsom fiskepinde.
Massen kan også bruges som bouillon eller sauce. Massen forstærker smagen og den glatte mundfølelse af fiskeprodukter.
Brugen af hårdt væv, såsom fiskeben, skind og skæl, øger også næringsværdien af fiskeprodukter, da de indeholder en større mængde forskellige vitaminer, kalcium og gode fedtstoffer sammenlignet med fiskefileter.
Der er to årsager til, at fiskens ernæringspotentiale ikke er blevet låst op tidligere. Først og fremmest var en effektiv proces til at blødgøre hårdt væv ikke-eksisterende. Ydermere er det kun SuperGrounds varmebehandlingsproces, der varer omkring et minut, der tillader bevaring af dyrebare vitaminer og næringsstoffer. Processen anvender således kun varme, tryk og mekaniske kræfter.
SuperGround blev grundlagt i 2021 i Finland og er en fødevareteknologi- og løsningspartner for fødevareproduktionsmærker og virksomheder verden over, der ønsker at gøre deres produktion mere effektiv og bæredygtig med en øjeblikkelig effekt.
SuperGrounds nye proces er unik i sin evne til at løse de tidligere uløste udfordringer med at øge mængden af fjerkræ- og fiskebaseret fødevareproduktion.
Den patenterede teknologi hjælper fødevareindustrien med at forbedre effektiviteten og samtidig minimere miljøpåvirkningen ved at reducere emissioner og madspild. Dette uden behov for større investeringer, mens det forbliver fuldt skalerbart, og resulterer i flere produkter uden at gå på kompromis med fødevaresikkerhed eller smag.
SuperGrounds fødevareproduktionsteknologi og -løsning er øjeblikkeligt tilgængelig for fiskeproduktvirksomheder verden over.
Læs den fulde artikel om den finske fødevareteknologivirksomhed Superground i Plus Proces.