• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

AktueltBranchenytHygiejne og fødevaresikkerhed29. 10. 2024 | Helle Friemann Nielsen

EU accepterer endelig Danmarks nitrit-grænseværdier i kødprodukter

Efter næsten tre årtiers strid mellem Danmark og EU om grænseværdier for tilsætning af nitrit til kødprodukter, meldte EU-Kommissionen tidligere i 2024, at den accepterer de danske særregler på området. Forud ligger en solid forsknings- og rådgivningsindsats og fastholdelse af lavere danske grænseværdier i forhold til resten af EU.


Eksperter fra DTU Fødevareinstituttet (som tidligere hed Statens Levnedsmiddelinstitut) blev i 1960’erne bekymrede for brugen af nitrit, og det blev afgørende for, at Danmark i 1973 indførte en positivliste for tilsætningsstoffer, som blandt andet begrænsede mængden af nitrit, der måtte tilsættes kødprodukter (E249 og E250).
Forskning på området pegede nemlig i retning af, at nitrit, der tilsættes kødprodukter, kan øge risikoen for kræft, og med basis i instituttets faglige rådgivning blev grænseværdierne herefter gradvist sænket i løbet af 1980’erne.

Madsminkesagen
I 1995, hvor reglerne for anvendelse af tilsætningsstoffer blev EU-harmoniseret, besluttede Danmark at fastholde de danske grænseværdier for nitrit i kødprodukter.
Kommissionen fandt i 1999, at de danske særregler ikke kunne forsvares ud fra en sundhedsmæssig begrundelse, og dermed udgjorde de danske regler en teknisk handelshindring, hvilket er ulovligt indenfor EU. Uenigheden mundede ud i, at Danmark påberåbte sig miljøgarantien og anlagde sag mod Kommissionen ved EF-Domstolen (nu EU-domstolen) for at kunne beholde de nationale regler.
Sagen blev i folkemunde kaldt ”madsminkesagen”, da nitrit, og sulfit, som sagen også omhandlede, har stor betydning for farven af visse typer af fødevarer. Det er nitrit, som giver de særlige røde farver til mange kødprodukter fx hamburgerryg, bacon, skinke og rullepølse. Stofferne klassificeres dog ikke som farvestoffer, men som konserveringsmidler, da både nitrit og sulfit kan hæmme væksten af mikroorganismer i fødevarer.
I forhold til nitrit vandt Danmark i 2003 sagen, men skulle med regelmæssige intervaller (hver tredje år siden 2014) overfor Kommissionen dokumentere, at de danske særregler stadig var nødvendige af hensyn til beskyttelse af folkesundheden. Fødevarestyrelsen har i denne proces foretaget kontrol og overvågning af nitritindholdet i kødprodukter på det danske marked, mens DTU Fødevareinstituttet har leveret den faglige dokumentation for Danmarks position (senest den 18. august 2023).

Baggrund for Danmarks standpunkt i sagen
Det primære sundhedsmæssige argument for Danmarks position er, at nitrit i kødprodukter kan reagere med sekundære aminer hvorved der dannes N-nitrosaminer. Der er tale om meget små mængder, men flere af de N-nitrosaminer, der kan dannes, hører til blandt de mest kræftfremkaldende stoffer, vi kender til.
Den 30. april, meldte EU-Kommissionen ud, i lighed med tidligere afgørelser efter 2003, at den accepterer de danske særregler for nitrittilsætning, men denne gang er accepten tidsubegrænset, indtil det tidspunkt, hvor EU-Kommissionen måtte fastsætte grænseværdier for den tilsatte mængde af nitritter, der er lig med eller lavere end dem, der er fastsat i de danske nationale bestemmelser.
Det får hurtigt en betydning, da EU-Kommissionen fra den 9. oktober 2025 indfører grænseværdier for halv- og helkonserverede varmebehandlede kødprodukter, der er mere restriktive end de danske grænseværdier. Fra denne dato og for denne fødevarekategori, tilslutter Danmark sig dermed EU’s grænseværdier.
Det har været en lang proces, men den har sikret, at kødprodukter solgt i Danmark tilsættes mindre nitrit end i andre EU-lande.
Danmarks ageren har også bidraget til et større fokus på de sundhedsmæssige risici ved brugen af nitrit indenfor EU, så EU i dag også arbejder på at nedbringe tilsætningen af nitrit til kødprodukter.

Kilde: DTU.

Om nitrit
Nitrit tilsættes ofte bacon, skinker, hamburgerryg og forskelligt kødpålæg af hensyn til farven og for at hæmme væksten af bakterien Clostridium botulinum, som kan give pølseforgiftning.
Men nitrit reagerer med visse aminer, der i forvejen findes i kødet, hvilket kan resultere i dannelsen af kræftfremkaldende N-nitrosaminer.
Økologiske kødprodukter, der er produceret i Danmark, må ikke tilsættes nitrit.


Seneste nyt fra redaktionen

Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

ForskningFremtidens fødevareproduktionNavnenytTop16. 12. 2025

Tang har længe været hyldet som en bæredygtig superingrediens – men dens ”fiskede” smag er en barriere for mange vestlige forbrugere. Nu viser et nyt studie fra Københavns Universitet, at fermentering med mælkesyrebakterier kan være nøglen til at få tangen til at glide ned. Det kan være [...]

Innovativ teknologi skaber vækstmuligheder for fødevareklyngen

AktueltBranchenytInnovation16. 12. 2025

Danmarks teknologiske styrker inden for landbrugs- og fødevaresektoren vinder genklang på vigtige eksportmarkeder, hvor bæredygtighed og produktivitet står højt på dagsordenen. En analyse offentliggjort i efteråret - udført af Operate for Food Nation - viser et betydeligt vækstpotentiale for danske [...]

FoodprocesFokus holder juleferie

AktueltBranchenyt16. 12. 2025

Jul og nytår står for døren og det er tid til juleferie – det gælder også FoodprocesFokus. Dette er således det sidste nyhedsbrev i år. Vi udkommer igen onsdag den 7. januar 2026. Vi ønsker en glædelig jul og et godt nytår til alle…-Redaktionen [...]

Ny teknologi vil forandre europæisk landbrug

BranchenytPrimær produktion16. 12. 2025

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) er stolt af ny aftale, der sikrer muligheden for at bruge ny teknologi i den europæiske landbrugsproduktion. Det baner vejen for mere robuste, bæredygtige afgrøder og en stærkere europæisk fødevareforsyning. I en tid med store [...]

Verdens første papirbaserede barriere til juicekartoner

InnovationNavnenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage16. 12. 2025

Tetra Pak lancerer sammen med den spanske drikkevareproducent García Carrión den første papirbaserede barriereteknologi til juicekartoner – et vigtigt skridt mod at reducere afhængigheden af fossilbaseret materiale. Sammen med den spanske drikkevareproducent García Carrión har Tetra Pak [...]

Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

ForskningFremtidens fødevareproduktionInnovationTop09. 12. 2025

Forskere på Syddansk Universitet (SDU) har fundet ud af, at vandmænd kan bruges som fødevarestabilisator og vil nu bl.a. samarbejde med toprestauranten Alchemist og restaurantens forsknings- og testkøkken Spora om at bruge det i madretter. I fremtiden kan de slimede væsener måske bidrage til en mere [...]

Årets Danske Bryggeri 2025

AktueltNavnenyt09. 12. 2025

Det nordjyske bryggeri – Bad Seed Brewing – løb med prisen for Årets Danske Bryggeri 2025. Bryggeriet hædres for konsekvent høj kvalitet, markant udvikling og et år, hvor både øl, samarbejder og festivalaktiviteter har sat tydelige aftryk på den danske ølscene Bad Seed Brewing løb med hver [...]

Danske økologiske virksomheder på eksportfremstød i Berlin

AktueltBranchenytKonferencer og messer09. 12. 2025

I starten af december samledes 12 danske økologiske og plantebaserede fødevarevirksomheder i Berlin for at deltage i et målrettet eksportfremstød arrangeret af Landbrug & Fødevarer i samarbejde med den danske ambassade i Berlin. Initiativet, der var støttet af Fonden for økologisk landbrug, [...]

Tetra Pak køber Bioreactors.net for at accelerere løsninger inden for nye fødevarer

NavnenytProcesudstyr09. 12. 2025

Tetra Pak Processing Equipment SIA har købt Bioreactors.net - en lettisk virksomhed med næsten tre årtiers erfaring inden for design og fremstilling af bioreaktorløsninger til blandt andet produktion af en række proteiner. Bioreactors.net, der blev grundlagt i 1996, er et specialiseret [...]

Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

Produktionsudstyr09. 12. 2025

Nemco Machinery A/S lancerer en skæremaskine til plantebaserede fødevarer på det danske marked. Der er tale om Maxx 200 HMT-maskinen fra den anerkendte tyske producent holac Maschinenbau. Maxx 200 HMT indgår i en serie af innovative skæremaskiner, som er specialdesignet til produktion af [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

    16.12.2025

  • Innovativ teknologi skaber vækstmuligheder for fødevareklyngen

    16.12.2025

  • FoodprocesFokus holder juleferie

    16.12.2025

  • Ny teknologi vil forandre europæisk landbrug

    16.12.2025

  • Verdens første papirbaserede barriere til juicekartoner

    16.12.2025

  • Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

    09.12.2025

  • Årets Danske Bryggeri 2025

    09.12.2025

  • Danske økologiske virksomheder på eksportfremstød i Berlin

    09.12.2025

  • Tetra Pak køber Bioreactors.net for at accelerere løsninger inden for nye fødevarer

    09.12.2025

  • Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

    09.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Plus Process gratis online:

Annoncering i Plus Process:

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik