• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

Automation og robotterInnovationTop27. 05. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Den ydmyge frøanalyse er på vej ind i den digitale tidsalder

Fremtidens landbrug er ikke kun store traktorer og droner i luften. Nu er også den ydmyge frøanalyse på vej ind i den digitale tidsalder. Et nyt studie fra Aarhus Universitet og TystofteFonden viser, hvordan kunstig intelligens og billedgenkendelse kan revolutionere en af landbrugets mest manuelle discipliner.

Et nyt studie viser, hvordan AI og billedgenkendelse kan digitalisere en af landbrugets ældste discipliner. Foto: Freepik.com.

Når man tænker på moderne landbrugsteknologi, går tankerne måske mod førerløse traktorer, droner, der flyver hen over markerne – eller sensorer, som måler jordens fugtighed i realtid. Men midt i denne hightech-udvikling er der en mindre synlig, men ikke mindre vigtig opgave, som nu står foran sin egen revolution: frøanalysen.
I dag foregår arbejdet med at sortere og klassificere frø i høj grad manuelt. Trænede eksperter sidder med lup og lamper og vurderer frøenes kvalitet heriblandt identificering af fremmedfrø og fysiske defekter.
-Det er et ekstremt specialiseret arbejde. Man skal kende frøene ud og ind, og det kræver både erfaring og præcision, forklarer Martin Himmelboe, ph.d.-studerende ved Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet og TystofteFonden, som står bag en ny videnskabelig artikel om emnet.

Når computeren kigger med
Men hvad nu, hvis en maskine kunne gøre det samme – og måske endda bedre? Det spørgsmål danner grundlag for den nye publikation i ”Computers and Electronics in Agriculture”, hvor Martin Himmelboe og hans medforfattere gennemgår den eksisterende forskning inden for billedbaseret frøanalyse med brug af kunstig intelligens.
Ved hjælp af teknikker som billedbehandling og maskinlæring har forskere verden over udviklet modeller, der analyserer frø visuelt – på en måde, som minder om menneskelig vurdering. Mange af studierne viser lovende resultater, især når det gælder klassificering af ukrudtsfrø.
-Vi ser i litteraturen, at modellerne i flere tilfælde når en høj nøjagtighed. Det gælder især identifikation af forskellige korn- og ukrudtsarter. Det tyder på, at teknologien har potentiale til at kunne understøtte den manuelle analyse, fortæller Martin Himmelboe.
I artiklen fremhæves en række studier, hvor billeder af frø fodres ind i maskinlæringsalgoritmer, som derefter trænes til at skelne mellem fx rene og urene frø. Disse modeller har derefter lært at skelne mellem rene frø og urenheder – og ikke mindst genkende specifikke ukrudtsarter, som ellers kan være svære at identificere selv for trænede øjne.

Frøenes digitale fremtid
Det lyder måske som en lille niche i landbrugsverdenen, men konsekvenserne kan være store. Danmark er en af verdens største eksportører af græsfrø, og frøenes kvalitet er altafgørende – både i forhold til produktion, eksport og certificering.
-Hvis vi kan automatisere frøanalysen, kan vi potentielt gøre processerne både hurtigere og mere præcise. Det betyder, at frøfirmaerne kan reagere hurtigere, og det giver i sidste ende en mere pålidelig produktion, siger Martin Himmelboe videre.
Og det stopper ikke ved renhedsanalyse. Når først billederne er taget, åbner der sig nye muligheder.
-De tidligere forskningsresultater viser, at vi med tiden måske også vil kunne identificere sygdomssymptomer eller genetiske variationer i frøene, fortsætter han.

Foto: Colourbox.

Mennesker eller maskiner?
Selvom teknologien er lovende, er den endnu ikke klar til at erstatte de menneskelige frøeksperter. I stedet peger forskerne på et samarbejde mellem mennesker og maskiner.
-Målet er ikke at fjerne mennesker fra processen, men at understøtte dem. Vi forestiller os et værktøj, som frøanalytikere kan bruge til at dobbelttjekke deres fund eller til at håndtere store mængder data, siger han.
Der ligger også et potentiale i at bruge teknologien til at uddanne nye frøanalytikere. I dag tager det år at opbygge den nødvendige erfaring. En automatiseret analysemodel kan fungere som en slags digital læremester og sikre en mere ensartet oplæring.

Det begyndte med nysgerrighed
Ideen til studiet opstod i mødet mellem klassisk agronomi og moderne datavidenskab. Martin Himmelboe har selv en baggrund i landbrug og planteavl, men har altid været fascineret af teknologiens muligheder.
-Jeg synes, det er spændende at tage noget så lavpraktisk som frøanalyse og tænke det ind i en moderne, digital kontekst. Det handler ikke om at gøre tingene smartere for smarthedens skyld – men om at skabe reel værdi for landbruget, siger han.
Med sin forskning er han med til at lægge grunden til et landbrug, hvor data og digitale værktøjer bliver en naturlig del af hverdagen – også i de dele af produktionen, der ellers sjældent får opmærksomhed.

Vejen videre
Den nye publikation er et vigtigt skridt, men der er stadig lang vej igen, før teknologien er klar til udrulning i stor skala. De næste faser i forskningen handler om at gøre modellerne mere robuste og teste dem på endnu større datasæt og i virkelige produktionsmiljøer.
Publikationen giver et samlet overblik over, hvor forskningen står lige nu – og hvor den kan være på vej hen. Fremtidig forskning bør inkludere videreudvikling af modellerne, afprøvning i praksis og evaluering på større datasæt.
-Vi havde et ønske om at samle og skabe et overblik over den viden, der allerede findes på området. Vores artikel viser, at teknologien har stort potentiale og at der allerede er gjort mange fremskridt. Det næste bliver at omsætte den viden til praksis, og det bliver spændende at følge, hvordan feltet udvikler sig, siger Martin Himmelboe afslutningsvis.

Seneste nyt fra redaktionen

Gær, bakterier og svampe skal producere proteinrige fødevarer

ForskningFremtidens fødevareproduktionTop16. 09. 2025

Forskere fra DTU og Aarhus Universitet skal udvikle nye produktionsformer, hvor gær, bakterier og svampes evne til at producere proteinet kasein udnyttes med henblik på fremtidens bæredygtige fødevarer og fødevareproduktion. Projektet har modtaget en millionbevilling fra Novo Nordisk [...]

Samarbejde baner vejen for hurtigere og mere rentabel industriel fermentering

AktueltNavnenytProcesudstyr16. 09. 2025

Kommerciel fermentering står i dag overfor store udfordringer; lav profitabilitet og kostbar opskalering i produktudviklingsfasen betyder, at mange producenter aldrig når ud på markedet. Den danske biotekvirksomhed Swan Neck Bio ApS lancerer nu et samarbejde med Tetra Pak, der adresserer netop disse [...]

Powtech Technopharm 2025

AktueltKonferencer og messerPakke- og fyldemaskiner samt emballageProcesudstyr16. 09. 2025

Fra den 23. til den 25. september 2025 bliver Nürnbergs messeområde igen centrum for forarbejdningsteknologier til pulver, faste stoffer og væsker i forbindelse med Powtech Technopharm 2025. Messen afholdes i år sammen med emballagemessen Fachpack – og med tilføjelsen af Technopharm dækker messen nu [...]

Klar med priser på returemballage

BranchenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage16. 09. 2025

Emballageretur har offentliggjort, hvad de enkelte affaldsfraktioner kommer til at koste de flere end 2.100 medlemsvirksomheder, som hører under den kollektive ordning. På grund af stærke samarbejdspartnere, mange års erfaring og stordriftsfordele er Emballagereturs medlemmer sikret en høj grad af [...]

DLG Group kickstarter pilotprojekt, der skal dokumentere effekterne af regenerativ dyrkning

NavnenytPrimær produktion16. 09. 2025

I de seneste to år har DLG Group arbejdet for at fremme det regenerative landbrug, og nu tager andelsselskabet endnu et skridt, når man samler 10 udvalgte landbrug i et pilotprojekt, der skal opsamle data og beregne effekterne på dyrkningsformen. Sidste år indledte DGL et samarbejde med Carlsberg om [...]

Dansk teknologi beskytter forbrugere mod livsfarlig listeria i fødevarer

Hygiejne og fødevaresikkerhedProduktionsudstyrTop09. 09. 2025

Forbrugerne kan blive beskyttet mod den livsfarlige bakterie listeria, som udgør en stigende risiko i fødevarer, af den energibesparende teknologi raslysering fra danske Lyras A/S. Listeria var årsag til mindst 340 dødsfald i Europa i 2023 og er lige nu skyld i, at store mængder franske fødevarer [...]

Drinktec 2025 samler industrien for drikkevarer og flydende fødevarer

AktueltKonferencer og messer09. 09. 2025

Siden 1951 har drinktec-messen samlet den internationale industri for drikkevarer og flydende fødevarer. I år sker dette fra den 15. til 19. september i München. Messen dækker hele værdikæden fra råvarer og ingredienser over procesteknologi og maskiner til påfyldning og emballering til [...]

Lav antibiotikaresistens i dansk kød – men import vækker bekymring

AktueltBranchenytHygiejne og fødevaresikkerhed09. 09. 2025

Den nyeste DANMAP-rapport fra DTU Fødevareinstitut og Statens Serum Institut viser, at antibiotikaresistens i E. coli bakterier fra dansk kyllingekød fortsat ligger på et lavt niveau – særligt for stoffer, der er afgørende for behandling af mennesker. Til gengæld peger rapporten på en bekymrende [...]

Fødevarepriserne stiger – men ikke for laks og ørred

Branchenyt09. 09. 2025

Debatten om stigende fødevarepriser fylder meget i både medier og samfund. Forklaringen er - ifølge Dansk Akvakultur Producentorganisation - sammensat, men i korte træk handler det om, at den globale efterspørgsel stiger hurtigere end udbuddet. Verdens befolkning nærmer sig otte milliarder, og [...]

Konference om brand og sikkerhed i Danmark – med oplæg fra en dansk fødevarevirksomhed

Konferencer og messer09. 09. 2025

Sikkerhed og beredskab har aldrig været vigtigere end i dag. Branden i Børsen og det ændrede sikkerhedsbillede internationalt betyder en ny sikkerhedsmæssig virkelighed for danske virksomheder anno 2025. På konferencen fortæller en stor dansk fødevarevirksomhed om, hvordan de arbejder med [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Gær, bakterier og svampe skal producere proteinrige fødevarer

    16.09.2025

  • Samarbejde baner vejen for hurtigere og mere rentabel industriel fermentering

    16.09.2025

  • Powtech Technopharm 2025

    16.09.2025

  • Klar med priser på returemballage

    16.09.2025

  • DLG Group kickstarter pilotprojekt, der skal dokumentere effekterne af regenerativ dyrkning

    16.09.2025

  • Dansk teknologi beskytter forbrugere mod livsfarlig listeria i fødevarer

    09.09.2025

  • Drinktec 2025 samler industrien for drikkevarer og flydende fødevarer

    09.09.2025

  • Lav antibiotikaresistens i dansk kød – men import vækker bekymring

    09.09.2025

  • Fødevarepriserne stiger – men ikke for laks og ørred

    09.09.2025

  • Konference om brand og sikkerhed i Danmark – med oplæg fra en dansk fødevarevirksomhed

    09.09.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik