• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

AktueltAutomation og robotterBranchenyt07. 10. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Danmark holder robotkurs – fødevarer driver væksten

Danmark fortsætter som robotfrontløber trods europæisk afmatning. Det viser de nye robottal fra International Federation of Robotics (IFR). På trods af fald i antallet af nyinstallerede robotter klarer Danmark sig markant bedre end de fleste europæiske lande – især takket være og fødevare- og farmaindustriens massive satsning på automatisering.

Foto: freepik.com.

I 2024 blev der installeret 1.440 nye industrirobotter i Danmark – et fald på tre procent i forhold til 2023 Til sammenligning oplevede Tyskland et fald på fem procent, mens hele Europa gik otte procent tilbage.
Det viser de nyeste tal fra International Federation of Robotics (IFR), som Dansk Robot Netværk (DIRA) er officiel leverandør på, når det kommer til de danske data.
Samtidigt er antallet af aktive industrirobotter i drift i Danmark nu oppe på i alt 10.866, hvilket betyder, at Danmark nu har en robottæthed på 329 robotter per 10.000 industriansatte. Det placerer landet blandt de absolut førende i Europa og globalt – særligt uden for bilindustrien.
-Det er bemærkelsesværdigt, at vi i Danmark kun ser en lille tilbagegang i nye installationer, når både Tyskland og hele Europa som helhed oplever større fald i robotinvesteringerne. Det understreger, at danske virksomheder stadig prioriterer automatisering, selvom mange i 2024 har været mere tilbageholdende med de helt store investeringer på grund af global usikkerhed og ustabile markedsvilkår, fortæller Søren Peter Johansen, der er sekretariatsleder i DIRA.

Fødevarer og farma driver væksten
Hvor robotudbredelsen tidligere var mere koncentreret om metalindustrien, sker den største vækst nu i fødevare-, farma og kemi-industrien. Fødevarebranchen står for en markant fremgang på 34 procent flere installerede industrirobotter på blot ét år, mens metalindustrien holder niveau.
-Vi oplever en markant stigning i efterspørgslen efter automationsløsninger fra fødevarevirksomheder, og det gælder ikke kun de største aktører, men også mange mellemstore og mindre virksomheder, der gør automatisering til en hjørnesten i deres forretningsmodel, siger Camilla Hartmann, der er Sales and Project Manager ved Robot Nordic, som leverer robotløsninger til mange virksomheder i fødevareindustrien.
-Mange har overvejet automatisering i årevis, men nu er teknologien moden nok til, at selv opgaver med direkte håndtering af fødevarer kan løses med robotter. Virksomhederne gør det for at sikre stabil drift, bedre arbejdsmiljø og ikke mindst, fordi det er svært at finde folk til de manuelle opgaver. De gør det også for at være forrest i branchen og for at være konkurrencedygtige, fortsætter hun.
Dansk Robot Netværk (DIRA) oplever også den stigende interesse for automation i fødevareindustrien.
-I DIRA mærker vi, hvordan automatisering og særlig fødevare- og farmaindustrien fylder mere og mere i samtalen blandt vores medlemmer og i branchen generelt. Derfor lancerer vi en ny netværksgruppe for fødevareautomation, fortæller Michael Nielsen, der er bestyrelsesleder i DIRA.

Danmark holder fast
Sammenlignes Danmark globalt, er udviklingen markant. Fra 2019 til 2024 voksede det årlige antal nyinstallerede industrirobotter herhjemme med i gennemsnit 13 procent om året – mod 4 procent i Tyskland, 7 procent på verdensplan og kun 3 procent i Europa.
-På trods af udfordringer med usikre markedsvilkår og globale konjunkturer fastholder Danmark en af verdens højeste robottæthedsgrader. Det er udtryk for, at automatisering nu er en nødvendighed for at sikre robusthed og fremtidig konkurrenceevne i dansk industri, siger Søren Peter Johansen afslutningsvis.

Seneste nyt fra redaktionen

Nyt fra egne rækker – FrontMedia ApS har købt Techmedia A/S

NavnenytTop04. 11. 2025

FrontMedia ApS har overtaget TechMedia A/S – forlaget bag blandt andet FoodprocesFokus.dk og Plus Proces - og styrker hermed positionen på markedet for fag- og branchemedier. Handelen er gennemført 6. oktober 2025, og begge selskaber fortsætter i deres nuværende form. FrontMedia ApS er et [...]

Fødevaregiganten gearer op i Danmark

AktueltNavnenyt04. 11. 2025

Den svenske fødevarevirksomhed Greenfood fortsætter med at vokse hurtigt på det danske marked. I år forventes koncernen at opnå en volumen på næsten 3.500 ton – en stigning på 25,6 pct. sammenlignet med sidste år. Bag succesen ligger en stærk efterspørgsel efter ultrafriske råvarer, strategiske [...]

EU truer kvaliteten af vores mad

AktueltBranchenytKlima og miljø04. 11. 2025

Et nyt lovforslag fra EU kan resultere i færre sorter af korn, grøntsager og frugt, og på længere sigt kan fald i den dyrkede biodiversitet blive et problem for fødevaresikkerheden. Mens Danmark har EU-formandskabet i sidste halvdel af 2025, forhandles den nye lovgivning om salg og bytte af [...]

Too Good To Go fylder ti år: Fra dansk app til global bevægelse mod madspild

Navnenyt04. 11. 2025

På bare ti år er danske Too Good To Go blevet til et globalt eksempel på, hvordan teknologi, forretning og bæredygtighed kan trække i samme retning. Med over 130 millioner brugere og 500 millioner reddede måltider har virksomheden gjort kampen mod madspild til en hverdagsvane for brugere i over 20 [...]

Danskerne rækker ud efter nye varianter af oksekød

BranchenytNavnenyt04. 11. 2025

Danish Crown har rundet 2,5 millioner solgte pakker hakket oksekød blandet med grønt det første år og har dermed overgået de oprindelige forventninger til produktet. I en tid hvor stigende fødevarepriser – herunder prisen på oksekød – er et varmt samtaleemne hen over de danske køkkenborde, kan [...]

Millioninvestering i dansk produktion af plantebøffer

Fremtidens fødevareproduktionNavnenytTop28. 10. 2025

Med investeringer fra EIFO og Novo Holdings samt et matchende lån fra Den Europæiske Investeringsbank (EIB) rejser den danske virksomhed MATR Foods den største samlede finansieringsrunde af sin slags for et foodtech-selskab i Danmark i år. Midlerne skal bruges til at udvide produktionen på ny fabrik [...]

Konservesprodukter udfordres af nye nitritkrav

AktueltBranchenytHygiejne og fødevaresikkerhed28. 10. 2025

En ny EU-forordning sænker grænsen for tilladte mængder nitrit i animalske fødevarer. For danske køleprodukter får det ingen betydning, men for konserves opbevaret ved stuetemperatur kan de nye regler have betydning for fødevaresikkerhed og holdbarhed. Sådan lyder det fra Teknologisk [...]

Konference om fremtidens bæredygtige proteiner

AktueltFremtidens fødevareproduktionKonferencer og messer28. 10. 2025

Hvordan kan alternative proteiner bidrage til en mere bæredygtig og robust fremtid for fødevaresystemet? Det er temaet for konferencen AltProteinX 2025, som holdes den 4. november 2025 på DTU og samler forskere, virksomheder og beslutningstagere til en dag med ny viden, diskussioner og netværk. [...]

Ny spiller på markedet for avancerede pakkeløsninger til agro-food industrien

NavnenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage28. 10. 2025

Manter Nordic er et nyt dansk-hollandsk joint venture med dét klare formål at styrke salg, installation og service af avancerede maskinløsninger til agro-food industrien i Danmark, Norge, Sverige og Island. Manter Nordic henvender sig primært til kartoffel- og løgproducenter. Bag initiativet [...]

Procudan A/S overtager aktiviteterne i Presmann ApS

Navnenyt28. 10. 2025

Fra 1. januar 2026 overtager Procudan A/S aktiviteterne i Presmann ApS, hvilket betyder, at Procudan udvider sortimentet af frugtprodukter til kunder i hele Norden. Efter snart 25 år i markedet overdrager Presmann alle forretningsaktiviteter og kunderelationer i Norden til Procudan.Overtagelsen [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Nyt fra egne rækker – FrontMedia ApS har købt Techmedia A/S

    04.11.2025

  • Fødevaregiganten gearer op i Danmark

    04.11.2025

  • EU truer kvaliteten af vores mad

    04.11.2025

  • Too Good To Go fylder ti år: Fra dansk app til global bevægelse mod madspild

    04.11.2025

  • Danskerne rækker ud efter nye varianter af oksekød

    04.11.2025

  • Millioninvestering i dansk produktion af plantebøffer

    28.10.2025

  • Konservesprodukter udfordres af nye nitritkrav

    28.10.2025

  • Konference om fremtidens bæredygtige proteiner

    28.10.2025

  • Ny spiller på markedet for avancerede pakkeløsninger til agro-food industrien

    28.10.2025

  • Procudan A/S overtager aktiviteterne i Presmann ApS

    28.10.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik