• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

AktueltBranchenytKlima og miljø10. 09. 2024 | Helle Friemann Nielsen

Chokolade til den korrekte pris: Nu er omkostningerne på rette sted

Den tyske chokoladeproducent, Ritter Sport, ønsker at skabe gennemsigtighed i chokoladebranchens forsyningskæder, stabilisere de økonomiske og sociale forhold for bønderne og undgå ulovligt børnearbejde samt unødig skovrydning. Ritter Sport mener, at priserne for kakao endelig har ramt et naturligt og retfærdigt prisleje. Nu offentliggør den tyske chokoladeproducent yderligere en rapport om kakaohøst for første gang i Danmark og fremviser samtidig en samlet andenplads på det australske Be Slavery Free Chocolate Scorecard 2024.


Priserne på kakao er steget med 200 pct. Endelig, ifølge Ritter Sport, som er kendt for sine 100 grams chokoladefirkanter i alverdens farver og smagsvarianter. Producentens chokoladeplader består af 35-70 procent kakao, og de bruger årligt mere end 10.000 tons rå kakao. Alligevel er de tilfredse med, at prisniveauet er steget. Kakaopriserne har været for lave i årevis.
Kakao er et naturprodukt, som kræver meget og hårdt arbejde for små bønder i Ghana, Nicaragua, Peru og Elfenbenskysten, der lever i fattigdom. Langvarige tørkeperioder, kraftige regnskyl, oversvømmelser og svampevirus har begrænset høsten, mindsket udbuddet og gjort situationen endnu sværere for bønderne.
-Hvis vi fortsætter med at presse priserne i bund eller undgå råvarerne, vil den økonomiske og sociale situation for bønderne i Afrika kun blive endnu værre, fortæller Malte Dammann fra Ritter Sport og fortsætter:
-Det er logisk og retfærdigt, at priserne på kakao stiger og forbliver, hvor de er. Det er på tide, at vi som producenter og forbrugere giver tilbage til naturen, passer på hinanden og tager konsekvensen af de globale klimaforandringer.

Kontrol over forsyningskæden: Beskyt menneskerettigheder og undgå børnearbejde
Mange producenter er ikke i stand til at spore deres leverandører ordentligt og kan dermed ikke udelukke overtrædelser af menneskerettigheder eller miljøbeskyttelsesstandarder. Ritter Sport har længe været engageret i socialt og miljøvenligt kakaolandbrug. I 2018 var familievirksomheden en af de første chokoladeproducenter, der udelukkende købte certificeret bæredygtig kakao (Rainforest Alliance Cocoa Programme eller Fairtrade Cocoa Programme).
Siden 2022 har det været muligt for Ritter Sport at spore kakaobønnerne tilbage til producentorganisationen og virksomhedens mål er, at deres kakaobønner skal kunne spores helt tilbage til oprindelsesfarmen i 2025.


Transparent rapport om kakaohøst
Ritter Sport offentliggør nu sin første kakaorapport i Danmark, hvor chokoladeproducenten præsenterer selskabets principper for kakaohøst. Ritter Sport investerer omkring syv millioner EUR om året i kakaoprogrammer fra partnerskaber i det lokale producentsamfund, hvor 90 pct. af virksomhedens kakao på nuværende tidspunkt kommer fra. Ritter Sport nævner ikke kun programmets partnere og producentorganisationer, der er involveret i deres kakaoprogrammer, men definerer også fokusområder for hvert af de syv kakaoprogrammer og specificerer, hvad der allerede er opnået, samt deres næste mål.
Rapporten gør det klart, at den vanskelige økonomiske situation, som mange landmænd oplever, kan føre til yderligere problemer som ulovligt børnearbejde og skovrydning. Den viser også, hvordan kakaoprogrammerne er designet til at stabilisere de økonomiske forhold for de familier, der er involveret i kakaodyrkning. Virksomhedens investering vil for eksempel blive brugt til at udvikle mere skånsomme og bedre dyrkningsmetoder, der vil give et højere udbytte og bedre kvalitet af bønnerne og dermed føre til øget indkomst for bønderne.

Toppen af Chocolate Scorecard 2024
Hvert år vurderer den australske ”Be Slavery Free” verdens mest betydningsfulde chokoladevirksomheders bæredygtige kakaohøst i deres uafhængige Chocolate Scorecard. I 2024 tildeler initiativet Ritter Sport et ”Good Egg Award” for den bedste bæredygtige præstation i branchen på grund af virksomhedens tiltag mod skovrydning, klimaforandringer, kakaogennemsigtighed og sporbarhed. Den familieejede virksomhed indtager en imponerende andenplads i den samlede rangliste af mellemstore og store chokoladevirksomheder i verden.

Seneste nyt fra redaktionen

Ny teknologi – kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

BranchenytFremtidens fødevareproduktionInnovationNavnenytTop02. 12. 2025

På AU Viborg er forskere klar til at teste en teknologi, der kan forvandle CO2 og brint til protein. Perspektiverne er at kunne hjælpe med at brødføde en voksende global befolkning helt uden ny landbrugsjord. I november 2025 åbnede pilotanlægget, der skal bringe teknologien tættere på [...]

Dansk teknologi får tildelt amerikansk patent

AktueltNavnenytProduktionsudstyr02. 12. 2025

Dana Technology ApS får tildelt det amerikanske patent 12419325 B2 for sin Rotary Disc Texturizer (RDT), hvilket markerer en vigtig milepæl for virksomhedens innovative tilgang til forarbejdning af fødevarer. Patentet beskytter virksomhedens unikke metode til at omdanne protein- og kulhydrat [...]

Ny AI-modningsmetode sikrer spisemodne avocadoer

AktueltAutomation og robotterBranchenyt02. 12. 2025

Coop er først i Danmark til at gøre brug af en helt ny modningsteknologi, der sammen med kunstig intelligens sikrer, at forbrugeren altid finder spisemodne avocadoer i butikkerne. De nye, spisemodne avocadoer kommer som Irma-produkt fra uge 49. De fleste kender det: Man skal bruge en avocado, [...]

Det Etiske Råd sætter fokus på patenter – for hvem skal eje fremtidens bioteknologi?

Branchenyt02. 12. 2025

Nye bioteknologier har potentiale til at revolutionere fx fødevareproduktion, medicin, behandling og miljøbeskyttelse. Patenter på bioteknologi har både vidtrækkende konsekvenser for, hvilke bioteknologier, der bliver udviklet såvel som, hvem der kan få adgang til de udviklede teknologier. Nu sætter [...]

Tetra Pak baner vej for ny anvendelse af solsikkeprotein i fødevare- og drikkevareindustrien

Fremtidens fødevareproduktionNye føde- og drikkevarer02. 12. 2025

Tetra Pak lancerer solsikkeprotein, der er en plantebaseret ingrediens udviklet til at hjælpe føde- og drikkevareproducenter med at imødekomme efterspørgslen på plantebaserede produkter. Solsikkeproteinet åbner op for ny produktinnovation inden for plantebaserede og funktionelle føde- og [...]

Millioninvestering til lancering af ny naturlig rød farve til fødevarer

InnovationNavnenytProcesudstyrTop25. 11. 2025

Den danske biotekvirksomhed Chromologics fremstiller effektive, naturlige og bæredygtige farver til fødevarer ved hjælp af fermenteringsteknologi. Sammen med bl.a. Novo Holdings investerer EIFO i virksomheden. Med den nye finansiering kan Chromologics tage de sidste skridt mod lancering af deres [...]

Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

AktueltNavnenytProduktionsudstyr25. 11. 2025

I sidste uge modtog Bornholms Lakseklækkeri i Nexø de allerførste larver af varmtvandsrejer. Det er en vigtig milepæl i opbygningen af en helt ny fødevareproduktion på øen og etableringen af Danmarks første lokale produktion af varmtvandsrejer. I alt 10.000 rejelarver er på vej til Bornholm, [...]

Nye termoformere er en gamechanger inden for pakkemaskiner

AktueltPakke- og fyldemaskiner samt emballage25. 11. 2025

Nemco Machinery A/S lancerer en ny serie af "selvtænkende" termoformere, der kontinuerligt analyserer egne processer. Serien repræsenterer ikke alene et stort skridt i den teknologiske udvikling; den understøtter også den grønne omstilling – og spås at blive en gamechanger for [...]

Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

Fremtidens fødevareproduktionMadspildsløsningerNavnenyt25. 11. 2025

Nyt innovativt fellowship-program, støttet af Novo Nordisk Fonden og med Teknologisk Institut i front, skal uddanne nye frontløbere, der skal bekæmpe madspild og bane vejen for bæredygtige fødevaresystemer. Teknologisk Institut står i spidsen for at drive BioSustainability Design Fellowship [...]

Coop fjerner låg på creme fraiche og reducerer 15 ton plast

Pakke- og fyldemaskiner samt emballage25. 11. 2025

I sidste uge tog Coop endnu et skridt mod mindre plastaffald i hverdagen. Fremover bliver creme fraiche fra Coops egen serie, ”Coop”, produceret med en tynd film som låg i stedet for det traditionelle plastlåg. Det drejer sig om 4,7 millioner bægre og giver en årlig reduktion på 15 ton [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Ny teknologi – kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

    02.12.2025

  • Dansk teknologi får tildelt amerikansk patent

    02.12.2025

  • Ny AI-modningsmetode sikrer spisemodne avocadoer

    02.12.2025

  • Det Etiske Råd sætter fokus på patenter – for hvem skal eje fremtidens bioteknologi?

    02.12.2025

  • Tetra Pak baner vej for ny anvendelse af solsikkeprotein i fødevare- og drikkevareindustrien

    02.12.2025

  • Millioninvestering til lancering af ny naturlig rød farve til fødevarer

    25.11.2025

  • Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

    25.11.2025

  • Nye termoformere er en gamechanger inden for pakkemaskiner

    25.11.2025

  • Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

    25.11.2025

  • Coop fjerner låg på creme fraiche og reducerer 15 ton plast

    25.11.2025

Alle nyheder ›

Læs Plus Process gratis online:

Annoncering i Plus Process:

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik