• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

ForskningHygiejne og fødevaresikkerhedTop04. 03. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Biokul i foder kan bekæmpe campylobacter i fritgående slagtekyllinger

Ny forskning fra DTU Fødevareinstituttet giver lovende resultater i kampen mod campylobacter i fritgående kyllingeflokke. Forsøg viser, at tilsætning af biokul til kyllingefoder kan reducere campylobacter i kyllinger med op til 80 pct. Resultatet kan potentielt føre til færre fødevarebårne sygdomme hos mennesker.

Biokul i foder kan være et simpelt og effektivt værktøj til at bekæmpe campylobacter i fritgående kyllinger. Modelfoto: Colourbox/DTU.

Forskere fra DTU Fødevareinstituttet har gennemført forsøg på en kommerciel produktion med fritgående kyllinger i Danmark og opnåede en 80 pct. nedsættelse af campylobacter i kyllingerne ved at supplere foderet med biokul.
-Campylobacter forårsager mange sygdomstilfælde hos mennesker hvert år. Sænkning af bakterieniveauet i kyllinger kan derfor gøre en vigtig forskel for folkesundheden. Vores resultater fremhæver biokuls potentiale – især for fritgående og økologiske kyllinger, hvor kontrol med bakterier er sværere end i konventionel fjerkræproduktion, fortæller seniorforsker Brian Lassen fra DTU Fødevareinstituttet, der leder forskningsprojektet SafeChicken, som forskningen er en del af.
Mange af den type studier udføres i laboratorier og viser positive resultater, men resultaterne er ofte svære at genskabe under virkelige driftsforhold på en gård.
-Vi viser, at det er muligt at opnå en betydelig nedsættelse af campylobacter i fritgående kyllinger slagtet ved to-måneders-alderen, uden at det går ud over kyllingernes sundhed. Det har en stor betydning for produktioner, hvor kyllinger har adgang til udendørsarealer, hvilket øger deres eksponering for campylobacter fra miljøet, siger ph.d.-studerende Cristina Calvo-Fernandez, der har arbejdet på projektet som en del af sine ph.d.-studier.

Potentiale for økologisk landbrug
Forskerne testede tilsætningsstoffer, som tidligere under eksperimentelle forhold har vist tegn på at kunne reducere campylobacter, til de fritgående kyllingers foder og vand. Forsøgene blev gennemført tre gange på den samme gård.
-De bedste resultater kom fra brugen af biokul, der er fremstillet af organisk affaldsmateriale, som fx træ, der omdannes til biokul gennem pyrolyse. Ud over at nedsætte campylobacter i kyllingerne kan biokul hjælpe med at sænke CO2-udledningen og har potentiale til at blive en del af en cirkulær økonomi, siger Brian Lassen videre.
Biokul kan potentielt anvendes i økologisk kyllingeproduktion og implementeres hurtigt. Forskerne testede også organiske fedtsyrer tilsat kyllingernes drikkevand, da tidligere studier har vist, at fedtsyrerne kan nedsætte antallet campylobacter.
-I vores forsøg så vi en 76 pct. nedsættelse af campylobacter, når kyllingerne var 36 dage gamle – halvdelen af denne races slagtealder -, men effekten aftog ved slagtealderen for de fritgående kyllinger tre uger senere. Det tyder på, at tidspunktet hvor man giver fedtsyrerne nok skal ændres, tilføjer Cristina Calvo-Fernandez.

Fødevaresikkerhed for fremtiden
Kyllinger er naturlige værter for campylobacter, der derfor også findes i kyllingekød, hvis flokken er inficeret. Hos mennesker kan bakterien give mave-tarminfektioner, hvis kødet ikke opvarmes nok eller håndteres forkert. Initiativer i Danmark har allerede sænket niveauet af bakterier som salmonella og campylobacter gennem handlingsplaner, men nye metoder er stadig nødvendige for at nedsætte antallet af bakterier endnu mere.
Campylobacter findes især i fritgående og økologiske kyllingeflokke, især i sommerperioden. Ved at have en god køkkenhygiejne og tilberede kyllingekødet korrekt, kan man forebygge sygdom, da høj varme dræber bakterien.
-Resultatet giver et vigtigt værktøj til at gøre kyllingekød så sikkert som muligt. Med 5.000 registrerede tilfælde af sygdom på grund af campylobacter årligt i Danmark – og mange flere uregistrerede tilfælde – er campylobacter en væsentlig årsag til mave-tarmproblemer, tilføjer Brian Lassen.
SafeChicken-projektet fortsætter til efteråret 2025 og undersøger flere metoder til bekæmpelse af campylobacter, herunder på slagterier. Forskerne undersøger også, hvorfor biokul reducerer niveauet af campylobacter i kyllinger.
-Vi ser i øjeblikket på, hvordan biokul påvirker bakteriefamilierne i kyllingernes tarmmikrobiom. Campylobacter forekommer naturligt i kyllingens tarmmikrobiom, og det er afgørende at forstå, hvordan biokul påvirker mikrobiomet og reducerer Campylobacter, siger Cristina Calvo-Fernandez videre.
Hvis forskerne kan afdække, hvad der sker i tarmmikrobiomet, giver det håb om, at metoden også kan anvendes i konventionel fjerkræproduktion og til andre husdyr.

Seneste nyt fra redaktionen

Transatlantisk samarbejde om biosolutions til fødevarer

Fremtidens fødevareproduktionInnovationNavnenytTop21. 10. 2025

Endnu et vigtigt skridt er taget i Alfa Lavals helt store satsning på fødevareinnovation i Danmark med et nyt, transatlantisk samarbejde til udvikling af biosolutions til fødevarer. Alfa Laval i København er industrikoncernens forretningshovedkvarter for løsninger til føde- og drikkevareindustrien, [...]

Kollektive emballageordninger lancerer ny portal

AktueltNavnenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage21. 10. 2025

Siden producentansvaret for emballage trådte i kraft den 1. oktober 2025, skal virksomheder, der selv står tilbage som slutbrugere med emballageaffald, ikke ende med regningen. De kan i stedet søge om økonomisk kompensation. For at gøre den proces så let som muligt, lancerer Emballageretur og ERP [...]

Brancheforening udvider

AktueltNavnenyt21. 10. 2025

Tican Fresh Meat A/S, der med sine godt 1.000 medarbejdere i Thisted og Brørup og godt 80.000 ugentlige slagtninger er landets næststørste slagteri, har besluttet at melde sig ind i brancheorganisationen FødevareDanmark. Indmeldelsen sker for at styrke sammenhængen og forståelsen på tværs af [...]

Tak for dig Marianne – du vil blive savnet

Navnenyt21. 10. 2025

Det er med stor sorg, at vi må fortælle, at vores hjertevarme og altid positive kollega – og ven – Marianne Dieckmann (61) ikke er hos os i denne verden længere. Marianne gik for nyligt bort efter i flere år at have kæmpet mod en kræftsygdom, som hun dog hverken lod forlag eller vores mange [...]

Nye tal fra Eurostat: Danmarks madspild er dobbelt så stort som det europæiske gennemsnit

Madspildsløsninger21. 10. 2025

Danmark ligger fortsat i bunden af Europa, når det gælder madspild. Det viser de nye tal fra Eurostat. Ifølge opgørelsen har Danmark et samlet madspild på 261 kilo pr. indbygger, hvor det europæiske gennemsnit ligger på 130 kilo pr. indbygger. I det private smider de danske husholdninger markant [...]

Forskningsprojekt undersøger, om PFAS fra foder havner i grisekød

ForskningHygiejne og fødevaresikkerhedKlima og miljøTop14. 10. 2025

I et nyt projekt skal forskere fra AU Viborg og DTU Fødevareinstituttet undersøge, hvor meget PFAS som optages og ophobes i forskellige væv i grise, og hvad risikoen er for, at de såkaldte evighedskemikalier i sidste ende ender i kød på danskernes tallerkener. PFAS er en fællesbetegnelse for en [...]

Ny professor i grøntsagsvidenskab: ”Vi skal tage grøntsagerne langt mere alvorligt”

AktueltNavnenyt14. 10. 2025

Hanne Lakkenborg Kristensen er tiltrådt som professor i grøntsagsvidenskab ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet, og 31. oktober giver hun sin tiltrædelsesforelæsning i Agro Food Park for alle interesserede. Professoren er dog langt fra ny på instituttet, hvor hun i mange år har været [...]

Milepæl – varmepumpe til spraytørringsproces

AktueltKlima og miljøProcesudstyrVand- og energibesparende teknologier14. 10. 2025

For første gang har Arla Foods installeret elektrisk varmepumpeteknologi på spraytørringsprocessen på et mælkepulveranlæg – i stedet for at anvende naturgas. I dette tilfælde på AKAFA i Svenstrup. Og det har været en stor udfordring. Selvom Arla allerede bruger varmepumper på flere mejerier, [...]

Udstillere roser Foodexpos nye messekoncept

Konferencer og messer14. 10. 2025

Opbakningen til Foodexpos nye messekoncept er stor blandt udstillerne, der fremhæver de nye, branche-samlende zoner og den deraf optimerede mulighed for at møde alle de mest relevante kunder. Foodexpo 2026 finder sted i MCH Messecenter Herning 22.-24. marts. Når Foodexpo til marts atter fylder [...]

Makrel i frit fald – MSC opfordrer regeringer til at handle nu

Branchenyt14. 10. 2025

Den globale standard for bæredygtigt fiskeri, MSC, opfordrer nordatlantiske nationer til at indgå en retfærdig kvoteaftale for at beskytte fiskerier, marine økosystemer og lokalsamfund. Marine Stewardship Council (MSC) advarer om, at de nordøstatlantiske bestande af makrel, sild og blåhvilling [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Transatlantisk samarbejde om biosolutions til fødevarer

    21.10.2025

  • Kollektive emballageordninger lancerer ny portal

    21.10.2025

  • Brancheforening udvider

    21.10.2025

  • Tak for dig Marianne – du vil blive savnet

    21.10.2025

  • Nye tal fra Eurostat: Danmarks madspild er dobbelt så stort som det europæiske gennemsnit

    21.10.2025

  • Forskningsprojekt undersøger, om PFAS fra foder havner i grisekød

    14.10.2025

  • Ny professor i grøntsagsvidenskab: ”Vi skal tage grøntsagerne langt mere alvorligt”

    14.10.2025

  • Milepæl – varmepumpe til spraytørringsproces

    14.10.2025

  • Udstillere roser Foodexpos nye messekoncept

    14.10.2025

  • Makrel i frit fald – MSC opfordrer regeringer til at handle nu

    14.10.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik