• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

ForskningHygiejne og fødevaresikkerhedTop04. 03. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Biokul i foder kan bekæmpe campylobacter i fritgående slagtekyllinger

Ny forskning fra DTU Fødevareinstituttet giver lovende resultater i kampen mod campylobacter i fritgående kyllingeflokke. Forsøg viser, at tilsætning af biokul til kyllingefoder kan reducere campylobacter i kyllinger med op til 80 pct. Resultatet kan potentielt føre til færre fødevarebårne sygdomme hos mennesker.

Biokul i foder kan være et simpelt og effektivt værktøj til at bekæmpe campylobacter i fritgående kyllinger. Modelfoto: Colourbox/DTU.

Forskere fra DTU Fødevareinstituttet har gennemført forsøg på en kommerciel produktion med fritgående kyllinger i Danmark og opnåede en 80 pct. nedsættelse af campylobacter i kyllingerne ved at supplere foderet med biokul.
-Campylobacter forårsager mange sygdomstilfælde hos mennesker hvert år. Sænkning af bakterieniveauet i kyllinger kan derfor gøre en vigtig forskel for folkesundheden. Vores resultater fremhæver biokuls potentiale – især for fritgående og økologiske kyllinger, hvor kontrol med bakterier er sværere end i konventionel fjerkræproduktion, fortæller seniorforsker Brian Lassen fra DTU Fødevareinstituttet, der leder forskningsprojektet SafeChicken, som forskningen er en del af.
Mange af den type studier udføres i laboratorier og viser positive resultater, men resultaterne er ofte svære at genskabe under virkelige driftsforhold på en gård.
-Vi viser, at det er muligt at opnå en betydelig nedsættelse af campylobacter i fritgående kyllinger slagtet ved to-måneders-alderen, uden at det går ud over kyllingernes sundhed. Det har en stor betydning for produktioner, hvor kyllinger har adgang til udendørsarealer, hvilket øger deres eksponering for campylobacter fra miljøet, siger ph.d.-studerende Cristina Calvo-Fernandez, der har arbejdet på projektet som en del af sine ph.d.-studier.

Potentiale for økologisk landbrug
Forskerne testede tilsætningsstoffer, som tidligere under eksperimentelle forhold har vist tegn på at kunne reducere campylobacter, til de fritgående kyllingers foder og vand. Forsøgene blev gennemført tre gange på den samme gård.
-De bedste resultater kom fra brugen af biokul, der er fremstillet af organisk affaldsmateriale, som fx træ, der omdannes til biokul gennem pyrolyse. Ud over at nedsætte campylobacter i kyllingerne kan biokul hjælpe med at sænke CO2-udledningen og har potentiale til at blive en del af en cirkulær økonomi, siger Brian Lassen videre.
Biokul kan potentielt anvendes i økologisk kyllingeproduktion og implementeres hurtigt. Forskerne testede også organiske fedtsyrer tilsat kyllingernes drikkevand, da tidligere studier har vist, at fedtsyrerne kan nedsætte antallet campylobacter.
-I vores forsøg så vi en 76 pct. nedsættelse af campylobacter, når kyllingerne var 36 dage gamle – halvdelen af denne races slagtealder -, men effekten aftog ved slagtealderen for de fritgående kyllinger tre uger senere. Det tyder på, at tidspunktet hvor man giver fedtsyrerne nok skal ændres, tilføjer Cristina Calvo-Fernandez.

Fødevaresikkerhed for fremtiden
Kyllinger er naturlige værter for campylobacter, der derfor også findes i kyllingekød, hvis flokken er inficeret. Hos mennesker kan bakterien give mave-tarminfektioner, hvis kødet ikke opvarmes nok eller håndteres forkert. Initiativer i Danmark har allerede sænket niveauet af bakterier som salmonella og campylobacter gennem handlingsplaner, men nye metoder er stadig nødvendige for at nedsætte antallet af bakterier endnu mere.
Campylobacter findes især i fritgående og økologiske kyllingeflokke, især i sommerperioden. Ved at have en god køkkenhygiejne og tilberede kyllingekødet korrekt, kan man forebygge sygdom, da høj varme dræber bakterien.
-Resultatet giver et vigtigt værktøj til at gøre kyllingekød så sikkert som muligt. Med 5.000 registrerede tilfælde af sygdom på grund af campylobacter årligt i Danmark – og mange flere uregistrerede tilfælde – er campylobacter en væsentlig årsag til mave-tarmproblemer, tilføjer Brian Lassen.
SafeChicken-projektet fortsætter til efteråret 2025 og undersøger flere metoder til bekæmpelse af campylobacter, herunder på slagterier. Forskerne undersøger også, hvorfor biokul reducerer niveauet af campylobacter i kyllinger.
-Vi ser i øjeblikket på, hvordan biokul påvirker bakteriefamilierne i kyllingernes tarmmikrobiom. Campylobacter forekommer naturligt i kyllingens tarmmikrobiom, og det er afgørende at forstå, hvordan biokul påvirker mikrobiomet og reducerer Campylobacter, siger Cristina Calvo-Fernandez videre.
Hvis forskerne kan afdække, hvad der sker i tarmmikrobiomet, giver det håb om, at metoden også kan anvendes i konventionel fjerkræproduktion og til andre husdyr.

Seneste nyt fra redaktionen

Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

ForskningFremtidens fødevareproduktionNavnenytTop16. 12. 2025

Tang har længe været hyldet som en bæredygtig superingrediens – men dens ”fiskede” smag er en barriere for mange vestlige forbrugere. Nu viser et nyt studie fra Københavns Universitet, at fermentering med mælkesyrebakterier kan være nøglen til at få tangen til at glide ned. Det kan være [...]

Innovativ teknologi skaber vækstmuligheder for fødevareklyngen

AktueltBranchenytInnovation16. 12. 2025

Danmarks teknologiske styrker inden for landbrugs- og fødevaresektoren vinder genklang på vigtige eksportmarkeder, hvor bæredygtighed og produktivitet står højt på dagsordenen. En analyse offentliggjort i efteråret - udført af Operate for Food Nation - viser et betydeligt vækstpotentiale for danske [...]

FoodprocesFokus holder juleferie

AktueltBranchenyt16. 12. 2025

Jul og nytår står for døren og det er tid til juleferie – det gælder også FoodprocesFokus. Dette er således det sidste nyhedsbrev i år. Vi udkommer igen onsdag den 7. januar 2026. Vi ønsker en glædelig jul og et godt nytår til alle…-Redaktionen [...]

Ny teknologi vil forandre europæisk landbrug

BranchenytPrimær produktion16. 12. 2025

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) er stolt af ny aftale, der sikrer muligheden for at bruge ny teknologi i den europæiske landbrugsproduktion. Det baner vejen for mere robuste, bæredygtige afgrøder og en stærkere europæisk fødevareforsyning. I en tid med store [...]

Verdens første papirbaserede barriere til juicekartoner

InnovationNavnenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage16. 12. 2025

Tetra Pak lancerer sammen med den spanske drikkevareproducent García Carrión den første papirbaserede barriereteknologi til juicekartoner – et vigtigt skridt mod at reducere afhængigheden af fossilbaseret materiale. Sammen med den spanske drikkevareproducent García Carrión har Tetra Pak [...]

Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

ForskningFremtidens fødevareproduktionInnovationTop09. 12. 2025

Forskere på Syddansk Universitet (SDU) har fundet ud af, at vandmænd kan bruges som fødevarestabilisator og vil nu bl.a. samarbejde med toprestauranten Alchemist og restaurantens forsknings- og testkøkken Spora om at bruge det i madretter. I fremtiden kan de slimede væsener måske bidrage til en mere [...]

Årets Danske Bryggeri 2025

AktueltNavnenyt09. 12. 2025

Det nordjyske bryggeri – Bad Seed Brewing – løb med prisen for Årets Danske Bryggeri 2025. Bryggeriet hædres for konsekvent høj kvalitet, markant udvikling og et år, hvor både øl, samarbejder og festivalaktiviteter har sat tydelige aftryk på den danske ølscene Bad Seed Brewing løb med hver [...]

Danske økologiske virksomheder på eksportfremstød i Berlin

AktueltBranchenytKonferencer og messer09. 12. 2025

I starten af december samledes 12 danske økologiske og plantebaserede fødevarevirksomheder i Berlin for at deltage i et målrettet eksportfremstød arrangeret af Landbrug & Fødevarer i samarbejde med den danske ambassade i Berlin. Initiativet, der var støttet af Fonden for økologisk landbrug, [...]

Tetra Pak køber Bioreactors.net for at accelerere løsninger inden for nye fødevarer

NavnenytProcesudstyr09. 12. 2025

Tetra Pak Processing Equipment SIA har købt Bioreactors.net - en lettisk virksomhed med næsten tre årtiers erfaring inden for design og fremstilling af bioreaktorløsninger til blandt andet produktion af en række proteiner. Bioreactors.net, der blev grundlagt i 1996, er et specialiseret [...]

Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

Produktionsudstyr09. 12. 2025

Nemco Machinery A/S lancerer en skæremaskine til plantebaserede fødevarer på det danske marked. Der er tale om Maxx 200 HMT-maskinen fra den anerkendte tyske producent holac Maschinenbau. Maxx 200 HMT indgår i en serie af innovative skæremaskiner, som er specialdesignet til produktion af [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

    16.12.2025

  • Innovativ teknologi skaber vækstmuligheder for fødevareklyngen

    16.12.2025

  • FoodprocesFokus holder juleferie

    16.12.2025

  • Ny teknologi vil forandre europæisk landbrug

    16.12.2025

  • Verdens første papirbaserede barriere til juicekartoner

    16.12.2025

  • Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

    09.12.2025

  • Årets Danske Bryggeri 2025

    09.12.2025

  • Danske økologiske virksomheder på eksportfremstød i Berlin

    09.12.2025

  • Tetra Pak køber Bioreactors.net for at accelerere løsninger inden for nye fødevarer

    09.12.2025

  • Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

    09.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Plus Process gratis online:

Annoncering i Plus Process:

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik