• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

Automation og robotter22. 04. 2024 | Helle Friemann Nielsen

Automatisk ølhane tapper øl på få sekunder

Festivalsæsonen står for døren – også i Østrig. For at holde køen ved baren på et rimeligt niveau har One Two Beer GmbH fra Wien udviklet en automatisk ølhane. Kernen er et mobilt tappehoved, der bevæger sig til bunden af bægeret, som det fylder på fem sekunder uden at skumme over – bygget med en smørefri, hygiejnisk, holdbar føringsskrue fra igus GmbH’s dryspin serie.

One Two Beer GmbH vil gerne skåne koncertgæsterne på sommerens festivaler for lange køer – derfor har virksomheden udviklet en automatisk ølhane. To plastbægre er placeret side om side – ligesom en kaffemaskine. Med et tryk på en knap bevæger dispenseringshovederne sig ned i bunden af hvert bæger. Øllet flyder. Ved at tappe fra bunden undgår man at det skummer over. Øllet tappes på bare fem sekunder, så koncertgæsterne behøver ikke at vente længe. Ølsælgere nyder godt af maskinstøtte i tider med mangel på arbejdskraft.

En teknisk udfordring
Hvor enkel og elegant ølrobotten end ser ud, var det en teknisk udfordring at bygge den.
-For at kunne tappe på få sekunder var det nødvendigt med en hurtig lineær føring med så lidt friktion som muligt, fortæller Tamás Kozma, Informationschef hos One Two Beer GmbH.
Systemet skulle fungere inden for en tiendedel af en millimeter. Den skulle være så kompakt som muligt, så den kunne transporteres hurtigt. Og den skulle være ufølsom over for det barske festivalmiljø, som omfatter støv, høje temperaturer og kondens.
-Da vores maskine arbejder i fødevaresektoren, var en 100 pct. smørefri applikation med FDA-konformitet også afgørende for os, fortsætter han.
Efter lang tids søgen stødte fandt virksomheden et system, der opfylder disse krav: en komplet lineær føringsenhed bestående af en kompakt dryspin serie føringsskrue og føringsskruemøtrik og en passende stepmotor. Løsningen var fra igus GmbH.
Den lineære føring fungerer således: hanen er monteret på en flange-føringsskruemøtrik fra dryspin JFRM serien. Når NEMA 23 føringsskruens stepmotor roterer ledeskruen, bevæger hanen sig op eller ned. Systemet er ret enkelt. Der er dog nogle særlige egenskaber: Føringsskruemøtrikken er fremstillet af FDA-konform højtydende plast, et selvsmørende materiale, der giver mulighed for tør drift med lav friktion.
Fordelen er indlysende: I modsætning til smurte versioner af metal tiltrækker polymermøtrikken ikke snavs på grund af smørefedtet. Den er nemt at rengøre med vand eller højtryk. Den lineære føring er hygiejnisk, og dens mekaniske system fungerer fejlfrit. Kombinationen af plast og rustfrit stål forhindrer også korrosion. Da der ikke er behov for eftersmøring, er der heller ikke behov for nogen form for vedligeholdelse.
Modstandsdygtighed over for korrosion og snavs er dog ikke det eneste, der giver en lang levetid for lineære føringer. igus har også forstørret møtrikkens gevindkanter med en faktor på 1,3 til dryspin teknologi. Føringsskruens gevindstigning er også bredere. Større gevindflanker betyder mere højtydende plast til kraftoverførsel og dermed mere materiale, der er tribologisk optimeret (dvs. optimeret til friktion og slid).
-Denne asymmetri har gjort det muligt for os at forlænge levetiden med ca. 30 pct. i forhold til symmetriske trapezgevind, fortæller Hendricks, der er leder af forretningsenheden for dryspin føringsskruer hos igus. Vi har affladet flankevinklerne på føringsskruemøtrikken og føringsskruen. Det giver os en effektivitet på 82 pct., hvilket er over gennemsnittet.

Seneste nyt fra redaktionen

Millioninvestering i dansk produktion af plantebøffer

Fremtidens fødevareproduktionNavnenytTop28. 10. 2025

Med investeringer fra EIFO og Novo Holdings samt et matchende lån fra Den Europæiske Investeringsbank (EIB) rejser den danske virksomhed MATR Foods den største samlede finansieringsrunde af sin slags for et foodtech-selskab i Danmark i år. Midlerne skal bruges til at udvide produktionen på ny fabrik [...]

Konservesprodukter udfordres af nye nitritkrav

AktueltBranchenytHygiejne og fødevaresikkerhed28. 10. 2025

En ny EU-forordning sænker grænsen for tilladte mængder nitrit i animalske fødevarer. For danske køleprodukter får det ingen betydning, men for konserves opbevaret ved stuetemperatur kan de nye regler have betydning for fødevaresikkerhed og holdbarhed. Sådan lyder det fra Teknologisk [...]

Konference om fremtidens bæredygtige proteiner

AktueltFremtidens fødevareproduktionKonferencer og messer28. 10. 2025

Hvordan kan alternative proteiner bidrage til en mere bæredygtig og robust fremtid for fødevaresystemet? Det er temaet for konferencen AltProteinX 2025, som holdes den 4. november 2025 på DTU og samler forskere, virksomheder og beslutningstagere til en dag med ny viden, diskussioner og netværk. [...]

Ny spiller på markedet for avancerede pakkeløsninger til agro-food industrien

NavnenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage28. 10. 2025

Manter Nordic er et nyt dansk-hollandsk joint venture med dét klare formål at styrke salg, installation og service af avancerede maskinløsninger til agro-food industrien i Danmark, Norge, Sverige og Island. Manter Nordic henvender sig primært til kartoffel- og løgproducenter. Bag initiativet [...]

Procudan A/S overtager aktiviteterne i Presmann ApS

Navnenyt28. 10. 2025

Fra 1. januar 2026 overtager Procudan A/S aktiviteterne i Presmann ApS, hvilket betyder, at Procudan udvider sortimentet af frugtprodukter til kunder i hele Norden. Efter snart 25 år i markedet overdrager Presmann alle forretningsaktiviteter og kunderelationer i Norden til Procudan.Overtagelsen [...]

Transatlantisk samarbejde om biosolutions til fødevarer

Fremtidens fødevareproduktionInnovationNavnenytTop21. 10. 2025

Endnu et vigtigt skridt er taget i Alfa Lavals helt store satsning på fødevareinnovation i Danmark med et nyt, transatlantisk samarbejde til udvikling af biosolutions til fødevarer. Alfa Laval i København er industrikoncernens forretningshovedkvarter for løsninger til føde- og drikkevareindustrien, [...]

Kollektive emballageordninger lancerer ny portal

AktueltNavnenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage21. 10. 2025

Siden producentansvaret for emballage trådte i kraft den 1. oktober 2025, skal virksomheder, der selv står tilbage som slutbrugere med emballageaffald, ikke ende med regningen. De kan i stedet søge om økonomisk kompensation. For at gøre den proces så let som muligt, lancerer Emballageretur og ERP [...]

Brancheforening udvider

AktueltNavnenyt21. 10. 2025

Tican Fresh Meat A/S, der med sine godt 1.000 medarbejdere i Thisted og Brørup og godt 80.000 ugentlige slagtninger er landets næststørste slagteri, har besluttet at melde sig ind i brancheorganisationen FødevareDanmark. Indmeldelsen sker for at styrke sammenhængen og forståelsen på tværs af [...]

Tak for dig Marianne – du vil blive savnet

Navnenyt21. 10. 2025

Det er med stor sorg, at vi må fortælle, at vores hjertevarme og altid positive kollega – og ven – Marianne Dieckmann (61) ikke er hos os i denne verden længere. Marianne gik for nyligt bort efter i flere år at have kæmpet mod en kræftsygdom, som hun dog hverken lod forlag eller vores mange [...]

Nye tal fra Eurostat: Danmarks madspild er dobbelt så stort som det europæiske gennemsnit

Madspildsløsninger21. 10. 2025

Danmark ligger fortsat i bunden af Europa, når det gælder madspild. Det viser de nye tal fra Eurostat. Ifølge opgørelsen har Danmark et samlet madspild på 261 kilo pr. indbygger, hvor det europæiske gennemsnit ligger på 130 kilo pr. indbygger. I det private smider de danske husholdninger markant [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Millioninvestering i dansk produktion af plantebøffer

    28.10.2025

  • Konservesprodukter udfordres af nye nitritkrav

    28.10.2025

  • Konference om fremtidens bæredygtige proteiner

    28.10.2025

  • Ny spiller på markedet for avancerede pakkeløsninger til agro-food industrien

    28.10.2025

  • Procudan A/S overtager aktiviteterne i Presmann ApS

    28.10.2025

  • Transatlantisk samarbejde om biosolutions til fødevarer

    21.10.2025

  • Kollektive emballageordninger lancerer ny portal

    21.10.2025

  • Brancheforening udvider

    21.10.2025

  • Tak for dig Marianne – du vil blive savnet

    21.10.2025

  • Nye tal fra Eurostat: Danmarks madspild er dobbelt så stort som det europæiske gennemsnit

    21.10.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik