• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

AktueltBranchenytNavnenyt10. 09. 2024 | Helle Friemann Nielsen

Appelsinkrise øger overraskende salget af juice presset på Fyn

Sygdom og dårligt høstudbytte i de amerikanske appelsinplantager har sendt appelsinpriserne på himmelflugt. Appelsinkrisen har dog haft en overraskende positiv effekt på salget af den appelsinjuice, som Rynkeby Foods presser på Fyn.

Rynkeby Foods har tredoblet salget af juice, der er presset på Fyn, efter appelsinpriserne for alvor begyndte at stige tilbage i 2022.

Tilbage i 2012 var Rynkeby Foods’ adm. direktør Mark Hemmingsen i Florida for at besøge en af juicevirksomhedens store leverandører af appelsinkoncentrat.
Det blev første gang, at juice-direktøren så tegn på det, der i dag bliver betegnet som den værste appelsinkrise i historien.
-Vi spadserede rundt i den enorme appelsinplantage sammen med appelsinbonden, og pludselig slog han ud med armene og sagde, at om 10 år ville alt det, som vi gik rundt i, være væk på grund af en plantesygdom, som man ikke kan gøre noget ved, siger Mark Hemmingsen og fortsætter:
-Dengang tænkte jeg, at han var en smart sælger, som forsøgte at presse prisen op. I dag er vi blevet meget klogere, siger han.
Appelsinbondens dystre forudsigelse skulle nemlig vise sig at holde vand. Bakterien ”Citrus Greening Disease” har i dag spredt sig til de fleste af Floridas appelsinplantager og tager stille og roligt livet at appelsintræerne. Det betyder, at Florida i år kun kunne høste beskedne 18 millioner kasser appelsiner. Det er godt 10 pct. af de mængder, som Solskinsstaten leverede i 2012, da Mark Hemmingsen besøgte den bekymrede appelsinbonde.
Samtidig er den brasilianske appelsinhøst også blevet ramt af Citrus Greening Disease. Dog ikke i det samme omfang som høsten i Florida. Men det dårlige høstudbytte på verdensmarkedet har fået prisen på appelsinkoncentrat til at stige til det tredobbelte på børsen i New York, og det smitter direkte af på den pris, som forbrugerne må betale for en liter appelsinjuice i butikkerne i Danmark.
-Appelsin er vores klart største råvare, så det påvirker naturligvis os og resten af juicebranchen, når priserne stiger så kraftigt. Vi har derfor måtte sadle om og satse på andet end blot appelsinjuice fra Brasilien, siger han videre.

Tror på fortsat vækst
Blandt andet har Rynkeby Foods med stor succes satset målrettet på at indkøbe friske appelsiner, som man presser i Ringe på Fyn. De friske appelsiner, som Rynkeby Foods indkøber, kommer fra Sydeuropa og Afrika og er hverken ramt af sygdom eller de stigende priser, som appelsinkoncentrat fra Nord- og Sydamerika.

Rynkeby Foods presser i øjeblikket omkring 35 millioner friske appelsiner på fabrikken i Ringe på Fyn.

-Siden 2022, hvor appelsinpriserne for alvor begyndte at stige, har vi tredoblet salget af Valsølille-juice, som er en mere eksklusiv juice, som vi selv presser på Fyn. Tidligere var der meget stor prisforskel på Valsølille-juicen, som vi presser i Ringe, og den juice, der kommer fra Brasilien. Men da de friske appelsiner ikke har haft samme prisudvikling, er prisforskellen nu efterhånden så lille, at en stigende andel af forbrugerne foretrækker den mere eksklusive juice, der er presset på Fyn, siger Mark Hemmingsen, som tror på, at det er en udvikling, der vil fortsætte de kommende år.
-Der er ikke umiddelbart noget, der tyder på, at der bliver fundet en løsning på appelsinkrisen de kommende år, og derfor vil vi fortsætte med at udvikle vores Valsølille-produkter og skabe nye smage. Jeg tror, at en fortsat stigende mængde af den juice, som vi kommer til at nyde på det nordiske marked, vil være presset på Fyn – også når vi ser tre-fem år ud i fremtiden, siger han.

Seneste nyt fra redaktionen

Ny teknologi – kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

BranchenytFremtidens fødevareproduktionInnovationNavnenytTop02. 12. 2025

På AU Viborg er forskere klar til at teste en teknologi, der kan forvandle CO2 og brint til protein. Perspektiverne er at kunne hjælpe med at brødføde en voksende global befolkning helt uden ny landbrugsjord. I november 2025 åbnede pilotanlægget, der skal bringe teknologien tættere på [...]

Dansk teknologi får tildelt amerikansk patent

AktueltNavnenytProduktionsudstyr02. 12. 2025

Dana Technology ApS får tildelt det amerikanske patent 12419325 B2 for sin Rotary Disc Texturizer (RDT), hvilket markerer en vigtig milepæl for virksomhedens innovative tilgang til forarbejdning af fødevarer. Patentet beskytter virksomhedens unikke metode til at omdanne protein- og kulhydrat [...]

Ny AI-modningsmetode sikrer spisemodne avocadoer

AktueltAutomation og robotterBranchenyt02. 12. 2025

Coop er først i Danmark til at gøre brug af en helt ny modningsteknologi, der sammen med kunstig intelligens sikrer, at forbrugeren altid finder spisemodne avocadoer i butikkerne. De nye, spisemodne avocadoer kommer som Irma-produkt fra uge 49. De fleste kender det: Man skal bruge en avocado, [...]

Det Etiske Råd sætter fokus på patenter – for hvem skal eje fremtidens bioteknologi?

Branchenyt02. 12. 2025

Nye bioteknologier har potentiale til at revolutionere fx fødevareproduktion, medicin, behandling og miljøbeskyttelse. Patenter på bioteknologi har både vidtrækkende konsekvenser for, hvilke bioteknologier, der bliver udviklet såvel som, hvem der kan få adgang til de udviklede teknologier. Nu sætter [...]

Tetra Pak baner vej for ny anvendelse af solsikkeprotein i fødevare- og drikkevareindustrien

Fremtidens fødevareproduktionNye føde- og drikkevarer02. 12. 2025

Tetra Pak lancerer solsikkeprotein, der er en plantebaseret ingrediens udviklet til at hjælpe føde- og drikkevareproducenter med at imødekomme efterspørgslen på plantebaserede produkter. Solsikkeproteinet åbner op for ny produktinnovation inden for plantebaserede og funktionelle føde- og [...]

Millioninvestering til lancering af ny naturlig rød farve til fødevarer

InnovationNavnenytProcesudstyrTop25. 11. 2025

Den danske biotekvirksomhed Chromologics fremstiller effektive, naturlige og bæredygtige farver til fødevarer ved hjælp af fermenteringsteknologi. Sammen med bl.a. Novo Holdings investerer EIFO i virksomheden. Med den nye finansiering kan Chromologics tage de sidste skridt mod lancering af deres [...]

Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

AktueltNavnenytProduktionsudstyr25. 11. 2025

I sidste uge modtog Bornholms Lakseklækkeri i Nexø de allerførste larver af varmtvandsrejer. Det er en vigtig milepæl i opbygningen af en helt ny fødevareproduktion på øen og etableringen af Danmarks første lokale produktion af varmtvandsrejer. I alt 10.000 rejelarver er på vej til Bornholm, [...]

Nye termoformere er en gamechanger inden for pakkemaskiner

AktueltPakke- og fyldemaskiner samt emballage25. 11. 2025

Nemco Machinery A/S lancerer en ny serie af "selvtænkende" termoformere, der kontinuerligt analyserer egne processer. Serien repræsenterer ikke alene et stort skridt i den teknologiske udvikling; den understøtter også den grønne omstilling – og spås at blive en gamechanger for [...]

Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

Fremtidens fødevareproduktionMadspildsløsningerNavnenyt25. 11. 2025

Nyt innovativt fellowship-program, støttet af Novo Nordisk Fonden og med Teknologisk Institut i front, skal uddanne nye frontløbere, der skal bekæmpe madspild og bane vejen for bæredygtige fødevaresystemer. Teknologisk Institut står i spidsen for at drive BioSustainability Design Fellowship [...]

Coop fjerner låg på creme fraiche og reducerer 15 ton plast

Pakke- og fyldemaskiner samt emballage25. 11. 2025

I sidste uge tog Coop endnu et skridt mod mindre plastaffald i hverdagen. Fremover bliver creme fraiche fra Coops egen serie, ”Coop”, produceret med en tynd film som låg i stedet for det traditionelle plastlåg. Det drejer sig om 4,7 millioner bægre og giver en årlig reduktion på 15 ton [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Ny teknologi – kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

    02.12.2025

  • Dansk teknologi får tildelt amerikansk patent

    02.12.2025

  • Ny AI-modningsmetode sikrer spisemodne avocadoer

    02.12.2025

  • Det Etiske Råd sætter fokus på patenter – for hvem skal eje fremtidens bioteknologi?

    02.12.2025

  • Tetra Pak baner vej for ny anvendelse af solsikkeprotein i fødevare- og drikkevareindustrien

    02.12.2025

  • Millioninvestering til lancering af ny naturlig rød farve til fødevarer

    25.11.2025

  • Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

    25.11.2025

  • Nye termoformere er en gamechanger inden for pakkemaskiner

    25.11.2025

  • Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

    25.11.2025

  • Coop fjerner låg på creme fraiche og reducerer 15 ton plast

    25.11.2025

Alle nyheder ›

Læs Plus Process gratis online:

Annoncering i Plus Process:

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik