• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

BranchenytHygiejne og fødevaresikkerhed07. 10. 2025 | Helle Friemann Nielsen

ÆG eller æg? Nu ændrer fødevareministeren reglerne

FødevareDanmark glæder sig over, at fødevareministeren nu ændrer reglerne for fødevarekontrollen efter en sag, hvor en slagtermester blev idømt en bøde på 40.000 kr. for at skrive ”æg” med små bogstaver på pakke hjemmelavede frikadeller.

Tre års limbo i retssystemet ser nu ud til at slutte for slagtermester Lene Hammer Larsen fra Østerport Slagter i Ikast, efter fødevareminister Jacob Jensens ønske om at ændre reglerne for bøder.

Efter pres fra brancheorganisationen FødevareDanmark ønsker fødevareminister Jacob Jensen nu at ændre reglerne for fødevarekontrollen, så fødevarevirksomheder, der ellers har styr på fødevaresikkerheden, ikke skal have store bøder for bagatelfejl.
Ændringen af reglerne sker efter en sag, hvor den erfarne slagtermester Lene Hammer Larsen blev idømt en bøde på 40.000 kr. for at glemme at skrive allergenen ”æg” med fed eller store bogstaver på en pakke hjemmelavede frikadeller. Fejlen blev opdaget under et uanmeldt kontrolbesøg tilbage i 2022, og selvom Lene Hammer Larsen straks erkendte fejlen og ændrede etiketterne på frikadellerne, mens fødevarekontrollen stadig var i butikken, stod bøden og den efterfølgende sure smiley ikke til at ændre.
FødevareDanmark opfordrede slagteren til at nægte at betale bøden med henblik på at få domstolene til at tage stilling til fødevarekontrollens bødestørrelser. Det startede et tre år langt sagsforløb med FødevareDanmark og Lene Hammer Larsen på den ene side og Fødevarestyrelsen på den anden.
Sagen ser dog ud til at slutte nu, efter fødevareministeren har valgt at ændre reglerne for fødevarekontrollen.
-Hvis vi ser bort fra, at sagsforløbet har været helt urimeligt langt for en dygtig fødevarehåndværker, så er vi i FødevareDanmark meget tilfredse med, at fødevareministeren nu tager affære og ændrer reglerne. Vi har igennem de seneste år set for mange af denne type sager, hvor flittige erhvervsdrivende bliver straffet urimeligt hårdt for bagatelfejl. Det er vores håb, at disse sager fremover kan løses med dialog og vejledning, siger Leif Wilson Laustsen, direktør i FødevareDanmark.
FødevareDanmark repræsenterer godt 600 små og mellemstore virksomheder inden for fødevaresektoren.

Banal mærkningsfejl
Med fødevareministerens indgreb vil sager som Lene Hammer Larsens sag fremover medføre en løftet pegefinger fra fødevarekontrollen i førstegangstilfælde og en bøde på 10.000 kroner ved gentagelse. Hvis den erhvervsdrivende ikke kan redegøre for allergener, vil det fortsat medføre en bøde på 40.000 kroner, som det er tilfældet i dag.
-Med de opdaterede retningslinjer er der en bedre sammenhæng mellem forseelsen og den sanktion, som fødevarekontrollen kan idømme de erhvervsdrivende. I sager som Lene Hammer Larsens sag vil en banal mærkningsfejl blive sanktioneret som det, den er – nemlig en banal mærkningsfejl. Det er kun ret og rimeligt, siger Leif Wilson Laustsen.

Uskønt forløb
Lene Hammer Larsens sag skulle egentlig have været for retten i Herning i forrige uge, men med mindre end et døgns varsel valgte Fødevarestyrelsen at udskyde sagen.
Det samme skete for et år siden, da sagen første gang skulle have været for retten.
-Det har været et uskønt forløb, hvor myndighederne lader til at have glemt, at der er et levende menneske bag CVR-nummeret. Der er blevet brugt rigtig mange ressourcer på en sag, der aldrig burde have været en sag. Jeg håber, at myndighederne vil bruge anledningen til at kigge lidt indad og reflekterer over, om man har været gode nok til at implementere det adfærdskodeks, som fødevareministeren introducerede for flere år siden, siger Leif Wilson Laustsen.

Seneste nyt fra redaktionen

Nyt fra egne rækker – FrontMedia ApS har købt Techmedia A/S

NavnenytTop04. 11. 2025

FrontMedia ApS har overtaget TechMedia A/S – forlaget bag blandt andet FoodprocesFokus.dk og Plus Proces - og styrker hermed positionen på markedet for fag- og branchemedier. Handelen er gennemført 6. oktober 2025, og begge selskaber fortsætter i deres nuværende form. FrontMedia ApS er et [...]

Fødevaregiganten gearer op i Danmark

AktueltNavnenyt04. 11. 2025

Den svenske fødevarevirksomhed Greenfood fortsætter med at vokse hurtigt på det danske marked. I år forventes koncernen at opnå en volumen på næsten 3.500 ton – en stigning på 25,6 pct. sammenlignet med sidste år. Bag succesen ligger en stærk efterspørgsel efter ultrafriske råvarer, strategiske [...]

EU truer kvaliteten af vores mad

AktueltBranchenytKlima og miljø04. 11. 2025

Et nyt lovforslag fra EU kan resultere i færre sorter af korn, grøntsager og frugt, og på længere sigt kan fald i den dyrkede biodiversitet blive et problem for fødevaresikkerheden. Mens Danmark har EU-formandskabet i sidste halvdel af 2025, forhandles den nye lovgivning om salg og bytte af [...]

Too Good To Go fylder ti år: Fra dansk app til global bevægelse mod madspild

Navnenyt04. 11. 2025

På bare ti år er danske Too Good To Go blevet til et globalt eksempel på, hvordan teknologi, forretning og bæredygtighed kan trække i samme retning. Med over 130 millioner brugere og 500 millioner reddede måltider har virksomheden gjort kampen mod madspild til en hverdagsvane for brugere i over 20 [...]

Danskerne rækker ud efter nye varianter af oksekød

BranchenytNavnenyt04. 11. 2025

Danish Crown har rundet 2,5 millioner solgte pakker hakket oksekød blandet med grønt det første år og har dermed overgået de oprindelige forventninger til produktet. I en tid hvor stigende fødevarepriser – herunder prisen på oksekød – er et varmt samtaleemne hen over de danske køkkenborde, kan [...]

Millioninvestering i dansk produktion af plantebøffer

Fremtidens fødevareproduktionNavnenytTop28. 10. 2025

Med investeringer fra EIFO og Novo Holdings samt et matchende lån fra Den Europæiske Investeringsbank (EIB) rejser den danske virksomhed MATR Foods den største samlede finansieringsrunde af sin slags for et foodtech-selskab i Danmark i år. Midlerne skal bruges til at udvide produktionen på ny fabrik [...]

Konservesprodukter udfordres af nye nitritkrav

AktueltBranchenytHygiejne og fødevaresikkerhed28. 10. 2025

En ny EU-forordning sænker grænsen for tilladte mængder nitrit i animalske fødevarer. For danske køleprodukter får det ingen betydning, men for konserves opbevaret ved stuetemperatur kan de nye regler have betydning for fødevaresikkerhed og holdbarhed. Sådan lyder det fra Teknologisk [...]

Konference om fremtidens bæredygtige proteiner

AktueltFremtidens fødevareproduktionKonferencer og messer28. 10. 2025

Hvordan kan alternative proteiner bidrage til en mere bæredygtig og robust fremtid for fødevaresystemet? Det er temaet for konferencen AltProteinX 2025, som holdes den 4. november 2025 på DTU og samler forskere, virksomheder og beslutningstagere til en dag med ny viden, diskussioner og netværk. [...]

Ny spiller på markedet for avancerede pakkeløsninger til agro-food industrien

NavnenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage28. 10. 2025

Manter Nordic er et nyt dansk-hollandsk joint venture med dét klare formål at styrke salg, installation og service af avancerede maskinløsninger til agro-food industrien i Danmark, Norge, Sverige og Island. Manter Nordic henvender sig primært til kartoffel- og løgproducenter. Bag initiativet [...]

Procudan A/S overtager aktiviteterne i Presmann ApS

Navnenyt28. 10. 2025

Fra 1. januar 2026 overtager Procudan A/S aktiviteterne i Presmann ApS, hvilket betyder, at Procudan udvider sortimentet af frugtprodukter til kunder i hele Norden. Efter snart 25 år i markedet overdrager Presmann alle forretningsaktiviteter og kunderelationer i Norden til Procudan.Overtagelsen [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Nyt fra egne rækker – FrontMedia ApS har købt Techmedia A/S

    04.11.2025

  • Fødevaregiganten gearer op i Danmark

    04.11.2025

  • EU truer kvaliteten af vores mad

    04.11.2025

  • Too Good To Go fylder ti år: Fra dansk app til global bevægelse mod madspild

    04.11.2025

  • Danskerne rækker ud efter nye varianter af oksekød

    04.11.2025

  • Millioninvestering i dansk produktion af plantebøffer

    28.10.2025

  • Konservesprodukter udfordres af nye nitritkrav

    28.10.2025

  • Konference om fremtidens bæredygtige proteiner

    28.10.2025

  • Ny spiller på markedet for avancerede pakkeløsninger til agro-food industrien

    28.10.2025

  • Procudan A/S overtager aktiviteterne i Presmann ApS

    28.10.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik