• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

AktueltBranchenytFremtidens fødevareproduktion27. 08. 2024 | Helle Friemann Nielsen

35 nye projekter skal styrke sektoren for plantebaserede fødevarer

Planter skal fylde mere i vores hverdag – både på tallerknerne og i vores måde at tænke mad på. I år er der skruet gevaldigt op for blusset i Plantefonden, der uddeler 122,6 mio. kr. til 35 nye projekter, som bl.a. skal øge kvalitet, tilgængelighed og viden om plantebaseret mad.

Foto: freepik.com.

Det er ikke kun sommervarmen, der har givet Plantefondens bestyrelse sved på panden. Årets ansøgningsrunde var nemlig spækket med kvalificerede ansøgninger, så det blev en udfordrende opgave for bestyrelsen at beslutte, hvilke projekter der skulle have del i årets pulje.
Efter omhyggelig gennemgang af de i alt 101 ansøgninger, har bestyrelsen udvalgt 35 projekter, der nu har modtaget tilsagn om projekttilskud.
Projekterne spænder bredt, og det er ifølge Plantefondens forperson Marie-Louise Boisen Lendal et bevidst valg:
-At fremme plantebaseret mad kræver forandringer alle steder i værdikæden. Vi skal have forbrugerne til at ændre madvaner. Vi skal have fødevareproducenterne til at producere flere og bedre produkter. Og vi skal have professionelle kokke og madaktører til at fremme mad med planter frem for kød. Derfor uddeler vi midler inden for hele værdikæden, fortæller hun.

Udbud, efterspørgsel og sektorbrobygning skal vokse
De 122,6 mio. kr. skal ikke kun få planterne til at spire. Plantefondens bestyrelse har haft et ønske om at fremme alle Plantefondens tre udviklingsområder: Udbudsfremme, efterspørgselsfremme og sektorbrobygning.
Hvert udviklingsområde indeholder konkrete indsatsområder, som har dannet grundlag for udvælgelsen af de 35 projekter.
-Hvis vi skal spise mere plantebaseret, kræver det et stærkt, bredt udvalg af plantebaserede fødevarer, men også at vi rent faktisk tilvælger de plantebaserede produkter, når vi handler ind. Udbuddet og efterspørgslen på plantebaseret mad har en gensidigt forstærkende effekt, og vi er derfor bedst tjent med at fremme begge dele, siger Marie-Louise Boisen Lendal videre og fortsætter:
-Hvis plantebaseret mad for alvor skal finde vej til de danske middagsborde, skal mulighederne for lækker og sund plantebaseret mad udvides. Derfor skal kvaliteten og udvalget i supermarkederne øges, og forbrugerne skal have bedre kendskab til planternes potentiale.
Udover udbud- og efterspørgselsfremme har Plantefondens bestyrelse i år også givet tilsagn til projekter, der fremmer sektorbrobygning:
-Sektoren for plantebaseret fødevarer er i rivende udvikling, og det betyder, at der løbende kommer flere aktører på banen. De mange aktører kan drage fordel af hinandens viden, og tværgående samarbejder vil kunne accelerere sektorens fremdrift. Vi har derfor også haft fokus på at støtte projekter, som styrker og fremmer sektoren som helhed.
Den samlede fordeling af puljen til de tre udviklingsområder fordeler sig med 57 pct. til efterspørgselsfremme, 31 pct. til udbudsfremme og 12 pct. til sektorbrobygning.
Plantefonden modtog i årets ansøgningsrunde over 100 projektansøgninger, og det vidner både om en stærk udvikling i den plantebaserede fødevaresektor såvel som en stor interesse for Plantefonden. Marie-Louise Boisen Lendal ser begejstret tilbage på runden:
-Vi har i år haft fornøjelsen af læse mere end 100 ansøgninger, og vi er meget positive over den store interesse. Det vil jeg på vegne af mig selv og bestyrelsen gerne takke for, og vi glæder os meget til at følge de mange spændende projekter i den kommende tid.

Man kan læse meget mere om, hvilket projekter der har fået tilsagn i årets ansøgningsrunde i Plantefondens tilsagnskatalog for 2024.

Seneste nyt fra redaktionen

Den ydmyge frøanalyse er på vej ind i den digitale tidsalder

Automation og robotterInnovationTop27. 05. 2025

Fremtidens landbrug er ikke kun store traktorer og droner i luften. Nu er også den ydmyge frøanalyse på vej ind i den digitale tidsalder. Et nyt studie fra Aarhus Universitet og TystofteFonden viser, hvordan kunstig intelligens og billedgenkendelse kan revolutionere en af landbrugets mest manuelle [...]

Dansk vinproduktion træder ind i SMVdanmark

AktueltBranchenytNavnenyt27. 05. 2025

Dansk vin er en voksende branche med stolte rødder og høj kvalitet – og nu er Foreningen Dansk Vin – FDV – blevet en del af SMVdanmark. Dermed bliver FDV den syvende organisation, der har meldt sig ind under SMVdanmarks faner det seneste år. FDV repræsenterer både hobby- og erhvervsavlere i [...]

AI forudsiger bakteriers resistens mod rengøringsmidler

AktueltHygiejne og fødevaresikkerhed27. 05. 2025

Forskere fra bl.a. DTU Fødevareinstituttet har udviklet en metode, der ved hjælp af kunstig intelligens og DNA-afkodning kan forudsige, hvor godt sygdomsfremkaldende bakterier som fx listeria tåler rengøringsmidler. Forskningen kan blive et vigtigt våben mod farlige bakterier i [...]

Lineage udvider faciliteten i Vejle og styrker sit kølekædenetværk i Norden

Navnenyt27. 05. 2025

Lineage, Inc., der er verdens største globale temperaturkontrollerede lager-REIT, har i dag annonceret tilgængeligheden af større kapacitet på sit kølelager i Vejle, Lineages største lokation i Danmark. Udvidelsen i Vejle bringer den samlede kapacitet op på 93.500 EUR-paller, hvilket øger [...]

Nyt projekt skal kortlægge og mindske metan fra kalve

Klima og miljøNavnenyt27. 05. 2025

Danish Crown, SEGES, Aarhus Universitet og DLG er sammen med en række samarbejdspartnere lige nu ved at undersøge, hvordan metanproduktionen fra slagtekalve kan nedsættes. Dyresundhed og fødevaresikkerhed er topprioritet i projektet. Midler mod metanproduktion fra kreaturer bliver et vitalt [...]

Scanvaegt Systems A/S opkøber Bent Nygaard Elektronik ApS

NavnenytProcesudstyr27. 05. 2025

Scanvaegt Systems A/S har med virkning fra 1. maj 2025 erhvervet aktiemajoriteten i Bent Nygaard Elektronik ApS. Opkøbet markerer begyndelsen på et strategisk partnerskab, som er et vigtigt skridt i Scanvaegt-koncernens vækststrategi. Partnerskabet styrker Scanvaegt Systems’ position som [...]

AI-baseret system skal nudge til at spise grønnere og mere bæredygtigt

InnovationNavnenytTop20. 05. 2025

Forskere fra SDU, AU og KU vil udvikle en kunstig intelligens, der kan få forbrugere til at smide sundere og mere bæredygtige dagligvarer i deres indkøbskurve, når de handler online. Hvis du bruger Netflix, Spotify eller TikTok, kender du også til den anbefalelsesalgoritme, som baseret på dine [...]

Videnskabelig alliance skal styrke forskning i landbrug og fødevarer

AktueltForskningFremtidens fødevareproduktion20. 05. 2025

Fem af Europas førende forskningsinstitutioner inden for landbrug, fødevarer og life sciences lancerer the European Science Alliance for Agriculture and Food (ESAAF) som skal understøtte omstillingen af EU's landbrug- og fødevaresektor. Den nye forskningsalliance ESAAF sigter mod at bidrage til [...]

Foodexpo lancerer nyt messekoncept

AktueltKonferencer og messer20. 05. 2025

Et helt nyt messekoncept med 15 unikke zoner venter de besøgende på næste års Foodexpo, der med den nye konstruktion samler brancherne i hver deres zone. Nordens største event for fødevareprofessionelle finder sted 22.-24. marts 2026 i MCH Messecenter Herning. Udstillerne på næste års Foodexpo [...]

Multivac A/S introducerer nyt forretningsområde og nyt applikationscenter

Navnenyt20. 05. 2025

Multivac A/S' nye forretningsområde Multivac Ingredients tilbyder ingredienser samt produktudvikling for kunderne i det nyetablerede Applicationscenter Nordic i Vejle. Dette innovative applikationscenter består af et komplet bageri ”World of Bakery Nordic'” Protein FoodLab samt Pakkeri med samtlige [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Den ydmyge frøanalyse er på vej ind i den digitale tidsalder

    27.05.2025

  • Dansk vinproduktion træder ind i SMVdanmark

    27.05.2025

  • AI forudsiger bakteriers resistens mod rengøringsmidler

    27.05.2025

  • Lineage udvider faciliteten i Vejle og styrker sit kølekædenetværk i Norden

    27.05.2025

  • Nyt projekt skal kortlægge og mindske metan fra kalve

    27.05.2025

  • Scanvaegt Systems A/S opkøber Bent Nygaard Elektronik ApS

    27.05.2025

  • AI-baseret system skal nudge til at spise grønnere og mere bæredygtigt

    20.05.2025

  • Videnskabelig alliance skal styrke forskning i landbrug og fødevarer

    20.05.2025

  • Foodexpo lancerer nyt messekoncept

    20.05.2025

  • Multivac A/S introducerer nyt forretningsområde og nyt applikationscenter

    20.05.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik