• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

AktueltForskningFremtidens fødevareproduktionInnovation14. 01. 2025 | Helle Friemann Nielsen

169 mio. kr. til grøn omstilling af fødevaresektoren

Umiddelbart før jul gav GUDP tilsagt om projekttilskud til 24 nye projekter, der nu kan gå i gang med deres bidrag til den grønne omstilling af fødevaresektoren. I alt er der givet tilsagn for 169,5 mio. kr.

Foto: freepik.com.

Bestyrelsen for GUDP har nu vurderet de i alt 55 projektansøgninger, der var modtaget til GUDP’s anden ansøgningsrunde i 2024. Foruden at udbyde ca. 100 mio. kr. i den ordinære pulje, bød ansøgningsrunden også på tre særpuljer til henholdsvis biosolutions, klimavenlige fødevarer, fødevaresystemer og alternative proteiner samt til reduktion af madspild og fødevaretab.
Generelt har søgningen til den seneste ansøgningsrunde været stor, hvilket glæder bestyrelsesformand Mikael Thinghuus:
-Vi ser en meget stor villighed fra politisk hold til at investere offentlige midler i udvikling af fremtidens grønne løsninger inden for fødevaresektoren. Det er rigtig positivt. Mindst lige så positivt er det, at vi både i erhvervslivet og på universiteterne ser en vældig stor appetit efter økonomisk støtte til grønne projekter. Det er trods alt til ringe gavn at kunne uddele mange penge, hvis ikke de rigtige projekter er der. Det er heldigvis ikke tilfældet. Igen har det været en svær øvelse at vægte projekterne, der generelt har været kendetegnet ved et tårnhøjt niveau. Ansøgningsrunden er, efter min mening, udmundet i en særdeles stærk projekt-portefølje, der spreder sig jævnt over GUDP’s grønne indsatsområder.

Sådan fordeler projekterne sig
Sammensætningen af projekter fra GUDP’s anden ansøgningsrunde i 2024 fordeler sig jævnt ud på GUDP’s grønne indsatsområder. Dog med en overvægt på de områder, der har været fokusområder i GUDP’s handlingsplan for 2024.
Sidste år havde bestyrelsen særligt fokus på at støtte projekter inden for tre grønne indsatsområder:

• Klima – herunder særligt landbrugets klimaomstilling: Projekter med primær effekt inden for reduktion af klimagasudlednigner udgør 25 pct. af den samlede uddelte pulje. Hertil udgør projekter, der arbejder med klimatilpasninger 14 pct. af puljen.

• Vandmiljø – herunder reduktion i udledning af kvælstof, fosfor og pesticider: Projekter med primær effekt inden for reduktion af kvælstof, fosfor og pesticider udgør 24 pct. af den samlede uddelte pulje.

• Effektiv ressourceudnyttelse – herunder reduktion af forebyggelse af madspild: Projekter med primær effekt inden for effektiv ressourceudnyttelse udgør 15 pct. af den samlede uddelte pulje.

Ansøgningsrundens tre særpuljer har fokus på henholdsvis biosolutions, klimavenlige fødevarer, fødevaresystemer og alternative proteiner samt til reduktion af madspild og fødevaretab.

Seneste nyt fra redaktionen

Forskningsprojekt undersøger, om PFAS fra foder havner i grisekød

ForskningHygiejne og fødevaresikkerhedKlima og miljøTop14. 10. 2025

I et nyt projekt skal forskere fra AU Viborg og DTU Fødevareinstituttet undersøge, hvor meget PFAS som optages og ophobes i forskellige væv i grise, og hvad risikoen er for, at de såkaldte evighedskemikalier i sidste ende ender i kød på danskernes tallerkener. PFAS er en fællesbetegnelse for en [...]

Ny professor i grøntsagsvidenskab: ”Vi skal tage grøntsagerne langt mere alvorligt”

AktueltNavnenyt14. 10. 2025

Hanne Lakkenborg Kristensen er tiltrådt som professor i grøntsagsvidenskab ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet, og 31. oktober giver hun sin tiltrædelsesforelæsning i Agro Food Park for alle interesserede. Professoren er dog langt fra ny på instituttet, hvor hun i mange år har været [...]

Milepæl – varmepumpe til spraytørringsproces

AktueltKlima og miljøProcesudstyrVand- og energibesparende teknologier14. 10. 2025

For første gang har Arla Foods installeret elektrisk varmepumpeteknologi på spraytørringsprocessen på et mælkepulveranlæg – i stedet for at anvende naturgas. I dette tilfælde på AKAFA i Svenstrup. Og det har været en stor udfordring. Selvom Arla allerede bruger varmepumper på flere mejerier, [...]

Udstillere roser Foodexpos nye messekoncept

Konferencer og messer14. 10. 2025

Opbakningen til Foodexpos nye messekoncept er stor blandt udstillerne, der fremhæver de nye, branche-samlende zoner og den deraf optimerede mulighed for at møde alle de mest relevante kunder. Foodexpo 2026 finder sted i MCH Messecenter Herning 22.-24. marts. Når Foodexpo til marts atter fylder [...]

Makrel i frit fald – MSC opfordrer regeringer til at handle nu

Branchenyt14. 10. 2025

Den globale standard for bæredygtigt fiskeri, MSC, opfordrer nordatlantiske nationer til at indgå en retfærdig kvoteaftale for at beskytte fiskerier, marine økosystemer og lokalsamfund. Marine Stewardship Council (MSC) advarer om, at de nordøstatlantiske bestande af makrel, sild og blåhvilling [...]

Forskere genopliver yoghurt lavet af… myrer

ForskningFremtidens fødevareproduktionTop07. 10. 2025

En gammel opskrift på yoghurt lavet på myrer er blevet genskabt af forskere fra Københavns Universitet. I et studie viser de, hvordan myrer og de bakterier, der lever på dem, kan forvandle mælk til yoghurt. Det giver både ny viden om fortidens madtraditioner og en af nutidens store madtrends, og så [...]

Tre fine messedage i Herning tiltrak 20.424 besøgende

AktueltKonferencer og messer07. 10. 2025

HI-messen samlede atter industrien til tre fantastiske teknologidage i Herning. Hallerne var vanen tro fyldt med lækker teknologi, ingeniørkunst, glade mennesker og god stemning – også mejeribranchens altoverskyggende mødested, den kombinerede udstilling og konkurrence, International Food Contest, [...]

Danmark holder robotkurs – fødevarer driver væksten

AktueltAutomation og robotterBranchenyt07. 10. 2025

Danmark fortsætter som robotfrontløber trods europæisk afmatning. Det viser de nye robottal fra International Federation of Robotics (IFR). På trods af fald i antallet af nyinstallerede robotter klarer Danmark sig markant bedre end de fleste europæiske lande – især takket være og fødevare- og [...]

Hæder til dansk destilleri

Navnenyt07. 10. 2025

Copenhagen Distillery vinder priser for deres whisky ved det prestigefyldte Luxury Masters i England. Ved at udnytte de naturlige mælkesyrebakterier på dansk økologisk byg, har de formået at skabe et whiskyudtryk som slog benene væk under juryen. Det københavnske destilleri er netop vendt hjem [...]

ÆG eller æg? Nu ændrer fødevareministeren reglerne

BranchenytHygiejne og fødevaresikkerhed07. 10. 2025

FødevareDanmark glæder sig over, at fødevareministeren nu ændrer reglerne for fødevarekontrollen efter en sag, hvor en slagtermester blev idømt en bøde på 40.000 kr. for at skrive ”æg” med små bogstaver på pakke hjemmelavede frikadeller. Efter pres fra brancheorganisationen FødevareDanmark [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Forskningsprojekt undersøger, om PFAS fra foder havner i grisekød

    14.10.2025

  • Ny professor i grøntsagsvidenskab: ”Vi skal tage grøntsagerne langt mere alvorligt”

    14.10.2025

  • Milepæl – varmepumpe til spraytørringsproces

    14.10.2025

  • Udstillere roser Foodexpos nye messekoncept

    14.10.2025

  • Makrel i frit fald – MSC opfordrer regeringer til at handle nu

    14.10.2025

  • Forskere genopliver yoghurt lavet af… myrer

    07.10.2025

  • Tre fine messedage i Herning tiltrak 20.424 besøgende

    07.10.2025

  • Danmark holder robotkurs – fødevarer driver væksten

    07.10.2025

  • Hæder til dansk destilleri

    07.10.2025

  • ÆG eller æg? Nu ændrer fødevareministeren reglerne

    07.10.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik