Kultiveret kød rykker nu et skridt tættere på europæiske forbrugere, da den franske fødevareproducent Gourmey officielt har ansøgt om markedsføringstilladelse for deres kultiverede foie gras i EU. Det er den første ansøgning om kultiveret kød i EU. Virksomheden ansøger ligeledes i USA, Storbritannien, Singapore og Schweiz.
Gourmeys ansøgning for kultiveret foie gras kommer næsten præcist et år efter, at Aleph Farms ansøgte om godkendelse af deres kultiverede oksekød i Schweiz og Storbritannien. I USA blev to kultiverede kyllingeprodukter godkendt til salg i 2023, og Singapore godkendte kultiveret kød allerede i december 2020.
Hvad er kultiveret kød?
Kultiveret kød er ikke i sig selv forskelligt fra konventionelt oksekød, svinekød, kylling og skaldyr.
Forskellen ligger i metoden, hvor kultiveret kød produceres i dyrkningsfaciliteter i stedet for ved opdrætning af dyr. Faciliteterne kan sammenlignes med de fermenteringstanke, der bruges til at brygge øl.
Forskning viser, at kultiveret kød produceret med vedvarende energi kan reducere klimaudledningerne med op til 92 pct. og reducere luftforureningen med op til 94 pct. sammenlignet med konventionel kødproduktion.
Fordi kultiveret kød bruger op til 90 pct. mindre landareal, kan det både hjælpe med at imødekomme efterspørgslen på kød inden for Europas grænser og frigøre jord til andre formål.
En analyse fra YouGov udført for den almennyttige tænketank Good Food Institute Europe (GFI Europe) viser, at hvis fødevaremyndighederne vurderer, at sikkerheden og kvaliteten er i orden, mener 62 pct. af danskerne, at det skal kunne købes i Danmark. Og næsten lige så mange (60 pct.) mener, at vi også skal producere kultiveret kød i Danmark og høste de økonomiske fordele.
EU’s reguleringsproces – næste skridt
Før et kultiveret kødprodukt kan sælges i Europa, skal det godkendes af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA). Godkendelsen sker under Novel Foods Regulation, som er en af verdens mest omfattende fødevaresikkerhedsrammer.
Når et kultiveret kødprodukt er godkendt af EU, kan det sælges i alle 27 medlemslande, herunder Danmark. Godkendelsesprocessen indebærer en grundig vurdering af produktets sikkerhed og ernæringsmæssige værdi og forventes at tage mindst 18 måneder.
Gourmeys kultiverede foie gras vil blive vurderet under EU’s Novel Food Regulation, som også tager højde for de sociale og økonomiske konsekvenser. Både Europa-Kommissionen og medlemslandene, sammen med eksperter fra EFSA, sikrer, at godkendelsesbeslutningerne er repræsentative og inkluderer input fra alle interessenter.
-Det er fantastisk at se den første ansøgning om at sælge kultiveret kød i EU blive indleveret. Det viser, at fødevareinnovation kan eksistere sammen med vores kulinariske traditioner og give forbrugerne foie gras fremstillet på en måde, der kan reducere miljøpåvirkninger og dyrevelfærdsmæssige bekymringer, støtte investeringer og skabe fremtidssikrede job. Eksperter kan nu påbegynde vurderingen af sikkerheden og de ernæringsmæssige kvaliteter af kultiveret kød gennem en af verdens mest grundige reguleringsprocesser, udtaler Seth Roberts, senior policy manager ved GFI Europe.
The Good Food Institute Europe (GFI Europe) er en international nonprofit organisation og tænketank, der hjælper med at opbygge et mere bæredygtigt, sikkert og retfærdigt fødevaresystem ved at diversificere proteinproduktionen. GFI samarbejder med forskere, virksomheder og politikere for at fremme plantebaseret og kultiveret kød og gøre det mere tilgængeligt i hele Europa.
Ved at producere kød fra planter og celler kan miljøpåvirkningen af vores fødevaresystem reduceres og flere mennesker kan få mad med færre ressourcer. GFI Europe drives af filantropi.